aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: tigris a hóban Takács Máté
2010. december 20. 18:14:37

Kategória: 5 komment

Magyar mozibevételek, 2010. december 16 - 19.

A december hagyományosan a legkedvezőbb időszak a magyar film számára, már ha beszélhetünk még bármi kedvezőről a nemzeti filmforgalmazás terén. Beszélhetünk: az ÜVEGTIGRIS 3. két év óta a legjobb startot jegyezi a honi produkciók között. Ezalatt a TRON: ÖRÖKSÉG jelenlétéhez mérten szerény számokkal szembesült, míg a szerencsétlen sorsú MEGAAGY az élvonalbeli animációs filmek leggyatrább nézettségét szállította.

Magyar mozibevételek, 2010. december 16 - 19.

A december hagyományosan a legkedvezőbb időszak a magyar film számára, már ha beszélhetünk még bármi kedvezőről a nemzeti filmforgalmazás terén. Beszélhetünk: az ÜVEGTIGRIS 3. két év óta a legjobb startot jegyezi a honi produkciók között. Ezalatt a TRON: ÖRÖKSÉG jelenlétéhez mérten szerény számokkal szembesült, míg a szerencsétlen sorsú MEGAAGY az élvonalbeli animációs filmek leggyatrább nézettségét szállította.

> #1
2001 októberében kezdődött meg Kakszi Lali és szedett-vedett kompániájának hódítása; akkor még csak közepesen széles, 22 kópiás terjesztés mellett, s építő jelleggel gyűltek az érdeklődők, egészen 120 ezer fő fölé jutva. A folytatás bő öt évvel később ellenben bombaként robbant: már a nyitó hétvégén majdnem sikerült teljesítenie az előd teljes nézettségét, hogy aztán lóugrásszerűen haladjon lefelé a listán, de nem lemaradva a 300 ezres határról. Ehhez kellett tehát felérnie az ÜVEGTIGRIS 3.-nak, ami persze nem sikerült, de az 56,2 millió forintot jelentő 48 ezer néző (szerdai vetítésekkel együtt tízezerrel több) a magyar film számára ily vészterhes időkben több, mint szuper, s jól alátámasztja, hogy van még olyasmi, ami a vásznak elé képes szólítani a magyart, pláne, ha a premiert megelőzően az előző két részt orrvérzésig sugározzák a kereskedelmi csatornák. Rudolf Péter immáron trilógiájában a nagy magyar valóság jelenik meg, tele mindenféle trógerekkel és lúzerekkel, s bizony az ilyesmi elnézegetésében a magyar néző kedvét leli. A második résztől való kezdeti elmaradás a téli szünet napjainak hála biztosan csökkenni fog, pláne, hogy az általános visszajelzések korántsem oly rémesek, mint ami már uralkodóvá vált az itthoni közönségfilmeknél az utóbbi években. A Szuez Film eddigi legszélesebb, 42 kópiás, nem mellesleg első #1 bemutatója a VALAMI AMERIKA 2. 2008 azonos hétvégi debütálása óta a legsikeresebb magyar produkcióvá léphet elő.

> új filmek
A TRON, AVAGY A SZÁMÍTÓGÉP LÁZADÁSA 1988-ban, egy sci-fikben igen gazdag esztendőben érte a hazai mozikat. Akkor 222 544 fő járult a mozikba erre a szokatlan darabra, 5,46 millió forintot hagyva ott, miközben a TERMINÁTOR - A HALÁLOSZTÓ és A BOLYGÓ NEVE: HALÁL a milliós, a SZÁRNYAS FEJVADÁSZ és a RÖVIDZÁRLAT pedig a félmilliós nézettséggel kacérkodott. Látszik tehát, hogy távolságtartónak mutatkoztak a Disney-alkotással szemben a hollywoodi produkciók mindegyikét akkor még teljes fordulatszámon, lelkesen faló magyarok. Ennek velejárója volt, hogy a film még kevésbé égett bele itt a köztudatba, mint hazájában, így most a TRON: ÖRÖKSÉG számára hegymenetet jelent az érvényesülés. Az egyetlen kapaszkodót jóformán a masszív 3D-s és IMAX-élmény ígérete jelenti, s a jelek szerint más nem is vált hasznára a Fórum Hungary 47 kópián szétküldött gigaprodukciójának. A 33,3 millió forint egy ilyen monstre darabtól nem sok, de lényegesen többet elvárni óvatlan dolog lett volna, pláne úgy, hogy számíthat még az év végi napokra. A filmre váltott jegyek átlagosan 1456 forint 35 fillérbe kerültek, vagyis 22 878 fő (62%-ban budapestiek) érzett késztetést a mielőbbi megtekintésre, közülük is 20% IMAX-ben élvezte a látottakat, ami elég nagy arány. A 2D-s verzión ördögszekereket fújt a légkondicionáló meleg levegője, oly kihaltak voltak ezen előadások (több multiplex is kizárólagosan ilyen változatra kényszerült, köztük a 3,9%-os kihasználtságot jegyző Palace Óbuda, de a Palace Mammut se tette jól, hogy két termet áldozott sima kópiára: így csak 6,7%-ban telt meg a napi 4 3D-s előadásokkal egyetemben). Összefoglalva, a 100 ezer néző már jó eredmény lesz erről a pontról, s az ambiciózus reményektől való elmaradás ezúttal kivételesen nem a magyar piac sajátossága.

Érthető volt a UIP-Duna Film döntése, hogy már egy hónappal a hivatalos premier előtt 3D-s vetítéseket tart a DreamWorks MEGAAGY című animációs produkciójából, hiszen december hava igencsak be van táblázva térhatású filmekkel, ám sem ezek az előjátszások, se a mostani 38 kópiás nekilódulás nem volt képes semmi érdemlegeset felmutatni. A film csupán a 6. helyet csípte meg a listán, s a 9,4 millió forintos bevétel mögött alig több mint 7 ezer néző rejlik. Ez egyértelműen a DreamWorks Animation mélypontját jelenti hazai berkekben, s bár alapvetően nem különösebben érdekes és vonzó a film sztorija és főhőse, inkább egyszerűen arról van szó, hogy rosszkor került rossz helyre, nem bírta már el a piac (a Corvin mozi például ki is hagyta, na nem mintha ez túl sokat nyomott volna a latba), amiből Gru is alig hátrált még ki, Aranyhaj nagyban uralja, s Narnia mindenféle lényeivel is teli vannak még a vásznak. Jövő héten érkezik Arthur, bár 3D nélkül aligha rúghat majd labdába, ellenben mégis műsoridőt és ezzel potenciális közönséget von el ő is Megaagytól. Nem mintha az év filmjéről lenne szó, de azért nem ezt érdemelte.

> további filmek
Harmadik hetében még dobogós helyezett az ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC, noha a 3D-s vetítések megcsappanásából kifolyólag 55%-os zuhanást kénytelen elkönyvelni a Fórum. Az eddigi 109 ezer néző a következő két hétben még jelentősen gyarapodhat, úgyhogy egyelőre érdemes várakozó pozícióba helyezkedni a film kapcsán. A most negyedikként befutó HARRY POTTER ÉS A HALÁL EREKLYÉI 1. RÉSZ megint csak nagyot huppant, s úgy tűnik, már nem éri el a 400 ezer látogatót, ami mindenképpen csalódás, de legalább a nyári, 3D-s finálénak könnyebb dolga lesz a túlteljesítésben. A második hete látható NARNIA KRÓNIKÁI: A HAJNALVÁNDOR ÚTJA ugyancsak több mint felét veszítette el múlt heti bevételének, s egyelőre még 50 ezer néző alatt rostokol, a (javarészt egyébként az esti órákra szorult) 3D-s prezentációk ellenére is.

Felezett az ILYEN AZ ÉLET is, a múlt héten csalódást keltő RED pedig 60%-kal kevesebb bevételt mért most, a 11 nap alatt összegyűlt 20 ezer néző pedig már egészen a bukás peremére tolja a Palace szinkronizált akciófilmjét. A felnőtt közönség számára azonban első számú választás lehet az elkövetkezendő napokban AZ UTAZÓ érkezésééig, úgyhogy még ne írjuk le teljesen. A kilencedik helyen álló ZIMMER FERI 2. alaposan megsínylette az ÜVEGTIGRIS 3. érkezését: 73%-kal kevesebb forintot hagytak rá ott a nézők most, mint egy hete. 30 ezer nézője felemás - magyar filmtől már-már kiváló volna, ha nem egy elviekben népszerű mű folytatásáról lenne szó. A top 10-et a TERHES TÁRSASÁG zárja; az InterCom vígjátéka átlépte a 200 millió forintos bevételi határt.

> végszó
Egy évvel ezelőtt az AVATAR majdnem annyival nyitott, mint amennyit a top 5 jegyez most együttesen, ám a top 10 összevetésekor mégsem olyan nagy az elmaradás: 2009. december 17. és 20. között 7%-kal kevesebb bevételt regisztráltak a magyar mozik a 10-es élmezőnyre, de nézőkben a hátrány alig több, mint 2 ezer fő. Ezzel együtt az elkövetkezendő heteknek alaposan fel van adva a lecke, hogy James Cameron filmjének példátlan futásához felérjenek.

> ami jön
Világpremierként érkezik az itthon is rendkívül közkedvelt előzményekkel rendelkező UTÓDOMRA ÜTÖK, illetve látható lesz még a halovány második részt követő ARTHUR 3.: A VILÁGOK HARCA. De Niro és Stiller újabb párbaját vélhetően tárt karokkal fogadják majd a magyarok, ellenben Luc Besson gyerekfilmje önmagában is alig tűnik életképesnek, de ígyis-úgyis el fog veszni az alternatívák között.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Üvegtigris 3. (56,2m/63,7m) [57 886]
2. Tron: Örökség (33,3m/33,3m) [22 878]
3. Aranyhaj és a nagy gubanc (19,9m/141,5m) [109 299]
4. Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész (16,0m/362,5m) [330 201]
5. Narnia krónikái: A Hajnalvándor útja (15,3m/60,6m) [45 541]
6. Megaagy (9,4m/17,5m) [12 520]
7. Ilyen az élet (6,8m/48,0m) [41 648]
8. Red (5,9m/25,1m) [20 644]
9. Zimmer Feri 2. (2,3m/31,7m) [30 327]
10. Terhes társaság (1,4m/201,2m) [178 022]


> kapcsolódó írások

box office: 2009 azonos hétvégéje (Avatar)
kritika: TRON: ÖRÖKSÉG
kritika: MEGAAGY

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

kövess twitteren!

kövess minket facebookon!

Címkék

magyarfilm box office comedy animation forum hungary action tron dreamworks magyarvalosag 3d cinema uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr614539097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekec 2010.12.20. 18:20:41

A Megaagy bemutatása számára valóban nem volt ideális ez az időszak: Kaposváron pl. be sem mutatták, annyi a gyerekfilm a 4 termes moziban. Majd csak jövőre. És, gondolom, más vidéki városokban is van ez így.

Seraphin 2010.12.20. 19:17:38

Még a Fényes csillagnak is drukkolok az Artúr 3 ellen.

Ismeretlen_1068 2010.12.20. 21:23:48

A humor legapróbb morzsáját nélkülöző - és mivel sztori nem lévén, teljesen értelmetlen - második részhez képest hogy lehet osztályozni a harmadik Tigrist?

Gonzo 2010.12.20. 23:19:17

én a tékában, a kettes kapcsán (tartalom, forma) mindig ezt mondtam: ha az egy 3.0, akkor a kettő 0.5. nos, a három idején ezt lesz: 0.9. (ebből 0.4 a modell lány deréktól lefelé.)

Ismeretlen_129422 2010.12.21. 01:50:03

Mi történt Harry Potterrel? Már nem dívik a fantasy(Narnia is hasal)? Hiányzik a 3D? Pedig maga a film messze jobb, mint a Félvér Herceg volt, imádtam. Hol vannak már a Bölcsek köve számai?! :S Tronnak szurkolok, bár még nem láttam. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása