aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: titanic filmfesztivál 2010 - 1. nap Zalaba_Ferenc
2010. április 08. 22:36:25

Kategória: 6 komment

Szerdán este ünnepélyes nyitógálával indult tizenhetedik útjára Magyarország legtöbb nagyjátékfilmet felvonultató, legtöbb fizető nézőt vonzó, legszínvonalasabb nemzetközi filmes eseménye, a Titanic Filmfesztivál.

17. Titanic filmfesztiválSzerdán este ünnepélyes nyitógálával indult tizenhetedik útjára Magyarország legtöbb nagyjátékfilmet felvonultató, legtöbb fizető nézőt vonzó, legszínvonalasabb nemzetközi filmes eseménye, a Titanic Filmfesztivál. Napi tudósítások formájában szeretnék egy átfogó képet nyújtani a fesztivál programjáról, remélem idén is sikerül felhívni a figyelmet pár ínyencségre. Nézzük is meg az első nap felhozatalát!

Menedék
(Le refuge, Franciaország, 2009, François Ozon)


François Ozon most sem hazudtolta meg önmagát. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: heroinista szerelmespár, aranylövés, komából való visszatérés, terhes anya, persze mindez egy jó adag (homo)erotikával és egy csipetnyi biszexualitással fűszerezve. A Menedék vérbeli fesztiválfilm, sok mindenről szeretne mesélni, végül semmiről sem tud. Nehéz szeretni, nekem nem sikerült.

The Refuge

Szabadíts meg a gonosztól - Fri os fra det onde (Deliver Us From Evil, Dánia-Svédország-Norvégia, 2009, Ole Bornedal)


Szabadíts meg a gonosztól

(Fri os fra det onde, Dánia, 2009, Ole Bornedal)

Mi sül ki abból, ha egy huszadrangú Guy Ritchie-imitátor készít egy thrillert Guillermo Arriaga egyik leselejtezett forgatókönyvéből? Nem sok jó. Ole Bornedalt ez különösebben nem zavarta, a Szalmakutyák dán változatának kikiáltott filmje ugyanis napvilágot látott. A narrátor rendkívül udvarias, egyenként bemutatja a szereplőket és elég hamar fény derül az események mozgatórugójára, ami egy hazugságnak köszönhetően kíméletlen vérontásba torkollik. Nincs igazság a Földön, a részeges kamionsofőrnek csak redneck cimborák jutottak, ezzel szemben testvére menő ügyvédként "habzsolja az életet" irritálóan tökéletes családjával. Az eltérő életminőség és a társadalmi különbözőségek mégsem játszanak semmilyen szerepet, ebben a filmben ugyanis csak állatok vannak. A redneckek vasvilla helyett fegyverrel támadnak, ügyvéd apu pedig szögbelövővel és házi Molotov-koktéllal próbálja őket visszatartani. Hiába nagyszerű az operatőri munka, a fakó színek nem kompenzálják a karakterábrázolás hiányosságait és az ostobaságokat sem teszik elviselhetővé. Ügyvéd anyu mellei azért nem rosszak.

Deliver Us From Evil
Búgócsiga
(Volchok, Oroszország, 2009, Vasili Sigarev)

Az "ordibálós" drámák nem tartoznak a kedvenceim közé, de az antiszociális karakterekért sem rajongok különösebben, még szerencse, hogy a Búgócsigában csak ezek vannak. Ha azt hitted, hogy Mo'Nique sátáni anyukájától (Precious) nincs rosszabb, akkor tévedsz. A Jana Trojanova által alakított anyuka akkora emberi hulladék, hogy azt lehetetlen szalonképes kifejezésekkel körülírni. Mondjuk a kislánya se semmi, a temetőbe jár barátkozni és kővel akarja megdobálni anyja gyakran váltakozó partnereit. Kibírhatalanul rossz szenvedéstörténet, nézése közben majdnem levetettem magam a mozi erkélyéről.
Wolfy

Címkék

kritika 1csillagos 3csillagos 4csillagos brumi titanic filmfesztival

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr814537889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anja 2010.04.09. 08:47:51

hát, ez úgy tűnik nem volt egy sikeres nap... remélem ezért lesznek ennél jobbak is! :D

Ismeretlen_1068 2010.04.09. 08:57:31

Én csak a skandináv filmet láttam, de arról nem olyan lesújtó a véleményem, mint Bruminak. Nem volt éppenséggel jó film, de ha úgy vesszük, hogy Ole Bornedal (aki már csak filmográfiáját tekintve sem huszadrangú Guy Ritchie-imitátor, meg aztán ennek a filmnek maximum annyi köze volt Guy Ritchie-hez, hogy az egyik főszereplő hasonlított Brick Topra :) nem hivatalos remake-et forgatott az ASSAULT ON PRECINCT 13-hez, akkor annak nem rossz: egyéni thriller/drámaként viszont elég felületes, meg aztán igazán befejezhették volna. :) Mondjuk 10/5.

Ismeretlen_139565 2010.04.09. 09:12:14

Én mást láttam: az Ozon-film épp olyan minjt a többi filmje, aki azokat szúrta, ezt is: 7/10 A Szabadíts meg a gonosztól remekmű, pontos és hegyes, emellett szórakoztató, emellett megdöbbentő. Guy Ritchie a picsába elhúzhat, az életben nem csinálna ilyen pontos filmet. 10/10 A Búgócsiga pedig brutális. csodálatos mese az emberi létezés sivár, rideg peremvidékéről, két szereplővel és egy egészen elképesztő női alakítással. Szintén 10/10.

Ismeretlen_1068 2010.04.09. 09:21:12

3: Én inkább pontatlannak, elnagyoltnak éreztem a filmet. Miközben hosszú perceken át időzött a csutakos fejű Larson, hogy a legutolsó néző is tisztába kerüljön azzal, hogy mekkora tróger ez a fickó, a tesójából, a pacifista családapából 3 másodperc leforgása alatt csinált a családjával nem törődő, öncélú Rambót. Aztán meg mi lett Alain és "BrickTop" sorsa? Nem olyan elhanyagolható szereplők ahhoz, hogy a narrátor csak úgy kizavarjon a moziból azzal, hogy "nincs több látnivaló". Anyád, Bornedal, őt megnézném. :)

Ismeretlen_84013 2010.04.10. 00:54:16

1: Pedig szeretem két kézzel szórni a magas pontszámokat, most nem jött be. :)

Ismeretlen_84013 2010.04.10. 01:07:10

3. Nem Guy Ritchien van a hangsúly, hanem sokkal inkább a hommage-mutató kiakadásán és az irdatlan nagy baromságokon. A narráció vérgáz, a karakterek bemutatása kimerevített képpel szintén, ügyvéd apu átváltozása teljességgel hiteltelen, thriller létére híján van a feszültségnek, bemutatott karaktereit lazán lógva hagyja és még befejezése sincs. Elég messze van ez a 10-estől. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása