aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: shutter island (2010) Zalaba_Ferenc
2010. február 24. 10:25:27

Kategória: 17 komment

Kevesen kételkednek Martin Scorsese géniuszában, de hogy mennyire nagy rendező a maga 163 centijével, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az olyan produkciók, mint ez a noiros/gótikus pszichothriller, amely sok más rendező pályájának csúcsterméke lehetne, nála csupán ujjgyakorlat.

Kevesen kételkednek Martin Scorsese géniuszában, de hogy mennyire nagy rendező a maga 163 centijével, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az olyan produkciók, mint ez a noiros/gótikus pszichothriller, amely sok más rendező pályájának csúcsterméke lehetne, nála csupán ujjgyakorlat.

A késve és talán nem is a legjobbkor megnyert Oscar-díjon túl már Scorsese-nek sem kell már bizonyítania. Azonban míg Spielberg kémikust játszik a stúdióban (so-so kritikai, de többnyire kitűnő közönségsikerrel kísérve), addig a Queensben született Marty inkább olyan zsánerekben tesz kirándulást, melyekben "misszionáriusként" eddig nem sok keresnivalója volt. Nem mintha ezzel különösebb baj lenne.

A gond csupán az, hogy a SHUTTER ISLAND többnek látszik, illetve többnek akar látszani, mint ami. Egy kicsit már gyanítható volt a lufi színe és állaga, mikor a Paramount kivette a produkciót az Oscar-portyázók havából és a legmostohábban kezelt hónapban, februárban indította útjára (óriási sikerrel övezve, jegyezzük meg), viszont Scorsese, DiCaprio, de még a film alapjául szolgáló könyv szerzője, Dennis Lehane (MYSTIC RIVER, GONE BABY GONE) neve is arra engedett következtetni, hogy ez egy véresen komolyan vehető, felnőtt film lesz.

Ám hiába az erős kezdés, amely csak úgy lubickol a kitűnő zsánerelemekben - egy börtönsziget, amely kísértetkastélyként is megállja helyét, kemény vonalakkal és kalappal bíró, láncdohányos zsaruk, excentrikus, idegen kiejtéssel beszélő pszichiáterek és rács mögül kinyúlkáló őrültek -, a film nem több, mint egy jól összehegesztett, de rendkívül felszínes thriller.

Nem a léccel van a gond, hisz te is, én is, mi mindnyájan szeretjük a jó zsánerfilmeket, inkább az okozza a gondot, hogy a film közel 150 perces, ehhez a stlushoz mérten túlontúl vaskos darab. Továbbá Scorsese kezdetben kegyetlen, illetve kegyetlenül erős hallucinációkkal gyötri a főhőst és ilyenkor már-már megkarcolja a THE SHINING minőségét, de aztán elkezdi ismételgetni magát, rémképei pedig öncélúvá egyszerűsödnek. De még csak nem is ez a legnagyobb baj. Ha láttad az előzetest, akkor már úgy érezheted, hogy a történetet is sikerült összeraknod (egy rendőrbíró egy eltűnt beteg után nyomoz egy ideggyógyintézetként üzemelő szigeten, amiről aztán egyre fertelmesebb titkok derülnek ki), s az első óra súlyától nyomva abban bízol, hogy itt bizony valami még fő a kondérban, de aztán kiderül, hogy...

Kell hozzá erős gyomor és még erősebb ülőgumó, de mégis: a SHUTTER ISLAND határozottan élvezetes film. Scorsese erőteljesen kommandírozza képeit, ami tőle igazán elvárható, színészei remekelnek, de DiCapriótól ez sem truváj, szóval jó kis rutinmunka - nagyra nőtt fenékkel.

Címkék

kritika horror thriller martin scorsese leonardo dicaprio jackie earle haley 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr844537692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_6929 2010.02.24. 12:10:51

már csak egy kérdés maradt hátra: vajon ez is annyira túlértékelt lesz, mint A tégla (mármint a nézők által)?

Ismeretlen_97684 2010.02.24. 14:57:44

Scorsese a Casino óta nem rendezett jó filmet, és sztem nagyot tévedett, amikor DiCapriot gondolta a következő DeNiro-nak. Szegény Leo nagy gondban van, ha nem hősszerelmest, vagy zavart tinit kell játszania.

cjnin 2010.02.24. 16:02:22

kaamir: Te miről beszélsz? Vagy még mindig a 13 évvel ezelőtti Titanicnál tartunk? Nézd meg, hogy Leo az utóbbi években milyen filmekben, és hogyan alakított, mert ez így röhej.

Barney 2010.02.24. 16:34:57

vagy csak nézd meg a Gilbert Grape-t, ahol 19 éves volt, és azután beszélj b*romságokat...

Ismeretlen_9654 2010.02.24. 16:44:54

az utóbbi 10 évben inkább de niro a nem menő.

Ismeretlen_1068 2010.02.24. 17:14:54

4: ez így van. :) ami pedig scorsese-t illeti, ott van a GANGS OF NEW YORK, amely karneválfilm, de mégis közel zseniális.

anita 2010.02.24. 20:53:46

Mit hallok?! Valaki leszólta DiCaprio-t?! Gyere ki! Megbeszéljük! XD

afterward 2010.02.24. 21:07:40

Erre a minőségre számítottam látatlanba, ami le is van írva fentebb. Scorsese jellegtelen lett, ez van. Ehhez nem kell filmszakosnak lenni.A tégla hatalmas semmi, egy másodpercig nem tudtam komolyan venni. Az aviátor unalmas, hosszú, felesleges. A new york bandái még karcolt, de már nem emlékszem rá, ami durva. Ez a film pedig egyszer nézős, nem különb egy Rossz álmok-tól, vagy egyéb tisztességes ipar thrillerektől. Leo pedig számomra pont a fenti filmekben komolyan vehetetlen. Egyik sem volt az ő karaktere, nem VALÓ. Amúgy jó színész, de akkor sem hihető!!!

Ismeretlen_1068 2010.02.24. 21:18:48

azért a "rossz álmok"-tól jóval különb. ebben a filmben azért vágni lehet az atmoszférát... egy darabig legalábbis.

afterward 2010.02.24. 21:25:00

9. akkor jó, legalább van egy kis hangulat az elején:) De most komolyan, miért csinálja ezt scorsese? oda a tehetsége? vagy miért? Teljesen kiüresedett a csóka.

Ismeretlen_9654 2010.02.24. 21:57:26

szerintem rendezőként még mindig eszméletlen durva ötletei vannak, még a téglában is. sajnos viszont rosszabb forgatókönyvekből dolgozik.

DelMare · http://thereview.blog.hu 2010.02.24. 22:00:52

ááhh, faxom. féltem, és pont ettől. eltalálnak egy zsír hangulatot, hogy aztán két óra alatt az ember beleásítson. a nyakamat mertem volna rá tenni. egyébként egy picit kétértelmű lett a recenziód vége ;)

Ismeretlen_97684 2010.02.25. 11:34:35

DiCaprio tényleg nagy tehetségnek indult, de "felnőtt színészként" nem találja a helyét. Az a vadság, őrültség, zsenialitás, ami a fiatal DeNirot jellemezte, belőle teljesen hiányzik. Márpedig ez nagyon kéne a Scorsese filmekbe. Így nem látok mást csak egy porcelán-vagányt (istenem, az a serkenő szakáll), aki a férfias, kemény szerepekben úgy viselkedik, mint egy hisztis ribanc. Súlytalan, hiteltelen. Mondjuk tavaly a Szabadság útjaiban elég jó volt, talán inkább olyan szerepeket kéne vállalnia, Scorsese-nek meg kéne keresni egy valóban nagy formátumú fiatal színészt.

anita 2010.02.25. 13:04:04

13: Öhö.. és szerinted mégis kit? Kiwi vagyok kit tartasz valóban nagy formátumú fiatal színésznek.. Én tudnék mondani párat.. persze nem titok, hogy DiCaprio-t is ide sorolom.. :)

Pogacsa 2010.02.25. 20:08:34

Nekem tetszett a film, végig érdekfeszítő volt, persze tök nem arról szól, mint amit az előzetes sejtet, de elfogadtam amit kaptam és remekül szórakoztam (szék elején ülve végig). Most az a kérdés, h a könyv mennyivel tud többet/kevesebbet. Láttam a Road-ot és olvastam magyarul a könyvet, centire u.az, a könyvben több "jelenet" van, ennyi volt a különbség.

Ismeretlen_1068 2010.02.26. 08:35:29

15: SPOILER! ööö, szerintem pontosan arról szól, amit az előzetes sejtet. dicaprio nyomozgat a szigeten, kiderül, hogy van még egy beteg, akiről senki nem tud semmit, közben emberünk egyre furábban viselkedik és a doktor még azt is megkérdi tőle, hogy "mi van, készülünk valahová?", mintha az után érdeklődne, hogy szökni kíván-e. és ha egy icipicit belegondolsz, rájöhetsz, hogy mennyire nevetséges ez a sztori: az egész kórház benne van a csínyben, még a betegek sem buktatják le emberünket, a nővérek, gondozók között oscar-díjas teljesítményre képes egyedek dolgoznak, emberünk a "nyomozás" ideje alatt pedig vagy millióegyszer kárt tehetne magában és másokban (mint ahogy meg is teszi egy-két alkalommal). ezt nevezem csak progresszív gyógymódnak. :)

Pogacsa 2010.02.26. 20:33:14

Én arra gondoltam, hogy szellemes/paráztatós hangulata volt a bemutatónak, ezzel szemben nyomozós... de nem néztem végig az előzetest h ne lőjem le magamnak a poént. Amit mondasz az meg tényleg így van, h nem buktatta le senki, bár nincs magyarázat mennyit képzelt oda. SPOILER engem azért megragadott ez az emberi tragédia, hogy mire képes az agya; amúgy a kísérletezéssel felültettek mert a valóságban is voltak MK ULTRA II projekt néven kísérletezések kormányzati szinten, tudatmódosítás céljából, és voltak olyan náci professzorok, akik a rakétatudósokhoz hasonlóan (saturn 5, amivel kijutottak az űrbe az amik, a korábbi V2 tervezője csinálta) koncentrációs pszichomókusokat is vittek ki)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása