aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: hálótlan közönség Takács Máté
2010. november 15. 15:28:11

Kategória: 8 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. november 11 - 14.

A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ nem tudott eleget felmutatni a magyar nézőknek ahhoz, hogy kitörjön a langyos átlagból, így csak a dobogó legalsó fokán futott be. A hét másik szélesebb premierje, a MÁR MEGINT TE?! ugyancsak partvonalra szorult, mi több, egész gyatrára sikerült bemutatkozása. A korona így második hete Robert Downey Jr.-é: a TERHES TÁRSASÁG már javában 100 ezer néző fölött robog tovább.

> Magyar mozibevételek, 2010. november 11 - 14.

A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ nem tudott eleget felmutatni a magyar nézőknek ahhoz, hogy kitörjön a langyos átlagból, így csak a dobogó legalsó fokán futott be. A hét másik szélesebb premierje, a MÁR MEGINT TE?! ugyancsak partvonalra szorult, mi több, egész gyatrára sikerült bemutatkozása. A korona így második hete Robert Downey Jr.-é: a TERHES TÁRSASÁG már javában 100 ezer néző fölött robog tovább.

> #1
Mi lelte a honi nézőket, hogy ennyire tülekednek a TERHES TÁRSASÁG-ra? Tulajdonképpen érthető dolog ez, hiszen mostanság nagyon népszerű színészekkel hoz egyszerűségével hódító sztorit, szinkronizáltan, jó sok előadáson, s ugyan azt nem lehet mondani, hogy vígjátékok tekintetében pang a piac, de ez a film definiálja igazán azt, amit a magyar néző komédiának tekint: erőteljes jellem- és helyzetkomikumok sorozata. Az InterCom blockbustere 42 millió forinttal első újfent, s összbevétele 11 nap után már közel 130 milliót mutat. Nézettségben ugyancsak rövid idő alatt teljesült az első mérföldkő: a jelenlegi 113 ezerről a jegyváltók száma még elmozdulhat akár 200 ezerig is, de ez biztosra még nem vehető.

> új filmek
A magyar internetfelhasználók körében sem kevésbé népszerű jelenség a Facebook, mint máshol, ám egy dolog az interneten kattintgatni, s másik fizetni egy filmért, amiben csak dumálnak és dumálnak, néha megemlítve a kedvenc weboldal nevét, ráadásul olvasni kell a sok szöveget. Rosszindulatot félretéve, érthető, hogy a SOCIAL NETWORK - A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ nálunk nem vált első nekifutásra még kisebb sikerré sem. Valóban, feliratos mivolta olyan a mai palettán, mintha Commodore 64-es lenne a legszuperebb notebookok között, fiatal színészei kb. semmit nem mondanak az ittenieknek (Jesse Eisenberg filmjei, a KALANDPARK és a ZOMBIELAND nagy bukták voltak), s témája sem elég hétköznapi ahhoz, hogy 10 ezernél sokkal több nézőt megszólítson az első hétvégén. Azért nem kell rögtön a kardba dőlni: a 12,5 millió forintos kezdet emlékeztet a hasonlóan felemásan rajtolt TOLVAJOK VÁROSÁ-éra, s biztosan fog annyira tetszeni a nézőknek, hogy a szájhagyomány ezúttal is 40 millió forint fölé repítse az InterCom bemutatóját.

Azt tényleg nem indokolta semmi, hogy a Fincher filmjének szereplői magyarul szólaljanak meg már a vásznon is, ellenben a Fórum Hungary nagy hibát vétett, mikor egy vígjátékot felirattal küldött mozikba: a MÁR MEGINT TE?! tipikusan olyan film, aminek szüksége van a szinkronra az érvényesüléshez. A 8,3 millió forint és a mögötte álló hétezer néző édeskevés még egy 20 kópiás terjesztéstől is, de hát úgy tűnik, ez a film nem hivatott ennél a szintnél többre vinni egyetlen országban sem. Az elkövetkező idők filmáradata mellett, a SEJTCSERÉS TÁMADÁS-hoz hasonlóan, valószínűleg két hét után távozik is a top tízből.

Négy hónappal A TETOVÁLT LÁNY premierjét követően a Budapest Film mozikba küldte A LÁNY, AKI A TŰZZEL JÁTSZIK-ot, persze szigorúan a fővárosra korlátozva. Nem született jobb eredmény, mint akkor, sőt némileg még alul is múlta a folytatás elődjét, annak ellenére, hogy az első fejezet az álmatag startot követően egész szépen magára talált. Lehet aztán, hogy most is csak arról van szó, hogy nem sietik el az érdeklődők a megtekintést, így korai még az ítélethirdetés. A 2,3 millió forint épp nem volt elég a top 10-re, nem így júliusban, mikor a 2,4 millió a 9. helyet érte.

Ugyancsak lemaradt az élmezőnytől a Mokép új bemutatója, a SZERELMI BŰNÖK. Alain Corneau utolsó filmjére csak 1,2 millió forint értékben ültek be Budapesten, ami csalódást keltő fejlemény, hiszen elég ismert főszereplőkkel és elég sok multiplexben  látható filmről van szó. A forgalmazó egy másik futó bemutatójára, a SZEMEKBE ZÁRT TITKOK-ra a negyedik hetében is többen voltak kíváncsiak.

> további filmek
A TERHES TÁRSASÁG-gal azonos arányban csökkent a GRU hétvégi bevétele is. A UIP 3D-s animációs filmje most is második, ezúttal 36 millió forinttal, míg összbevétele szinte megegyezik Todd Phillips filmjéével, igaz, nézettség szempontjából azért még van ledolgoznivalója. A 200 ezer látogató erősen kérdéses úgy, hogy Harry Potter, majd Aranyhaj és egyéb mesehősök is fenyegetik Grut ördögi terve végrehajtásában.

Negyedik a héten a FŰRÉSZ 3D. Mintha nem is horrorfilm lenne, úgy tartja magát a Budapest Film terjesztése; ezen a héten 11,1 millió forintos bevétele 30%-os mínuszt jelent csupán. Eddig 46 ezren voltak kíváncsiak a széria záródarabjára, ami slashertől nagyon jó eredmény, pláne a közel 70 millió forint, ami eddig a kasszákba került. Az ötödik helyen Julia Roberts szédeleg tovább, a hetediken Stallone bandája aprítja az ellent, immáron 100 millió forint felett, ám még bő kilencezres távra a 100 ezer nézőtől; ennek megvalósulása erősen kérdéses, de ki fogadna e kemény fickók ellen? A lista hátsó harmadában az ALFA ÉS OMEGA 3D és SAMMY NAGY KALANDJA: A TITKOS ÁTJÁRÓ 3D vetekszik a GRU-ra nemet mondó gyerkőcök (vagy inkább szülők) kegyeiért; a Fórum két animációs mozijára együttesen 127 ezren voltak eddig kíváncsiak, aminek ezerszerese éppen Sammy teknős eddigi bevétele. A sort a már említett TOLVAJOK VÁROSA zárja, közepes, 38 millió forintos összbevétellel.

> végszó
A premierek felé mutatkozó általános érdektelenség nem tett jót az éves összevetésnek: 2009-ben ekkor ugyanis a 2012 című katasztrófafilm csaknem 100 millió forintot termett egymaga. Még a múlt hétvégével összevetve is kevéske a top 10 összesített 132 millió forintja, de akkor ugye az őszi szünet segítő kezet nyújtott.

> ami jön
Most csütörtökön a bőség zavarával küzdhet a magyar. Hozzánk is befut a SZÁGULDÓ BOMBA, szinkronizáltan. A Palace Pictures egy nyári adósságot törleszt a romantikus vígjátékok kedvelőinek: jön a BÉRGYILKOSÉK, szinkronizáltan. A UIP az M. Night Shyamalan fejéből kipattant ÖRDÖG-gel száll versenybe, feliratosan, illetve a hazájában fenemód sikeres JACKASS 3D-vel, felirat nélkül.


> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]

1. Terhes társaság (42,1m/128,8m) [113 148]
2. Gru (36,1m/128,7m) [93 969]
3. Social Network - A közösségi háló (12,6m/12,6m) [10 686]
4. Fűrész 3D (11,3m/68,1m) [45 916]
5. Ízek, imák, szerelmek (8,4m/134,3m) [114 766]
6. Már megint te?! (8,3m/8,3m) [7100]
7. The Expendables - A feláldozhatók (4,1m/105,5m) [90 679]
8. Alfa és Omega 3D (3,7m/40,0m) [28 999]
9. Sammy nagy kalandja: A titkos átjáró 3D (2,8m/127,8m) [98 080]
10. Tolvajok városa (2,7m/38,6m) [32 617]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (2012)
kritika: SOCIAL NETWORK - A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

kövess twitteren!

Címkék

box office comedy budapest film fincher forum hungary drama intercom robert downey jr mokep jesse eisenberg magyarvalosag box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr54538949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anita 2010.11.15. 16:13:25

A Terhes társaság egy fos, míg a Social Network zseniális munka egy zseniről, aki amúgy egy fasz! Innen is csókoltatom! /Tudom, a kapucnis pulcsikon kívül semmi egyezőség nincs a valósággal.. ;)/ Nagyon jó volt nézni ezt a sok tehetséges fiatalt egy filmben.. David Fincher marad a kedvencem.. :) Az Amerikai pszichó névjegykártya-jelenete pedig új értelmet nyer.. :D

anita 2010.11.15. 16:25:38

Sokkal inkább zseni, mint fasz.. :) és a film meg szólhatna akár Kovács Pistikéről is, mert tök nem az a lényeg.. A film, akárcsak a fészbukk, sokkal több annál, ami..

Ismeretlen_9654 2010.11.15. 17:07:36

zseniális dráma a social network. egyfelől szomorú, hogy nem szinkronizálta le a forgalmazó, mert most tény, hogy emiatt sok nézőt veszít. ugyanakkor ez most tényleg az a film, amit érdemes a színészek eredeti hangján nézni, így jól járnak a filmrajongók. tévedés azt állítani, hogy fincher filmje a facebookról szól. kertész imre mondta egyszer a sorstalanság kapcsán, hogy a regény valójában nem a holokausztról, hanem a kádár-rendszerről szól. ha belegondolunk, nagyon igaza van.

anita 2010.11.15. 17:28:52

Végigdumálnak egy olyan filmet, ami pont hogy a párbeszédek hiányáról szól.. A Facebook, Finchernél egyfajta társadalomkritika megfogalmazásának az eszköze, a valóságban pedig az elidegenedés csúcsrajáratásának a létező leghatékonyabb módja, ráadásul ennek szöges ellentétét tűzve a zászlajára..

anita 2010.11.15. 17:55:37

Mit mond Tyler Durden 2010-ben? "Tehát mik vagyunk? Fészbukozók!" :) Patrick rész vesz a következő eseményen: Láncfűrésszel rohangálás lépcsőházban Tetszik Hozzászólok Te is ott leszel?

Ismeretlen_82723 2010.11.15. 17:56:07

Az egészben nekem a zárójelent tetszett leginkább. Na, az jól jellemzi az egész közösségi oldal-mizériát.

anita 2010.11.15. 18:18:46

Sweeney részt vesz a következő eseményen: ÖSSZNÉPI pogácsakészítés :DDD Mrs. Lovettnek TETSZIK :DDD

creeper 2010.11.16. 11:40:46

Tec-cikk. (sic!) 6. Ezt fejtsd ki légyszi, kíváncsi vagyok, mire és hogyan gondolsz.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása