aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: knight and day Takács Máté
2010. június 21. 10:35:48

Kategória: 5 komment

Szerdán Tom Cruise tér vissza sok viszontagság után egy olyan szerepbe, ami ha nem repíti vissza a 100 milliós bűvkörbe, akár már semmi sem fogja.

Szerdán Tom Cruise tér vissza sok viszontagság után egy olyan szerepbe, ami ha nem repíti vissza a 100 milliós bűvkörbe, akár már semmi sem fogja.

A Kéjjel-nappal című akció-vígjátékban Cruise titkosügynököt alakít, aki legújabb küldetésébe belerángat egy gyanútlan nőt. A történet egyszerű, de egy jól ismert és kedvelt sztárpárossal nagyon is működőképes, ha box office-ról van szó. A némileg hasonlatos sztorival rendelkező Két tűz között évének egyik legnagyobb sikere volt, s mivel a Cruise már 1994-ben is jó ideje a csúcson volt, nem túlzás azt feltételezni, hogy az akkori közönségre is lehet számítani ezúttal is. De nem muszáj ilyen messzire visszanyúlni: öt évvel ezelőtt a különféle bulvárlapokban ugyancsak rengeteget szereplő Brad Pitt - Angelina Jolie páros okozott meglepetést a Mr. és Mrs. Smith frenetikus sikerével; a rém szimpla, ezzel együtt kissé abszurd alapvetésű film az erős statot követően sokáig a lista vendége volt, hiszen képes volt olyan rétegeket is megszólítani, akik nem az első napokban rohannak a jegypénztárakhoz. A Kéjjel-nappal is ilyen film.

A tavaly nyári naptárból a Nász-ajánlat rendelkezett hasonló körülményekkel. Éppen egy esztendeje, egy egykor igen népszerű, ám az azt megelőző években már csak vegetáló karrierű színész(nő)re hirtelen mindenki kíváncsi lett egy pofonegyszerű sztorijú vígjátékban, amely aztán az év egyik legnagyobb sikerévé vált, Sandra Bullock további menetelését pedig már említeni sem kell. Bár a film megítélése csak közepes volt, a nézők nagyon szerették. Valami hasonlót várhatunk ezúttal is. James Mangold rendező lassan a létező összes műfajban kipróbálta már magát, s hellyel-közzel helyt is állt mindben; legnagyobb sikere A nyughatatlanhoz fűződik, de nem csak abból derült ki, hogy a színészekkel is jól tud bánni: a Coplandben Stallone alkotott maradandót, Angelina Jolie Oscarhoz jutott az Észvesztőért, Hugh Jackmant pedig Golden Globe-ra jelölték a Kate és Leopoldban nyújtott alakításáért. Utóbbi most akár Cruise számára is megvalósulhat, hiszen a külföldi újságírók már a legapróbb lehetőséget is megragadták arra, hogy revideálják a magánéleti ügyeivel kissé kegyvesztett lett színészt; mindazonáltal, a Trópusi viharban valóban emlékezetesre sikerült jelenléte, amit azóta már tovább is fokozott az MTV Movie Awards-gálán.

A főszereplő személye komoly tényező lesz a produkció sikerében. Cruise első jelentős sikerét a Kockázatos üzlettel érte el, ám az igazi hírnevet a Top Gun hozta meg számára 1986-ban. Az 1992-es Egy becsületbeli ügytől kezdve jóformán az összes filmje képes volt 100 millió dollár felett teljesíteni, pusztán a "művészfilmek", így a Tágra zárt szemek, a Magnólia és a Gyávák és hősök maradt hoppon, de ezektől nem is volt elvárható a kasszasiker; utóbbi mindazonáltal a közel-keleti konfliktusokkal foglalkozó filmek sújtotta érdektelenség egyik legnagyobb áldozata lett, s így azért jelentős csorbát okozott társ-főszereplője hírnevén, főleg, mivel a United Artists első bemutatója volt Cruise (és Paula Wagner) keze alatt. A 2008 karácsonyán mozikba került Valkűr is megszenvedte a megvalósulást. A számos kezdeti bírálat ellenére a film átvészelte a kritikusok tollrengetegét, s a pénztáraknál is helytállt, bár a kilenc számjegyű bevétel ezúttal elmaradt. És mivel az akciófilmes vonal is megbicsaklani látszott 2006-ban a Mission: Impossible III. felemás nézői fogadtatásával, nagy a tét Cruise számára a Kéjjel-nappallal. A 125 millió dollárt kóstáló műért a színész egyelőre csak 11 millió dollárt kapott, s részesedése is csak azután lép életbe, hogy a befektetők megkapták, ami nekik jár.

Tagadhatatlan, hogy a Kéjjel-nappal faltól-falig Cruise-ról szól, s nagy nyomás nehezedik rá: bizonyítania kell, hogy még mindig sokat ér az amerikai nézőknek, ha megfelelő szerepben látható.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
06.23. szerdai nyitónap: 12.250 millió dollár
06.24. csütörtök: 8.200 millió dollár (-33%)
06.25. pénteki: 10.660 millió dollár (+30%)
06.26. szombat: 12.260 millió dollár (+15%)
06.27. vasárnap: 9.500 millió dollár (-22.5%)
nyitóhétvége: 32.420 millió dollár (öt nap: 52.870 millió dollár)
végösszeg: 144.090 millió dollár ((ebből a nyitány 22.5%)

nemzetköz & itthon
A nagyvilágban Cruise mit sem veszített régi fényéből. A Mission: Impossible III. ugyan nem ért fel a második rész sikeréhez, még így is decens számokat szállított (az észak-amerikai bevétel dupláját), s a Valkűr is több mint 100 millió dollárra volt hivatva. Észak-Amerikán kívül talán még szívesebben is nézik a vásznon az ekkora sztárokat, erre a Mr. és Mrs. Smith is jól példát szolgáltatott, hiszen a film csaknem 300 millió dollárnak megfelelő összeget generált 2005-ben, tulajdonképpen nem sokkal kevesebbet, mint Cruise akkori sajátja, a Világok harca. A nagy trükkgépezetek között tehát már akkor is létjogosultsága volt a nézők körében a látványában földhözragadtabb daraboknak. Ez ma hatványozottan áll, noha nemzetközileg előbbieket sem kell félteni. Akárhogyis, a Kéjjel-nappal sikerre ítélt Európában és Ázsiában is.

Magyarországon a trendek az amerikaihoz hasonlóak: Cruise harmadik lehetetlen küldetése megfeneklett, hiába hozta a 100 ezer nézőt, a Gyávák és hősöket észre se vették a magyarok, míg a Valkűr nem szerepelt vészesen, bár egy a februárinál kevéssé zsúfolt időszakban tudott volna igazán produkálni. A legkézenfekvőbb viszonyítási alapot képező Mr. és Mrs. Smith-t és a Nász-ajánlatot ellenben nálunk is csúcsra járatta a közönség a 303 ill. 270 ezer nézővel. A Kéjjel-nappal a bérgyilkos házaspáréval éppen azonos hétvégén érkezik, ráadásul relatíve szellős időszakban, így a 200 ezer néző nem jelenthet problémát az InterCom szinkronizált terjesztésének.

rendező: James Mangold
szereplők: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Maggie Grace, Jordi Mollá, Viola Davis, Paul Dano
forgalmazó: Fox
költségvetés: 125 millió dollár
magyar bemutató: július 15.

kapcsolódó írások
countdown: Toy Story 3 (és ami lett)
countdown: The Karate Kid (és ami lett)
countdown: The A-Team (és ami lett)
countdown: Sex and the City 2 (és ami lett)
countdown: Prince of Persia - The Sands of Time (és ami lett)
countdown: Shrek Forever After (és ami lett)
countdown: Robin Hood
(és ami lett)
countdown: Iron Man 2 (és ami lett)
countdown: A Nightmare on Elm Street (és ami lett)

Címkék

cameron diaz box office comedy tom cruise action intercom coming soon

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr954538260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.06.21. 14:28:02

Az előzetesek alapján nehezen tudom elhinni, hogy ez a film jó lesz, de az RT-n feltűnt első kritika mást mond: Awesome fun! Cruise is back and sexier than he's ever been! And if you once loved him, you will again. Whatever your gender, you will want to be kissed by Tom Cruise.

duwy 2010.06.21. 14:59:00

Egyre több kritika lát napvilágot és túlnyomó többségük hasonló véleménnyel van a filmről, mint az általad idézett hölgy. Amúgy James Mangold-ot eddig se tartottam rossz rendezőnek, ma délelőtt viszont megnéztem egyik korai filmjét, a Heavy-t, és hát le a kalappal. Rendkívül nyomasztó hangulatú, de nagyszerű film volt, nem hiába nyerte meg érte a Sundance rendezői nagydíját.

argab 2010.06.21. 23:58:30

Szerintem - az egy szem előzetes alapján amit láttam és a pozitív első vélemények szerint - ez a film lehet az idei nyár önfeledt szórakozást nyújtó popcorn akció-vígjátéka, ami sem a The Losers-nek, és úgy fest a Szupercsapatnak sem jött össze.

galahad 2010.06.22. 22:04:56

miért nem lehetett legalább Kémmel-nappal a címe? :) Mangold nem rendez rossz filmeket, tipikusan az a profi iparos csávó aki bármiből kanyarít egy masszív 8/10-et, de annál többet soha

Ismeretlen_82723 2010.06.23. 10:18:19

Van már konszenzus az RT-n, s pont olyan, amire számítottam. Lehet belőle hosszútávú siker, még ha nem is szed össze 50 milliót vasárnapig. De szerintem be fog.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása