aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: megaagy [megamind] (2010) Takács Máté
2010. november 17. 23:34:11

Kategória: 4 komment

Metro City metroszexuális sármos és önzetlen védelmezője, Metro Man újabb nagy kihívás elé kerül: a város közkedvelt riporternőjét túszul ejtette a gonosz Megaagy. Hősünk nem tétlenkedik, hanem....de várjunk csak, ez így nem jó. Kezdjük elölről! Metro City gonosz tervekből soha ki nem fogyó fenyegetője, Megaagy legújabb ördögi fondorlatát hajtja végre: túszul ejti a közkedvelt riporternőt, hogy Metro Mant lépre csalja. Na, most már világos, ki itt a főszereplő! A szuperhősök kora ugyanis az animációs filmek kiötlői szerint leáldozóban van, helyettük a gonosztevők az új sztárok. És Megaagy bizony tényleg gonoszat tesz, nagyon gonoszat, olyasmit, ami eddig gonosztevőnek még nem sikerült. És ezután kénytelen szembenézni a rá eső, nem kalkulált következményekkel.

Metro City metroszexuális sármos és önzetlen védelmezője, Metro Man újabb nagy kihívás elé kerül: a város közkedvelt riporternőjét túszul ejtette a gonosz Megaagy. Hősünk nem tétlenkedik, hanem....de várjunk csak, ez így nem jó. Kezdjük elölről! Metro City gonosz tervekből soha ki nem fogyó fenyegetője, Megaagy legújabb ördögi fondorlatát hajtja végre: túszul ejti a közkedvelt riporternőt, hogy Metro Mant lépre csalja. Na, most már világos, ki itt a főszereplő! A szuperhősök kora ugyanis az animációs filmek kiötlői szerint leáldozóban van, helyettük a gonosztevők az új sztárok. És Megaagy bizony tényleg gonoszat tesz, nagyon gonoszat, olyasmit, ami eddig gonosztevőnek még nem sikerült. És ezután kénytelen szembenézni a reá eső, nem kalkulált következményekkel.

Ez a szembenézés meglepő terepre téved, már ahhoz képest, ami egy gyerekfilmtől elvárható: a jó és a rossz egymás nélkül létezni képtelensége nem pusztán -túlzásba azért nem vitt- fejtegetés tárgya, de a cselekmény továbbgörgetője lesz, s bejön a képbe még némi identitás-kérdés, s igen rút jellemtorzulás is. Azért megijedni nem kell, egy-két szellemes megnyilvánulás vagy képi sziporka mellett itt is van jópofa mellékalak, hogy a legkisebbek is jól szórakozzanak, de le kell szögezni: talán ez eddig a DreamWorks Animation legkevésbé gyermekbarát filmje (előfordult bizony fészkelődéssel vegyült duruzsolás a közönség legfiatalabb tagjainak körében a morbidabb momentumoknál).

E kettősség következtében a felnőtt(ebb)eket akár el is szórakoztatja gond nélkül a MEGAAGY, s még ha a DreamWorks Animationtől megszokott, tréfásnak szánt, de inkább már fárasztó popkulturális utalások, valamint a mai, nem túl kívánalmas beszédstílus-trendekbe illeszkedő, agyalágyult szóhasználat ki is zökkenti az embert helyenként, George Thorogood és a Destroyers, az AC/DC, a Guns N' Roses és Michael Jackson gondoskodnak róla, hogy hamar visszamélyedjünk a látottakba. Gonosztevőhöz méltó zenék csendülnek fel, ahogy az kell.

Másrészt viszont a gyerkőcöknek nem feltétlenül tiszta mindig a kép, mi is bántja vagy épp hajtja főgonoszevő-hősünket, nem biztos, hogy lekötik a figyelmüket a Tesla-tekercsekről szóló fecserészések vagy a sűrűn feltűnő, az Obama-kampányt tréfásan megidéző rajzok, de arra legalább emlékeztettek engem, hogy mi is az értelme a 3D-nek: tíz éves kor alatt bizony még a film eleji logók is nagy-nagy kacarászást váltanak ki, s a helyzet az, hogy a MEGAAGY maga is igen élvezetes 3D-élményt nyújt. Ezzel együtt, ha nem is ormótlanok, de azért érezhetők egyes erre készült pillanatok, s ha már itt tartunk, azért van még pár aspektus, aminek több odafigyelést szentelhettek volna a készítők. Mert a szuperhős-mítosz feje tetejére állítása csak egy alapötlet (s annyira azért nem is eredeti már), egy kis spiritusz vagy valami olyasmi, ami az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT-ot olyan szárnyalóvá tette, nagyon hiányzik, s az ismerős húzásokból is jutott épp elég.

De tartozom egy vallomással. Bármennyire is szeretem az animációs filmeket, bármennyire is nyűgözött le a KUNG FU PANDA és az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT, a DreamWorks Animation nekem még mindig a MADAGASZKÁR és CÁPAMESE-féle otrombaságokat jelenti. Ennek szellemében ültem le a vászon elé, aztán szép lassan rájöttem, hogy én magam vagyok Megaagy: merő rosszindulattal a fejemben indultam neki a dolgoknak, majd fokozatosan vált világossá, hogy most a jófiú szerepe jut nekem. Ennek szellemében álltam fel a vászon elől, s döntöttem úgy, annak ellenére, hogy a Metro Man eredeti hangját szolgáltató Brad Pitt nem fogadta el a Cinema City meghívását a vetítésre, ez most nem lesz kevesebb, mint.

(A film hivatalos hazai bemutatója csak december 16-án lesz, de már most hétvégén látható premier előtt!)

Címkék

kritika animation brad pitt will ferrell dreamworks tina fey 7csillagos children movie 3d cinema uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr234538963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.11.18. 06:35:45

Ó, nem jött el Brad Pitt? És mit kínált helyette a gála? Továbbá még egy kérdés: a riporternőt tényleg meghökkentően szexire animálták? (Újságíró kollégák ezt jelentik :).

Ismeretlen_82723 2010.11.18. 07:00:59

1: Hát ha Brad Pitt nem is, más celebek voltak, olyan híresek, hogy én nem is tudtam, kik ők, csak a sűrű vakuvillanásokból sejtettem, hogy ott egy ilyen egyén tartózkodik. Na jó, beismerem, az egyiket tudtam ki: Lola. Mond ez valamit? :) A riporternőnek volt egy nagyon dögös estélyi ruhája, s végre, ennek a női karakternek határozottan volt melle is! :)

Ismeretlen_1068 2010.11.18. 07:07:23

Lola? Lángoló vörös haja és ronda zöld nadrágja volt? És futott körbe-körbe? Félek, ez egy másik Lola lesz. :)

Ismeretlen_1068 2010.12.07. 12:44:00

No, nekem is megvolt a DreamWorks legújabb kreálmánya. Gyermekbetegségeikből csak nem tudnak kinőni - a poénok idétlenek, a narratíva ingadozó, a 3D vásári -, ugyanakkor a figurák és a történet nagyon jól ki van találva, amikor épp nem csinálnak magukból primitív hülyét, akkor egészen szerethetőek. Szóval a végeredmény egy 10/6.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása