aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: magyarország scott pilgrim ellen Takács Máté
2011. január 10. 17:25:23

Kategória: 4 komment

Magyar mozibevételek, 2011. január 6 - 9.

2011-ben sem várható változás a magyarok ízlésében: a horrorfilmeket és specifikus közönséghez szóló darabokat játszó mozitermek konganak az ürességtől, a romantikus vígjátékok pedig gond nélkül veszik be a toplista első helyét. Utóbbi cselekedetben most a SZERELEM ÉS MÁS DROGOK-on van a sor, a veszett ügyet a SCOTT PILGRIM A VILÁG ELLEN képviseli, a kettő között pedig a PIRANHA 3D lebeg.

Magyar mozibevételek, 2011. január 6 - 9.

2011-ben sem várható változás a magyarok ízlésében: a horrorfilmeket és specifikus közönséghez szóló darabokat játszó mozitermek konganak az ürességtől, a romantikus vígjátékok pedig gond nélkül veszik be a toplista első helyét. Utóbbi cselekedetben most a SZERELEM ÉS MÁS DROGOK-on van a sor, a veszett ügyet a SCOTT PILGRIM A VILÁG ELLEN képviseli, a kettő között pedig a PIRANHA 3D lebeg.

> startolt
Nincs új a nap alatt: itthon a már közepesen népszerű sztárokkal fémjelzett románcok is könnyedén boldogulnak, kiváltképp, ha szinkronizáltság is párosul hozzájuk, s az se számít egy cseppet sem, hogy a tengerentúlon nem találták az összhangot a nézőkkel. A SZERELEM ÉS MÁS DROGOK így sokban hasonlít például a tavaly szeptemberi HÉTMÉRFÖLDES SZERELEM esetéhez, ami 130 ezer nézőig vitte, egy aprócska különbség persze akad a két film között, ez pedig általános megítélésük. De ez sem probléma errefelé, így az InterCom 27 kópiás terjesztése 33 millió forinttal vezeti a listát, s ilyen szimpla ügyek mellett könnyű elkényelmesedni, aminek jelei például abban mutatkoznak meg, hogy sorra kerülnek ki a forgalmazó szórásából a kétes sikerű produkciók, így Clint Eastwood AZUTÁN-ja vagy a többszörös Golden Globe-jelölt DÍVA. Pedig azért lenne még min dolgozni: a Jake Gyllenhaal-Anne Hathaway páros főszereplésével készült film bevételének 62%-a Budapesten került a kasszákba, s ez továbbra is igen kedvezőtlen arány, pláne egy ilyen típusú filmnél. De már ilyen viszonyok is elegendőek ahhoz, hogy országosan a 100 ezer néző gond nélkül összejöjjön, pláne egy olyan sivár januárban, amilyen a mostani.

Magyarországon kétség kívül a horrorfilmek kamatoztatták legjobban a térhatású mozizás fellángolását. A VÉGSŐ ÁLLOMÁS 3D és A KAPTÁR: TÚLVILÁG 3D is vígan száguldott el a 100 ezer nézős tábla mellett, de anno a VÉRES VALENTIN 3D is igen szépen muzsikált, a FŰRÉSZ 3D pedig szériája legnézettebbje lett úgy, hogy közvetlen előzményét (ami nálunk n-2) szinte figyelmen kívül hagyták a honiak. A Budapest Film tehát méltón inthetett búcsút Jigsawnak, éppen ezért csalódás, hogy a PIRANHA 3D-nek nem sikerült leküzdeni az akadályokat. E remake csak a 9. helyre úszott be, pedig a forgalmazó kitett magáért, legalábbis konkrét forgalmazás tekintetében, hiszen 22 kópián látható Alexandre Aja filmje, kivétel nélkül 3D-ben. Ez sem volt sajnos elég csábító ahhoz, hogy izgalmasabb számok szülessenek, pedig így januárban alapvetően a mozizási kedv is nagyobb. Feltehetőleg arról van szó, hogy a magyaroknak egy ilyen kifejezett szörnyfilm nem pálya, s persze a csaknem fél éves késlekedés sem tett jót az üzletnek, 3D ide vagy oda. A 7,4 milliós hétvégéhez kevesebb mint ötezren járultak hozzá, viszont örvendetes és beszédes tény, hogy 50,5%-uk Budapesten kívül ült be rá. Mivel már e héten érkezik is az újabb 3D-s aspiráns, ráadásul nem gyerekfilmről van szó, s így javarészt az esti időpontokra pályázik, a vérengző halaknak hamar kihúzhatják a dugót.

Hamvában holt ötlet volt üzleti szempontból a SCOTT PILGRIM A VILÁG ELLEN hazai mozibemutatója, ellenben jófejség terén a UIP biztos szerez pár pontot vele. Már ha maradt olyan eredeti képregény/Edgar Wright/Michael Cera-rajongó (bár ez utóbbiak léte még bizonyításra vár), aki hajlandó volt öt hónapot várni a megtekintéssel. Az ő számuk csekély, s ez abszolút várható is volt, ezzel együtt az 1,5 millió forint még öt kópiára korlátozott premier mellett is halovány. A filmet csak a fővárosban vetítik egyelőre, ahol a 17. helyre sorolt be a hétvégi összesítésben, az ugyancsak friss film TAMARA DREWE és a két és fél hónapja műsoron lévő SZEMEKBE ZÁRT TITKOK közé. A rokonítható művek közül az amúgy bukó HA/VER módfelett nagyobb figyelmet élvezett, még arányosítva is: 240%-kal több kópián 250%-kal nagyobb bevételt és nézőszámot ért el első négy napján. Az előadásokon átlagosan 13,8 ember ült, legkevesebben a Toldiban, legtöbben a Palace Westendben.

A Budapest Film duplázással kezdte az évet, s sajnos a TAMARA DREWE-ból sem lett az, ami lehetett volna. A film a Scott Pilgriméhez hasonló kihasználtsággal futott egy vászonnal többön, s Stephen Frears azért még nálunk is valaki ahhoz, hogy ennél sokkal jobb eredmény szülessen. Az 1,8 millió forintot felhalmazó 1487 nézőről a 10 ezer izzadságos menet lesz, de az efféle filmek úgyis hosszú távra szólnak.

Az ellenkező esetet képviseli a Cirko Film által két moziban prezentált HITELES MÁSOLAT. A Juliette Binoche főszereplésével készült, Cannes-i nyertes film összesítve félházzal ment csütörtök és vasárnap között; 1709 nézője, amellett, hogy csúnyán veri Scott Pilgrimet és Tamara Drewe-t is szégyenbe hozza, 70%-ban a Művészből került ki, ám a jobb kihasználtság a Cirkóé lett. Binoche kisasszony szerencsére nem csak elméletben számít húzónévnek az artközönség köreiben.

> még játsszák
A decemberi slágerfilmek tovább gyűjtik szorgosan bevételüket. Az ÜVEGTIGRIS 3. lett most a második, méghozzá 28 millió forintnál is magasabb összeggel, aminek köszönhetően az összbevétel a negyedmilliárd talpát nyaldossa. Eddig közel 230 ezren vettek részt Lali vad napján. Dobogós még az UTÓDOMRA ÜTÖK. A UIP vígjátéka három hétvége után 140 ezer főt állított csatasorba, amiből nagyon nagy erőlködéssel lehet még 200 ezer. A negyedik helyezett AZ UTAZÓ 30%-ot csökkent premierjéhez képest, az ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC meghódította a 200 ezer nézős mérföldkövet, míg a TRON: ÖRÖKSÉG és a NARNIA KRÓNIKÁI: A HAJNALVÁNDOR ÚTJA 100 ezer eladott jegy fölé került.

> végszó & ami jön
Az alapvető helyzet ugyanaz nálunk is, mint Észak-Amerikában. Eltekinteni nehéz az egy éve történelmet írt AVATAR-tól, pláne úgy, hogy a top 10 százmillióval alacsonyabb bevételt jegyez most, mint 2010 azonos víkendjén, de igyekezni kell. Sajnos a felsorakozó kínálat a hónapra cseppet sem igyekszik megkönnyíteni a dolgot: a héten a ZÖLD DARÁZS című szuperhős-film mérettetik meg, 3D-s és 2D-s kópiákon is, szinkronizálva.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Szerelem és más drogok (33,0m/33,0m) [27 804]
2. Üvegtigris 3. (28,6m/247,8m) [227 222]
3. Utódomra ütök (24,0m/159,4m) [140 943]
4. Az utazó (23,3m/76,1m) [63 994]
5. Aranyhaj és a nagy gubanc (20,2m/268,7m) [211 271]
6. Tron: Örökség (18,9m/159,4m) [109 862]
7. Narnia krónikái: A Hajnalvándor útja (9,1m/131,8m) [100 319]
8. Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész (8,0m/425,5m) [390 145]
9. Piranha 3D (7,4m/8,7m) [5710]
10. Megaagy (4,8m/58,5m) [43 907]


> kapcsolódó írások

box office: 2010 azonos hétvégéje (Avatar, Sherlock Holmes)
kritika: SCOTT PILGRIM A VILÁG ELLEN

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

kövess twitteren!

kövess minket facebookon!

Címkék

horror box office comedy budapest film jake gyllenhaal piranha intercom romance anne hathaway juliette binoche scott pilgrim edgar wright magyarvalosag 3d cinema uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr184539156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helsing · http://helsing.blog.hu 2011.01.10. 17:54:57

na ne, most akkor a Hereaftert fújhatjuk? A Díva nem izgat, de láttam már elég sok film előtt a trailer-ét, és ennek ellenére képesek törölni? Ez gáz

Ismeretlen_97684 2011.01.10. 20:13:40

Meg is lepődtem, h milyen sok nép volt a teremben Szerelem és más drogokon, aztán még jobban meglepődtem, h milyen szar a film. De az Üvegtigris nézőszáma az igazi WTF számomra.

Ismeretlen_112472 2011.01.10. 23:31:10

2: És az Üvegtigris WTF-jét jó vagy rossz értelemben gondolod? Azon tűnődtem hogy milyen jó volna ha lenne egy mozinézettséges adatbázis. Olyasmi mint mondjuk a BoxOfficeMojo csak magyar változatban. Szerintetek mennyi esélye van egy ilyen oldal létrejöttének? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az Üvegtigris3 meddig fogja vinni.

Ismeretlen_97684 2011.01.11. 08:05:34

3: úgy értem, h nem fér a fejembe, h a rettenetes első és a minden mélységet alulmúló második rész után még ki emberfia ad pénzt ezért a filmért.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása