aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: shrekkenő hőség Takács Máté
2010. július 12. 15:53:33

Kategória: 5 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. július 8 - 11.

Kánikula és focivébé-finálé dolgozott a magyar mozik ellen, amik nem hagyták magukat: az egyik legkasszabiztosabb sztár, Shrek tért vissza negyedik kalandjában, hogy kivegye a részét a 3D-s mániából. A SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE az év legjobb startját jegyzi.

10 éve: Mission: Impossible II.; 20 éve: Marslakó a mostohám; 25 éve: Sárkányölő...

+ Shrek-toplista, Pixar-toplista

> Magyar mozibevételek, 2010. július 8 - 11.

Kánikula és focivébé-finálé dolgozott a magyar mozik ellen, amik nem hagyták magukat: az egyik legkasszabiztosabb sztár, Shrek tért vissza negyedik kalandjában, hogy kivegye a részét a 3D-s mániából. A SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE az év legjobb startját jegyzi.

> #1
Hol volt, hol nem volt, volt 2001-ben egy váratlanul nagyot szóló animációs mozi. A SHREK itt, Magyarországon is hosszúra nyúlt és gyümölcsöző karriert futott be, ám az igazán lehengerlő adatok a 2004-es folytatással születtek: a SHREK 2.-t azóta is csak két film tudta überelni. Három évvel később a HARMADIK SHREK sem maradt ki a jóból, noha a vég cseppnyit az előzmény alatt maradt. És most itt a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE, ami otthonában igencsak megtorpant a nagy elődökhöz képest. E kedvezőtlen fejlemény nagyban tulajdonítható a félresikerült harmadik epizódnak, ám mivel a magyarok azt is úgy falták, hogy csak na, itt látszólag kisebb veszély fenyegette a negyedik bevetést. Némi bizonytalanság mindenképpen érezhető a 133,5 millió forintos rajton, bármilyen behemót is, s a közel 101 ezer néző is igazán fenomenálisnak hat, ám mindjárt más a leány fekvése, ha tudjuk: az előző rész csak a fővárosban 97 ezer főt vonzott első négy napján. Érzékletes adat. Az ogrét is úgy tűnik, utoléri végzete, ami már Harry Potter legutóbbi, s egyben legsikertelenebb kalandján is meglátszott: egyszer ráun a közönség. Na, azért az még nem most jött el, de talán jobb is, hogy több rész nem kerül már a vászonra William Steig szüleményéből. A SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE tehát alaposan két elődje alatt ért célba így elsőre, mindezt az új rekordnak számító 53 kópián. A részadatokba bocsátkozás érdekes dolgokra mutat rá: a budapestiek ezúttal alulmaradtak a vidékiekkel szemben, hiszen a közönség 48%-a származik csak a fővárosból, s még jobban bonyolítja a képet, hogy ez az epizód éppen feleannyi nézőt vonzott ott az első négy napon, mint a harmadik. A nyár még jó darabig tart, így leírni azért nem kell a UIP filmjét, sőt, pillanatnyilag lazán válhat az év legnézettebb filmjévé pár héten belül, de az elődök nézőszámbeli magasságaihoz valószínűleg nem fog felérni.

Shrek-filmek toplista nézők alapján
1. Shrek 2. (771 ezer)
2. Harmadik Shrek (740 ezer)
3. Shrek (436 ezer)
4. Shrek a vége, fuss el véle (100 ezer)

> új filmek
A kilencedik helyen lépett be A TETOVÁLT LÁNY. A Budapest Film által forgalmazott két és fél órás, 18 éven felülieknek szóló svéd filmdráma 2,4 millió forintot keresett 2009 nézőnek köszönhetően, ami ha az imént sorolt tényezőket vesszük, nem is olyan rossz arány. Persze több rejlett az artmozik mellé beszállt négy legnépszerűbb multiplex vetítéseiben, de meg kell becsülni, ami van, mivel ilyen időben (minden értelemben) nem épp az effajta filmek képezik a közönség elsődleges választását.

Az amerikai premier elé folyamatosan akadályok gördülnek, ellenben nálunk a Cirko Film gondozásában már látható az I LOVE YOU PHILLIP MORRIS című szokatlan filmalkotás. Már csak azért is szokatlan, mert Jim Carrey nem a Cirkogejzír és a Művész mozi általános vendége, de most ez a felállás egy további vidéki teátrum mellett. A 3 kópiáról 935 ezer forint gyűlt össze 956 néző jóvoltából, ami kielégítő adat, pláne így, ha művészfilmként kezeljük.

Az InterCom a SZEX ÉS NEW YORK 2. óta híján van az érdemi sikereknek, így a KÉJJEL-NAPPAL premier előtti vetítéseivel igyekszik kompenzálni, s persze a tényleges bemutató idejére a film hírét kicsit megalapozni. Az egész hétre szóló előadások csütörtök és vasárnap között a negyedik helyet érték az országos listán, ami elég jó helyezés, noha csak 4,4 millió forint áll mögötte. A SHREK és az ALKONYAT kárára reklámozott ("Ha már kinőttél az ogrékből, sőt a tinivámpírokból is, akkor neked vetítünk premier előtt!") akció-vígjáték nálunk azért kedvezőbb fogadtatásra számíthat, mint Észak-Amerikában.

> további filmek
Az ALKONYAT: NAPFOGYATKOZÁS nálunk vaskosat zuhant második hetére, ám e 12 nap elegendő volt a 200 ezredik néző fogadására. A most 34,8 millióval állomásozó romantikus fantasy ugyan a két hétvége után összevetésben nyúlfaroknyival az ÚJHOLD előtt jár, két napos előnnyel kezdett. Tekintve, hogy második hétvégi nézőik között már szakadékszerű különbség mutatkozik, az előny várhatóan hátrányba fordul a következő körben.

Az igazán rossz hír a Fórum Hungarynek azonban a TOY STORY 3. megsemmisülése. A Pixar animációs mozija 68%-ot zuhan válaszreakcióként Shrek érkezésére, s ez már 7 millió forint alatti bevételt jelent - a negyedik hétvégén, 3D-s felárral. Az összbevétel a 200 milliót még el fogja érni, azonban jelen pontról a 175 ezer néző is kész csoda lenne. Szomorú, szomorú.

Pixar-filmek toplista nézők alapján
1. L'ecsó (578 ezer)
2. Némó nyomában (406 ezer)
3. Szörny Rt. (356 ezer)
4. Egy bogár élete (307 ezer)
5. Verdák (266 ezer)
6. Fel (215 ezer)
7. A hihetetlen család (214 ezer)
8. WALL-E (209 ezer)
9. Toy Story - Játékháború (178 ezer)
10. Toy Story - Játékháború 2. (146 ezer)
11. Toy Story 3. (139 ezer)

> végszó
196 millió forintot tesz ki az első tíz helyezett hétvégi bevétele, ami 30%-os növekedés az elmúlt víkendhez képest, míg egy esztendeje nagyjából ugyanígy állt a széna. A labdarúgás, aminek utólag szívesen tulajdonítják majd az elmúlt hetek so-so adatait - nem kis részt persze jogosan -, többé nem fenyeget.

> ami jön
Tom Cruise és Cameron Diaz ellenben akcióba lendül a már említett KÉJJEL-NAPPAL-ban, s Roman Polanski legutóbbi rendezése, a SZELLEMÍRÓ is végre eléri hazánkat.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Shrek a vége, fuss el véle (133,5m/133,5m) [100 932]
2. Alkonyat: Napfogyatkozás (34,8m/222,2m) [202 606]
3. Toy Story 3. (6,9m/181,8m) [139 223]
4. Kéjjel-nappal (4,4m/4,9m) [4019]
5. Perzsia hercege: Az idő homokja (3,6m/237,4m) [217 043]
6. Szex és New York 2. (3,6m/254,4m) [226 526]
7. Drágán add a rétedet! (2,7m/29,3m) [26 441]
8. Ilyen a formám (2,6m/54,3m) [47 704]
9. A tetovált lány (2,4m/2,6m) [2158]
10. Marmaduke - A kutyakomédia (1,6m/54,3m) [52 773]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Brüno)
kritika: Shrek a vége, fuss el véle
kritika: A tetovált lány

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

***

> ekkor, régen...
5 éve (2005. július 7.)
Öt évvel ezelőtt még a Világok harcától voltak hangosak a multiplexek, így sem a Best által forgalmazott Farkasok birodalma, sem a Lagzi-randi az SPI-tól, sem pedig Woody Melinda és Melindája az InterCom tolmácsolásában nem szerzett érdemi eredményeket. A három film végső nézőszáma összesen 80 ezret tesz ki.

10 éve (2000. július 6.)
Tíz esztendeje nagyot szólt a Mission: Impossible II. A fővárosban az addigi második legnagyobb első heti bevételt tette le az asztalra a UIP akciója (a Baljós árnyak mögött), s meg sem állt 405 ezer eladott jegyig, ami még az első részt is túlszárnyalta, ellenben a folytatás már megfeneklett 122 ezer főnél.

15 éve (1995. július 6.)
Tizenöt éve túlburjánzottak a premierek. A nagy csomóból a Richie Rich - Rosszcsont beforr emelkedett ki győztesen. Az InterCom filmjét 135 ezren látták összesen, míg másik heti bemutatójukra, a Double Dragon - A medál hatalma című nem túl emlékezetes játék-adaptációra 54 ezren ültek be. A Mokép is duplázott: a Maugli, a dzsungel fia Jason Scott Lee-vel 70 ezer néző fölé jutott, míg a Mestercsapda a ma már ritkán látott Gary Busey és Michael Paré főszereplésével 17 ezer nézővel mondott végső búcsút a kanadai akciófilmek özönének. A Tank Girl ezalatt 15 ezer tévelygőt érintett a mozikban a UIP jóvoltából.

20 éve (1990. július 5.)
Húsz esztendeje tovább csábult a magyar a dömpingszerűen érkező hollywoodi darabokra. A két éves késéssel befutott Marslakó a mostohám az év egyik legkiemelkedőbb bemutatója lett a maga 542 ezres látogatottságával, ami ugyanakkor kevésnek bizonyult az éves top 10-be való bejutáshoz. Ezalatt az ...És Isten megteremté a nőt megismételte a Mokép számára az egy héttel korábban indított Gyilkos lövés performanszát.

25 éve (1985. július 11.)
Huszonöt éve a Mokép egy 1981-es fantasyfilmet hozott el a magyaroknak. A Sárkányölő nemzetközileg a Disney égisze alatt futott, így némi felhördülést váltottak ki egyes felnőttebb jelenetek, nem így a sárkány Oscar-jelölést érő megjelenítése, s nem így nálunk, ahol csaknem 447 ezren fizettek be a kalandra; ez akkor még csak 6 millió forintot jelentett. Ezalatt az Abigél együtt vetített első két része is megtalálta magának a mozikat, s 80-80 ezer fő volt kíváncsi Zsurzs Éva adaptációjára az év végéig. A Fekete himlő címmel ellátott jugoszláv filmnek azonban csak 49 ezren szavaztak bizalmat ugyanennyi idő alatt.

30 éve (1980. július 10.)
Harminc esztendeje Truffaut Egy férfi, aki szerette a nőket című műve volt az első számú célpont az újként műsorra kerülők között. A filmre 230 ezernél is többen váltottak jegyet fél év alatt, s éppen százezerrel kevesebben tettek ugyanígy az olasz Félek esetében. Az amerikai vonalat képviselő, két Oscar-díjat nyert Dicsőségre ítélve csak 25 ezer főt hozott lázba, éppen a szovjet Ötödik évszak (28e) és a csehszlovák Júliusi találkozás (23e) között végezve ezzel.

Címkék

shrek box office comedy animation budapest film drama jim carrey magyarvalosag 3d cinema uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr524538358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.07.12. 16:02:34

Baromira meglepett A tetovált lány nézettsége: hosszú idő után egy majdnem teltházas BuFi-sajtón láttam, a könyv nálunk is jól muzsikál és ezúttal a film is megkapta a maga normális terjesztését. Ezzel szemben a 2.000 néző nagyon sovány. No, persze, lehet okoskodni, hogy a svéd télben játszódó, amúgy is fagyos hangulatú thriller nem túl ideális étek a nyári moziszezonban, de tavaly ilyenkor a LET THE RIGHT ONE IN csinált szép nézettséget - jóval kevesebb kópián. :)

B. 2010.07.13. 00:24:31

Az angol amazon előrendelési listájában láttam előkelő helyen a Tetovált lányt, el is olvastam a kommenteket majd 1-2 kritikát még a neten, egytől egyig nagyon pozitív volt mindegyik ami ritkaság-bár azt meg kell jegyeznem hogy mivel a filmnek angol nyelvterületen nem volt mozipremierje ezért legtöbben a könyvet éltették és az alapján voltak pozitív előítéleteik látatlanban- aztán láttam hogy itthon is adni fogják, úgyhogy elmentem és megnéztem...hiba volt. Kis híja volt annak hogy nem álltam fel úgy az első óra környékén. Tömény szenvedés 2,5 órában. Érdektelen ügy, érdektelen kesze-kusza nyomozás, béna végkifejlet. Bármelyik Poirot epizód köröket ver erre a filmre. Szombat délutáni RTL klub film színvonal,vagy inkább Szív tV. A hardcore feministáknak talán tetszeni fog az eszes zakkant nimfo bisex hacker csaj karaktere, de lehet hogy még ők sem fogják értékelni. Az biztos hogy a film próbál hatásvadász lenni(gondolom a könyv is), és próbál olyan jelenetekkel operálni ami megdöbbentő is lehetne , ez mégse jön össze. Egyértelműen a legrosszabb film amit idén moziban láttam.

Ismeretlen_112472 2010.07.13. 08:55:20

Az I LOVE YOU PHILLIP MORRIS művészfilm? Hát ezt most megmosolyogtam. Amikor anno (egy éve, vagy még több) láttam a trailer-ét engem elfogott a röhögőgörcs. Persze tudom, trailerből nem szabad messzemenő következtetést levonni, de ahogy Jim Carrey kiáltozta a film címét adó mondatot... no comment. A Toy Story 3-at én is sajnálom. A Pixar toplista jó ötlet volt tőled! Nekem fogalmam sem volt, hogy pont a Toy Story trilógia muzsikált legrosszabbul a hazai mozipénztáraknál. SHREK ezek szerint a menő. Van egy olyan érzésem, hogy a széria hamarosan folytatódni fog. (Már csak azért is, mert az USA-ban sem ért el túl rossz eredményeket.) Kíváncsi leszek hogy jövő héten mit művel a zöld ogre hazánkban.

Ismeretlen_82723 2010.07.13. 09:29:12

3: Bár (eddig) nem kapott artfilm-besorolást, a Cirko Film alapítványi jelleggel működik, szóval nekik minden filmjük megkapja az artfilmeknek járó támogatást elvileg. De ebben ae nagyobb szakértő.

Ismeretlen_1068 2010.07.13. 10:21:42

4: Nem vagyok biztos a dologban, de jó lenne, ha ez így lenne, mert akkor máris átalakíttatnám a CORNERfilmet alapítvánnyá és akkor nem kéne minden egyes filmünknél kigürcölnünk az art-támogatást. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása