aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: a nightmare on elm street Takács Máté
2010. április 26. 12:02:15

Kategória: 7 komment

Nyakunkon ismét a nyári moziszezon! Még élénken él bennünk a STAR TREK, a MÁSNAPOSOK vagy a BECSTELEN BRIGANTYK kiugró teljesítménye, máris itt vannak az újabb versenyzők. Ez a négy hónap sem lesz éppen eseménytelen; meglehet, most kevesebb meglepetéssikerre van kilátás, ám a régi ismerősök - ki két, ki tíz éves távlatból - gondoskodnak arról, hogy ne legyen kisebb a 2010-es év csúcsidőszaka a 2009-esénél semmilyen szempontból.

Az aeonflux pedig arról gondoskodik - a két és fél éves szokását meg nem szakítva -, hogy minden hétvégén, minél hamarabb értesülhess a fejleményekről. A vasárnapi összegzések mellett most elindul a szezonális visszaszámlálás rovat, amiben a sikervárományos darabok esélyeiről, s az azokat befolyásoló tényezőkről esik szó. Az első a sorban éppenséggel a tavasz hírmondója, amit azonban botorság lenne nem számításba venni, mert komoly mozgósítás várható a Rémálom az Elm utcábantól.

Nyakunkon ismét a nyári moziszezon! Még élénken él bennünk a STAR TREK, a MÁSNAPOSOK vagy a BECSTELEN BRIGANTYK kiugró teljesítménye, máris itt vannak az újabb versenyzők. Ez a négy hónap sem lesz éppen eseménytelen; meglehet, most kevesebb meglepetéssikerre van kilátás, ám a régi ismerősök - ki két, ki tíz éves távlatból - gondoskodnak arról, hogy ne legyen kisebb a 2010-es év csúcsidőszaka a 2009-esénél semmilyen szempontból.

Az aeonflux pedig arról gondoskodik - a két és fél éves szokását meg nem szakítva -, hogy minden hétvégén, minél hamarabb értesülhess a fejleményekről. A vasárnapi összegzések mellett most elindul a szezonális visszaszámlálás rovat, amiben a sikervárományos darabok esélyeiről, s az azokat befolyásoló tényezőkről esik szó.

***

Az első a sorban éppenséggel a tavasz hírmondója, amit azonban botorság lenne nem számításba venni, mert komoly mozgósítás várható a Rémálom az Elm utcábantól. A '70-es, '80-as évek horroráriumának prominens alakjai sorra tették tiszteletüket újból a filmvásznon az elmúlt esztendőkben, s most elérkezett az idő, hogy a legmarkánsabb sorozatgyilkos is új erőre kapjon. Freddy Kruegert 1984-ben, tehát több mint negyed évszázada hívták életre (igaz, elméletileg már halottként), ám még jó darabig vendége volt a mozinak. Az első részt hat folytatás követte, váltakozó sikerekkel, és 2003-ban a Péntek 13.-sorozat mészárosa közreműködésével addigi legnagyobb figyelemmel kísért bevetésére is sor került. Az eredeti sorozatból a Harlin-Helgeland nevek fémjelezte negyedik rész, Az álmok ura viszi a prímet 49 millióval (ma 90 millió felett), míg az 1991-es Freddy halála a maga 3D-jével 35 millióig (ma: 63 millió) jutott. Az Új rémálom címet viselő záróakkord már a 20 milliót sem érte el 1994-ben. A Freddy vs. Jason 2003-ban 36 millió dollárral nyitott, s gyors lépteket követően 82 millión állapodott meg; a start ma 45 millió, a végösszeg pedig valamivel több mint 100 millió dollárnak felelne meg.

A 2007-ben felélesztett Halloween elég jó eredményeket ért el ahhoz, hogy folytatása is készüljön, s a Péntek 13. 2009-es verziója is komoly riadalmat keltett több mint 40 milliós berobbanásával. Azonban mindkét film sisteregve hagyta maga mögött a toplistát, igen gyenge nyitány/végösszeg arányokat produkálva. Michael Myers bevétele 45,2%-át, Jason pedig 62,4%-át szerezte az első három nap folyamán; a Freddy vs. Jason 44,1%-ot mutat e téren.

Ami valószínűsíthető, hogy az új Rémálom az Elm utcában legalább a Péntek 13. startját megüti (úgy ugyebár, hogy azt segítette a címmel azonos premierdátum), s hasonlóan a fentiekhez, ez fölényes hányadát teszi majd ki a végeredménynek. Sokat számít a várható sikerhez, hogy ezúttal az áldozatokat követelő rém természetfeletti, több mint egyszerű baltás gyilkos, így a félelem-faktor is többet ígér az erre vevő nézők számára. Michael Bay producer talán eddigi legnagyobb horror-sikere elé néz, amihez azonban 2003-as A texasi láncfűrészes 80 millióját kell felülmúlni. Erre látszik esély, de ennél többre aligha: a horrorfilmek között, közelebbről a slasherek között egyedül a Sikoly-széria első két része lépte át a százmilliós bevételi határt.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
04.30. pénteki nyitónap: 18.000 millió dollár
05.01. szombat: 14.850 millió dollár (-17.5%)
05.02. vasárnap: 9.060 millió dollár (-39%)
nyitóhétvége: 41.910 millió dollár
végösszeg: 82.175 millió dollár (a nyitány aránya: 51%)

nemzetköz & itthon
Az amerikai horrorfilmek ritkán találják meg közönségüket oly mértékben a világ többi részén, mint otthonukban. A Péntek 13. és a Halloween is több mint 70%-át szerezte globális bevételének Észak-Amerikában. Ez persze a foghíjas forgalmazásból is ered. Ha valaki, hát Freddy Krueger áttörheti a kulturális határokat, hiszen elég jellegzetes alak ahhoz, hogy megérje próbát tenni vele még itt, Közép-Kelet-Európában is.

És ezt a Warner így is gondolja, hiszen a film hozzánk is érkezik, június 3-án. A horror műfaj nagy mostohagyereke a magyaroknak, a Halloween mindkét része siralmas eredményeket hozott, a Péntek 13.-at pedig végül be sem mutatták a mozik (ahogy a Freddy vs. Jasont sem). A Rémálom-szériának viszont megvan a maga története itthon. A legnagyobb érdeklődést nyilván a videokorszakban élvezte, de a nagyvásznon is megfordult több alkalommal: a VICO mutatta be az első két részt 1990 elején, alig három hónapos különbséggel, s bár a statisztikai adatok rögzítésében nem voltak osztályelsők, vélhetően mindkét epizód bőségesen megütötte a 100 ezer jegyváltót. A Freddy halála már a Guild gondjaira volt bízva, s az 1992 kora őszén vetített epizód (vélhetően korabeli 3D-s mivoltának nagyban köszönhetően) több mint 175 ezer érdeklődőt vonzott. A Freddy feltámad ezzel szemben három év múlva, a Flamex forgalmazásában, már csak az 50 ezres határ környékéig vándorolt. És ez az a cél, amit a legújabb verzió elé kissé bátortalanul, de valós reményekkel kitűzhetünk. Ha a Rémálom az Elm utcában is beáll a leszerepelt horrorfilmek sorába, akkor kár is a továbbiakban ezekkel a darabokkal próbálkoznia a hazai filmforgalmazásnak.

rendező: Samuel Bayer
szereplők: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner, Rooney Mara, Katie Cassidy, Thomas Dekker, Kellan Lutz
forgalmazó: Warner Bros.
költségvetés: 27 millió dollár
magyar bemutató: június 3.

Címkék

horror box office nightmare michael bay coming soon jackie earle haley

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr694537955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jimbo 2010.04.26. 13:21:38

szép írás, látszik, hogy nem hasraütésre tippelsz. elmehetnél a studiókhoz akár valami költségtervezőnek is :) mostantól akkor minden héten az adott héten megjelenő filmről fogsz így írni, vagy pl. az inception meg ehhez hasonló később megjelenő filmekeről is lesz beszámoló már a héten?

Ismeretlen_82723 2010.04.26. 13:34:56

Mindről nem, de a legtöbbről igen. Pl. a Furry Vengance-t nem tartottam fontosnak, bár lehet, hogy meglepetést okoz; na azért akkorát nem. :) A Vasember 2-ről írtak pár napon belül felkerülnek (várhatóan csütörtökön), mivel nálunk már most jön, de pl. van olyan hét, amikor 3 (szerintem) jelentős film is érkezik - akkor majd elosztom őket valahogy, de általában egy héttel a bemutatót megelőzően tervezem közölni őket. Nincs pontos megkötés erre nézvést, amikor ideálisnak tűnik. Az Inceptionről ennek megfelelően július elejére várható, de az előzetes számításaimat már elvégeztem minden filmnél. Jó helyen áll. :)

jimbo 2010.04.26. 14:16:35

nézegettem az amerikai premier naptárt, és tényleg lesznek bőven filmek, bár mintha idén kevesbb volna az igazi nagyágyú, sőt nem sok filmet látok, ami az alice-t túlszárnyalhatná, a vasember 2, meg tán a shrek 4 lehetne erre képesek.

Ismeretlen_112472 2010.04.26. 16:24:00

3: Meg talán még a Prince of Persia. Amúgy tényleg jó kis összegzés ez. Kíváncsi vagyok majd hogy mi fog megvalósulni a bevételi tippekből.

Ismeretlen_1068 2010.04.26. 16:31:20

Elmondjam még egyszer, mennyire soványka ez a nyár? :) Lehet, hogy emiatt lesznek jók és "gazdagon megnézettek" a filmek. :) A NIGHTMARE-remake-nek nagyon jót tett, hogy egy komoly színészt választottak címszereplőnek - most már csak egy normális rendező kellett volna...

Seraphin84 2010.04.26. 19:24:04

Amit viszont terveznek jövő évre, az elég nagy banzáj.

Ismeretlen_1068 2010.05.01. 06:51:58

Freddy jó úton halad a 41 milliós nyitóhétvége felé: a csütörtök éjféli vetítések 1.6m dollárt hoztak, amely zsáneren belül új rekorder a FRIDAY-remake korábbi 1 milliós éjféléhez képest.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása