aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: ragadozók Takács Máté
2010. július 11. 18:06:35

Kategória: 5 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. július 9 - 11.

Az amerikai közönség megtáltosodott, s kiéhezett vadként vetette rá magát a premierekre, továbbá a már futó filmekre is. A hétvégét a Universal 3D-s animációja, a GRU nyerte, méghozzá nem aprópénzzel, s a RAGADOZÓK-kal végre a Fox is megtalálta - azért nem túl nagyra törő - számításait.

> Amerikai mozibevételek, 2010. július 9 - 11.

Az amerikai közönség megtáltosodott, s kiéhezett vadként vetette rá magát a premierekre, továbbá a már futó filmekre is. A hétvégét a Universal 3D-s animációja, a GRU nyerte, méghozzá nem aprópénzzel, s a RAGADOZÓK-kal végre a Fox is megtalálta - azért nem túl nagyra törő - számításait.

> #1
Derült égből villámcsapásként érte nem csak a Universal Pictures-t, hogy legfrissebb bemutatójuk, a GRU (Despicable Me; hazai bemutató: november 4.) című animációs film csaknem 22 millió dollárral lépett a pénteki napi lista élére. Nem mondhatni, hogy rossz előjelek vették körül a produkciót - hacsak az nem, hogy a stúdió nagyon gyengélkedik idén -, de 55 millió feletti összeggel még a legmerészebb prognózisok sem kalkuláltak. A bárminemű előzmény nélküli, antihős főhőssel bíró film malmára nagyban hajtotta a vizet a jól fókuszált és kiterjedt marketingkampány, amely nem kis részt támaszkodott a minion nevű apró mellékszereplőkre. Biztosra is kellett mennie a forgalmazónak számos idei kudarca után; újra felsorolni felesleges, hányszor tört bele a bicskája a földgolyóbisos cégnek a megveszekedett költségvetésekbe, s ez az aspektus is éppen olyan, amiben a GRU abszolút nyerő: 70 millió dollár körüli összegből tető alá hozták a filmet, ami egyben a Universal első 3D-s terjesztése is (a CORALINE ÉS A TITKOS AJTÓ-t leszámítva, de azt a Focuson keresztül forgalmazták), s komputeranimáció terén is még igencsak az első fecskéik egyike; a CINCIN LOVAG nem hozott különösebben meggyőző adatokat másfél éve a technológia számára. Na de most minden átíródik, s van valaki, aki számára szintén új távlatok nyílnak meg, ez pedig a producer Chris Meledandri, aki a Fox fejeseként kivette a részét a Blue Sky sikereiből, s az első két JÉGKORSZAK-ra és a HORTON-ra hivatkozott is a promótálás során a GRU marketingje. Ez oly nagy hatást nyilván nem gyakorolt a bevételekre, de ez nem számít, hajlamosak sikerként elkönyvelni a húzást. Minden oka meg is van amúgy mindenkinek az örvendezésre, aki részese volt a filmnek, hiszen egyértelműen az év egyik legnagyobb sikere válik belőle, annak ellenére, hogy 3D-s animációból már bőven kijutott idén, ráadásul egészen remekbeszabott darabokról volt szó - olyan nagyon jelen műnek sem kell szégyenkeznie, hiszen Garantáltan Friss minősítést érdemelt ki csakhamar a Rotten Tomatoes-on. A 200 millió dollárra jó esély áll fenn, s ehhez a szinthez a Universalnak A BOURNE-ULTIMÁTUM óta nem volt szerencséje.

> új filmek
Több mint húsz évre nyúlik vissza a Predatorok megjelenése a vásznon, ám Arnold Schwarzenegger akkori népszerűsége árnyékot vetett az idegen lényekre, tehát a valódi megmérettetésre három évvel később került sor a folytatásban. A RAGADOZÓ LOS ANGELESBEN jóindulattal is csak közepes eredményeket hozott, így polcra került a széria. Robert Rodriguez azonban látott fantáziát az idegen vadászokban - ugyan miben ne látna? -, így 1994 tájékán már kopogtatott is a Foxnál ötletével. A költségvetés-tervezetet azonban nem találták megfelelőnek, így elhajtották. Az új életet jelentő ALIEN VS. PREDATOR-franchise rövid úton kifújt, ezt követően pedig egy választás maradt, ha még nem akartak végleg megválni a one ugly motherfuckertől: Rodriguez. A filmes szkriptjét ketten kezelésbe vették, s rövidesen meg is valósult a RAGADOZÓK (Predators; hazai bemutató: augusztus 19.), méghozzá Antal Nimród rendezésében. És a premier hétvégéje bizonyosságot szolgáltat afelől, hogy a közönség (továbbra is) kíváncsi e lényekre: a 25 millió dollár nagyjából megegyezik azzal, amit az eredeti RAGADOZÓ hozna ugyanannyi nézővel manapság - ergo a második rész stabilan meg lett fejelve (nem beszélve arról, hogy a Fox két eddigi nyári mozija, A SZUPERCSAPAT és a KÉJJEL-NAPPAL is ezt a szintet ütötte meg). A jól megszerkesztett előzetes és a Rodriguez részvétele által hordozott ígéretek, mert ő azért mégsem egy Paul W.S. Anderson vagy Strause-fivér, ennyit azért meg is értek, de ami még inkább becsületére válik a filmnek, hogy az újságírók többsége elégedett a látottakkal: ugyan csak nem sokkal haladja meg a friss határt a Rotten Tomatoes-on a RAGADOZÓK, mégis egyértelmű kritikai sikerről van szó, hiszen egy sci-fi horrorfilm ritkán nyeri meg magának a kritikusokat, ráadásul az AvP-knek hála nem volt előítéletmentes a hangulat. Ez utóbbi egyébként ki is ütközik a jó és rossz kritikák dicsért ill. kritizált pontjain: teljességgel ellentétes avagy ellentmondásos irományokból nincs hiány (kevés gore vs. jó sok gore, meglepetések vs. semmi meglepetés és így tovább). Tekintve, hogy rajongói és relatíve szűk érdeklődési körbe eső filmről van szó, a jó szájhagyományra nem ajánlatos alapozni a további szereplés várható kimenetelét. A péntekről szombatra bekövetkezett, közel 20%-os csökkenés jól szemlélteti, milyen mutatókra lehet számítani. Erőteljes erózióval 55-60 millió dollár várható, vagyis az 1987-es verzió szintje - persze csak bevétel, s nem nézőszám szempontjából. Ez már a küldetés: teljesítve esete.

> további filmek
A múlt héthez hasonlóan a premierekben nem kellett tehát ezúttal sem csalatkozni, ám legalább ilyen bizalomgerjesztő számok születtek a korábbi filmek esetében is. Második helyre csúszott vissza az ALKONYAT: NAPFOGYATKOZÁS. A Summit blockbustere 32 milliót hoz most, ami 50% körüli visszaesést jelent; ez még akár jó aránynak is tűnhet, ám a nyitányt tompította a szerdai start, így ez a várt szintet jelenti. A film 12 nap után 235 millió dollárnál jár, amivel csöppet rosszabbul áll, mint az ÚJHOLD ennyi idő után; a 300 millió továbbra is lehetséges.

A negyedik helyezett a héten a TOY STORY 3. A Disney/Pixar 3D-s filmsikere csupán 31%-ot veszített lendületéből, tette mindezt a GRU kiemelkedő belépője ellenére. A film három hétvége után amellett, hogy már csak egy szempillantásra van az első helytől a Pixar házi rangsorában, az éves elsőséget is magáénak tudja, s film legyen a talpán, amely ezt a címet elbitorolja tőle. Eggyel hátrébb a múlt héten bizonyító AZ UTOLSÓ LÉGHAJLÍTÓ áll. A Paramount ifjúsági fantasyje 16 milliós második hétvégét zár, ami ugyan 59%-os veszteséget jelent, ám már csaknem 100 millió dollár gyűlt össze 11 nap alatt. Figyelemreméltó eredmény, még borsos ára ellenére is. A következő a sorban a Sony NAGYFIÚK-ja. Adam Sandler régen vette be ilyen gyorsasággal a 100 milliót, márpedig e vígjáték 17 nap után még egy tízessel meg is fejelte azt. A jókora szereplőgárdával bíró komédia mindezt nagyban köszönheti annak, hogy most csupán 17%-kal csökkent az érdeklődés iránta, így 15 millió feletti hétvége valósult meg egy 19 milliós után. A NAGYFIÚK Sandler legsikeresebbje lehet a TÁVKAPCS óta.

> végszó
Az összkép tehát kifejezetten derűs. A hétvége első tíz helyezettjének együttes bevétele meghaladja a 180 millió dollárt, s ez az egyik legjobb idén. Tavaly ilyenkor szintén a Universalnál volt a staféta, ám a BRÜNO kevésbé váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

> ami jön
A mostaniak után felbátorodva tekinthet az amerikai moziipar a jövő hét két premierje elé. A VARÁZSLÓTANONC szerdán, az EREDET pedig pénteken támad.

> a top 10
1. Despicable Me ($56.4m/$56.4m)
2. The Twilight Saga: Eclipse ($31.7m/$235.4m)
3. Predators ($24.8m/$24.8m)
4. Toy Story 3 ($21.0m/$339.2m)
5. The Last Airbender ($16.6m/$99.7m)
6. Grown Ups ($15.8m/$110.7m)
7. Knight and Day ($7.7m/61.8m)
8. The Karate Kid ($5.4m/$164.3m)
9. The A-Team ($1.8m/$73.9m)
10. Cyrus ($1.3m/$3.4m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Brüno)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Hellboy II.)
countdown: Predators

kövess twitteren!

Címkék

box office animation sci fi action predator rodriguez antal nimrod children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr104538355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helsing · http://helsing.blog.hu 2010.07.11. 19:07:12

tök jó, hogy a Cyrus is ott van a top 10-ben :-)

Ismeretlen_1068 2010.07.12. 00:17:00

El nem tudom mondani, mennyire örülök, hogy végre megszakadt a Universal pechsorozata. Remélem, a SCOTT PILGRIM-ből is sleeper lesz.

Ismeretlen_9654 2010.07.12. 00:52:42

talán most antal nimród még közelebb kerül ahhoz, hogy a saját elképzeléseit valósíthassa meg. várom a filmet, bár egy kicsit most is késve jön.

Lab · http://amerikaifootball.blogspot.com/ 2010.07.12. 20:09:16

Messze van még augusztus 19. Kiváncsi vagyok milyen lesz az összhatás. Régen csörögött már úgy rendesen a mogyoróm, úghogy remélem majd fog.

Ismeretlen_1068 2010.07.12. 22:52:20

Elvileg pénteken itt már olvashatsz is róla egy jót.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása