aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: shrek nevet a végén Takács Máté
2010. május 30. 18:23:36

Kategória: 13 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. május 28 - 30.

A harmadikból lett az első az idei Memorial Day-hétvégén, hiszen sem a PERZSIA HERCEGE, sem pedig a SZEX ÉS NEW YORK 2. nem bír felnőni a nagy reményekhez. Előbbi egyszerűen elhasalt, míg utóbbi maga alatt vágta a fát azzal, hogy már csütörtökön mozikba került. Így a leginkább családbarát opció emelkedett ki győztesként: a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE biztos előnnyel ismételt a dobogó legfelső fokán.

> Amerikai mozibevételek, 2010. május 28 - 30.

A harmadikból lett az első az idei Memorial Day-hétvégén, hiszen sem a PERZSIA HERCEGE, sem pedig a SZEX ÉS NEW YORK 2. nem bír felnőni a nagy reményekhez. Előbbi egyszerűen elhasalt, míg utóbbi maga alatt vágta a fát azzal, hogy már csütörtökön mozikba került. Így a leginkább családbarát opció emelkedett ki győztesként: a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE biztos előnnyel ismételt a dobogó legfelső fokán.

> #1
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy múlt hét, amikor attól volt hangos a box office-szal foglalkozó netes sajtó, hogy Shrek bizony alaposan veszített régi erejéből, s mérföldekkel alulmúlta elődjeit. Ezen nincs is mit szépíteni, így van, azonban egy kis módosítást most igényel: apró kapaszkodó a DreamWorks számára a 165 millió dolláros projektjük sikerét illetően, hogy talán csak az iram változott, azaz már kevésbé érez késztetést az amerikai közönség, hogy azon nyomban lássa az ogrét. A ráérős viszonyulás tételének alapja, hogy a hosszú hétvégén megőrizte a vezető pozíciót a számítógép-animációs blockbuster, s noha magasabbról nagyobbat is lehet esni, a 40%-on belüli csökkenés nagy előrelépést jelent a HARMADIK SHREK-hez képest. Hétvégi bevételben (ami most 43 milliót jelent) azonban nem, bár tízmilliósra szűkült a több mint 50 milliós távolság; nem szabad azonban elfelejteni, hogy a 3D nélkül kedvezőtlenebb számok születtek volna. A kérdés most csak az, hogy a továbbiakban is sikerül-e elég figyelmet lekötnie a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE-nek, vagy pedig a 200 millió már csak izzadságos módon lesz meg, mielőtt a TOY STORY 3. végleg beteszi a kaput.

> új filmek
A Warner Bros. verheti a fejét a falba, hiszen azzal, hogy a SZEX ÉS NEW YORK 2.-t (Sex and the City 2; hazai bemutató: már a mozikban) csütörtökön, egy nappal a megszokott módot megelőzően küldték mozikba, a hétvégi elsőséget dobták el maguktól, s még az első résszel való kéretlen összehasonlításokból sem jön ki így jól a folytatás. A nyitónap nem okozott különösebb fennakadást, a 14 millió dollár végképp a semmilyen kategóriába esett: nem robbantott, s nem feneklett meg a film. A hétvégi folyamatok közepette további 31 millió dollár gyűlt össze, tehát ha feltételezzük, hogy a csütörtökön a kasszákhoz járulók mindegyike mindenképpen most nézte volna meg a filmet, a 45 milliós start három nap alatt is megvalósulhatott volna, bár még ez sem mutat annyira jól az előzmény 57 milliója mellett (amihez most majd csaknem egy teljes hét szükségeltetik). A helyzet az, hogy míg két éve csak a legmerészebbek gondoltak arra, ami bekövetkezett, most alább már nem is adott volna senki. A hiány egyszerűen az első ízben is nagyon népszerű produkciók folytatásainak szokásos bajaiban keresendő: a bázisközönség ugyan rendületlenül kitartott, de akik csak odacsapódtak 2008-ban, most lemorzsolódtak. A végeredmény nincs túl messze (még az se kizárt, hogy küzdelmes lesz a 100 millió bevétele, és ez csak éppen fedezné a költségvetést), de még épp elég lesz egy újabb folytatáshoz, vagy ha mégsem, erről majd a nemzetközi bevételek gondoskodnak. És az sem lesz akadály ezügyben, hogy a SZEX ÉS NEW YORK 2. siralmasan szerepelt a kritikusoknál.

Jerry Bruckheimer nagyszabású új produkcióját, a PERZSIA HERCEGE: AZ IDŐ HOMOKJA (Prince of Persia: The Sands of Time; hazai bemutató: már a mozikban) című fantasztikus kalandfilmet elnyeli a futóhomok, legalábbis nem fog jól kijönni a Disney a sivatagi akcióból, amire 150-200 millió dollárt költöttek. A nyár egyik biztos befutójaként számon tartott film ugyanis egészen hervasztó módon alig bírt 10 millió dollárt összegyűjteni nyitónapján; ez maximálisan kiábrándító adat. Gondoljunk csak bele: idén 13 film is jobb eredményt produkált ennél, köztük olyan jelentéktelen címek, mint a KEDVES JOHN és a WHY DID I GET MARRIED TOO?, vagy épp a messze esélytelenebb ROBIN HOOD is két hete. De maradhatunk a producer úrnál, aki a RÁGCSÁVÓK-kal is több pénz láthatott a mostani 30 millió dollárnál. Ez három napra tehát édeskevés, még ha a videojáték-adaptációk között csak a LARA CROFT: TOMB RAIDER teljesített jobban, amit egyébként illett volna felülmúlni. Hogy ez miért nem történt meg a Disney által intenzíven biztosított háttérszél ellenére? A válasz több tényezőből tevődik össze. Nem elég határozott marketing (Most homok vagy tőr?); megbízható sztárszínész hiánya, ami A KARIB-TENGER KALÓZAI vagy A NEMZET ARANYA esetében biztosított volt; a nézők java számára ismeretlen forráson nyugvó, megalapozatlan név, amiből kifolyólag a film nem feltétlenül látszott nagyobb jelentőségűnek, mint egy I. E. 10 000; az elmúlt hónapok kimerítő kínálata a hasonszőrű bemutatókból (A TITÁNOK HARCA, de a VASEMBER 2. és a ROBIN HOOD is együtt valami hasonlót kínált). Ám még így, mindezek figyelembevételével is alacsony a PERZSIA HERCEGE: AZ IDŐ HOMOKJA iránt az érdeklődés, pláne egy ilyen időpontban, így csak reménykedhet a Disney, hogy még magához tér június folyamán, vagy ha ebben nem, hát abban, hogy a másik reménységük, A VARÁZSLÓTANONC nem vall ekkora kudarcot júliusban. A 100 millió dollár már jó eredmény lenne erről a pontról Mike Newell filmjének.

> további filmek
Még három érdemleges bemutató kering a toplistán. A VASEMBER 2. továbbra is előnyt élvez az első résszel szemben, de hétvégi bevétele már második hete alacsonyabb. A Paramount akciófilmje nagy lépést tett a 300 millió felé, amit el is fog érni, de egyebet már nem-igen lehet várni tőle. A ROBIN HOOD hasonlóan áll a 100 milliós korlát tekintetében. A Universal kalandfilmje közel felez, ahogy egy hete is, így mérséklődéssel sem jut már túl messzire a kilenc számjegyű összeg megszerzése után. A LEVELEK JÚLIÁNAK ellenben a sokszázmilliósok csörtéje alatt szorgosan gyűjtöget, így már közel 40 milliónál jár a Summit Entertainment romantikus filmje.

> végszó
Ez egy nagyon gyenge Memorial Day-hétvége volt, ez szimplán kijelenthető. És sajnos azt is meg kell fogalmazni így egy hónap után, hogy ez a nyár fejfájást fog okozni végül Hollywoodnak: egyetlen aspiráns sem teljesít igazán úgy a májusiak közül, ahogy azt illene. Bár a VASEMBER 2. 300 millió felé tendál, nem volt képes nagy arányban felülmúlni elődjét, ROBIN HOOD végső soron anyagi kudarc lesz a stúdiónak csupán a moziforgalmazásból, Shrek távol állapodik meg még az első epizódtól is, a SZEX ÉS NEW YORK 2.-nek és a PERZSIA HERCEGÉ-nek pedig a fenti ábra szerint a 100 millióért is keményen meg kell majd küzdenie. Ouch.

> ami jön
És ezen a listán június első hétvégéje sem igyekszik változtatni. Bár négy premierrel szolgálnak a mozik, egyik sem az a blockbuster fajta. A MARMADUKE - A KUTYAKOMÉDIA még lehet egy GARFIELD, de SCOOBY-DOO nem valószínű, ALVIN ÉS A MÓKUSOK pedig semmiképpen. A KILLERS című akció-vígjáték Ashton Kutcherrel és Katherine Heigllel, illetve a GET HIM TO THE GREEK című komédia helytállhat, de csodákat nem érdemes várni tőlük se. A SPLICE pedig sötét ló, ami feltehetőleg a sötétben is marad box office szempontból. Dupla ouch.

> a top 10
1. Shrek Forever After ($43.3m/$133.1m)
2. Sex and the City 2 ($31.0m/$45.2m)
3. Prince of Persia: The Sands of Time ($30.1m/$30.1m)
4. Iron Man 2 ($16.5m/$275.0m)
5. Robin Hood ($10.4m/$83.1m)
6. Letters to Juliet ($5.8m/$36.5m)
7. Just Wright ($2.2m/$18.2m)
8. Date Night ($1.8m/$93.5m)
9. MacGruber ($1.6m/$7.2m)
10. How to Train Your Dragon ($1.2m/$212.8m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Fel)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Szex és New York)
countdown: Sex and the City 2

countdown: Prince of Persia - The Sands of Time
kritika: Prince of Persia - The Sands of Time

follow me on twitter!

Címkék

shrek box office comedy animation sex and the city jerry bruckheimer prince of persia adventure

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr464538138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tristram 2010.05.30. 19:26:20

Borzasztó harmatos az idei box office, az egyetlen Alice-t leszámítva (ami viszont rettenetesen rossz film - a nagy siker ellenére). Annyiban nem bánhatjuk, hogy most gyenge filmek szerepelnek gyengén. Mindenesetre ilyenkor szokott jönni egy meglepetés siker, ami nagyon eldurran. Talán Nolan-nek kedvez a helyzet, de most Shyamalan filmjében is látok lehetőséget. Kíváncsi leszek, hogy a Toy story 3 folytatja-e a csalódások sorát.

Dean 2010.05.30. 19:49:07

Pop európai bevételről van már valami pontosabb adat? Sajnálom nagyon,így valszeg bukni fog...:( Bár reméltem egy folytatást vagyis minimum egy trilógiát. :(

jimbo 2010.05.30. 19:56:05

tudjátok mi lesz ennek a nyurga bevételeknek a vége: a 3D a tuti a stúdiók számára. félig off cucc: találtam én ilyen dvd forgalmazos adatokat: http://www.the-numbers.com/dvd/charts/weekly/thisweek.php ha itt kiválasztom a listából az avatart és a tdk részletes dvd eladását, akkor a tdk messze felülmúlja az avatart dvd eladás terén, pedig nem arról szóltak a hírek, hogy az avatar kenterbe verte a batmant?

Ismeretlen_140561 2010.05.30. 20:11:23

3: de az Avatar még csak 4 hete van az üzletek polcain, a Sötét lovag pedig másfél éve.

Ismeretlen_1068 2010.05.30. 21:16:29

Valami elképesztően nagyot hasat a PoP - nekem eddig ez az év meglepetése BO szempontból. A Magyar ok-okozati meglátásaiban van ráció, de ez még így is nagyon csúnya. De legalább nem kell elviselni a folytatásokat. :)

jimbo 2010.05.30. 21:22:04

4: a filmenkénti részletes dvd eladás tdk http://www.the-numbers.com/movies/2008/BATM2-DVD.php avatar http://www.the-numbers.com/movies/2009/AVATR-DVD.php a lényeg az, hogy a tdk-ból az első héten eladtak 6,8 millió lemezt, míg az avatarból a negyedik hét után is 6,7 millió lemeznél tartanak. tehát akkor hogy is volt ez az elsőbbség?

Ismeretlen_1068 2010.05.30. 21:42:40

Nem tudom, ez az oldal honnan veszi az adatait, de a sajtó arról zengett, hogy az AVATAR-ból szimplán az ELSŐ NAPON elfogyott 4 millió darab.

Ismeretlen_82723 2010.05.30. 22:15:12

1: Alice mellé én még mondanám a Viharszigetet és az Így neveld a sárkányodat, ami nagyon jól szerepelt. És ez nekem külön öröm, mert szerintem ez a kettő az idei év két legjobbja, persze azok közül, amiket láttam. A Toy Story 3-tól nagyon sokat várnak, ami káros lehet (120 milliós nyitást meg ilyeneket), de a 300 milliónak meg kell lennie, pláne 3d-vel. Ezen felül a Kéjjel-nappal, az Alkonyat 3. és az Eredet az, amit én biztos befutónak tartok. A többi zsákbamacska, és ez így nagyon karcsú arány.

Ismeretlen_82723 2010.05.30. 22:26:11

7: Én azt találtam, hogy Észak-Amerikában első napi bd eladást döntött (1,5 millió db vs. A sötét lovag 600 ezer). Egy nap alatt 4 millió példányt vettek belőle (dvd+bd), négy nap alatt pedig 2,7 bd fogyott belőle, ezzel a legjobban fogyó bd-film lett, lehagyva A sötét lovagot.

Daemiaen 2010.05.31. 09:50:59

2. 87,5 millió dollárja van eddig a Prince Of Persiának Amerikán kívül, de még sok országban nem mutatták ám be. Úgy néz ki, hogy az USÁ-n kívül messze lesz a bukástól.

Daemiaen 2010.05.31. 09:58:05

Meg úgy összességében is, az erős dollár ellenére az Amerikán kívüli box office rendkívül erős idén - eddig. A Fox és a Warnert követően a Disney is rekord rövid idő alatt érte el az 1 milliárd dolláros forgalmat.

tristram 2010.05.31. 17:04:06

8: A Viharszigetnek én is örültem, az Alice-t mint (box office) kiugró pozitív meglepetést említettem, nekem legalábbis az volt. A Knight & Day biztos befutó? Nem tudom, Cruise-ban már nem látok biztos sikert, persze jó esélye van rá.

jimbo 2010.06.01. 12:54:39

7,9: szerintem itt már arra volt kiélzve a dolog, hogy az avatar bd-n nagyon nagy siker, de dvd-n visszafogottabban teljesített. lényegében a stúdiónak így a jobb, mert a drágább bd-kből fogyott jobban és nyílván több bevételhez jutottak így, mintha dvd-kből adtak el volna rekordszámút.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása