aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: féktelenül Takács Máté
2011. február 28. 15:39:25

Kategória: 6 komment

Magyar mozibevételek, 2011. február 24 - 27.

Szemben a katasztrofális amerikai fogadtatással, a FÉKTELEN HARAG idehaza tárt karokra talált, s messze a mezőny fölé helyezte magát. A HONNAN TUDOD? ellenben nálunk is nehézkesen találja a helyét, míg a THE FIGHTER - HARCOS a top tízen kívül szenvedett súlyos vereséget.

Magyar mozibevételek, 2011. február 24 - 27.

Szemben a katasztrofális amerikai fogadtatással, a FÉKTELEN HARAG idehaza tárt karokra talált, s messze a mezőny fölé helyezte magát. A HONNAN TUDOD? ellenben nálunk is nehézkesen találja a helyét, míg a THE FIGHTER - HARCOS a top tízen kívül szenvedett súlyos vereséget.

> startolt
A gyerekeket célzó térhatású mozik túl gyorsan váltogatják egymást ahhoz, hogy mindegyikük maradandó nyomot hagyjon a magyar box office színterén, ellenben a 18 éven felülieknek szóló 3D-s filmeknek többnyire nem kell aggódniuk (a körülmények és a magyar nézőknek túl drasztikus horror-premissza áldozatává lett kivétel: PIRANHA 3D). Most végre nem is kifejezetten horrorfilmről van szó, hiszen a FÉKTELEN HARAG címe egy kíméletlen akciófilmet sejtet. A kíméletesség valóban nem az erőssége az InterCom bemutatójának, mi több, biztos nem én vagyok az egyetlen a filmet megtekintő 18 705 főből, akiben a Nicolas Cage-éhez hasonló érzelmek kavarogtak, miután távozott a nézőtérről, otthagyva átlagosan 1491 forintot. Utóbbi adatból kiszámolható, hogy a film 27,9 millió forinttal szerzett biztos vezetést a hétvégén, országosan. A főváros továbbra is jobban ki van szolgálva igen aktuális bemutatókkal, így ott a 39 kópián futó trash nézők szempontjából csak a harmadik helyet bírta megszerezni, noha mind A KIRÁLY BESZÉDE, mind a FEKETE HATTYÚ kevesebb pénz termelt. A közönség aránya a múlt heti GAGYI MAMI: MINT KÉT TOJÁS-éhoz hasonlóan ezúttal is a Budapesten kívüliek javára dől, ami mindenképpen üdvözölendő tendencia, kérdés, vezet-e majd végül valahová.

Az InterCom utoljára szeptember 30-án jelentkezett egyszerre két filmmel, amúgy több hetes kihagyás után. Akkor mind a PANCSER POLICE, mind a TŐZSDECÁPÁK: A PÉNZ NEM ALSZIK kedvező fogadatásra lelt, ellenben most a HONNAN TUDOD?, ha nem is zakózott úgy, mint otthonában karácsonykor, erőtlen eredményt produkált. A kevesebb mint 10 ezer nézőt vonzó, két órás romantikus vígjáték legnagyobb hiányossága, aminek ezt a felemás bizonyítványt köszönheti, hogy feliratos. Nálunk is népszerű sztárok egész sora ide vagy oda, komédiákat szinkron nélkül aligha lehet sikerre vinni 2011-ben. Ezt a forgalmazó is jól tudja, hiszen a jövő héten az ELHAJLÁSI ENGEDÉLY, majd a KELLÉKFELESÉG szereplői is magyarul szólalnak meg. Mondhatni, hogy a HONNAN TUDOD? eleve kudarcra volt ítélve.

De korántsem akkora ez a kudarc, mint a THE FIGHTER - A HARCOS-é. Sajnos a 7 Oscar-díjra jelölt, 2 Oscar-nyertes drámára nagyon kevés figyelem vetült itthon, így a csak Budapesten látható film a top tízen kívülről kénytelen figyelni a dolgok alakulását. A Palace Pictures-től a stafétát átvevő Fórum Hungary terjesztése 2,9 millió forintos bevételt ért el csütörtök és vasárnap között, amit kevesebb mint 2300 néző hordott össze. Bár az ökölvívás maga nem egy népszerűtlen sport idehaza, az efféle közvetítéseket a tévéképernyők előtt nyomon követők vajmi kevés érdeklődést mutatnak egy mozifilmért, ami a bokszot helyezi a középpontba. Ezt mutatta A REMÉNY BAJNOKA alig több mint 30 ezer nézőt megmozgató futása, illetve a legjobb film Oscarjával is csak 65 ezer érdeklődőig jutó MILLIÓ DOLLÁROS BÉBI szereplése. 2005 óta a helyzet csak romlott, így A HARCOS számára a tízezer eladott jegy is csak álom marad.

Egy évvel azután, hogy 2 díjjal gazdagodott a 82. Oscar-gálán, a hazai mozik is műsorra tűzték a PRECIOUS - A BOLDOGSÁG ÁRA című filmet. A CornerFilm bemutatója nem alábecsülendő eredménnyel képviseli magát a fővárosban: 457 fő nézte meg a hétvégén a Művész és a Palace (azaz Cinema City) Mammutban, kb. 24%-os kihasználtság mellett, ami A HARCOS 10% alatti mutatója mellett egész jól fest. A többség a Művészt preferálta, igaz, nem segített a Mammutnak, hogy az egyik előadása az éjszaka közepére lett belőve (kis túlzással). A kérdés most az, sikerül-e egyenletes mérséklődéssel fenntartani a figyelmet, s megcsípni a 2000 nézőt. Ez figyelemreméltó teljesítmény volna, hiszen a forgatókönyvért és mellékszereplő színésznőért jutalmazott mű mindazt tartalmazza, amitől a magyar néző irtózik: súlyos dráma, olvasási kényszer és idegenkedést kiváltó afroamerikai miliő.

> még játsszák
A Budapest vs. teljes ország, illetve a nézőszám vs. bevétel kérdése rengetegféle sorrendet hozhat, s A KIRÁLY BESZÉDE legalább három eltérő helyezéssel rendelkezik ebből kifolyólag. Maradva az alapvetőnél, az országos listán a második helyet érte most 15,1 millió forintos bevétele, ami emelkedést jelent az előző hétvégéhez képest. Lényeges változás továbbá, hogy Őfelsége kitette lábát Budapestről: csütörtök óta már néhány további városban is látható a Budapest Film bemutatója, s ezeken a helyeken az összes látogató 15%-a váltott jegyet, ami cseppet sem rossz arány. A film már túl volt a hetvenegyezredik eladott jegyen, mikor megkapta a legjobb filmnek járó Oscart, s semmi kétség afelől, hogy messze van még pályafutásának vége. A Budapest Film másik sikerfilmje, a FEKETE HATTYÚ egyelőre még mindig csak Budapesten érhető el, ahol elenyésző módon csökkent iránta az érdeklődés; már közel 30 ezren látták Natalie Portman immáron Oscart érő alakítását.

A múlt héten az első helyen nyitó GAGYI MAMI: MINT KÉT TOJÁS viszonylag jól tartja magát, ellenben A NEGYEDIK nyitányának felét veszítette el. A FÉLSZEMŰ változási mutatója egész jó, ám a zéró díj könnyen meggyorsíthatja a dolgok folyását. Hátha nem!

> végszó & ami jön
Az első tíz helyezettre kis híján 100 ezren ültek be, ami némi visszalépést jelent az előző víkendhez képest, de még nem vészes dolog. Itt a tavasz - ám egyelőre csak a naptár szerint, ami a hazai moziknak biztató fejlemény, de annál nagyobb csapás lesz, ha beköszönt a jó idő valamelyik hétvégén. Addig is RANGO jön, hogy felrázza a honi nézőket, s talán Owen Wilsonnak több szerencséje lesz az ELHAJLÁSI ENGEDÉLY-lyel, mint a HONNAN TUDOD?-dal. Kissé késve, de érkezik a 127 ÓRA is, ami nyilván nem számíthat olyan sikerre, mint a Budapest Film másik két legjobb film-jelölje, de talán sikerül helytállnia.


> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
01. (ú) Féktelen harag (27,9m/27,9m) [18 705]
02. (5) A király beszéde (15,1m/84,7m) [71 010]
03. (1) Gagyi mami: Mint két tojás (14,0m/41,2m) [36 519]
04. (4) Fekete hattyú (12,3m/35,1m) [29 536]
05. (2) Csak szexre kellesz (12,1m/86,2m) [73 999]
06. (ú) Honnan tudod? (11,7m/11,7m) [9637]
07. (3) A negyedik (9,4m/33,1m) [28 417]
08. (6) Gnómeó és Júlia (9,2m/49,2m) [36 136]
09. (8) A félszemű (7,3m/22,2m) [18 491]
10. (7) Gulliver utazásai (7,0m/79,6m) [57 564]


> kapcsolódó írások

box office: 2010 azonos hétvégéje (Avatar, Éli könyve)
kritika: The Fighter - A harcos


A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

kövess twitteren!

kövess minket facebookon!

Címkék

box office nicolas cage comedy forum hungary drama reese witherspoon action mark wahlberg intercom romance magyarvalosag cornerfilm box office budapest 3d cinema box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr524539369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.02.28. 17:08:58

Az 500 néző lett volna az eszményi, de a várttól még így sem maradtunk el túlzottan annak ellenére - mint ahogy azt említetted is -, hogy az egyik Mammutos vetítés kvázi olyan, mintha nem is lett volna. Szerencsére a mozi csütörtöktől sem csökkent az előadás-számon, ezúttal viszont még vacakabb időpontokat kapunk (11.15, 15.15, 22.45). Sajna a kicsik nem ugrálhatnak - főleg akkor nem, mikor ilyen sok film van a palettán. A 2.000 néző már nem rossz cél, de odáig még sokat kell küzdeni: drukkoljatok! :)

kekec 2011.02.28. 17:49:42

Ha a következő (őszi) szezonban is lesznek 200-300-an a kaposvári Szivárvány Filmklub nézői, akkor én szívesen hozzájárulok ennyivel a film nézettségéhez azzal, hogy beveszem a műsorba. (Amúgy is terveztem, amikor olvastam a megjelenésről.) Addig meg szurkolok a minél több nézőért!

creeper · http://bdcw731@gmail.com 2011.02.28. 18:10:03

1. Drukkolunk, egyúttal várjuk, hátha Kecskemétet is eléri (Chloe-ra ugyanez igaz). 2. De kár, hogy messze vagyunk.

Ismeretlen_1068 2011.02.28. 18:52:30

2: Hát ha el tudnánk számolni hivatalos moziforgalomban, az tök jó lenne, ha nem, akkor is beszélhetünk majd róla. :)

kekec 2011.03.01. 08:18:41

4: El lehet számolni hivatalos moziforgalomban a filmklub filmjeinek nézettségét. A jelentéseket mind a filmszolgáltatónak, mind a Filmirodának küldenünk kell.

Ismeretlen_1068 2011.03.01. 10:10:32

5: Ha aktuálissá válik a dolog, akkor dobj egy mailt és megbeszéljük!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása