aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: napfény vs. nagy fém Takács Máté
2010. május 03. 17:20:39

Kategória: Szólj hozzá!

> Magyar mozibevételek, 2010. április 29 - május 2.

Ingyen mozizást nem ígért még egyetlen főpolgármester-jelölt sem a budapestieknek, így nem is csoda, hogy inkább a szabad ég alatti programokat részesítették előnyben vidéki társaikkal együtt a hétvégén, amely a munka ünnepét is magában foglalta. A jó idő csábításával a VASEMBER 2. dacolt.

> Magyar mozibevételek, 2010. április 29 - május 2.

Ingyen mozizást nem ígért még egyetlen főpolgármester-jelölt sem a budapestieknek, így nem is csoda, hogy inkább a szabad ég alatti programokat részesítették előnyben vidéki társaikkal együtt a hétvégén, amely a munka ünnepét is magában foglalta. A jó idő csábításával a VASEMBER 2. dacolt.

> #1
Ritka jelenségben lehetett most része a magyaroknak: számos nemzettel egyszerre, ám egy héttel az amerikaiak előtt láthattuk azok tán legvártabb nyári filmjét, a VASEMBER 2.-t. Ennek okaként a labdarúgó-világbajnokságot jelölték meg, ami alig egy hónap múlva heteken át otthon marasztalja az Észak-Amerikán kívüli nézőket. Ami még hasonló, a moziktól távol tartó erővel bír itt, a Kárpát-medencében, az történetesen a május elseje tájékán már határozottan jelentkező kedvező időjárás, amihez most az ünnepnap szolgáltatott alkalmat valamiféle elfoglaltsághoz a napsütésben.

Az eltökéltebbek azonban 32 nézőteret vehettek célba, hogy lássák Tony Stark újabb kalandját. A UIP bemutatója 48,8 millió forintot szállított négy nap alatt, ami decens összeg, de aláhúzza az állítást, miszerint nálunk a képregény-adaptációkból nem lehet olyan szupersikeres kasszarobbantó, mint a tengerentúlon. A VASEMBER 2. világszerte 100 millió dolláros bevételre tett szert az elmúlt hétvégén, ami kiváló összeg, s biztosra vehető, hogy bőven túltesz majd az előzményen a film, mire utoljára pereg le a végefőcím. A hozzáállás nálunk is növekményt mutat természetesen, de korántsem lesz ezen esetben A SÖTÉT LOVAG-éhoz mérhető fokozódás. Leginkább az X-Men szériához idomul a Paramount filmje, hiszen az eredeti trilógia záródarabját szinte ugyanennyien látták első négy napján 2006-ban (42 ezer most vs. 41 ezer akkor), míg pontosan egy évvel ezelőtt az X-MEN KEZDETEK: FARKAS valamivel kevesebb patrónust szerzett, de eleget egy 40 millió forintos nyitányhoz. E két mutánsos bevetés a 110 és 145 ezer nézős intervallumban állapodott meg, tehát nagyjából ide várható a Vasember-folytatás is. Egy rosszabb forgatókönyv szerint csak az első rész 105 ezer érdeklődőjét sikerül megismételni, s bizony nem árt erre azért alaposan felkészülni: a májusi időszak csak a biztos befutóknak kedvez (tavaly csupán az ANGYALOK ÉS DÉMONOK aratott), s egy egészen közeli példa, nevezetesen A TITÁNOK HARCA mutatja, hogy a jó kezdés jelentősége pillanatok alatt redukálódik, ha nem sikerül az annak megfelelő arányú célt teljesíteni.

> további filmek
A további kilenc helyezett átlagosan 51%-ot veszített múlt heti forgalmából (az AVATAR menti a mezőny becsületét 31%-kal). Ez igen rossz fejlemény, de megszokott az év ezen időszakában. A TITÁNOK HARCA tehát tovább folytatja mélyrepülését, 80 millió feletti start után a harmadik hétvégén már 15 millió alatt hoz, s bár bevételét a 3D-s jegyárak szépen feltornázták, nézettsége messze elmarad a benne rejlő potenciáltól. Az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT hasonló cipőben jár; a harmadik helyezett UIP-animáció a 200 millió közelébe juthat, ellenben a 150 ezer jegyváltót már nem sokkal fogja meghaladni. A SZÖRNYEK AZ ŰRLÉNYEK ELLEN eredményét ez határozottan felülmúlja, de közönségben kevesebb mint felét produkálja a KUNG FU PANDÁ-énak. Az egy héttel ezelőtt debütált BROOKLYN MÉLYÉN akkorát szaltózik nálunk is, akár hazájában anno, s ezzel bizony bebiztosította magát 20 ezer néző alá.

> végszó
Vasember gondoskodott arról, hogy hangyányival többen válasszák a top 10 filmjeit, mint egy hete, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy bevételük meghaladja a 100 milliót, mi több, a heti összevetésben a nézőemelkedés mellett bevételcsökkenés ment végbe. Egy évvel ezelőtt, mikor Farkas és a Julia Roberts-Clive Owen páros kettős játéka került terítékre, lényegesen jobb adatokat tapasztalhattunk, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog, mivel...

> ami jön
...a jelen hét első számú premierje egy romantikus dráma a Palace forgalmazásában. Az EMLÉKEZZ RÁM mindazonáltal főszereplője, az ALKONYAT-sztár Robert Pattison révén bizonyosan nagyobb érdeklődésre tart számot, mint a KEDVES JOHN négy hete.


> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]

1. Vasember 2. (48,8m/48,8m) [42 689]
2. A titánok harca (14,2m/153,0m) [109 043]
3. Így neveld a sárkányodat (6,4m/181,0m) [139 466]
4. Minden kút Rómába vezet (4,7m/16,0m) [13 316]
5. Exférj újratöltve (4,6m/131,7m) [115 280]
6. Párterápia (4,3m/50,7m) [43 801]
7. Avatar (4,2m/1638,8m) [1 130 741]
8. Brooklyn mélyén (3,3m/15,8m) [12 740]
9. Alice Csodaországban (2,2m/339,7m) [246 474]
10. Kedves John (1,1m/18,2m) [16 115]


> kapcsolódó írások

kritika: VASEMBER 2.

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

follow me on twitter!

Címkék

box office iron man magyarvalosag uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr854538001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása