aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: vasakarat Takács Máté
2010. május 09. 18:19:48

Kategória: 8 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. május 7 - 9.

A nyári idény kezdetét vette a VASEMBER 2. amerikai premierjével. A Paramount Pictures filmje, csalódást nem okozva, az egyik legmagasabb nyitóhétvégi eredményt érte el, ezzel alaposan fel is adva a leckét a következő három-négy hónap versenyzőinek.

> Amerikai mozibevételek, 2010. május 7 - 9.

A nyári idény kezdetét vette a VASEMBER 2. amerikai premierjével. A Paramount Pictures filmje, csalódást nem okozva, az egyik legmagasabb nyitóhétvégi eredményt érte el, ezzel alaposan fel is adva a leckét a következő három-négy hónap versenyzőinek.

> #1
A legértékesebb dollárokat termő szezon alig tíz éve terebélyesedett ki májusra. Az 1990-es években elsőként a Warner Bros. tett próbát egyik nehézsúlyú nevezésének e hónap elejére pozicionálásával, és a TWISTER tomboló sikerré is vált, amit csupán A FÜGGETLENSÉG NAPJA bírt megfékezni az 1996-os éves elsőségért folytatott küzdelemben. Innentől hellyel-közzel bevett forgatókönyvvé lettek ekkortájt a 40 milliónál nem alacsonyabb startok, s a PÓKEMBER 2002-ben új megvilágításba helyezett mindent 114 milliós, akkor igazán világraszóló indításával. Az elkövetkezendő évek aláhúzták, hogy a képregény-adaptációknak ideális igazán az ötödik hónap kezdete: az X-MEN 2., a PÓKEMBER 3., A VASEMBER és az X-MEN KEZDETEK: FARKAS mind mély nyomot hagytak a toplistán, míg a MENNYEI KIRÁLYSÁG, a MISSION: IMPOSSIBLE III. és a VAN HELSING csak ideig-óráig, vagy még addig se maradtak látókörön belül. Egyhuzamban negyedik éve már, hogy szuperhőst köszönthetünk ezen ominózus hétvégén az első helyen, s a VASEMBER 2. (Iron Man 2; hazai bemutató: már a mozikban) meg is adta a módját: bár rekordok - a gyakran felbukkanó várakozásokkal ellentétben - nem születtek, a 128 millió dollár az ötödik helyet éri az első hétvégi eredmények történetében A SÖTÉT LOVAG, a PÓKEMBER 3., az ALKONYAT: ÚJHOLD és A KARIB-TENGER KALÓZAI: HOLTAK KINCSE mögött. A Paramount bemutatójának illett is egyébként valami ilyesmit produkálni, hiszen nem-igen volt még film, ami ennyi mozi műsorára felkerült Észak-Amerikában. Az arkansasi tyúkólakban is vetített akciómozi javára illik megemlíteni a 2010-es trendek tükrében, hogy ezen dicséretes eredményt a mostanában nagyon népszerű 3D-s felszereltség nélkül archiválta (az IMAX-termek ettől függetlenül részt vettek a mozgósításban).

A 2008-ban kisebb-nagyobb meglepetéseket okozó A VASEMBER 100 millió dollár körül ugrott fejest a mozik körforgásába, könnyebb nem is lehetne tehát megfigyelni, mennyire nőtt a franchise népszerűsége a két év alatt. De vajon tényleg növekedésről, vagy csak előretolt helyőrségről, azaz a nézők nagyobb sietségéről van-e szó? Ezt természetesen az előttünk álló hetek döntik el, de bizonyos, hogy nagyobb iramú elpártolást láthatunk majd, mint két éve, dacára annak, hogy a nézők érezhetően ezúttal is igencsak elégedettek a látottakkal. Ez a kritikusokról is nagy átlagban elmondható, ám világos, hogy kevésbé lelkesednek az újabb bevetésért. Végső soron, kivetnivaló eddig nincs a VASEMBER 2. pályafutásában (pláne, ha hozzávesszük a nemzetközi szereplést is: még egy-két hétvége, s meg is van az első rész teljesítménye), az egyetlen kérdőjel tehát, hogy mennyi szusz marad a filmben a nyár folyamán. A 400 milliós gát megütéséhez erősebb lendület kellett volna, de jelen állás szerint még ez sem zárható ki; ami biztosabb, az egy 350 milliós finis.

> további filmek
Ahogy az várható volt, a rémálom bekövetkezett a Warner Bros. számára: a múlt héten korrekt, de különösebb felfordulást nem okozó, 32,9 milliós nyitányt szállító RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN több mint 70%-ot szédült lefelé, de tekintve a szellős kínálatot, csak a 2. helyig huppant egy ilyen masszív üresedés mellett is. A második péntek-vasárnap időszak 9 millió dollárt tartogatott a horror-remake számára, ami jobb ugyan a tavalyi PÉNTEK 13. azonos részeredményénél, de örömujjongásra azért nem ad okot. 10 nap után még nincs 50 millió a kasszákban, s a 60 millió valószínűleg már csak álom marad, tekintve, hogy a hétköznapi bevételek is egészen gyatrák voltak, s maradnak is a továbbiakban. Lassan ideje lesz Hollywoodnak valamiféle gyógyírt találni a horrorfilmek ezen betegségeire, különben rövidesen három naposra szűkíthetik forgalmazásukat.

A harmadik helyen áll az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT. IMAX-vásznai javának elvesztésével a DreamWorks animációs kalandfilmje eddigi legnagyobb hátrálását regisztrálta, ám ez sem jelent különösebben nagy veszteséget. Mi több: a film átlibbent a 200 millió dolláros határon, amit március végén, az alig 44 milliós startot látván még kevesen hittek volna. A minőség azonban diadalmaskodott, ami már most világos (lásd az első kritikák a Rotten Tomatoes-on), hogy a két hét múlva érkező SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE című újabb szösszenetet nem fogja segíteni.

A lista további része kevés említésre méltó eseményt tartogat. Ahogy várható volt, a VASEMBER 2. érkezése alaposan betett a THE LOSERS és a HA/VER üzletének, mindkét film messze 60% felett szállt alá. A PÁRTERÁPIA ellenben továbbra is képes fenntartani az érdeklődést; a Fox vígjátéka 80 millió fölé jutott.

A Focus Features új bemutatója, a BABIES című dokumentumfilm a világ különböző tájainak kisgyermekeiről, a 9. helyen lépett be a listára 2,2 millió dollárral, ami mögött 4 ezer dolláros átlag áll.

> végszó
Vasember nélkül ez a víkend mit sem ért volna, de ilyet mondani értelmetlen, hiszen ez a víkend Vasemberről szólt. A film a top tizenkettő bevételének háromnegyedét birtokolja, ami igen méretes részesedés; tavaly ilyenkor a STAR TREK "csak" alig több mint 50%-ra tett szert. Az összforgalom emelkedést hozott 2009 azonos három napjához képest.

> ami jön
Hogy miféle ember volt ROBIN HOOD a legenda mögött, azt kiderítheti az a jövő héten, aki a korábbi adaptációkból még nem ismerte meg eléggé a hős haramiát. A Universal idei legnagyobb dobását jelenti a költséges középkori kalandfilm, így a tét nagy. Az ambiciózus blockbuster-wannabe mellett románcok várják a közönséget: a LEVELEK JÚLIÁNAK főszereplője az egyre népszerűbb Amanda Seyfried, míg a JUST WRIGHT-ban Queen Latifah és Common habarodik egymásba. A VASEMBER 2. várhatóan duplázik az élen.

> a top 10
1. Iron Man 2 ($128.1m/$128.1m)
2. A Nightmare on Elm Street ($9.1m/$48.5m)
3. How to Train Your Dragon ($6.7m/$201.0m)
4. Date Night ($5.4m/$81.0m)
5. The Back-up Plan ($5.0m/$30.1m)
6. Furry Vengeance ($4.5m/$12.1m)
7. Clash of the Titans ($2.5m/$158.0m)
8. Death at a Funeral ($2.3m/$38.5m)
9. Babies ($2.2m/$2.2m)
10. The Losers ($1.8m/$21.5m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje
box office: 2008 azonos hétvégéje
countdown: Iron Man 2
kritika: Iron Man 2

follow me on twitter!

Címkék

comics box office action iron man

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr274538030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.05.09. 18:32:58

Nagyon drukkolok a Universalnak, Scottnak, Crowe-nak, úgy is mondhatnám, hogy a Boys of the Hoodnak, ugyanis derekas munkát végeztek.

tristram 2010.05.09. 19:48:00

Nocsak, ezek szerint jó a Robin Hood? Az új Shreknek az előzetese is borzasztó volt, egyszer úgy örülnék, ha egy ilyen betonbiztos giga blocbusterre hatna a minősége és megbukna.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2010.05.09. 21:22:45

2: Igen, egész jó, bár sok jelenet bennem a Gladiátort idézte fel, de lehet ezzel egyedül vagyok. Május tizenkettedikéig viszont nem írhat senki semmit róla:(

Ismeretlen_140561 2010.05.10. 10:31:31

Az új Shrek néhány napja 114 szavazattal még 8.6 ponton állt, most 204 szavazattal 7.4 ponton áll. A Crowe - Scott féle Robin Hood-tól pedig az a minimum, hogy "egész jó". Csütörtökön én is hozzájárulok a nemzetközi bevételéhez. :)

Ismeretlen_82723 2010.05.10. 11:33:11

Az Alice Csodaországban szép csendben felkúszott a 8. helyre minden idők legsikeresebb filmjeinek listáján, és rövidesen még előre is lép egyet, majd kis szerencsével végül még egyet, hogy aztán már csak a milliárdosok legyenek előtte. Nem semmi.

Ismeretlen_1068 2010.05.10. 13:35:04

Újabb elképesztő diadalmenet a Disney-től. Pedig nem is olyan rég már temettük az egeres céget. Szerintem a TRON LEGACY is pirít majd.

Ismeretlen_1068 2010.05.10. 13:35:41

Ja és kíváncsi leszek, hogy a látott képsorok alapján mit jósolsz a THE SCORCERER'S APPRENTICE-nek. :)

Ismeretlen_82723 2010.05.10. 13:56:03

7: Nálunk már csak a "Magyar Tükör" miatt is aratni fog...nooot! ;)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása