aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: potter, az ereklye Takács Máté
2010. november 21. 17:36:49

Kategória: 7 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. november 19 - 21.

A HARRY POTTER ÉS A HALÁL EREKLYÉI 1. része tekintélyt parancsoló összeggel, 125 millió dollárral hajtotta igába Észak-Amerika mozijait, Russell Crowe-nak és a THE NEXT THREE DAYS-nek morzsákat hagyva csupán.

> Amerikai mozibevételek, 2010. november 19 - 21.

A HARRY POTTER ÉS A HALÁL EREKLYÉI 1. része tekintélyt parancsoló összeggel, 125 millió dollárral hajtotta igába Észak-Amerika mozijait, Russell Crowe-nak és a THE NEXT THREE DAYS-nek morzsákat hagyva csupán.

> #1
Éppen kilenc esztendeje köszönthették első ízben a mozinézők Harry Pottert, akkor mindenkori nyitányrekordhoz segítve a Warnert, akiknek kétséget kizáróan a Rowling-adaptációkhoz fűződik leggyümölcsözőbb vállalkozásuk (vagy mégsem?). És hogy a gyümölcs még tovább érjen az ágon, a befejező epizódot produceri megfontolásból (na jó, talán indokolt volt művészileg is) kettészelték szépen, így amellett, hogy plusz cirka egymilliárd dollár kerül a kasszákba, a korábbi részek esetében kihagyott mozzanatokért fanyalgók is teljes mértékben megtalálhatják számításaikat. A jelek szerint ez nagyjából így is alakult: a film a Rotten Tomatoes-on jegyzett kritikusok javát, ahogy egyébként az összes többi rész is, megnyerte magának, annak ellenére, hogy érezhető a kész művön, hogy felvezető csupán. A weboldalon jelen pillanatban (ami már több mint 200 véleményt jelent) AZ AZKABANI FOGOLY és A TŰZ SERLEGE mögött a harmadik legjobb átlagponttal rendelkezik a HARRY POTTER ÉS A HALÁL EREKLYÉI 1. része (Harry Potter and the Deathly Hallows Part I; hazai bemutató: november 25.), s ez azért biztató fejlemény; ha a direktor úr tovább folytatja fejlődését, s miért ne tenné, akkor a finálé igazán emlékezetes és méltó lehet.

Addig is, itt van ezen évtizeden átívelő mozis jelenség utolsó előtti része, amely két közvetlen elődjénél némileg kisebb, de így is rendkívül széles teret kapott a bizonyításra (4125 mozi), s nem maradt hálátlan: nyitónapján 61 millió dollárt gyűjtött (amiben benne foglaltatnak a 24 millió dollárt termő éjféli vetítések), ami nem csak a Potter-széria eddigi legjobbja, de az 5. legjobb nyitónap, s a 3. legmagasabb pénteken mért bevétel. Az ALKONYAT két folytatását nem sikerült überelni, amiből ugyan nem következik egyenesen, hogy immáron a Summit-szériájának nagyobb a rajongótábora, de azért figyelemre méltó dolog. Nincs arról se szó, hogy a Potter-sorozat kedvelőinek hozzáállása ráérősebb, hiszen szombatra rendkívül magas, csaknem 40%-os csökkenés állt be, ami hasonlatos az ALKONYAT: ÚJHOLD másnapi bukfencéhez. A vasárnap szokványos őszi mínuszt (34%) hozott, így végül 125 millió dolláros első hétvégét jegyez a hetedik rész első fele. Ez a hatodik helyet jelenti az összes nyitány között, s egyébként a legjobbat a sorozatban. Ez utóbbival A TŰZ SERLEGE szorult második helyre, mivel A FŐNIX RENDJE és A FÉLVÉR HERCEG amellett, hogy nyári bemutatók voltak, szerdán rajtoltak el, s ezáltal a nyitónapot követően változatosan mozogtak a százalékos változási-mutatók, tehát egyrészt nem mérhetők maximálisan jelen helyzethez, másfelől pedig egy pénteki rajttal könnyen lehet, hogy hasonlóan méreteset estek volna szombatra.

Mindent összevetve és minden kétkedést félretéve, a HARRY POTTER ÉS A HALÁL EREKLYÉI 1. része azzá válik, amivé hivatott: a második félév legnagyobb box office sikerévé, köszönhetően a novemberi, hálaadás elé helyezett premiernek; a régi nézők kitartásának és az újak csatlakozásának; a stabil, általában jó megítélésű színvonalnak, ami a szériát egészében jellemzi; a fantasyk iránt továbbra sem szűnő érdeklődésnek; s nem utolsó sorban: a végkifejlet iránti kíváncsiságnak. Ez utóbbi persze jövő nyáron fog a tetőfokára hágni, úgyhogy bárhol is lesz most a vége (325 millió dollár gond nélkül összegyűlhet), a 2. rész biztosan megfejeli azt.

> új filmek
Paul Haggis nevével a 2000-es évek derekán sűrűn lehetett találkozni az Amerikai Filmakadémia jelöltjei között, köszönhetően a MILLIÓ DOLLÁROS BÉBI-n és az ÜTKÖZÉSEK-en végzett munkájának; utóbbiért két Oscar-díjat is átvehetett, míg legutóbbi rendezése, az ELAH VÖLGYÉBEN révén Tommy Lee Jones jutott jelöléshez. Most azonban nem sok esély látszik arra, hogy a THE NEXT THREE DAYS folytatja a sort bármilyen módon is, hiszen a kritikusok szerint Russell Crowe és Elizabeth Banks jó alakítása sem elég ahhoz, hogy ellensúlyozzák a döcögős tempót és a valószínűtlen cselekményt. A negatív vélemények túlsúlya igen elszomorítónak hat, mert meglehet, az egyetlen esélye lett volna a Lionsgate terjesztésének az érvényesüléshez a kedvező visszhang. Russell Crowe ugyanis már számtalanszor bizonyította, hogy nem képes önmaga a moziba csábítani az embereket, ha nincs a kezében kard vagy íj; jelen film bizony az amúgy végeredményben kudarcnak minősülő HAZUGSÁGOK HÁLÓJÁ-tól és A DOLGOK ÁLLÁSÁ-tól is nagyon messze fog végezni az igen szerény, 6,5 milliós első hétvégét látva. A 20 millió dollár talán már merész gondolat a 35 milliót felemésztő produkciónak.

> további filmek
Egy helyet csúszott hátra a SZÁGULDÓ BOMBA. A Fox akciófilmjének a jelek szerint sikerül kamatoztatnia kedvező fogadtatását, hiszen 42%-os negatív változása A TŰZBEN EDZETT FÉRFI óta a legjobb Tony Scott karrierjében. A tíz nap alatt összegyűlt 42 millió dollár azonban már híján van pár millióval a rendező/színész páros 2004-es munkájának, így nagy változást nem fog hozni anyagi fronton a meglehetősen drágán dolgozó Scott számára. A Strause-fivérek sci-fijének ezzel szemben egyetlen szerencséje, hogy aprópénzből készült: a SKYLINE közel 70%-ot veszít nyitányából, ami 4 millió alatti második hétvégét jelent, s még jelentős távolságot a 20 millió dollártól is. Az ÉBREDJ VELÜNK! ugyan nem semmisült így meg, de túlzottan nem volt képes fenntartani a figyelmet: több mint egy hete látható, s eddig csak 20 millió dollárt bírt összeszedni; 30 milliónál sokkal többre már nem számíthat a Paramount.

Akkora csapást nem mért Harry Potter a MEGAAGY-ra, mint mérhetett volna, de ettől függetlenül a 45%-os hátrálás nem épp üdvözítő a DreamWorks animációs filmje számára. Az összbevétel a mostani 16 milliós hétvégével együtt megközelíti a 110 milliót, ami nem túl gyors iram, de a kötelezőt hozza. A Disney szerdán igyekszik megnehezíteni a dolgot az ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC premierjével. A negyedik helyezett TERHES TÁRSASÁG esetében végleg füstbe mentek a 100 milliós határ meghódítására formált tervek egy újabb 40% feletti bevételveszteséggel. A Warner vígjátéka 72,7 millió dollárral zárja harmadik vasárnapját.

> végszó
Harry Potternek nem kis kihívója akadt az éves összevetésben: a rekordkönyveket célba vevő ALKONYAT: ÚJHOLD került mozikba 2009-ben ilyenkor. A meglepetéssiker A SZÍV BAJNOKAI-val és a második hetébe lépő 2012-vel megtámogatva még, az akkori top 12 nem kevesebb, mint negyedmilliárd dolláros forgalmat bonyolított. Ez nagy falat még egy ekkora méretű mozinak is, mint A HALÁL EREKLYÉI, így a legyőzöttség ellenére 2010 46. hete emelt fővel távozhat.

> ami jön
Ismét elérkezett a hálaadás, amit az amerikaiak nagyon szeretnek (moziban tölteni), s a forgalmazók igyekeznek mindenféle néző igényét kielégíteni: már szerdán érkezik 3D-s animáció (ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC), kőkemény akció (ROHANÁS), tehetséges-éneklős-álomvalóraváltós (DÍVA) és romantikus vígjáték (SZERELEM ÉS MÁS DROGOK) is. Harry Potter számára egy pöccintésnél nagyobb nehézséget egyik film sem jelenthet az első helyért folytatott küzdelemben.

> a top 10
1. Harry Potter and the Deathly Hallows Part I ($125.0m/$125.0m)
2. Megamind ($16.0m/$109.3m)
3. Unstoppable ($13.0m/$41.9m)
4. Due Date ($8.9m/$72.4m)
5. The Next Three Days ($6.5m/$6.5m)
6. Morning Glory ($5.2m/$19.8m)
7. Skyline ($3.6m/$17.8m)
8. Red ($2.5m/$83.6m)
9. For Colored Girls ($2.3m/$34.4m)
10. Fair Game ($1.5m/$3.7m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Alkonyat: Újhold)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Alkonyat)
box office: 2007 azonos hétvégéje (Bűbáj)

kövess twitteren!

Címkék

fantasy box office harry potter drama russell crowe paul haggis

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr284538985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_112472 2010.11.21. 19:08:45

Azt esetleg lehet tudni a HP7 esetében, hogy mennyiből forgatták le a két részt? Ez tényleg az eddigi legjobb Potter nyitány volt! És vajon mi lesz nyáron a Part 2 esetében???!! Köszönjük az összefoglalót. (Gyors és precíz vagy mint mindig!)

Lackó 2010.11.21. 22:07:49

nem túl erős potter-nyitány. sztem a tűz serlege inflációval átszámolva jobban nyitott. alíz biztonságban. talán a bölcsek köve is. talán a vasember 2 is. talán...

hahakocka 2010.11.21. 22:16:44

Alíz biztos mivel az 3D-s volt, de jövőre a HP7 2. része is az lesz. Bár a milliárd elérhető talán mivel hozott 330 millió dollárt (USA + azon kívül) az új Potter film 3 nap alatt!!! Meglátjuk. A The Next three days zakózott kritikailag és bevételileg is érdekes.

Ismeretlen_82723 2010.11.22. 08:56:41

2: Box Office Mojo szerint kb. annyian nézték meg most a Halál ereklyéit, mint öt éve a Tűz Serlegét.

Lackó 2010.11.22. 09:22:16

4: oké, kösz az infót. csak meglesz 2,4-es a szorzója, az már 300 milliót jelentene. a due date-nek még van egy halvány sansza a 100 millióra. vasárnapra ott lehet 85m körül. mondjuk rákövetkező hétvégére meg összeomlik (mint minden).

hahakocka 2010.11.23. 09:53:46

No az egyik újság ....mánia rangsorolta a mozis bevételeket inflációval együtt is. Az Avatar csak a 14. ik bár ez így is szép igaz a régen még nem volt 3D, ahogy dvd se volt az Elfújta a szél idejében. Csak az USA eredmények következnek, kár hogy nincs a világ másik részeiről is: (mekkora összegek repkednének mivel sok film USA-s bevételének a dupláját, tripláját hozta USA-n kívül:D ) USA Top 20 akkor: 1. Elfújta a szél: 1.606 milliárd dollár (eredeti bevétel 199 millió) 2. Csillagok háborúja 4. - az új remény 1.416 millió dollár (eredeti: 461 millió) 3. A Muzsika hangja 1,132 millió dollár (eredeti bev. 159) 4. E.T A földönkívüli 1.128 millió dollár (eredeti bevétel 435 millió) 5. Tízparancsolat 1,041 millió dollár (eredeti bevétel 65 millió) 6. Titanic 1,020 millió dollár (eredeti 601 millió) 7. A cápa: 1018 millió (eredeti 260 millió) 8. Doktor Zsivágó 987 millió (eredeti 112) 9. Az ördögűző 879 millió (eredeti 233) 10. Hófehérke és a hét törpe 867 millió (185 eredeti) 11. 101 kiskutya 795 millió (145 eredeti) 12. Star Wars 5. A birodalom visszavág 781 millió (290 eredeti) 13. Ben Hur 779 millió (74 eredeti) 14. Avatar 773 millió (760 millió az eredeti) 15. Star Wars 6. A jedi visszatér 748 millió (eredeti 309) 16, A dolog 709 millió (eredeti 156) 17. Indiana Jones 1 Az elveszett frigyláda fosztogatói 701 millió (eredeti 242) 18. Jurassic park 1 685 millió (eredeti 357) 19. Diploma előtt 680 millió (eredeti 105 millió) 20. Star Wars 1. Baljós árnyak: 674 millió (eredeti 431) Érdekes lista a Star Wars az a sorozat, ami jó pár részével bekerült a listába. A Karib sorozat a 45 és afölötti helyeken terül el a Sötét Lovag a 28. helyen, a Gyűrűk Urák az 50.-en túl, de csak Amerikában.

Lackó 2010.11.23. 11:09:08

a 16. nem a dolog (the thing), hanem a nagy balhé (the sting) ezzel a listával csak annyi a gond, hogy a régi filmekről nincs pontos adat, és van, amelyiknél a vhs-kölcsönzési/eladási bevételeket is hozzászámolták, így pozíciójuk erősen megkérdőjelezhető. lásd: elfújta a szél. a mojón volt erről egy topic, és moziforgalomból (újrabemutatókkal együtt) sehogy se jött ki az a 198 millió.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása