aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a 7 leghülyébb filmes hangeffekt Angyalosi Ádám
2010. július 17. 18:48:16

Kategória: 13 komment

A Popcrunch összeállítása nem néhány feledésbe merült igénytelen b-film hangsávját eleveníti fel, hanem azokat a hollywoodi effekteket gyűjti össze, melyeket pontatlanságuk ellenére is újra meg újra bevetnek a jobb hatás érdekében. Akad köztük olyan, mely hallatán ma már csak legyint az ember (a pittyegő számítógépeknél szerintem sokkal viccesebb azok vizuális oldala, hiszen a filmekben minden PC és mobil olyan oprendszeren fut, mely teljes képernyőn, óriási betűkkel írja ki az üzeneteket a felhasználó számára), de a második helyezetten például kifejezetten jót derültem.

Címkék

fun film lista

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr434538382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magoo 2010.07.18. 08:36:40

Valamelyest érthető a hiszti e téren...más felől sajnos néha muszáj bizonyos kliséket alkalmazni. Nekem ez a szakmám - Sound Designer. Nem lehet egy űrcsata totál némaság, vagy egy pisztoly párbaj valós 'tüzijáték pattogás" szerüség. Bár manapság már van rá gyakori példa, hogy a lövéseket próbálják reálisabban prezentálni. Múltkor Dane Davis - a Mátrix és sok más nagy film sound designere - mondta nekem, hogy az utóbbi években a filmeknél amiken ő dolgozik próbálja valóságosra venni a fegyverek hangját. Tehát nem ilyen robbanás szerü hangot használ, hanem sokkal realisztikusabb de mégis felnagyított pukkanás szerüséget. - Nem a mátrixnál még nem használta ezt az elvet. Az hogy ettől függetlenül sok filmbe kerül ilyen ezer éves klisé hang, gyakran annak tudható be, hogy kicsi a költségvetés, és hangkönyvtárból dolgoznak. Azonban vannak olyan profi szakemberek mint Charles Maynes akinek ha szól az ember akkor napokra kimegy a sivatagba egy fegyverarzenállal - ami neked kell - és veszi fel sorra azok hangjait. Egyébként ő a legprofibb fegyverhangokban. :) Ráadásul ő neki vannak speciális felvételi módszerei mellyel a 'szokásos' pukkanos hangok helyett elég durva hangok születnek. Múltkor néhány hatalmas kaliberü fegyver lövést mutatott és eldobtam az agyamat amikor hallottam őket. Ettől függetlenül én is a klisék ellen vagyok, és mindig arra törekszem hogy ne használjak régi klisés hangokat a filmjeimben. Viszont van amikor pont nagy poén egy régi klisé betevése. Pl egy Wilhelm sikoly berakása - amit Ben Burtt pl minden filmjébe belerak nem is egyszer. Mellesleg a Wilhelm sikoly a leghíresebb sikoly amit manapság kishíján minden filmbe beleraknak amolyan belső szakmai humorként. :) Pl a Tropic Thunderben is benne volt mikor Stiller ledobja magáról az őt szurkáló gyereket....csak ott alaposan felhúzták a pitch-et hogy kisfiús legyen a hang. Na bocsi ha nagyon offoltam volna...csak szeretem a szakmámat :D

Ismeretlen_1068 2010.07.18. 09:23:19

Ó, a kopasz sas hangja valóban nagyon derűs. Amúgy ha hangeffektusokról van szó, nekem az egyik all time kedvencem a Wilhelm-scream: http://www.youtube.com/watch?v=cdbYsoEasio

Ismeretlen_1068 2010.07.18. 09:26:22

1: A fene, legközelebb elolvasom a hosszú hozzászólást is, mielőtt még okosnak próbálom feltüntetni magam. :) De hogy reagáljak is: számomra sokkal emlékezetesebb tud lenni egy olyan jelenet, melyben eltérnek a kliséktől - pl. a SERENITY néma űrcsatái vagy a HEAT-ben hallható fegyverzajok. A több százmilliós költségvetésből kigazdálkodott filmek is törekedhetnének az eredetiségre.

mikice 2010.07.18. 10:40:46

Hát igen, a Wilhelm-sikolyt én is említettem volna, ha nem említi senki :-) Esetleg lehetne csinálni magyar filmekből összeállítást, melyhez hozzákevernék a Wilhelmes hangot. Pl. Sándor Mátyás ugrik (ááááááááááááááááá), vagy amikor a Szomszédokban házgyári építkezés közben leesik valaki (persze lehetne ebből a hangból is Hángerien Építőmunkás Scream!): http://www.youtube.com/watch?v=J5aO1yPrApA

Ismeretlen_89842 2010.07.18. 11:00:32

az új Star Trek-ben nem volt hang az űrben ha jól emlékszem. egyébként a fegyverhangok zavarnak itt a legjobban, főleg hogy elhitetik mindenkivel hogy ez ilyen, aztán meg felmegyek youtubera és nézem hogy mi a f*** :S mondjuk a hangtompítós lövések még viccesebbek

Ismeretlen_1068 2010.07.18. 11:47:58

Én még Magda anyus végső zuhanását is megdobnám vele. Magoo, esetleg? :)

galahad 2010.07.18. 11:48:59

Ez rohadt jó összeállítás. No igen, a Swordfish "alapmű" a pittyegő számítógépes témában :) Fehérfejű rétisas és Szomszédok link LOL 5: Én eleve azt nem értem a Trek-ben hogy ha van védőpajzs akkor miért robbannak bent a raktérben a dolgok, ha meg nincs akkor miért nem kell lezárni a fél hajót egy támadás után? :)

Ismeretlen_122737 2010.07.18. 12:31:43

A Heat legeslegjobb jeleneteinek egyike az utcai lövöldözés, ott kábé eldobod az agyad, akkora a feeling. És többek között a hihetetlenül reális fegyverhangok adnak ehhez hozzá. Egyébként hiába hangzana ritka hülyén, szerintem baromi jó ötlet lenne már egy olyan epikus űrcsatát csinálni, ahol semmi hangeffekt sincs. Én akár megdobnám még azzal is, hogy zene se szóljon. Nagyon nagy ötlet lehetne, nemtom, volt-e már hasonló jelenet ilyen filmekben.

Magoo 2010.07.18. 12:34:37

Aeon_flux: Nem vágom Magda anyust...magyar sorozatokat messziről kerülöm :D Az új Star Trek-ről annyit, hogy volt mindennek hangja az űrben. 1-2 rövidebb jelenetnél döntöttek úgy Abrams-ék, hogy lehúznak mindent - de csak a final mix során tették meg ezt végül. PL mikor a film elején rés keletkezik a hajón és kirepül az egyik ember a hajóból. Egyébként ennek a filmnek a hangjai marhajók - kicsit offként mondom. Ahogy a régi hangokat visszahozták és felújították. Sokat szívóztak rajta Abramsék. Októberben volt Beverly Hillsben a Star Trek Sound Show amin én is ott voltam és ott volt az összes főbb ember a Soundelux cégtől akik a hangokat készítették...valamint még JJ barátunk is. Akkor értettem meg mekkora zseni ez az Abrams. Szimplán szólva, tudja mit akar...és ha kell saját szájával dünnyögi fel az általa gondolt hangeffektet és mondja hogy ilyet akar majd a filmbe :) Egyébként a show után mindenkivel szabadon lehetett beszélgetni...Abrams-szel együtt. Nem sokan tudják amúgy, de miután elkészültek a hangokkal az új Star Trek filmhez, Abrams még mindig elégedetlen volt kicsit. Ezért behozták a képbe Ben Burtt-öt aki beledobott 1-2 helyen a saját gógyiból, hogy mégjobban üssön aminek ütnie kell. Ő trükközte meg a teleportot meg minden kutyafenét. Egyik ismerősöm pedig sok más hang mellett a hajók hyperugrásának szonikus robbanását készítette. Van még sok ilyesmi sztorim, de inkább visszafogom magamat :D Bocs az elkalandozásért...gondoltam hátha valakit érdekel :D

Ismeretlen_1068 2010.07.18. 13:32:51

9: ezek nagyon jó sztorik, folytasd csak nyugodtan. :) A Barátok köztet én sem követtem nyomon, de erről az ominózus eseményről még nekem is sikerült hallanom: http://www.youtube.com/watch?v=MF_djQ9hUGg Szerintem ide lehetne illeszteni a híres Wilhelm-screamet. :) Az új STAR TREK-nek nem csupána hangjai jók. Ugyanakkor ha van jó eleme a TRANSFORMERS-nek, az kétségkívül a hangeffektusokban keresendő.

Magoo 2010.07.18. 19:38:23

aeon_flux: Valóban. A TF legjobb pontja a hangja. Erik Aadahl nagy zseni. Tőle is sikerült pár trükköt ellesnem :D A Star Trek pedig valóban nem csak a hangjában üt nagyon nagyot. Minden esetre a TF3-ra kíváncsi leszek. Bár tény, hogy Bay-t nagyon nem tartják már nagyra Hollywoodban, ha valódi moziról van szó. Popcornt gyárt...hol zseniálisan, hol marha gyengén. Remélhetőleg legközelebb jól teszi :)

Ismeretlen_1068 2010.07.18. 19:42:44

11: Állítólag a harmadik rész sztoriközpontú lesz, s ebben még színészek is játszanak, nem csak nagyon szép és hangos emberek. :)

Linkovic Cumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.07.18. 20:01:25

a legjobb scream-klisék: http://www.youtube.com/watch?v=zbScqqrzfHU&feature=related

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása