aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: harmadik shrek Takács Máté
2010. június 06. 18:20:11

Kategória: 10 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. június 4 - 6.

Május hava kedvezőtlen eredményeket hozott a korábbi évek tükrében: 2001 óta nem mentek az amerikaiak olyan keveset moziba az ötödik hónapban, mint idén. És június kezdete sem igyekszik behozni a lemaradást: a szakajtónyi új film egyike sem tűnt annyira érdekesnek a nézők számára, hogy nyári viszonyokról lehessen beszélni. Így hát maradt Shrek, aki még sohasem töltött ennyi időt a dobogó legfelső fokán.

> Amerikai mozibevételek, 2010. június 4 - 6.

Május hava kedvezőtlen eredményeket hozott a korábbi évek tükrében: 2001 óta nem mentek az amerikaiak olyan keveset moziba az ötödik hónapban, mint idén. És június kezdete sem igyekszik behozni a lemaradást: a szakajtónyi új film egyike sem tűnt annyira érdekesnek a nézők számára, hogy nyári viszonyokról lehessen beszélni. Így hát maradt Shrek, aki még sohasem töltött ennyi időt a dobogó legfelső fokán.

> #1
Ki hitte volna mindezt a kiábrándító nyitány után? A SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE a DreamWorks Animation legnagyobb sikertörténetének negyedik fejezete, de még tartogatott némi pozitív irányú meglepetést is, úgy tűnik. A film 25 millió dollárral nyerte a zsúfolt víkendet, ami már csak pármilliós hátrányt jelent a HARMADIK SHREK-hez képest hétvégi bevételek tekintetében, s nem mellesleg jóval kedvezőbb változási mutatót jegyez, mint az elmúlt két rész ilyenkor. Persze azoknak volt honnan esnie. És ez eszükbe juttatja, hogy bizony az összbevétel most még a 200 milliótól is odébb van egy-két ogrelépésnyire. Gond nem lesz teljesítésével, azonban a TOY STORY 3. két hét múlva jól megkavarja majd a levest, s Shrek végül megmarad útközben kicsit szépítő, de végső soron az év kudarcai közé besoroló darabnak.

> új filmek
A négy premier közül egyik sem volt hivatott megrengetni az észak-amerikai kontinenst, de tekintve, hogy június van, ami minden héten 100 milliósokat szokott teremni, meglehetősen nehéz és igazságtalan helyzetbe kerültek. A GET HIM TO THE GREEK (hazai bemutató: augusztus 12.) című vígjáték vezeti a sort a Universal háza tájáról. Az ismét a LEPATTINTVA-ban megismert zenész szerepét játszó Russell Brand, Jonah Hill és a hírek szerint a showt ellopó Sean Combs alias P.Diddy szereplésével készült film 17,6 millió dollárral lépett a második helyre, ami éppen annyi, mint amennyit az említett 2008-as komédiára adtak ki a nézők anno. Ha azt vesszük, hogy akkor egy nem túl mozgalmas április volt, most pedig egy általában lukratív június, ráadásul két évnyi jegyár-növekedés is bejön a képbe, akkor - szigorúan állva a dologhoz - jó eredményről nem beszélhetünk. Másfelől, ez egy zenés vígjáték, amiknek nincs igazán keletje, ráadásul a cím tartalma sem feltétlenül egyértelmű mindenkinek, tehát kudarcot semmiképpen sem vallott. A tavaly ilyenkor robbantó MÁSNAPOSOK-hoz való méregetést azonban nem kerülheti el, hiába is marad alul minden aspektusban. Bár javarészt kedvezőek a kritikák, annyira mégsem éljenzőek az igazán pozitívak sem, hogy legalább az átlagos változását másolja a WB tavalyi szupersikerének. Ettől függetlenül még jó darabig a lista vendége lehet a GET HIM TO THE GREEK.

Ashton Kutchernek, és különösen Katherine Heiglnek megvoltak a maga sikerei az elmúlt évek során, így joggal volt elvárható, hogy a KILLERS című romantikus akció-vígjátékra komoly érdeklődés mutatkozik. De ahogy a márciusi EXFÉRJ ÚJRATÖLTVE esetében, úgy most is csak mérsékelt számok születtek. A Lionsgate talán nem túl szerencsés című bemutatója 16 millió dollárt ért el három nap alatt, aminél az említett Sony-produkció is módfelett több zöldhasút termett, a főszereplőnő utóbbi bevetéseiről (A CSÚF IGAZSÁG, 27 IDEGEN IGEN és az éppen három éve startolt FELKOPPINTVA) pedig már nem is beszélve. Ezzel ismét bebizonyosodott, hogy a szép emberek önmagukban kevesek ahhoz, hogy egy film vonzó legyen a közönség számára, s bizony ezúttal sok más egyebet nem ígért sem a kezdetleges poszter, sem a mindent akaró, de semmit sem közvetítő előzetes. Azt ugyan nem tudhatta előre a nagyérdemű, hogy milyen is lesz a produkció, de ha úgy tetszik, előre igazságot szolgáltattak: a KILLERS ugyanis versenybe szállt az év legrosszabb filmje címért a Rotten Tomatoes tanúsága szerint. Hogy az ítélet a nézők részéről milyen mértékű lesz, azt majd csak a következő hetek döntik el, de tekintve, hogy sokak előtt ismeretes egy legalábbis igényesebbnek tűnő klón érkezése három hét múlva, könnyen lehet, hogy a DOKTOR SZÖSZI és az ANYÁD NAPJA direktorának új próbálkozása hamar megmurdel.

Győztesnek az újak közül szinte mindenütt a MARMADUKE - A KUTYAKOMÉDIA (Marmaduke; hazai bemutató: június 10.) című...waitforit!....kutyás komédiát várták, azonban alaposan csalatkoznia kellett annak, aki bárminemű sikert rendelt hozzá előzetesen a Fox családi szórakozásához. A több mint 3200 moziban látható film még a top 5-be sem verekedte be magát, holott akár a bőven 20 millió feletti nyitány sem lett volna túlzás a comic strip alapján készült szösszenetnek. De itt nem Garfieldról van szó, a népszerűséget úgy tűnik, alaposan felülbecsülték a producerek, akik négy lábon járó dollárjelet láttak Marmaduke-ban. A 11,6 millió dollár feleannyi, mint a stúdió tavaszi sikere, a DIARY OF A WIMPY KID rajtja, és ez csak egy összevetés a sok közül, amiből jól sehogy se jön ki az Owen Wilson hangján megszólaló dándog. És ismételten nem lehet semmiféle sajnálatot vagy szánalmat érezni a film iránt, hiszen megint csak a leggyatrábbak közé került a maga 3.2/10-es átlagpontjával a Rotten Tomatoes-on. Ettől függetlenül, gyerekfilmről lévén szó, nyilván van még esély a kedvező további szereplésre, de a TOY STORY 3. ezt a versenyzőt is elsöpörheti.

Nem igazán tudtak mit kezdeni az amerikai nézők Vincenzo Natali legújabb filmjével. Még értekező cikk is született neves lap hasábján azzal kapcsolatban, hogy a Warner nyári időpontot választott az amúgy is nehezen eladható HIBRID (Splice; hazai bemutató: szeptember) című science fictionnek. Bár a Box Office Mojo többször is hangsúlyozta, hogy "creature feature", azaz olyan film, amiben valamiféle lény, szörny központi szerepben látható, már két éve nem szerepelt a mozik műsorán, úgy tűnik, nem erre az alkalomra vártak a népek, legfeljebb a zsáner kifejezett kedvelői. A 7,4 millió dollár gyenge mozinkénti átlagos bevételt szült, s hiába van szó egy relatíve jónak vélt darabról, a horror nem arról híres, hogy sokáig állnak sorba jegyekért rá a nézők. Várható a gyors hanyatlás, s a 20 millió alatti végkifejlet.

> további filmek

A Memorial Day hétvégéjét követően a legtöbb korábbi film felezett, kicsit északra vagy délre a -50%-tól. Kivételt a SZEX ÉS NEW YORK 2. képez, ami 60%-os negatív változást regisztrált, s ez bizony egy eleve mérsékelt startról esett meg. A még mindig 75 millió alatt gyötrődő filmnek nehéz menet lesz a 100 millió, pedig az még csak a költségvetést jelentené. Hasonlóan küzdelmes hetek várnak a PERZSIA HERCEGE: AZ IDŐ HOMOKJA című kalandfilmre; a Disney pénznyelője 10 nap után még a 60 milliót sem lépte meg, ami igen gyászos. Több szó ne is essék.

> végszó
A fentiek magukért beszélnek. Tavaly az első négy film hozta azt az összeget, amit most tíz. Nagyon sürgős defibrillálás szükségeltetik a box office-nak, ha újfent javítani akar 2009-es, 10 milliárd dolláros önmagán. És most nem lesz a végén szárnyra kapás az AVATAR-nak hála; be kell érni a TRON: ÖRÖKSÉG-gel. Nem túl biztató kilátások....

> ami jön
Ámde! Ha bármilyen megoldhatatlannak tűnő problémája van, és véletlenül sikerül megtalálnia őket, talán önt is kisegíti A SZUPER CSAPAT. Most nagy szükség lesz rájuk. És A KARATE KÖLYÖK is bevihet egy-két ütést, ha kedvező szelet fog ki - amire ugyanakkor mostanság nem-igen találni példát...

> a top 10
1. Shrek Forever After ($25.5m/$183.2m)
2. Get Him to the Greek ($17.6m/$17.6m)
3. Killers ($15.8m/$15.8m)
4. Prince of Persia: The Sands of Time ($14.0m/$59.6m)
5. Sex and the City 2 ($12.3m/$73.1m)
6. Marmaduke ($11.6m/$11.6m)
7. Iron Man 2 ($7.9m/$291.4m)
8. Splice ($7.4m/$7.4m)
9. Robin Hood ($5.4m/$94.5m)
10. Letters to Juliet ($3.0m/$43.3m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Másnaposok)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Kung Fu Panda)

follow me on twitter!

Címkék

horror shrek box office comedy sci fi vincenzo natali children movie katharine heigl

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr434538187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.06.06. 18:32:22

A SPLICE ugyan nem került túl sokba, ellenben Joel Silverék rengeteg pénzt fizettek érte - a legmagasabb összeget a Sundance történetében: 35 millió dollárt, ami után módfelett futhatnak majd, lévén, más földrészeken a film nem Warner-vagyon.

Daemiaen 2010.06.06. 19:36:23

Az Exférj újratöltve Sony/Columbia-film, nem Fox.

Ismeretlen_82723 2010.06.06. 19:56:06

2. Ennyi a hozzáfűznivalód? Alázzál itt meg nyilvánosan.... ;) Az is lehet, hogy az Exférj újratöltvét írtam el, mert eredetileg a Párterápiát akartam. :) Mindegy, ez semmi alól nem mentség se filmnek, se stúdiónak, se nekem. :)

Daemiaen 2010.06.06. 20:20:46

3. :) (Most meg csak ennyi volt, látod? :)

Ismeretlen_112472 2010.06.06. 20:26:45

Már látom lelki szemeim előtt a Shrek Reloaded című 5. zöldséget... Hát a Disney is bukott egy óriásit a játékadaptációján. Sosem gondoltam volna hogy ennyire keveset fog hozni. Jó ha megugorja a 100 milliót. Tényleg siralmas egy hétvége volt ez. Vajon idehaza is hasonló a helyzet? (Na majd holnap megtudjuk.) ;)

Ismeretlen_1068 2010.06.06. 21:28:14

De az is lehet, hogy idén nyáron - most először 1974 óta - az amerikaiak TÉNYLEG elmentek nyaralni. :)

Ismeretlen_82723 2010.06.06. 22:18:12

6: Eddig tartott, míg vissza mernek menni a vízbe... :)

Ismeretlen_140561 2010.06.06. 22:35:37

6-7: ha már a Cápa c. klasszikusra utalunk, akkor szeretném előre jelezni, hogy 20.-án lesz éppen 25 éve, hogy Magyarországon bemutatták Spielberg szerintem legjobb filmjét : )

Conjurer 2010.06.07. 10:29:35

6:Főleg a Mexikói-öbölhöz mehettek sokan olaj és kátrány fürdőt venni.

jimbo 2010.06.07. 12:21:00

eléggé fura ez a nyár, még a végén egy tavasszal bemuatatott film többet hoz, mint bármelyik idei nyári film. nyáron még szerintem 4 filmnek van esélye, hogy legyözze az alice-t: toy story 3 - fel-lel is épphogy elérték a 300 millát, akkor ezzel biztos, hogy többet kaszálnak twilight eclipse - a fanok csak úgy szaporodnak, meg nyáron ugy is sok lesz a szabadidejűk avatar: az utolsó léghajlító - amennyiben egy szórakoztató filmet hoznak össze, és egy pöpec 3d-t heggesztenek hozzá, akkor nagyon oda tud csapni inception - a várakozásoknak megfelelően ez lehet az idei meglepetés film, amire nagyon sok esély meg van rá

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása