aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: inception Takács Máté
2010. július 14. 13:04:03

Kategória: 27 komment

Pénteken mutatják be Christopher Nolan legújabb filmjét, aminek mindenki bizalmat szavazott előzetesen, s az év legjobban várt filmjei közé emelkedett. A kritikusok előtt nem is okozott csalódást, de mire megy egy "gondolkodó ember blockbustere" a közönségnél?

Pénteken mutatják be Christopher Nolan legújabb filmjét, aminek mindenki bizalmat szavazott előzetesen, s az év legjobban várt filmjei közé emelkedett. A kritikusok előtt nem is okozott csalódást, de mire megy egy "gondolkodó ember blockbustere" a közönségnél?

Jól tudjuk, hiszen láttuk már A sötét lovag esetében két éve, igaz, ott először volt Batman és az előre eldöntött blockbuster státus, s csak utólag vált világossá, hogy itt bizony némi agymunkára is szükség van a teljes befogadáshoz; ettől függetlenül, nyári szórakoztató volt a javából minden idők egyik legsikeresebb filmje. Az Eredetet azonban fölösleges és elhibázott volna azzal a filmmel összemérni, ha box office-ról van szó, ám mégsem hagyhatók figyelmen kívül a hasonlóságok. A rendező személye a 7 Oscar-díjra jelölt képregény-adaptációval felemelkedett azon kevesek közé, akiknek ezentúl minden munkáját széles közönség várja majd kíváncsian. Ez az Eredet esetében tapintható: a filmkedvelő internetes társadalom ugyanúgy ugrik mindenre, ami a produkciót érinti, mint A sötét lovag bemutatóját megelőzően, ugyanúgy az év filmjének kiáltják ki látatlanban minden fórumon, ugyanúgy szánnivaló Transformers-rajongónak titulálják azt, aki bárminemű kétkedő, vagy csak óvatosságra intő hangot hallat. Hasonlóan sok szereplőt mozgat, jól megválogatott színészgárdával, azonos premierdátummal bír, színvilágában, posztereiben is idézi A sötét lovagot; szóval a Warner igyekszik a lehető legszorosabb kapcsolatot teremteni fennállása legjövedelmezőbb filmjével. Azért nem is árt, ha biztosra mennek, hiszen a jelek szerint minden idők legköltségesebb szerzői filmjével van dolgunk, na persze a határ a műfaji rutinnal ezen a szinten egészen összemosódik már. Abszolút hihető az előzetesen látott részletekből, hogy 200 millió dollárt emésztett fel a két és fél órás produkció, bár a kézzel fogható ismeretekre várni kell a nézőknek a megtekintésig, köszönhetően a részletek viszonylagos titokban tartásáig. Sok film vérzett el azon, hogy az alkotókon és látványelemeken kívül nem próbálta mással eladni magát, s akad néhány hírhedt siker, ami visszafogott kampányával generált kíváncsiságot. Utóbbihoz jelen esetben kevés az, amit az előzetesek közvetítettek, legalábbis egy Jurassic Parkhoz viszonyítva, ellenben most előbbi forgatókönyv nagyon is működőképes, azaz, "A sötét lovag rendezőjétől" figyelemfelhívás már bebiztosít egy nézőkört, továbbá, köszönhetően a Viharsziget sikerének, jelenleg Leonardo DiCaprio személye sem elhanyagolható (emlékezetes azonban: A szabadság útjai, a Hazugságok hálója és a Véres gyémánt mind megbukott).

Az egzisztencialista, elmélkedő vagy fejtegető science fiction ellenben ritkán működőképes az amerikai kasszáknál, éppen ezért igen ritka madár a XXI. században. Az ezredforduló előtt azonban nem egy darabbal próbáltak hatni a közönségre: a Mátrix kiemelkedő kivételével elkedvetlenítő kudarcok születtek: A 13. emelet vagy a Gattaca nálunk például mozit sem ért, míg a Dark Cityből is csak később vált igazi kultfilm. A Mátrix sikeréhez a remek szájhagyomány mellett bőven hozzájárultak az akciók és a forradalmi trükkök; előbbiből várhatóan itt sem lesz hiány, bár prominens szerepet előzetesen nem kapott, míg utóbbira ma már nehéz alapozni, hiszen megszokottá vált minden az emberi szem számára a számítógép szerepének ugrásszerű növekedésével. Ettől függetlenül természetesen nyújthat újat az Eredet, minden bizonnyal fog is, ám az első kritikák nem ebben látják a film erényét. Egyértelműen a koncepciót, a merészet álmodó forgatókönyvet éri a legtöbb dicsérő szó, s mint tudjuk, egy jó filmhez három dolog kell: egy jó forgatókönyv, egy jó forgatókönyv és egy jó forgatókönyv. Általános felállás, hogy amit az újságírók magasztalnak, az a nézők körében tripla akkora sikert arat, pláne, ha egy alapvetően nagy közönséghez szóló műről van szó. A jó szájhagyomány, így a hosszú távú érvényesülés tehát biztosra vehető.

De mit ígér a kezdet? A nyári szezon nem indult kielégítően; folytatások, adaptációk, feldolgozások, ismert sztorik garmadájával támadta Hollywood a mindenre vevő, de azért a végletekig nem kínozható közönséget. Június második felétől ellenben magához tértek a filmek: megbukhatatlan folytatások (Toy Story 3., Napfogyatkozás) és a szó elsődleges értelmében véve eredetinek minősülő bemutatók (Nagyfiúk, Gru) hozták ismét egyenesbe 2010-et 2009-hez képest. Május-június intő jele azonban nem feledhető: kellene valami új is. És az Eredet ezt az űrt hivatott betölteni. Jó ideje a köztudatban, a film több mint 3700 mozit (köztük IMAX-eket) rohan le holnapután, érezhetően olyasmit kínálva, ami nem szokványos, látványos és nem utolsósorban szórakoztató, ahogy azt nem felejtette el számos kritikus megjegyezni, tehát tökéletesen megfelel annak, amiért alapvetően moziba jár a néző. Ez kiváltképp vonatkozik a középkorú, a mozis közönség nyelvén szólva az idősebb korosztályra, akik a fiatalokhoz képest egyre ritkábban találhatnak a műsorban hozzájuk is szóló filmet a nyár folyamán. Az ő tényezőjükre ugyan kevéssé vetíthető ki netes jelenlétük, de egyébként sem olyan sietséges a dolguk, mint a tizen/huszonéveseknek. Végső soron, a várakozás kellően felfokozott a filmmel kapcsolatban ahhoz, hogy egy vélt buktatója se váljon valóssá, s az eredetiség diadalával mély nyomot hagyjon a hétvégén az ifjúsági filmektől hemzsegő toplistán. Nem volna meglepő, ha az Avataréhoz fogható nyitány születne, vagyis közel 80 millió dollár, hiszen ezzel a filmmel is sok a közös pont (előzmények nélküli, rendezője és bárminemű újításai révén régóta figyelemmel kísért sci-fi akciófilm), de bármi a Transformers (70 millió) és A titánok harca (61 millió) között már mindenképpen ígéretes kezdetet biztosítana.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
07.16. pénteki nyitónap: 24.500 millió dollár
07.17. szombat: 23.275 millió dollár (-5%)
07.18. vasárnap: 19.785 millió dollár (-15%)
nyitóhétvége: 67.560 millió dollár
végösszeg: 270.240 millió dollár (ebből a nyitány 25%)

nemzetközi & itthon
Egy biztos: az Eredet nem fog szégyent vallani az összesített nemzetközi porondon sem. A nagyságrend, ami elvárható tőle, már kevésbé határozható meg egyértelműen. Nolan két Batman-filmje között több mint 175%-os javulás volt tapasztalható, ami magában hordozza a direktor úr nevének világszintű erősödését is. Ez sem elhanyagolható Európában, Dél-Amerikában vagy Ázsiában ugyanúgy, mint Észak-Amerikában, s természetesen, mint az minden nyári blockbusternél megjegyzésre kerül, a látványfilmek töretlen népszerűséget élveznek ezen kontinenseken, kiváltképp az ázsiaian, ahol Leonardo-sama már a Titanic óta nagy tiszteletnek örvend. Az amerikai box office-siker fényében a nemzetközi összeg 200 és 350 millió között bárhol előfordulhat.

Magyarország pozícióját e nagy térképen ugyancsak könnyelműség lenne szűken behatárolni. A Batman: Kezdődik!-re inkább csak szállingóztak a magyarok, míg A sötét lovag az évének egyik slágerfilmje lett, tehát nálunk is egészen hasonló a helyzet, mint a nagyobb halmazban. Leonardo DiCaprio ugyancsak a Titanic óta kedvence az itthoniaknak, a Viharsziget nálunk is szép sikerré avanzsált. Hogy mindez kamatoztatható az Eredet számára, az biztos, de azért óvatosnak kell lennünk a végső állomás belövésével. Bár a sci-fi nem a kedvence a magyar közönségnek, a nagyobb szabású darabok általában gond nélkül teljesítenek nálunk is, tehát ezen félelmeket félre lehet tenni. A szezonnak megvannak a maga nyerő produkciói, mégis érezhetően kevés az alternatíva ezen a nyáron, így éppen jókor érkezik az Eredet 22-én, s sem az előtte bemutatkozó Kéjjel-nappal, sem az egy héttel későbbi Nagyfiúk vagy Az utolsó léghajlító nem zavarhatja meg különösebben köreit a 200 ezer néző felé vezető, azért nem teljesen kikövezett úton. A szinkronizált mivolta csak javítja az esélyt, hogy Nolan legnézettebb filmje váljék belőle, lefőzve A sötét lovag 225 ezer eladott jegyét, ám azt figyelembe véve, hogy az első félév kevés ekkora magasságokba jutó filmet termelt ki, vagyis számos nagyobb versenyző nem bírt megbirkózni a feladattal, a 150-175 ezer látogatót is tisztességes eredményként könyvelhetjük majd el, ha úgy adódik.

rendező: Christopher Nolan
szereplők: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger, Michael Caine
forgalmazó: Warner
költségvetés: 200 millió dollár
magyar bemutató: július 22.

kapcsolódó írások
countdown: The Sorcerer's Apprentice
countdown: Predators (és ami lett)
countdown: The Last Airbender (és ami lett)
countdown: The Twilight Saga - Eclipse (és ami lett)
countdown: Grown Ups (és ami lett)
countdown: Knight and Day (és ami lett)
countdown: Toy Story 3 (és ami lett)
countdown: The Karate Kid (és ami lett)
countdown: The A-Team (és ami lett)
countdown: Sex and the City 2 (és ami lett)
countdown: Prince of Persia - The Sands of Time (és ami lett)
countdown: Shrek Forever After (és ami lett)
countdown: Robin Hood
(és ami lett)
countdown: Iron Man 2 (és ami lett)
countdown: A Nightmare on Elm Street (és ami lett)

Címkék

thriller box office sci fi warner leonardo dicaprio christopher nolan intercom coming soon

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr294538364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_122737 2010.07.14. 13:14:41

Nagyon jó írás:-) Piros pont ezért: "ugyanúgy szánnivaló Transformers-rajongónak titulálják azt, aki bárminemű kétkedő, vagy csak óvatosságra intő hangot hallat" :-DD

Ismeretlen_105814 2010.07.14. 13:22:26

Én töredelmesen bevallom, ez volt az első Box Office írás, amit elolvastam itt a blogon. Mindenféle szószaporítás helyett csak annyit írnék, hogy innentől kezdve mindegyiket el fogom olvasni, nem gondoltam volna, hogy ennyire érdekes lehet a téma. Az Eredet itthoni sikereire nagyon kíváncsi leszek, mert - ahogy én, szimpla mozibajáró - észreveszem, Nolan neve itthon még nem jelent annyit, mint mondjuk Cameroné, úgyhogy szerintem inkább DiCaprio lesz a húzónév. Legalábbis a tudatlanabb, "csináljunk valamit = mennyünk mozibabe" közönség szemében. Az, hogy szinkronos, csak nekem/nekünk fáj, ellenben jócskán megnöveli az esélyeket egy szép nézőszám eléréséhez. A mai napig nem értem, hogy a TDK feliratosan hogy volt képes itthon ekkora sikert aratni, mert azt mind tudjuk, hogy 10-ből 7-8 mozinéző sikítva szalad a feliratok elől, mondván; "nézni jöttem nem olvasni".

Ismeretlen_82723 2010.07.14. 13:29:30

2: A Batman- (és az Alkonyat-)filmek igen speciálisak szinkron/felirat ügyben. Arról lehet szó, hogy egyszerűen a rajongói elvárásokat teljesítették a forgalmazók azzal, hogy eredeti nyelven mutatták be őket (nem tudom, más nem-angol nyelvű országokban mi volt a helyzet e téren, mert lehet, hogy a kinti fél elvárása volt). És az eredmények igazolták is őket, hiszen elég nagy volt az érdeklődés ahhoz, hogy csak az "olvasni kell" miatt bárki is kihagyja, aki amúgy meg akarta nézni már eleve.

Ismeretlen_122737 2010.07.14. 13:30:48

3: jaja, a többség szinkronra vadászik. Én sajna semmilyen szempontból nem tudom értékelni azt, hogy szinkronizált lesz:-( Szerencsére pesti vagyok, szóval nekem nem jelent akkora problémát (MOM Park), de azokat a vidékieket, akik szintén a feliratos filmeket kedvelik, sajnálom. És én is úgy gondolom, hogy Nolan neve keveset jelent még itthon. Kíváncsi vagyok, hogy az Eredet fog-e ezen változtatni. És nekem is ez volt az első Box Office számolgatás, amit elolvastam:-D De nagyon jó volt.

Ismeretlen_82723 2010.07.14. 13:31:11

Ja, és örülök Dealer, ha kedvet kaptál. Ott a "Kapcsolódó írások" is, ha gondolod. :) (Bár nem mind olyan érdekes, mert filmje válogatja ugye, mennyire lehet érdekesen írni róla.)

Ismeretlen_1068 2010.07.14. 13:32:55

Talán most először nem vitatkozom A Magyar prognosztiációival, habár én még akkor sem dobnám el az agyam, ha a film 9 számjeggyel nyitna... de akkor sem, ha "csak 50 millióval. A kritika hétfőn várható.

Ismeretlen_122737 2010.07.14. 13:33:48

Aeon: spoileres vagy nemspoileres?:-D

Ismeretlen_1068 2010.07.14. 13:35:03

2: Cameron neve már errefelé sem cseng olyan szépen (persze, most már más a helyzet :), ugyanakkor a felirat sem feltétlen garancia a bukásra, hisz a TWILIGHT-filmeknek sem ártott túlságosan.

Ismeretlen_1068 2010.07.14. 13:35:43

7: Az esetek 99%-ban spoilermentes kritikát szövegezek, ha mégsem így lenne, akkor azt külön jelzem.

Ismeretlen_122737 2010.07.14. 13:38:41

Oks:-)

Ismeretlen_105814 2010.07.14. 13:46:17

TheHungarian : A Batman filmeknél még meg is értem az efféle igényt, de az Alkonyat célközönsége (14 éven aluli lányok) hogy-hogy ragaszkodnak az eredeti hangokhoz? Már böngészem amúgy a kapcsolódó írásokat, és a régebbieket is, persze tény, hogy nem minden filmmel kapcsolatos számok érdekelnek, de a java igen. :) aeon_flux : De azért Cameronról sokaknak egyből beugrik az első 2 Terminátor film, a Titanic vagy az Aliens, esetleg a True Lies, Nolan nevéről meg legfeljebb a Batman filmek. Egyelőre, de szerintem jövő héttől másképp lesz. :) A kritikát meg tűkön ülve. :)

Ismeretlen_82723 2010.07.14. 14:03:58

11: Ne hidd, hogy 14 éven aluli lányokról van csak szó, (sőt, 300 ezer főből azért bőven sok a huszonéves néző is, a HÉV-en trillió fiatal felnőtt olvassa a könyvet...), de még ők is az ő Edwardjukat avagy R-Patjukat eredeti hangon szeretik hallani, én azt gondolom (pláne, hogy az 1. rész szinkron-szereposztását elnézve nem egy nagy élmény az eredmény, bár Szvetlov Balázst már ezer éve nem hallottam). A nagy kedvenceimet én eredetiben szeretem igazán (márpedig az Eredet esetében DiCaprio, Murphy és Caine ilyen, szóval irány a MOM), bár én persze egy egész más világ vagyok. :)

Ismeretlen_122737 2010.07.14. 14:14:43

12: nem hinném, hogy egészen más világnak számít az, ha valaki szereti az eredeti hangján hallgatni a filmeket:-D

galahad 2010.07.14. 14:39:59

Ha most, hogy még az Avatar sikeréből is alig ocsúdtak fel a fejesek, hirtelen az Inception is kaszálna egy nagyot, könnyen lehet hogy gátszakadást okozna; két ekkora volumenű "szerzői" megafilm bombasikere (vegyük még hozzá már a TDK két évvel ezelőtti diadalmenetét vagy például a semmiből meglepetést okozó District 9-t) egyre inkább ráébresztené a stúdiókat hogy érdemes nagy pénzeket befektetni teljes kreatív kontrollal bíró rendezők projektjeibe az iparosok kezébe adott sorozat-gyártás helyett. Szerintem főleg ez a tétje ennek a bemutatónak. Ha bejön, talán nem is túl merész dolog egy újabb, a 70-es évek új-hollywoodi aranykorához hasonló időszakról ábrándozni...

Helsing · http://helsing.blog.hu 2010.07.14. 15:02:06

14: azért én az "Avatar" és a "szerzői" szót nem tenném egy mondatba :-) Én nagyon szurkolok a filmnek, szintén az év legjobban vártja, Nolan-t meg kifejezetten szeretem (főleg úgy, hogy a róla írt beadandóm húzta fel négyesre a félévi átlagomat XD ) Viszont a Transformeres megjegyzés kicsit fájt - igen, én fan vagyok ;-)

Ismeretlen_112472 2010.07.14. 15:57:33

2: Még csak ez volt az első? Ejnye-bejnye! :) Nekem édes mindegy, hogy szinkronos-e a film, vagy sem. (Igaz régen teljes mértékben szinkron párti voltam!) Amikor kiadják DVD-n/BR-en a filmet, akkor úgyis meg tudom nézni mindkét változatban. Addig meg beérem az egyik hangsávval a moziban. Az viszont tény, hogy a magyarok többsége a szinkronosat választja előbb. 6: Na azt nagyon fogom várni! (Látod, azért a Te írásaidat is várom, nem csak TheHun Box Office-ait.) :o)

Master Tom 2010.07.14. 15:58:02

Óh, hogy most mennyire utállak Hungarian. :D Eddig is vártam a filmet, de az elemzésed elolvasása után valahogy beütött a krach, és azonnal látni akarom a filmet! :D Azt hittem megúszom ezt a filmet visszafogott várakozással, de most már 1 hét falkaparászás lesz. ;) Bár fölösleges, de akkor sajnálkoznék egy sort a szinkron miatt, Debrecenben nincs választási lehetőség. Egyébként mennyire drága egy filmkópia? Mert a forgalmazók talán megtehetnék a vidéki multiplexekben is, hogy egy adott film napi 5 előadásából legalább 1 a feliratos kópia lenne, így mindenki igényét ki tudnák szolgálni, és még így is a szinkronvadászkonak kedveznének, de ezzel a megoldással már teljesen elégedett lennék. Van erre reális esély a közeljövőben?

Ismeretlen_112472 2010.07.14. 16:00:41

17: Én kétlem, de ne nekem legyen igazam.

Ismeretlen_82723 2010.07.14. 16:03:12

13: Arra gondoltam, hogy a 14 éves lánykáktól vagyok más világ. :) 17: Szerintem azért nem kell aggódnod a szinkron miatt, mert nem tűnik rossznak a szereposztás alapján: Leonardo DiCaprio ... Hevér Gábor Joseph Gordon-Levitt ... Hujber Ferenc Ellen Page ... Bogdányi Titanilla Tom Hardy ... Király Attila Ken Watanabe ... Kőszegi Ákos Dileep Rao ... Scherer Péter Cillian Murphy ... Welker Gábor Tom Berenger ... Sörös Sándor Marion Cotillard ... Györgyi Anna Pete Postlethwaite ... Forgács Gábor Michael Caine ... Fülöp Zsigmond Lukas Haas ... Dévai Balázs

DCIJB 2010.07.14. 17:10:38

15. Ha elfogadjuk azt, hogy tomegfilm is lehet szerzoi film (szvsz miert ne lehetne?), akkor az Avatar igenis izig-verig szerzoi film. Cameron akkora kontrollt gyakorolt a film felett, amit meg egy kiskoltsegvetesu "muveszfilm" rednezoje is megirigyelhet. De, hogy ne legyek teljesen off-topic: az Inceptionnek 50M koruli, de inkabb kicsivel alatti nyitohetveget josolnak a trackerek, ugyhogy ennek fenyeben a tippem a vegleges amerikai bevetelre vonatkozoan: 190-250M. Az igazan erdekes kerdes az, hogy mi lesz az USAn kivul...

Ismeretlen_1068 2010.07.14. 17:27:27

Jaj, jaj, nagy a baj: Armond White utálta a filmet. ( ;) )

Ismeretlen_82723 2010.07.14. 18:04:54

21: Tőlem aztán azt utál, amit akar, mert tudjuk, hol és hogy kell őt kezelni, sőt, egyszer még azt is olvastam róla, hogy a filmkritikusok karikatúrájaként van ő jelen, s ez még okés is lenne, ha nem inzultálná azokat minden egyes negatív kritikájában, akiknek így vagy úgy, de tetszik a film.

jimbo 2010.07.14. 20:16:08

Ha már feljött a téma, hogy mi szerző és mi nem, akkor szerintem majd az Inceptionról is el lehet mondani így láthatatlanban, hogy lesznek benne dolhok, amik más filmekből lehetnek ismerősek, sőt az alaptörténet már a jól ismert formula valamelyikét idézi. Cameron neve a haverok közt még szépen cseng, a 40-hez közeledve még sokaknak bejön :)

galahad 2010.07.14. 21:40:16

az Avatar olyan, mintha Cameront megkérték volna, mondjon egy esti mesét a kölyköknek, neki meg felcsillant volna a szeme és mondott volna egyet - Cameron módra: oké, nesztek, de akkor szokásos mesehősök helyett lesznek benne lépegető robotok, foszforeszkáló alienek, tökös csajok és kiégett katonák, gonosz bányászvállalat, technika-para, egy kis környezetvédelmi tanmese és persze ne feledkezzünk meg a "mesterséges test" problematikájáról sem... de azért követjük a műfaji szabályokat lépésről lépésre, "hol volt, hol nem volt.."-módon kezdünk, a végét pedig rendesen lekerekítjük "övé lett a fele királyság és boldogan éltek amíg..." módra. Ettől olyan ellenállhatatlanul bájos az egész :)

galahad 2010.07.14. 21:44:09

on: megint óvatosan tippelget mindenki...

Ismeretlen_1068 2010.07.17. 09:13:45

Péntekre 18-20 milliós bevételt jeleznek. Az IMDb-n már 83. helyezett a film.

Ismeretlen_1068 2010.07.17. 16:33:52

21m lett a péntek vége. Nem rossz. Nicolas Cage viszont nagyot bukott.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása