aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: a sötétség határán Takács Máté
2010. március 22. 15:30:23

Kategória: 1 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. március 18 - 21.

Borús idők jártak a hétvégén a hazai mozikra: egyik új film sem ragadta meg elegendő néző fantáziáját, sőt, egyenesen megbuktak, legyen szó angyalokról, magyar vagy amerikai apákról. A vészes helyzetet csak fokozza, hogy a korábbi filmek egytől-egyik jelentősen megiramodtak lefelé, lévén ezúttal nem segítette a vasárnapi forgalmat a szabad hétfő.

> Magyar mozibevételek, 2010. március 18 - 21.

Rossz idők jártak a hétvégén a hazai mozikra: egyik új film sem ragadta meg elegendő néző fantáziáját, sőt, egyenesen megbuktak, legyen szó angyalokról, magyar vagy amerikai apákról. A vészes helyzetet csak fokozza, hogy a korábbi filmek egytől-egyik jelentősen megiramodtak lefelé, lévén ezúttal nem segítette a vasárnapi forgalmat a szabad hétfő.

> #1
A felállás nálunk is változatlan, akárcsak a tengerentúlon: immáron harmadik hete vezeti a mezőnyt az ALICE CSODAORSZÁGBAN. A Fórum Hungary 3D-s fantasyfilmje 34 millió forinttal jeleskedik ezúttal, ami éppenséggel megegyezik jelenlegi amerikai egyenlegével - nem számítva az USD és HUF árfolyama közötti apró eltérést. Eddig közel 175 ezer fő adakozott Johnny Depp kalapjába, amiből még simán lesz 200 ezer fő pár héten belül, ám ebben azért igyekszik nehezére lenni a filmnek a jövő héten beröppenő ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT.

> új filmek
Mel Gibson még mindig rendesen osztja a diplomáciai védettségeket (vö. HALÁLOS FEGYVER 2. végső leszámolás-jelenete, ahol Danny Glover jeleskedik ebben), ebben nincs is semmi hiba, azonban a közönségnek már csak egy bizonyos része tart vele. A kórisme nálunk is hasonló, mint Észak-Amerikában: a rendszeres mozizók legnagyobb részét jelentő fiatalságnak a színész nem jelent kötelező tényezőt, márpedig itt rajta kívül nem sok minden hívogatott a jegypénztárakhoz. A SÖTÉTSÉG HATÁRÁN teljesítményére még ennek tudatában is maximum azt lehet mondani, hogy határeset. Ugyan a 10 millió forint nagyjából megegyezik a tavaly ilyenkor csatasorba állt ELRABOLVA nyitányával (kicsit kevesebb), ez azért mégsem méltó egy olyan sztárhoz, akinek legtöbb filmje magyar berkekben (is) nagy durranásnak számított: a HAMLET, AZ ARCNÉLKÜLI EMBER, A MILLIÓ DOLLÁROS HOTEL és a KATONÁK VOLTUNK kivételével Gibson ÖSSZES mozibemutatóját több mint százezren látták. Hiába, már a 2002-es JELEK óta is jól megváltozott a (mozi)világ, így A SÖTÉTSÉG HATÁRÁN már örülhet, ha 30 millió forintot megkeres.

Tovább folytatódik a magyar közönségfilm kudarcszériája. Ezúttal az InterCom ugrott fejest a zavarosba az IGAZÁBÓL APA című, Novák Emil által "leforgatott" vígjátékkal, mely olyan filmek alapötletét rabolja, mint a 2 APÁNAK MENNYI A FELE? vagy az APÁK NAPJA. Kaszás Géza és Kamarás Iván ugyan nem olyan tökös, mint Belmondo és Delon, s nem olyan vicces, mint Williams és Crystal, de legalább nem Bajor Imre és Kern András egyikük sem. Ez a biztató jel azonban csak 7173 néző számára fajult tetlegességig, így az igen széles körben, 30 kópián vetített komédia az 5. hellyel és 8,3 millióval kénytelen beérni. Ezen az összegen egyébként nagyjából fele-fele arányban osztozik a főváros és az ország többi része. A budapesti mozik kihasználtsága gyötrelmes 3,67% volt, ami leginkább a másfél órás hosszból adódó magas előadásszámnak köszönhető. Amúgy tegye fel a kezét, aki látott már 120 percnél hosszabb magyar közönségfilmet.

Paul Bettany hátán nagy a felelősség a LÉGIÓ című film cselekményében, azonban nem visz el rajta egy filmet itt, Magyarországon. De valószínű, hogy egy jobban csengő név sem segíthetett volna az InterCom filmjén. Az eredeti forgatókönyvből készült, mégis képregény-adaptáció beütésű fantasy csupán 7,3 millió forintot kuporgatott össze 17 moziból, ami alig negyede a hasonló kiállású CONSTANTINE, A DÉMONVADÁSZ öt évvel ezelőtti rajtjának (amit ugyanakkor anno bizonyosan segített Keanu "Neo" Reeves jelenléte). Valószínűleg a két hét múlva esedékes DAYBREAKERS még ennyire sem lesz képes.

Azért látszik a fény az alagút végén. A szemle-fődíjas BIBLIOTHEQUE PASCAL megcsípte magának az országos toplista 10. helyét a maga 3 millió forintjával. Az erkölcsi győzelem tehát mindenképpen a szerzői filmé ezen a hétvégén. A Szuez Film bemutatója minden bizonnyal sokáig élvezi majd a figyelmet.

> további filmek
Egyet előrelépett a listán az AVATAR, így az InterCom sci-fije most a 2. a listán. Még mindig több mint 10 ezren váltottak jegyet a már más galaxisban mozgó attrakcióra, de a megdicsőülésig (azaz a BALJÓS ÁRNYAK lefőzéséig) még 110 ezer lélek szükségeltetne. Dobogós még a VIHARSZIGET; a UIP által forgalmazott thriller átlépte a 100 millió forintot.

> végszó

Szemmel látható hatással volt az összforgalomra, hogy a múlt héten a hétfői szünnap apropóján vasárnap is igen sokan választották a legalapvetőbb szórakozási formát. Most az első tíz együttes bevétele több mint 45%-kal mutat alacsonyabb értéket, ami nem is csoda a bukdácsoló premierek láttán. A jövő hét fellendülést hozhat...

> ami jön
...feltéve, ha nem jut a beköszöntő jó idővel szemben vereséget szenvedő SZÖRNYEK AZ ŰRLÉNYEK ELLEN sorsára az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT. A UIP 3D-s animációja már látható volt premier előtt, de a 3,5 millió forintból messzemenő következtetéseket még kár volna levonni. Akinek nincs a háza táján szárnyas tűzokádó, az próbálkozhat kecskével is George Clooney instrukciói szerint, aki pedig némi drámázásra vágyik a sok derű közepette, az választhatja a TESTVÉREK című darabot.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Alice Csodaországban (34,0m/240,4m) [174 057]
2. Avatar (15,9m/1569,1m) [1 086 301]
3. Viharsziget (12,6m/104,2m) [88 851]
4. A sötétség határán (10,4m/10,4m) [8406]
5. Igazából apa (8,3m/8,4m) [7885]
6. Légió (7,3m/7,3m) [6096]
7. Percy Jackson és az olimposziak: Villámtolvaj (3,6m/85,9m) [78 993]
8. Így neveld a sárkányodat (3,6m/3,6m) [2320]
9. Egek ura (3,4m/68,1m) [56 716]
10. Bibliotheque Pascal (3,1m/4,2m) [6052]


A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

follow me on twitter!

Címkék

fantasy mel gibson magyarfilm box office intercom magyarvalosag box office hazai palace pictures

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr94537811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tool · http://services.my-addr.com/ 2010.03.23. 01:39:22

olvassa el az egesz blog, nagyon jo

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása