aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: fanatizmus Takács Máté
2010. április 26. 16:39:30

Kategória: 5 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. április 22 - 25.

Utolérte végül a tavaszi jó idő fantomja a hazai moziforgalmat: egy év távlatában sem találunk ennyire alacsony nézettségű top 10-et, mint amit április negyedik hétvégéje szült. Kevesebb mint 75 ezren látták összesen a lista első tíz helyezettjét csütörtök és vasárnap között, amihez így is szükség volt nem kevés megszállottságra: most rendezték ugyanis az amúgy nagy érdeklődésre számot tartott Mozifanatikusok Éjszakáját. Az esemény több mozitermet is derekas kihasználtságra vezérelt, de csak egy-két előadás erejéig: a BROOKLYN MÉLYÉN és a MINDEN KÚT RÓMÁBA VEZET is megfeneklett, ráadásul az első helyet megtartó A TITÁNOK HARCA sem bírt sokakat csatasorba állítani a második megmérettetésre.

> Magyar mozibevételek, 2010. április 22 - 25.

Utolérte végül a tavaszi jó idő fantomja a hazai moziforgalmat: egy év távlatában sem találunk ennyire alacsony nézettségű top 10-et, mint amit április negyedik hétvégéje szült. Kevesebb mint 75 ezren látták összesen a lista első tíz helyezettjét csütörtök és vasárnap között, amihez így is szükség volt nem kevés megszállottságra: most rendezték ugyanis az amúgy nagy érdeklődésre számot tartott Mozifanatikusok Éjszakáját. Az esemény több mozitermet is derekas kihasználtságra vezérelt, de csak egy-két előadás erejéig: a BROOKLYN MÉLYÉN és a MINDEN KÚT RÓMÁBA VEZET is megfeneklett, ráadásul az első helyet megtartó A TITÁNOK HARCA sem bírt sokakat csatasorba állítani a második megmérettetésre.

> #1
A TITÁNOK HARCA toronymagasan őrzi az első helyet, mind bevételt, mind nézőszámot tekintve, mindazonáltal közel 60%-os meghátrálása nagyon visszaveti, mi több: eltörli az esélyeket a 200 ezer eladott jegy elérésére, hisz 11 nap után még nincs meg a 100 ezer néző. Ez elsősorban a kedvezőtlen időszaknak köszönhető, hiszen április nálunk rendszerint a leggyérebb hónapok egyike, még ha ez idén eddig nem is látszott. Jó hír azonban, hogy az elkövetkezendő hetek meglehetősen kevés új alternatívával szolgálnak, vagyis a mozik bőven tudják vetíteni a filmet (3D-ben is) ahhoz, hogy mérséklődjön a heti visszaesése. A 33,3 millió forintos második víkend az ALICE CSODAORSZÁGBAN-nak a harmadikat jelentette, de bizonyos, egy IMAX-erősítéssel az InterCom is több lelket és bankót számlálhatna most össze. Ha a hajrá jól alakul, azért a 200 millió forintos bevétel megvalósul, de ennél igazán több kellett volna ahhoz, hogy a magyar piacon is vérbeli sikerfilmnek lehessen nevezni A TITÁNOK HARCA-t.

> új filmek
A Palace Pictures rendületlenül szállítja a legkülönbözőbb műfajú amerikai függetleneket, amiknek sorát most a BROOKLYN MÉLYÉN gyarapítja. Antoine Fuqua zsarufilmjére közel annyian voltak kíváncsiak, mint Mel Gibsonra, amint a sötétség határán egyensúlyoz, s ez egyfajta sikernek is elkönyvelhető. De kevésbé az új produkció érdemeit növeli, semmint a korábbiét csökkenti, mivel a BROOKLYN MÉLYÉN 10 milliója 20 kópiáról a legjobb szívvel is csak közepes eredmény, annak fényében pedig még inkább, hogy a forgalmazó igyekezett maximális teret biztosítani ennek a kevéssé közönségbarát kriminek (például a Palace Mammut legnagyobb termét); a film természetesen Budapest mélyén volt az élénkebb: a bevétel 83,45%-a és a látogatók 81,5%-a került ki a fővárosból. 30 millió forintnál több biztosan nem kerekedik a dologból, de nem lehet azt mondani a mai viszonyok ismeretében, hogy ennél sokkal több rejlett benne - még ha (várható) nézettségben a rendező összes korábbi munkáját alul is múlja.

A hatodik helyet szerezte meg a MINDEN KÚT RÓMÁBA VEZET. A romantikus vígjátékok között a 8,6 millió forint igen harmatos belépő, de akadt már idén hasonlóan figyelmen kívül hagyott műfajtárs: a SZÖKŐHÉV, szintén a Fórum Hungary forgalmazásában, még ennél is kisebb érdeklődés közepette pergett közel negyed évvel ezelőtt. Kristen Bell Amy Adamshez hasonlóan nem elég ismert ahhoz nálunk, hogy elvigyen egy filmet a hátán, de ettől függetlenül azért mindenképpen csalódás a végére várható 30 millió forint.

Az amerikai független mellett most az európai film mezsgyéjére is rálépett a Palace. A MICMACS - (N)AGYBAN MEGY A KAVARÁS halálra volt ítélve a magyar közegben; furcsa címe csak egy a sok baja közül, de szerencsére az AMÉLIE CSODÁLATOS ÉLETE szép emléke azért több mint ezer főt a mozikba csábított. Jean-Pierre Jeunet filmjére 1,6 millió forint értékben ültek be a magyarok, ami például alig kevesebb a múlt hónapban rajtolt TESTVÉREK fogadtatásánál.

A 9 című animációs sci-fivel a Budapest Film újfent nem hívta ki maga ellen a sorsot azzal, hogy országos útra bocsátja: épp elég, hogy a fővárosban képtelen volt a film 77 előadáson összeszedni legalább átlagosan 10 nézőt. Az Art mozihálózat trióján (Művész, Puskin, Toldi) kívül csak a Palace Mammutban látható a film; ott 14%-os kihasználtság mellett futott napi hétszer, míg a Puskinban a négy nap folyamán összesen ugyanennyi vetítést tartottak belőle, azonban itt ötödannyian sem érdeklődtek Shane Acker víziója iránt.

Új 3D-s dokumentumfilmmel jelentkezett a Cinema City IMAX-terme. A CÁPÁK 3D-t napi négy alkalommal tűzték műsorra a játékfilmek közötti szünetekben, ám mindössze 11%-ban telt meg a 400 fős terem: ez 726 látogatót jelent, ami még így is üti a 9 forgalmát.

> további filmek
Az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT megőrizte második helyét. A UIP animációs terjesztése tízmillió fölött hoz egy hónappal a premiert követően is, így összbevétele már 175 millió forint felé közelít. Mindehhez eddig 132 ezer érdeklődő kellett. Ezalatt az EXFÉRJ ÚJRATÖLTVE átlépte a 100 ezer eladott jegyet, az AVATAR pedig - a DVD-megjelenést megelőző hétvégéjén - szüntelenül vendége a középmezőnynek.

> végszó
Tehát az összkép most igen gyatrán fest: 100 millió forint alá süllyedt a top 10 összesített bevétele, még úgy is, hogy négy 3D-s, vagyis emelt helyáras film van forgalomban. Ennél idén már csak jobb lehet.

> ami jön
Már csak azért is, mert érkezik Vasember, hogy megmutassa, mennyi új rajongót szerzett két év alatt. Remélhetőleg eleget ahhoz, hogy fölényesen 2009-es elődje, Farkas elé kerüljön debütálása alkalmával.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. A titánok harca (33,3m/132,3m) [94 226]
2. Így neveld a sárkányodat (11,6m/172,8m) [132 897]
3. Brooklyn mélyén (10,4m/10,4m) [8027]
4. Exférj újratöltve (9,5m/125,4m) [109 662]
5. Párterápia (8,9m/44,5m) [38 376]
6. Minden kút Rómába vezet (8,6m/8,6m) [6857]
7. Avatar (6,1m/1632,7m) [1 127 059]
8. Alice Csodaországban (3,9m/336,8m) [244 440]
9. Kedves John (3,3m/16,4m) [14 512]
10. Kecskebűvölők (2,1m/35,3m) [29 720]


> kapcsolódó írások

kritika: 9
kritika: MICMACS - (N)AGYBAN MEGY A KAVARÁS

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

follow me on twitter!

Címkék

box office comedy sci fi budapest film forum hungary imax romance jean pierre jeunet magyarvalosag crime movie box office hazai palace pictures

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr824537957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.04.26. 16:52:18

A 9 inkább kihívta maga ellen a sorsot, és nem fordítva, nem igaz? Egyébként nem vagyok meglepve: a rajzolt és nem gyerek kompatibilis animációs filmek egy meglehetősen buta berögződés miatt tágra zárt szemekre találnak mifelénk - függetlenül attól, hogy mely közegnek mutatják be. Ráadásul a 9 a Titanic Filmfeszt keretében is futott, meg aztán kb. egy éve letölthető...

Ismeretlen_82723 2010.04.26. 16:54:48

Arra gondoltam, hogy az lett volna a sorskihívás, ha Bp.-n kívülre is merészkedik - csak lemarad a mondat fele. Na mind1. Fejtsetek meg, már elégszer olvashattatok. :)

Ismeretlen_82723 2010.04.26. 16:56:43

Ja, amúgy nem rossz kis film, csak nem volt teljesen világos a vége - már azon felül, amit nem rágtak a számba.

Ismeretlen_1068 2010.04.26. 16:57:41

Egy igazi enigma vagy. :) Ami pedig a filmet illeti: nem ártott volna neki némi karakter, és akkor lett volna miért izgulni.

porter 2010.04.26. 22:16:32

férfias kötelességemet próbáltam teljesíteni mozi terén (már vagy 2 hónapja nem voltunk) egy rom-kommal, de meglepődve tapasztaltam h veszprémben nem játszák a Minden kút Rómába vezet-et. ez bukó volt talán kinnt? pedig néha sunyin élvezem is ezeket :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása