aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: hajlítóerő Takács Máté
2010. augusztus 02. 16:04:38

Kategória: 2 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. július 29. - augusztus 1.

A közönség világszerte Shyamalannal van: a kritikusok a végletekig szapulják AZ UTOLSÓ LÉGHAJLÍTÓ-t, azonban a nézők szép számban sorakoztak fel a jegypénztáraknál. Magyarország ebből sem kíván kimaradni: a UIP bemutatója csaknem félszáz ezer nézőt toborzott négy nap alatt. Eközben Adam Sandlerrel és bandájával is sokan múlatták az időt, tulajdonképpen Csingilinget sem hagyták magára a honiak, míg Leonardo DiCaprio álomvadászata továbbra is erős számokkal képviselteti magát a dobogón.

10 éve: A hazafi; 15 éve: Vírus; 20 éve: A menekülő ember...

> Magyar mozibevételek, 2010. július 29. - augusztus 1.

A közönség világszerte Shyamalannal van: a kritikusok a végletekig szapulják AZ UTOLSÓ LÉGHAJLÍTÓ-t, azonban a nézők szép számban sorakoztak fel a jegypénztáraknál. Magyarország ebből sem kíván kimaradni: a UIP bemutatója csaknem félszáz ezer nézőt toborzott négy nap alatt. Eközben Adam Sandlerrel és bandájával is sokan múlatták az időt, tulajdonképpen Csingilinget sem hagyták magára a honiak, míg Leonardo DiCaprio álomvadászata továbbra is erős számokkal képviselteti magát a dobogón.

> #1
Az újságírók talán már végleg lemondtak M. Night Shyamalanról, azonban az indiai rendező továbbra is nagy tömegeket képes a mozikba csábítani. Igaz, AZ UTOLSÓ LÉGHAJLÍTÓ esetében azért leginkább fantasztikus története, s nem utolsósorban 3D-s mivolta csábította megtekintésre az amerikai közönség mellett a magyarokat is. Meglepően komoly érdeklődés övezi az egyébként nálunk is sugárzott rajzfilmsorozatból készült filmet: négy nap alatt 47,5 ezren váltottak rá jegyet, ami 65 millió forintot eredményezett. További érdekesség, hogy a főváros Shrek esete után ismét kisebbségbe került: a látogatók 52%-a más városokban járult a vásznak elé, ugyanakkor a bevételben éppen fordított arány figyelhető meg (a budapesti átlagos helyár egyébként közel 100 forinttal magasabb, mint az országos). Talán csak jókor volt jó helyen a film, vagy még mindig ennyit számít a 3D a magyaroknak, nem tudni, a lényeg, hogy a UIP-től még a gyors csökkenést kilátásba helyező, 3D-s vásznakat igénylő konkurensek érkezése (KUTYÁK ÉS MACSKÁK 2., GARFIELD ÉS A ZŰRKOMMANDÓ) sem veheti el a 100 ezer nézőt, s ez már kielégítő eredmény.

> új filmek
Adam Sandler továbbra is a legnépszerűbb komikusnak számít idehaza. Éppen ezért sajnálatos, hogy a Universal nem tett egy próbát a KI NEVET A VÉGÉN?-nel, de ugyanakkor érthető volt döntésük. A színész ebből következően már bő másfél éve nem volt látható a magyar vásznakon, s ugyan nem mondhatni, hogy emiatt tülekedtek újra látni, azért a 36 millió forint derék teljesítmény a NAGYFIÚK-tól. A főváros vs. többi település megoszlása ezúttal előbbinek kedvez, ám az 53% még egyáltalán nem túlnyomó többség, mi több, egészen jó arány egy InterCom-bemutatótól. Valószínűleg csak a nyári szünet okozza a szakadék szűkülését, azt csak bátortalanul lehet kijelenteni, hogy a vidékiek visszataláltak volna a filmszínházak hűvösébe, ahol tíz éve még minimum a teljes nézettség felét, tizenöt éve pedig kétharmadát adták - persze hasonló volt a mozik aránya is. A NE SZÓRAKOZZ ZOHANNAL! két éve országos szinten egy fokkal gyengébb kört futott elsőre (bár Budapesten nagyon hasonlót), így annak 120 ezres nézettsége minimum elvárható e film számára is.

A világ nagy részén csak DVD-n röppen be a legújabb Csingiling-kaland, A NAGY TÜNDERMENTÉS. Mi kiváltságos helyzetben vagyunk, hiszen a korábbi epizódok állítólagos kedvező eladási adataiból kifolyólag a Fórum Hungary a nagyvásznon kedveskedik a legkisebb korosztálynak, akik egészen ritkán mehetnek csak el apuval és anyuval mozizni. A filmet 18 kópián vetítik, aminek több mint fele Budapestre jutott. Tekintve a körülményeket, a 8,7 millió forint nem rossz eredmény, de persze nem tartozik az érdemleges adatok közé a nyárban.

> további filmek
Második helyre csúszott vissza, ellenben csak 39%-ot ereszkedett az EREDET hétvégi bevétele. Újabb 50 millió feletti víkenden van túl az InterCom sci-fije, s ezzel az összbevétel már a 200 millió kapujába helyeztetik. Nagyon szép futást élvez nálunk is a film, a végére egyelőre csak tippelni lehet, akár merészet is. Harmadik helyezett a héten a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE. Bár ezúttal felez a UIP 3D-s animációja, az elmúlt hetekben nagyon jó változási mutatókat jegyzett, így mostanra már bőven félmilliárd fölé került bevétele, az eladott jegyek száma pedig immáron 400 ezer fölött mozog, magasan éves elsővé téve a filmet.

> végszó
A kedvezően fogadott premierek mellett is egy minimális csökkenést könyvel el a top tíz, amelynek helyezettjeire összesen 220 millió forintot költöttek most a nézők; ennek 87%-át az első négy szolgáltatta. Az egy évvel ezelőttihez képest 60%-os emelkedés tapasztalható; 2009-ben ilyenkor Harry Potter vezetett második hete, az új belépőket pedig a szerényen szereplő BUNYÓ fémjelezte.

> ami jön
Nagy adag szuperfilmet zúdítanak a nyakunkba a forgalmazók, igaz, egytől-egyig csak szándékban maradtak nagy dobások. A SZUPERCSAPAT, A VARÁZSLÓTANONC és a KUTYÁK ÉS MACSKÁK: A RUSNYA MACSKA BOSSZÚJA mellett a LEVELEK JÚLIÁNAK érkezik még, melyek közül az erkölcsi győztes vitán felül legutóbbi lett a tengerentúlon.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Az utolsó léghajlító (65,2m/65,2m) [47 527]
2. Eredet (53,6m/196,3m) [168 293]
3. Shrek a vége, fuss el véle (38,1m/524,7m) [400 278]
4. Nagyfiúk (35,9m/35,9m) [31 308]
5. Csingiling és a nagy tündérmentés (8,7m/8,7m) [7909]
6. Alkonyat: Napfogyatkozás (5,6m/294,0m) [271 144]
7. Kéjjel-nappal (5,1m/74,6m) [65 190]
8. Szellemíró (3,3m/30,2m) [25 458]
9. Újrakezdők - Szerelmes szingli szittert keres (2,7m/13,2m) [11 182]
10. Toy Story 3. (2,6m/213,0m) [164 415]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Bunyó)
kritika: Az utolsó léghajlító
kritika: Nagyfiúk

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

***

> ekkor, régen...
5 éve (2005. július 28.)
Öt évvel ezelőtt ugyancsak Adam Sandler szórakoztatta a nagyérdeműt, azonban a Csontdaráló sport témája miatt nem jött be a magyaroknak, így végül 42 ezer jegynél kifulladt. A Szahara című kalandfilm egy fokkal jobban teljesített, bár 71 ezer látogatója azért nem számított oázisnak a sivatagban.

10 éve (2000. július 27.)
Tíz esztendeje Mel Gibson repítette tomahawkját oly sebesen, hogy 200 ezer néző szeme előtt is elröppent A hazafiban. Ezalatt Chris O'Donnel Batman nélkül próbált elbánni 100 ara-jelölttel az Oltári vőlegényben, ami az Oltári nőtől ugyan fényévekre maradt népszerűségben, azért 56 ezer néző fejét sikerült bekötnie. Ezalatt a Fantasia 2000 című rajzfilm korlátozott kópiaszámon 6 és félezer egyént vonzott.

15 éve (1995. július 27.)
Tizenöt éve Dustin Hoffman és Rene Russo kérték arra a magyarokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat. Az ilyen felszólítások mögött általában nagy felhajtás áll, aminek 355 ezren akartak mindenképpen utánajárni. A Vírus az 1995-ös nyár legnagyobb sikerévé avanzsált.

20 éve (1990. július 26.)
Húsz esztendővel ezelőtt temérdek alternatíva állt rendelkezésre. A Mokép duplázott a Bízzál bennem! és A menekülő ember című produkciókkal; Jeff Bridges és Kim Basinger 100 ezer néző közelébe kalandozott, Schwarzi futása pedig 162 ezer főig tartott, ami egyébként 8 millió forintot ért akkoriban. A UIP egy szokatlan sorozatgyilkost ismertetett meg velünk a Gyerekjátékkal; a horror akkor sem volt épp a kedvence a magyaroknak, de azért 90 ezer nézőre még jó volt a mészárló baba. A Constantin Film az Erik, a vikinggel (150e), míg a Saturnus film állandósult kedvencével, Kevin Costnerrel rukkolt elő (Nincs kiút: 67e). E számos jól ismert mozit azonban kenterbe verte az InterCom húzása: a Papa, én nő vagyok! című limonádé az év egyik legnagyobb slágereként 600 ezer néző fölötti eredményt ért el.

25 éve (1985. augusztus 1.)
Huszonöt éve az ausztrál Piszkos munka vitte a prímet az év végéig összegyűlt félmillió látogatójával. További premierek a szovjet A pópa lánya, az NDK-beli Akit a kutyák elé vetettek és a román Ring voltak, elenyésző érdeklődés mellett.

30 éve (1980. július 31.)
Harminc esztendővel ezelőtt a Folytassa, cowboy! felújításából csinált ismét aranyat a Mokép; az angol komédiára pikkpakk elkelt 245 ezer jegy, s hasonló magasságba jutott Az áldozat című magyar film is. További premierek a szovjet Evezz egyedül! és a jugoszláv Vágyak idegenben voltak.

Címkék

fantasy box office comedy animation forum hungary adam sandler intercom shyamalan magyarvalosag children movie 3d cinema uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr874538469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.08.02. 17:19:25

Papa, én nő vagyok! Erre a filmre anno kétszer is kénytelen voltam beülni a moziba (a másik nem citált be rá), s azóta is nagyon haragszom rá, sőt, most már rád is, amiért megidézted. :)

Ismeretlen_1068 2010.08.02. 17:20:52

De hogy valami okosat is mondjak: a FUNNY PEOPLE valószínűleg gigantikusat hasalt volna - 150 perces dramedy Apatow amerikanizmusokkal teli stílusában?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása