aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: új rémálom Takács Máté
2010. május 02. 18:07:10

Kategória: 11 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. április 30 - május 2.

Bár a szombat-vasárnap már májust érintette, az amerikai mozikban még érezhetően áprilisi viszonyok uralkodnak. Freddy Krueger gondoskodott arról, hogy ne legyen totális rémálom ez a hétvége az üzemeltetőknek, de még ő sem bírt felülkerekedni minden démonán.

> Amerikai mozibevételek, 2010. április 30 - május 2.

Bár a szombat-vasárnap már májust érintette, az amerikai mozikban még érezhetően áprilisi viszonyok uralkodnak. Freddy Krueger gondoskodott arról, hogy ne legyen totális rémálom ez a hétvége az üzemeltetőknek, de még ő sem bírt felülkerekedni minden démonán.

> #1
Wes Craven sokat emlegetett horrorfilmje és folytatásai hullámzó pályát mutatnak mind minőségbeli, mind anyagi szempontból. A csúcsot azonban mégis legutóbbi feltűnésekor, 2003-ban érte el Freddy Krueger, amikor a FREDDY VS. JASON több mint 80 millió dollárt jövedelmezett Észak-Amerikában. És ez már nem is fog megváltozni. A remake-folyam utoljára hagyta a nagynevű rémek közül a Robert Englund által megszemélyesített gonosztevőt, aki vitathatatlanul a legnépszerűbb volt mind közül. Joggal volt várható tehát, hogy a RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN (A Nightmare on Elm Street; hazai bemutató: június 10.) megugorja az utóbbi évek hasonszőrű produkcióinak teljesítményét, ám nem így lett. Vagyis nem teljesen.

Noha a műfajnak megvan a stabil bázisa, akik időnként a 20 milliós zónába segítenek egy-egy darabot, a 33 millió dollár a horrorfilmek között magas eredmény, ráadásul a költségvetést is meghaladja, mégsem érezhető rajta az átütő siker, ami például a PÉNTEK 13.-at jellemezte 2009 februárjában. A stúdiónak az akkor 40 millió dollár felett fialt, ám mint utóbb világossá vált, ez jórészt a film címével megegyező premier dátumának volt köszönhető. Az utókor viszont nem bíbelődik az efféle tényezők felkutatásával, csak annyit fog látni: Freddy Kruegerre bizony kisebb volt az érdeklődés, mint Jasonre, s ha visszamennek 7 évet, akkor a FREDDY VS. JASON mellett is vesztesnek ítélik a friss változatot. A Warner Bros. és Michael Bay producer - bár utóbbi valószínűleg nem minden duzzogástól mentesen - sikerként könyvelheti el Samuel Bayer filmrendezői bemutatkozását. Ahogy Jackie Earle Haley átlényegülését is a jellegzetes megjelenésű sorozatgyilkossá, mert minden bizonnyal nem rajta múlt, hogy a RÉMÁLOM AZ ELM UTCÁBAN nem több, mint felejthető próbálkozás lett csupán: a Rotten Tomatoes ítészei igen gyászosnak festik meg mindazt, ami a vizuális trükköket körülveszi, de ezt már megszokhattuk. A filmnek csak rövid távra érdemes tervezi a továbbiakat, amit nem csak a HALLOWEEN vagy a PÉNTEK 13. gyors iramú kifulladása sejtet, hanem a jelen produkció drasztikus nézővesztesége a közel 16 milliós nyitónapról a rákövetkező(k)re. 65 milliónál többet álmában se várjon senki végül (talán az év egy másik szakaszában lehetett volna), de sietve hozzá kell tenni: bőven nyereséges, folytatással kecsegtető vállalkozássá vált az 1984-es klasszikus feltámasztása.

> új filmek
Brendan Fraser karrierjének feltámasztására azonban kevesen vállalkoznának. A színész tavaly januárban a TINTASZÍV című fantasyvel szívta meg, míg egy évvel rá Harrison Forddal az oldalán fürdött be az EXTRAORDINARY MEASURES-szel. Most pedig szépen folytatja a sort a DRÁGÁN ADD A RÉTEDET! (Furry Vengeance; hazai bemutató: június 3.) című családi vígjáték. A Summit Entertainment, ha rátekintett a főszereplő filmográfiájának box office történetére, sok jót nem remélhetett, hiszen AZ ŐSERDŐ HŐSE kivételével a legtöbb effajta próbálkozása kudarcba fulladt. A mostani 6,6 millió dolláros nyitány éppen a DERÉK DUDLEY és a BOLONDOS DALLAMOK: ÚJRA BEVETÉSEN közé sorol be, és ez bizony rossz hír egy közel 3000 mozis terjesztésnek. A kicsiknek szóló produkcióknál a legkevésbé sem gyakorol hatást a kritikai fogadtatás, de mégsem lehet elmenni szó nélkül a DRÁGÁN ADD A RÉTEDET! bizonyítványa mellett: a 2%-os Rotten Tomatoes értékeléssel jó eséllyel pályázik Roger Kumble (KEGYETLEN JÁTÉKOK, ÉDES KIS SEMMISÉG) filmje éves szinten is a legrosszabbnak járó trófeára. Egy sárkánynevelés-mentes piacon talán többre lett volna képes ez a torzszülött, így viszont 20 millió alatt útilaput köthet.

> további filmek
Az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT ezen a héten a második helyen áll. A DreamWorks sikerfilmje még 10 millió felett hoz forgalmazása hatodik hetében, ami kivételes teljesítmény még egy animációs mozitól is. A 200 millió dollár áttörése a következő hétvégére várható. Már többedik hete őrzi a harmadik helyet a PÁRTERÁPIA. A Fox vígjátéka szép lassan találja meg közönségét, most például kevesebb mint 30%-ot csökkent hétvégi bevétele. A százmillió még emellett is távolinak hat, de a végelszámolásnál a sikerek közé kerül fel Shawn Levy filmje, és ez a direktor úrnál már megszokott, minden ellenérzés ellenére.

A negyedik helyre csúszott vissza Jennifer Lopez romantikus komédiája. Az ILYEN A FORMÁM a csalódást keltő start után elfogadható mértékben hátrál, de nem különösebben magas költségvetésétől még bő tízmillió dollár választja el. A THE LOSERS ugyancsak mérsékelt módon csökkent a kiábrándító bemutatkozást követően, ám feltámadni ennek ellenére sem fog főnixmadárként egy olyan vaskos konkurens érkezése mellett, mint a VASEMBER 2. A HA/VER-re ugyancsak kihatással lesz a Paramount monstruma, pedig a film most sem épp hópehely módjára szállingózik lefelé; újfent felezés jutott a Lionsgate filmjének.

> végszó
A szerencsétlen naptár okozta, hogy ez 2010-es hétvége alaposan elmarad az egy évvel korábbitól, amikor is Farkas gorombult be, s segítette a top 12-t 150 millió dolláros összforgalomhoz. Most alig több, mint 90 milliót költöttek az amerikai nézők az első 12 helyezettre, de lesz ez még így se, hiszen...

> ami jön
...már érkezik is az év legvártabb filmje amerikai barátaink számára - amit mi már bőven letudtunk. Azért ne soroljuk át az USA-t és Kanadát a fejlődő országok közé, hanem bízzunk benne, hogy az eddigi legemberesebb nyárindításhoz vezénylik piacukat a VASEMBER 2.-vel. Kérem uraim, tegyék meg tétjeiket, akár itt, akár emitt.

> a top 10
1. A Nightmare on Elm Street ($32.9m/$32.9m)
2. How to Train Your Dragon ($10.6m/$192.2m)
3. Date Night ($7.6m/$73.6m)
4. The Back-up Plan ($7.3m/$23.0m)
5. Furry Vengeance ($6.6m/$6.6m)
6. The Losers ($5.9m/$18.0m)
7. Clash of the Titans ($5.9m/$153.9m)
8. Kick-Ass ($4.5m/$42.2m)
9. Death at a Funeral ($4.1m/$34.9m)
10. Oceans ($2.6m/$13.6m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje
box office: 2008 azonos hétvégéje
countdown: a nightmare on elm street

follow me on twitter!

Címkék

horror box office comedy brendan fraser nightmare michael bay freddy krueger jackie earle haley

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr914537995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.05.02. 18:58:40

Ha minimálisan is jók lennének a visszajelzések, akkor most sajnálkoznék. Pedig Freddy elég hálás téma. :\

Master Tom 2010.05.02. 19:03:57

Na, mégsem kezdett olyan jól a Nightmare, mint azt vártuk sokan. Majd Iron man helyreteszi 2010-et. :)

Ismeretlen_82723 2010.05.02. 19:47:43

Új magyar címet kapott a Furry Vengeance, ennek megfelelően módosítottam a bejegyzést.

Ismeretlen_140561 2010.05.02. 20:28:30

Én még a Shrek a vége fuss el véle filmtől is sokat várok, hiába volt olyan rossz a harmadik rész, az első két rész még mindig közkedvelt és továbbra is népszerű karakter a zöld ogre. Ráadásul több, mint egy hónap után az első 3D-s bemutató, ami nem csak mágnes lehet a közönség egy részének, de némileg magasabb bevétellel is jár az extra jegyár. Szerintem csalódás lenne, ha az harmadik rész 120 milliója alatt kezdene.

Ismeretlen_140561 2010.05.02. 20:29:34

3: XD

tristram 2010.05.02. 21:00:27

Bundás bosszú volt az előző? Hát annál minden jobb. Egyébként Downey és kompániája hasított 100 millát Amerikán kívül.

Seraphin84 2010.05.02. 21:50:52

Én az új Shrekre nem ültetném be a családom, a plakátok szerintem túl ijesztőre sikerültek. Csúnya, Torz rajta minden karakter, a redhead manó horrorisztikus, a sörpocakos kandúr meg a szigorúan néző szamár szintén, az előzetest meg nem vicces.

batboy 2010.05.02. 21:56:42

7 milkával túlszárnyallta a várakozásom...mondhatnám hogy ez siker, mégis inkább azon vagyok hogy enyhébb lebőgés mint amire számitottam.

Fred Fredburger 2010.05.02. 22:46:42

Hoppá, na ki tévedett csupán 1 tizedet Freddy bevételeit illetően a múlt héten? ;-)

Ismeretlen_1068 2010.05.02. 22:57:05

3: Jézusom...

Fred Fredburger 2010.05.02. 23:20:49

3: Ez ilyen magyar betegség, hogy nem csak a paródiákat nevezzük el ismert filmcímek alapján, hanem kb. mindent? És minden alatt ugye olyan filmeket értek, amiknek semmi köze ahhoz, amire a cím alapján gondolnánk... Mert még egy "Báránysültek hallgatnak"-ot megértek, bármennyire fáj is, de egy "Drágán add a rétedet" csak szimplán fáj.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása