aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: sárkányeregetés Takács Máté
2010. március 29. 16:39:04

Kategória: 2 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. március 25 - 28.

Nem volt egyszerű dolga az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT című új aspiránsnak: amellett, hogy eléggé kiháromdézte már magát a közönség az elmúlt időszakban, a tavaszi időjárás is a UIP bemutatója ellen dolgozott.


batman és robin

> Magyar mozibevételek, 2010. március 25 - 28.

Nem volt egyszerű dolga az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT című új aspiránsnak: amellett, hogy eléggé kiháromdézte már magát a közönség az elmúlt időszakban, a tavaszi időjárás is a UIP bemutatója ellen dolgozott.


batman és robin

> #1
És még lehetne folytatni a sort olyasmivel, hogy az eredeti könyv nálunk alig ismert, meg hogy a sárkányos sztori nem egy madagaszkár itt se, satöbbi, satöbbi. A helyzet az, hogy az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT 34,3 milliós nyitánya kevesebb, mint az ALICE CSODAORSZÁGBAN harmadik hétvégéje, azonban az e mögött megbúvó közel 26 ezer néző határozottan több a tavalyi SZÖRNYEK AZ ŰRLÉNYEK ELLEN nem egészen 23 ezer jegyváltójánál. Tehát nálunk sikerült az, ami a tengerentúlon nem, bár diadalról nincs szó. Megint csak abban lehet bízni, hogy szárnyra kap a film, s hosszú ideig gyűjtögeti még nézőit; ez az mainstream animációs daraboknál így is szokott lenni. A tavalyi szörnyes-ufós kaland is még majd' százezer lelket toborzott magának az első hétvége után; ha annak százalékos arányaiból indulunk ki, akkor jelen produkció akár a 140 ezer főt is megcsípheti, amihez a 3D-s jegyek jóvoltából 175 millió forint is társulhat. Nálunk azonban messze nagyobb fenyegetést jelent minderre a három hét múlva érkező A TITÁNOK HARCA, hiszen a 3D-s vásznak még mindig korlátozott számban fordulnak elő az országban. Az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT 47 kópiájából 19 pereg ilyen termekben (ebből is három darab eredeti nyelvű), s a közönség jóformán csak ezeket veszi számításba: a fővárosban a csak hagyományos formában játszó mozik egytől-egyig 10% alatti telítettséget mértek, de hozzájuk csatlakozik a Corvin, a Palace Lurdy Ház és a Palace MOM Park is. A legjobb eredményt az e téren gyakran jeleskedő Sugár Mozi érte el, míg az egy előadásra jutó átlagos nézőszám tekintetében a Palace Westend lett a befutó. Budapest a teljes hétvégi nézettség 58,5%-át birtokolja, ami nagyjából megegyezik az ALICE CSODAORSZÁGBAN idevágó 56,4%-ával.

> új filmek
A fővárosban csütörtökön, a premiernapon az elsőség a KECSKEBŰVÖLŐK című vígjátéké volt, azonban a hétvégén beerősítő családi mozik a harmadik helyre szorították vissza a Fórum bemutatóját. A humoros cím és poszter, melyen nagy nevekhez tartozó arcok sorakoznak, 11 millió forint értékben vonzotta be a mozik hűvösébe a jónépet, ami kielégítő eredmény egy ilyen szokatlan produkciótól, de persze távol van attól, hogy sikerfilm legyen belőle. A(z igényesnek tűnő) szórakozáshoz viszont ez áll mostanság a legközelebb a moziműsorban, így az, hogy félezer nézőt vert rá a múltheti Mel Gibson-opusra, nem csoda, csak szégyen - már utóbbira nézvést, főleg úgy, hogy azt nyolccal több kópián indította a Palace. A KECSKEBŰVÖLŐK bevételéhez 10,2%-ban járult hozzá a debreceni és győri közönség.

Az említett Palace Cinemas a tavaly őszi lendületes indítás után folyvást rossz lóra tesz. Ugyan A SÖTÉTSÉG HATÁRÁN vaskos buktáját nem mindenki láthatta előre, ellenben a TESTVÉREK a "holtan érkezett" tipikus esete. A filmre Budapesten 1,7 millió forint értékben keltek el jegyek, ami rendkívül gyér kihasználtságot jelent: egy vetítésre nem jut 9 ember se. A pécsi és székesfehérvári Cinema City adatai nem állnak rendelkezésre, de a 2 milliót azokkal sem haladhatja meg a produkció. Anno a film alapjául szolgáló dán mű, a TESTVÉRED FELESÉGÉT sem korbácsolt túl nagy indulatokat 2005-ben, azonban annak 5300 fős nézettsége is távolinak hat a TESTVÉREK számára.

> további filmek
Az ALICE CSODAORSZÁGBAN nem szenvedte meg különösebben előadásszámának csökkenését. A Fórum terjesztése 20,7 millióval áll a második helyen, ami kevesebb mint 40%-os csökkenés eredménye. A 200 ezer látogató már csak napok kérdése. A VIHARSZIGET számára a 100 000. látogató azonban már a mai nap folyamán beköszönthet; a UIP thrillere nagyon jó futást élvez hazánkban is, s tulajdonképpen a SHERLOCK HOLMES óta az első film idén, ami a maga jogán toborzott ennyi érdeklődőt, 3D és egyéb segédeszköz nélkül. Az AVATAR kezd nálunk is lecsendesedni, de ennek oka egyedül a mozik megvonása; a film a fővárosban a hétvégén 48%-os kihasználtságot jegyzett; az IMAX-nézők száma a 115 ezer felé, az össznézőké az 1 millió 100 ezer felé közelít. A SÖTÉTSÉG HATÁRÁN a gyenge startból kifolyólag csak 37%-ot csökkent, ám még 20 milliót sem keresett 11 nap után, a fájóbb adat azonban mindenképpen a 16 ezer néző, ami az első hétvége után lett volna megfelelő szám.

> végszó
A premierek közömbös, de azért nem vészes startja már elegendő volt ahhoz, hogy a top 10 összbevétele meghaladja a múlthetit, igaz, csak 1,3%-kal. Nem árt azonban már a kicsit is megbecsülni, hogy...

> ami jön
...megérdemeljük a nagyot. A húsvét hétfővel kibővített elkövetkezendő hétvége slágergyanús bemutatója az EXFÉRJ ÚJRATÖLTVE, szinkronnal, Jenniferrel, Gerarddal meg mindennel. A VÁMPÍROK KORA ellenben nem számíthat semmi jóra, ahogy a KÉM A SZOMSZÉDBAN is nehéz menet elé néz: analóg produktum a digitális családi film világában a 60-hoz közelítő Jackie Chan új mozija.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Így neveld a sárkányodat (34,3m/37,9m) [28 146]
2. Alice Csodaországban (20,7m/269,1m) [195 097]
3. Kecskebűvölők (10,9m/10,9m) [8901]
4. Viharsziget (8,9m/116,6m) [99 741]
5. Avatar (8,2m/1583,0m) [1 095 207]
6. A sötétség határán (6,6m/19,8m) [16 361]
7. Igazából apa (5,8m/16,5m) [15 744]
8. Légió (3,8m/13,2m) [11 231]
9. Egek ura (2,3m/71,3m) [59 310]
10. A bombák földjén (1,9m/26,2m) [21 398]


> kapcsolódó írások
kritika: ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT
kritika: TESTVÉREK / TESTVÉRED FELESÉGÉT

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

follow me on twitter!

Címkék

box office comedy animation forum hungary drama dreamworks magyarvalosag 3d cinema uip duna film box office hazai palace pictures

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr424537845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seraphin84 2010.03.29. 19:48:29

Jackie Chan gyerekfilm elég sötét ló, tele van plakátolva vele a város, már egy hete vele szemezek a metrón, Avatar előtt is lement az előzetese, masszív kampányt kapott. Ugyanakkor már a tévében sem kap főműsoridőt Cahn, mint ahogyan néhány évvel ezelőtt, az Amerikában viszonylag sikeres családi filmek meg nálunk nem is jutnak el a moziba. Még az is lehet, hogy hiánypótló szerepe lesz.

Ismeretlen_140561 2010.03.30. 10:55:46

Egyébként Nyíregyházát erősítem, de a Paco de Lucia koncert cimborámmal együtt átvonzott szombaton Debrecenbe. A korai kezdéssel járó nem túl késői befejezéshez adta magát a kérdés, hogy megnézzük-e milyen filmek futnak a Cinema City-ben, ami Nyíregyházán hiánycikk. A Kecskebűvölőkre esett a választás, mivel a sárkányos film 8-tól volt utoljára 3D-ben.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása