aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: háborús játékok Takács Máté
2010. június 21. 16:37:38

Kategória: 6 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. június 17 - 20.

A rossz időjárás és a labdarúgó-világbajnokságból való esetleges kiábrándultság visszaszólította a magyarokat a mozikba. A héten világpremier is érkezett: a TOY STORY 3. ugyan nem rengette meg a kasszákat, de hosszú hiátusához mérten kedvező eredményt hozott az újabb játékháború. Nem így a HA/VER, amit a hazai közönség hiába nézett jobbról-balról, nem tudta mire vélni. A több hete látható filmek azonban kedvező változási mutatóval üdvözölték a szünidő kezdetét.

ÚJ! Ezentúl azt is megtudhatod, mit és mennyire nézett a magyar közönség 5, 10, 15, 20, 25 és 30 évvel ezelőtt!

> Magyar mozibevételek, 2010. június 17 - 20.

A rossz időjárás és a labdarúgó-világbajnokságból való esetleges kiábrándultság visszaszólította a magyarokat a mozikba. A héten világpremier is érkezett: a TOY STORY 3. ugyan nem rengette meg a kasszákat, de hosszú hiátusához mérten kedvező eredményt hozott. Nem így a HA/VER, amit a hazai közönség hiába nézett jobbról-balról, nem tudta mire vélni. A több hete látható filmek azonban kedvező változási mutatóval üdvözölték a szünidő kezdetét.

> #1
A Pixar magyarországi története 1996. március 28-án kezdődött. A TOY STORY - JÁTÉKHÁBORÚ az újdonság erejével hatva figyelemreméltó eredményeket ért el egy olyan korban, amikor a mozizás még inkább a felnőttek szórakozása volt. A film ugyan közel került a 200 ezer nézőhöz, folytatása négy évvel később mégis lejtmenetbe kapcsolt: a TOY STORY - JÁTÉKHÁBORÚ 2. jegyzi mindmáig a cég tíz filmje közül a legalacsonyabb érdeklődést. Ilyen előzmények mellett érkezett most az amerikai premierrel egy időben a TOY STORY 3., hogy igazolja az idők változását, s újabb bizonyossággal szolgáljon a 3D népszerűségéről. A feladat ugyan teljesítettnek minősíthető, de korántsem maximálisan. Az 59,4 millió forint az év hetedik legerősebb rajtja csupán, a mögötte álló 44 ezer néző pedig egy sarokpontot képező filmtől inkább erős közepes. Az országos nézettségből 61,17%-ot tesz ki a főváros, ami egy ennyire széles körű (41 kópia) terjesztéstől, ráadásul gyerekfilmtől, nem jó arány. A jobb eredmény megszületése tehát a Budapesten kívülieken múlott, akiknek a rossz időben vélhetően nagyobb nehézséget jelentett a mozik megközelítése. Az IMAX-teremben az összes érdeklődő 9,8% ült, egyébként 45,75%-os kihasználtsághoz segítve a legnagyobb vásznat a négy nap során.

A nem kielégítő kezdetet azonban bizonyosan kedvező lefolyás követi. A WALL-E 2008 júliusában még kevesebb nézővel is indult neki, ám végül 200 ezer eladott jegy fölött zárt, a FEL pedig szinte tökéletesen azonos adatokat szállított mind nézettségben, mind bevételben, s szintén 200 ezer néző fölé jutott. Az egyetlen baljós tényezőt a három hét múlva érkező SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE jelenti: a DreamWorks-animáció korábbi részei a legnépszerűbbeknek számítanak a hazai piacon, így könnyen lesöpörheti az asztalról a Pixar versenyzőjét. Egyelőre azonban lukratív napok előtt áll a TOY STORY 3.

> új filmek
A nagy internetes felhajtás övezte HA/VER nem ütötte meg a várt szintet hazájában bemutatójakor, s igen gyorsan el is pártoltak tőle a nézők. Ez nem mondható el egyelőre a magyarországi szereplésről, de csak azért, mert nem is nagyon lehetett mást várni: a filmre kevesebb mint ötezren váltottak jegyet csütörtök és vasárnap között, amivel csak a lista 6. helyére bírt felkapaszkodni az InterCom gyermeke. Az 5,4 millió dollár olyan idei buktákat múlt alul, mint a POKOLI ÉDENKERT, a KEDVES JOHN vagy A DOBOZ. A képregény-adaptációknak itthon muszáj legalább egy szuperhőst prezentálniuk az életképességhez, de még az sem garancia mindenre. A HA/VER-t érdekes címe segíthette, hátráltathatta is az érvényesülésben, sokat mégsem szorzott vagy osztott. A 20 ezer néző erről a pontról már felérne egy kisebb hőstettel.

> további filmek
A múlt héten gyengén kezdő trió némileg mentette becsületét ezen a hétvégén. A MARMADUKE - A KUTYAKOMÉDIA nem kevesebb mint 76%-ot javított startján, s most 12,5 millió forinttal képviselteti magát a 4. helyen; az összadatai (25 ezer néző 11 nap alatt) így nem minősülnek vészesebbnek, mint otthonában, más kérdés, hogy ott kifejezetten bukásról beszélhetünk. Az ILYEN A FORMÁM szintén növelte látogatói számát, így most 11,3 millió forinttal vette ki a részét a mozgósításból. Romantikus vígjátéktól azonban a 23 ezer néző két hétvége után továbbra is halovány. A RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN végső soron nem bírt kibújni a horrorfilmeket szorító kötélből itt a magyar ugaron. Bár csak 13%-ot esett bevétele, jelenlegi állása (15,6m / 14e) inkább nyitánynak lenne dicséretes.

A SZEX ÉS NEW YORK 2. három hét regnálás után a második helyre csúszott vissza. Az InterCom filmje jól szerepel, különösen az amerikai helyzettel összevetve; a 200 ezer néző már kevesebb mint egy hét kérdése. A PERZSIA HERCEGE is szépen halad az áhított határ felé; bevétele éppen átlibbent a 200 millión. Az AVATAR ezalatt, fél év után, kicsúszott a top 10-ből.

> végszó
A múlt héten mélypontra süllyedt moziforgalomba sikerült új életet lehelni, ami most nem csupán a TOY STORY 3. érdeme. Az első tíz 135 milliós összesített bevétele csaknem kétszerese a múlthetinek, s az egy évvel ezelőttitől is csak egy arasznyival marad el; akkor 2009 két kiemelkedő sikere, a MÁSNAPOSOK és a NÁSZ-AJÁNLAT kettőse rontott neki a magyaroknak.

> ami jön
Az egyedüli multiplex-premier ezen a héten a Palace Pictures-től érkezik. A DRÁGÁN ADD A RÉTEDET! nem egy konkurenssel kerül szembe, ellenben ő maga nem jelent túl nagy veszélyt a jelenleg futókra; így a következő hétvégén újfent erős forgalom-fenntartásra számíthatunk az egyes címektől.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Toy Story 3. (59,4m/59,4m) [44 662]
2. Szex és New York 2. (17,3m/214,1m) [189 570]
3. Perzsia hercege: Az idő homokja (13,1m/200,4m) [182 404]
4. Marmaduke - A kutyakomédia (12,5m/26,2m) [25 207]
5. Ilyen a formám (11,3m/26,4m) [23 039]
6. Ha/ver (5,4m/5,4m) [4711]
7. Rémálom az Elm utcában (5,2m/15,6m) [14 048]
8. Túl jó nő a csajom (4,5m/56,1m) [49 290]
9. Zöld zóna (3,9m/23,9) [19 845]
10. Nanny McPhee és a Nagy Bumm (3,2m/37,0m) [36 910]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Másnaposok)
kritika: TOY STORY 3.
kritika: HA/VER

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL


***

> ekkor, régen...
5 éve
2005. június 16-án kezdődött a 2. MoziÜnnep. A hetet a Galaxis útikalaz stopposoknak fémjelezte, s a brit-amerikai sci-fi vígjáték az olcsójegyes rásegítéssel több mint 42 ezer nézőnek osztott ki hasznos tanácsokat a toplista 3. helyén, hogy végül 100 ezer néző felett zárja kapuit. A felpörgött forgalomnak hála nem dobta be a törülközőt A csajom apja ideges című vígjáték sem; Ashton Kutcher és a néhai Bernie Mac hadakozására kezdetben 25, összesen pedig 65 ezren voltak kíváncsiak. Akadt persze vesztes is: a francia B13 - A bűnös negyed nem tudta hasznosítani a körülményeket, így kevesebb mint 8 ezren (végül: 14 ezren) merészkedtek nézőtereire. A listát a kedvezmények alól mentesülő Madagaszkár vezette, nyomában A Sith-ek bosszújával.

10 éve
2000 júniusának középső napján egy Disney-mesét parancsolt porondra az InterCom: a Tigris színre lép szépen gyarapította a nyári szünet folyamán nézőit, így végül 200 ezer eladott jegyet számlálhatott a százholdas pagony legélénkebb lakója. Ezalatt a Mokép a felnőtt közönséget célozta meg: a Hetedik érzék címében a fél évvel korábbi, elképesztő sikerű Shyamalan-opust idézte, ám nézettsége korántsem; ettől függetlenül Kevin Bacon halottlátásának 62 ezer érdeklődője nem rossz eredmény. Az InterCom egy maroknyi mozira szorítkozva még bemutatta a lengyel mozi akkori talán legnagyszabásúbb vállalkozását is: az előzményét több mint negyed századdal követő Tűzzel-vassal kevesebb mint 10 ezer embert érdekelt.

15 éve
1995-ben ilyenkor a James Bond szerepére még fél évet várni kényszerült Pierce Brosnan lendült akcióba. A Gyújtóhatást a Flamex állította csatasorba, s a nyári kietlenségben a film 55 ezer néző fölé bírt kapaszkodni. Oldalán az InterCom és a Mokép igyekezett érvényesülni: a Bárhol, bármit, bármikor...ha akarodra mai szemmel nézve egész sokan, 30 ezren ültek be, míg a F.uss T.ovább W.ells! címre hallgató Mickey Rourke-dráma igen gyenge kihasználtság mellett 15 ezer főt toborzott.

20 éve
1990-ben ezen a hétvégén is sűrű volt a mezőny. Az InterCom az odakinn vérre menő küzdelmet folytató lambada-filmek minden téren (IMDb: 2.4; box office: $1,8m), de nem sokkal gyatrább darabját hozta el a magyar közönségnek. A táncláz viszont a tetőfokára hágott, így a Lambada - A tiltott tánc semmi perc alatt termett 370 ezer nézőt. A Duna Film jóvoltából ezalatt Robert De Niro és Sean Penn állították, hogy Nem vagyunk mi angyalok, s ezen közlés valóságtartalmának 180 ezren kívántak utánajárni. A Mokép ekkor prezentálta a nagy sikerű Emmanuelle-sorozat újabb részét; a Goodbye Emmanuelle már csak valamivel több mint 125 ezer nézőt vonzott a mozikba, jelezvén, hogy az erotikus filmeknek leáldozóban van a csillaga. A forgalmazó nem tett túl jó lóra Clint Eastwood Kötéltánc című filmjével: a színész bőséges könyvtárából balul kiválasztott mű 40 ezer nézőig vitte, ami a hollywoodi produkciók között akkor még nagy érdektelenséget jelentett.

25 éve
1985-ben, éppen negyed százada úszott be a magyar vizekre a Cápa. Nem siette el a dolgot, tíz éves hírneve már jól megelőzte. Spielberg világhíres filmje az év végéig közel hatezer előadást ért meg, mialatt több mint másfél millió magyar járta meg a mozikat, közel kétharmados átlagos kihasználtságot hozva. Mindez ma sem elhanyagolható bevételt érett: 55 millió forintot. Az első folytatás még mindig népszerű volt, sőt, a negyedik epizód is, immáron a Duna film forgalmazásában (a harmadik rész csak videón érte el hazánkat).

30 éve
1980. június 19-én a Világvége közös ágyunkban című olasz filmdráma került műsorra, melynek főszerepeit Giancarlo Giannini és Candice Bergen játszották. A film bő fél év alatt 150 ezer néző fölé jutott. Ezalatt a francia Egyik énekel, a másik nem 31 ezer, a szovjet Gyermekkorom kenyere pedig 13 ezer patrónust szerzett.

Címkék

box office animation forum hungary action intercom toy story magyarvalosag box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr174538261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.06.21. 16:46:46

Költői kérdés: vajh a KICK-ASS hazai buktájához mennyiben járult hozzá ez a szerencsétlen cím?

porter 2010.06.21. 16:49:49

nem számottevő. tippikus torrentfilm. izé. "réteg": nem romkom. nincs benne húzónév. hülye képregény figurák.

Ismeretlen_82723 2010.06.21. 17:08:51

Engem kevésbé a képregény-származékok hazai szereplése aggaszt, mint inkább az, hogy a kicsit debilebb CGI-filmek hoznak 100 ezer nézőt egy hétvége alatt (Harmadik Shrek, Jégkorszak 3., Madagaszkár 2.), míg a Pixar összes filmjének izzadságos a küzdelme (érdekes kivétel: L'ecsó).

ottóka 2010.06.21. 17:55:21

Elég elszomorító,hogy a Warner botox-os kriptaszökevényei és a perzsiai hülyegyerek még mindig az élmezőnyben van. :( Talán,ha már nálunk is vetítenék a Szupercsapatot más lenne a helyzet. Sajnálom,hogy a Kick-Ass leszerepelt,gondolom egy (jól sikerült) szinkron valamennyit segíthetett volna rajta.

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2010.06.21. 18:25:03

És ha már a Kick-Ass bukásának lehetséges okait firtatjuk, az vajon mennyiben játszott közre, hogy olyan három-négy hónappal a külföldi premier után jutott el hozzánk? Lassan egy évtizede annak, hogy nem dívik az ekkora késés - a netes letöltés nagy úr. Ezért nem merném állítani, hogy pl. az egy hónapot késő Predators kasszát fog robbantani idehaza.

Ismeretlen_129422 2010.06.21. 21:12:57

Hm... ez gyenge kezdés. Lehet én vártam túl sokat, de az, hogy 200e nézőről szólnak a kilátások, kissé elszomorító.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása