aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: prince of persia - the sands of time Takács Máté
2010. május 21. 10:56:45

Kategória: 4 komment

Míg az amerikaiaknak egy hetet még várniuk kell, nálunk már pereg a mozikban a Disney és Jerry Bruckheimer első nyári dobása, a Perzsia hercege. S ehhez még csak az idővel sem kellett babrálni.

Míg az amerikaiaknak egy hetet még várniuk kell, nálunk már pereg a mozikban a Disney és Jerry Bruckheimer első nyári dobása, a Perzsia hercege. S ehhez még csak az idővel sem kellett babrálni.

Jerry Bruckheimer producer ritkán nyúl olyasmihez, ami megfeneklik. Volt már erre példa (Rossz társaság, Arthur király), de arra mégtöbb, hogy egy év leforgása alatt több produkciója is a topfilmek között végzett. A legnagyobb sikert vitathatatlanul A Karib-tenger kalózai-trilógia aratta, nem csoda hát, hogy a Disney igyekszik azzal asszociálni a Perzsia hercege: Az idő homokja című fantasztikus kalandfilmet. A hasonló ismérvek meg is vannak, s nem kevesebb kalandot és látványt ígértek az előzetesek. Ám Mike Newell filmje - az előzetes vélekedések szerint - nem fog az újdonság erejével hatni, nem fog szerethető figurákat felvonultatni, nem fog meglepni és nem fog többszöri nézésre sarkallni. Ebből kifolyólag a pakliban lévő erős nyitányt követően - melyet a Memorial Day-hétvége méginkább biztosít - szokásos eseményfilm-morzsolódás várható, amit nem gátol majd A Karib-tenger kalózait olyan kiválóan segítő jó szájhagyomány.

Ettől függetlenül biztos befutónak látszik a videojáték-adaptáció, hiszen a kalandfilmek nagy kedvencei a közönségnek - különösen a nemzetközinek -, akármilyen formában is érkezzenek. Robin Hood alig egy hete vezetett elő példát erre, egyszerű, földhözragadt történettel, egy drasztikusabb hasonlatot pedig az Avatar kínál, persze egy film sem említhető egy lapon a Fox mennyei sikerével. Viszont kiállásában meglehetősen sok másikkal (amit lehet jó és rossz néven is venni), amelyek közül az 1999-es A múmia nyújt ideális támpontot. Jake Gyllenhaal már kicsit nagyobb sztár, mint amekkora Brendan Fraser volt akkor, de hasonló hőst testesít meg küldetéssel és szépséges társnővel sivatagi helyszínen, a természetfeletti erők munkálkodása közepette, ráadásul családbarátabb hangvétellel. A Universal kalandfilmje anno 155 millió dollárt keresett, aminek akkori értéke még megközelíthető cél a Perzsia hercege: Az idő homokja számára, messze a legnyerőbb játékadaptációvá avatva azt.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
05.28. pénteki nyitónap: 16.500 millió dollár
05.29. szombat: 16.500 millió dollár (-)
05.30. vasárnap: 15.260 millió dollár (-7.5%)
nyitóhétvége: 48.260 millió dollár
végösszeg: 141.941 millió dollár (ebből a nyitány 34.0%)

nemzetköz & itthon
Észak-Amerikán kívül jóval nagyobb érdeklődésre tart számot a film, s ez már bőven nem újdonság, elég ha az idei nyár első heteire tekintünk. A Perzsia hercege: Az idő homokja itt is kevéssé fogja az alapjául szolgáló játék ismertségét kamatoztatni, mintsem azt, aminek látszik: azaz hogy fantasy kalandfilm. Ázsia és Európa már önmagában elegendő volna ahhoz, hogy kiugró eredményt érjen el a Harry Potter és a Tűz Serlegével a műfajban már bizonyított direktor filmje, tehát a mércét nyugodtan tehetjük magasra. A legutóbbi A múmia-kaland szériája legsikeresebbje lett két éve, ahogy A Karib-tenger kalózaié is 2007-ben. Az igény tehát növekvő tendenciát mutat az efféle szórakozásra. 300 millió dolláros nemzetközi bevétel várható.

Magyarországon a tegnapi napon kezdte meg hódítását a film, ugyan nem kirobbanó, de kedvező eredménnyel, folytatva a világpremierek nyerő szériáját. Az egész nyár a film előtt áll, hogy megközelítse az abszolút sikert jelentő 200 ezer eladott jegyet (vagy mondjuk az első Jack Sparrow-kaland 226 ezres nézettségét), ami azért illendő volna a Fórum Hungary erőfeszítéseit érvényesítendő.

rendező: Mike Newell
szereplők: Jake Gyllenhaal, Ben Kingsley, Gemma Arterton, Alfred Molina
forgalmazó: Disney
költségvetés: 150 millió dollár
magyar bemutató: május 20.

kapcsolódó írások
kritika: Prince of Persia - The Sands of Time
countdown: Shrek Forever After
countdown: Robin Hood
(és ami lett)
countdown: Iron Man 2 (és ami lett)
countdown: A Nightmare on Elm Street (és ami lett)

Címkék

disney box office jake gyllenhaal jerry bruckheimer prince of persia coming soon adventure game adaptation

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr114538097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.05.21. 11:27:00

Hmm, szerintem ezt rendesen alulkalibráltad. Én legalább 80 milliót szavaznék meg nyitó hétvégének (ami felkúszhat akár 100-ig is), végeredménynek, meg mondjuk 175 milliót - mert hamar rájönnek, hogy a film fabatkát sem ér.

Ismeretlen_82723 2010.05.21. 11:41:16

80/100 mellé akkor *minimum* 200/250 milliós véget illene produkálni, az meg már túlzás volna. 175 milliós véghez 60 milliós nyitány passzolna, ami amúgy a négynapos hétvégén meg is lesz.

Ismeretlen_1068 2010.05.21. 11:43:21

2: Én azt mondom, legyen neked igazad. Ami szar, azt le kell húzni. :)

tristram 2010.05.21. 12:29:06

Ebben a gyenge nyári mezőnyben ez felül fogja teljesíteni az elvárásokat. Nyitánynak 3 napra legyen mondjuk 55 m, végeredmény 185 (de 220-ig nem lepődnék meg), a nemzetközi bevétellel egyetértek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása