aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: a bombák földje Takács Máté
2010. február 22. 16:15:09

Kategória: 6 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. február 18 - 22.

Gyorstalpaló: az angol nyelvű box office-színtéren a "bomb" a vaskos bukta szinonimája. Ebből kijut a hazai piacnak is, na de azért még nem olyan vészes a helyzet, sőt, helyre állt a világ rendje: az AVATAR visszafoglalta az őt megillető első helyet, egy kézzel fogható mérföldkövet is letéve sikerekben gazdag magyarországi pályafutásában. George Clooney mindemellett azért ura lett a helyzetnek, ahogy Percy Jackson is elég villámot szórt a magyar égboltra. De akkor hol maradnak azok a bombák? A válasz megint a kisebb és a hazai címekben keresendő.

> Magyar mozibevételek, 2010. február 18 - 22.

Gyorstalpaló: az angol nyelvű box office-színtéren a "bomb" a vaskos bukta szinonimája. Ebből kijut a hazai piacnak is, na de azért még nem olyan vészes a helyzet, sőt, helyre állt a világ rendje: az AVATAR visszafoglalta az őt megillető első helyet, egy kézzel fogható mérföldkövet is letéve sikerekben gazdag magyarországi pályafutásában. George Clooney mindemellett azért ura lett a helyzetnek, ahogy Percy Jackson is elég villámot szórt a magyar égboltra. De akkor hol maradnak azok a bombák? A válasz megint a kisebb és a hazai címekben keresendő.

> #1
Egy kedves gesztusként értékelendő az AVATAR részéről, hogy ha már Valentin nap volt múlt hétvégén, akkor meghagyta az azonos című filmnek a babérokat aratásra. De most ismét a 3D-s sci-fi élvezhette a közönség kitüntetett figyelmét, közel 50 millió forintos bevétellel. Eddig 976 ezren járták meg a filmet vetítő mozikat, s e hatalmas számnak valamivel több mint felét teszi ki a budapesti közönség. És itt komoly érdem tűnt fel a horizonton: az AVATAR a leglátogatottabb filmmé vált a rendszerváltozás óta a fővárosban. Ez a komoly megtiszteltetés országos szinten még várat magára, már ha megvalósul, s ebben csupán egyetlen tényező akadályozhatja meg: a konkurens 3D-s filmek érkezése. Március 4-én jön az ALICE CSODAORSZÁGBAN, az IMAX-teremben például napi egy vetítést hagyva az InterCom filmjének, azt is 22 órakor (nem mintha e kései időpont probléma lenne: jegyet már ne akarj rá). Az egymillió néző mindazonáltal még a héten valósággá válik.

> új filmek
Tekintve, hogy nincs mérhetően nagy kultusza Rick Riordan könyveinek idehaza, a PERCY JACKSON ÉS AZ OLIMPOSZIAK: VILLÁMTOLVAJ nyitányát jelentő 29 millió forint igen tisztességes számnak minősíthető. A 32 kópián bemutatott, szinkronizált családi fantasynek sikerült az amerikaihoz hasonlóképp helyezkednie: távolról sem egy Harry Potter vagy Narnia, de a legtöbb középes ambíciójú, hasonszőrű alkotásnál magasabb bevételt ért el. Innen még a százmillió forint is teljesíthetőnek tűnik, a dobogó mindhárom fokát ismételten magáénak tudó InterCom számára a sokadik blockbustert hozva idén.

George Clooney felé egyáltalán nem közömbös a magyar néző, ám ez leginkább hangulatától függ. Vagy csak a forgalmazótól? Az InterCom által gondozott SZIRIANA, Oscar-díjjal felvértezve, négy évvel ezelőtt a budapesti listát még vezette is a premier hetében, azonban a MICHAEL CLAYTON súlyos érdektelenségbe fulladt a Budapest Film kezei között. Most a UIP-Duna Filmen volt a sor, hogy eladja a magyar közönségnek a mindig megbízható sztárt, s erőfeszítéseik sikerrel is jártak. Az EGEK URA a negyedik helyen áll, ám közel 20 millió forintot gyűjtött az elmúlt négy napban, ami 16 kópia mellett figyelemreméltó eredmény. Az "award buzz" láthatóan jótékony hatással bírt a 6 Oscar-díjra esélyes drámai vígjátékra, ami előtt még hosszú repülés áll, ha hirdetik az igét az elégedett honi nézők. Hisz emlékezetes: a GETTÓ MILLOMOS hasonló pontról futotta be 150 millió forintos karrierjét, igaz ugyan, hogy ebben 8 kis barátja is segítségére volt.

Csak a nyolcadik helyig jutott a 20 kópián, vérmes reményekkel bemutatott AGORA. A Budapest Film vagy elmérte a számításait, vagy nem fektetett elég energiát a film promótálásába. Utóbbi a valószínű, hiszen a történelmi produkciókra úgy tódulnak a népek, mint az ingyenes Kapcsolat-koncertre, csak épp az ismeret hiányzott: van ez a film. Az ekkora tér mellett hervatag, 4 millió forintos rajt csak konstans érdeklődés mellett fordulhat legalább közepes eredménnyé, azonban a multiplexek a kongó termek láttán gyorsan fognak megszabadulni Rachel Weisz óegyiptomi elmélkedéseitől, nem hagyva sok esélyt a szépítésre. Ördögi kör.

Nem járt sokkal jobban a forgalmazó A BOMBÁK FÖLDJÉN című, 9 Oscar-díjra jelölt háborús filmdrámával sem. Itt volt az esély, hogy az EGEK URÁ-hoz hasonlóan attrakcióvá váljon Kathryn Bigelow filmje, ám a húzott-halasztott hazai megjelenést (ami még egy címváltoztatással is járt, hogy a film+ nézői is jöjjenek) követő, csupán Budapest négy filmszínházára korlátozott vetítések alkalmával 3,4 milliónál nem költöttek többet a produkcióra, ami ugyanakkor nem sokkal marad el az AGORA teljesítményétől. Ez is valami, de ennél több járna a BAFTÁ-kkal frissen megszórt műnek.

A soron következő magyar véráldozat a hat év után először jelentkező Makk Károly nevéhez fűződik. Az ÍGY, AHOGY VAGYTOK az öt kópia mellett e-cinema formában is forgalomba került, azonban mindhiába, mivel a kereslet és a kínálat két külön dimenzióban mozgott: 1,2 millió forint került a kasszákba a hétvégén, de a Hungaricom ismét próbálkozhat a tavasz folyamán három további tervezett bemutatójával.

> további filmek
A VALENTIN NAP sikere nálunk sem mondható éppen tartósnak. Ám a 62%-os zuhanás ellenére az új filmek támadását kivédte az InterCom romantikus vígjátéka, s amúgy is már 130 millió forint felett jár összbevétele, amiben benne foglaltatik a 33 milliót termő elmúlt víkend. A 200 ezer néző most még kérdéses, minden a további iramon múlik, de az elkövetkezendő hetek nem tartogatnak olyan címet, ami helyettesíthetné a humoros romantikázásra folyvást vágyó magyar közönség célpontját. A FARKASEMBER kisebb magaslatról ugyan, de módfelett kisebbet esett vissza; ez azonban továbbra is 50% feletti értéket jelent, s nem tűnik úgy, hogy bármi lassítaná a UIP horrorját, így 50 ezer látogatónál sokkalta messzebb már nem jut. A top 10-et Morganék zárják, akik 100 millió forint fölé lettek forgalmazásuk 6. hétvégéjén.

> végszó
Az első tíz filmre 165 millió forintot költöttek Hunor és Magor fiai, aminek csaknem felét az első két helyezett teszi ki. Nélkülük - de főleg persze az AVATAR nélkül - nem lenne vészmentes a hazai piac, azonban így még elviselhető az újabb hátrálás (-22.3%) a megelőző hétvégéhez képest.

> ami jön
Denzel Washington mellé szegődhet a magyar, de Robert De Niro, Ellen Page és Sas Tamás dámái is szeretnék megkapni, ami nekik jár.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Avatar (48,8m/1402,5m) [976 746]
2. Valentin nap (33,1m/136,8m) [121 491]
3. Percy Jackson és az olimposziak: Villámtolvaj (29,1m/29,1m) [26 032]
4. Egek ura (19,8m/21,7m) [17 416]
5. Farkasember (12,0m/43,2m) [37 416]
6. Sherlock Holmes (6,1m/247,9m) [213 671]
7. Toy Story - Játékháború 2. 3D (5,4m/13,4m) [9254]
8. Agora (4,0m/4,0m) [3327]
9. Egyszerűen bonyolult (3,7m/248,5m) [213 990]
10. Hova lettek Morganék? (3,5m/100,5m) [87 240]

> kapcsolódó írások
kritika: EGEK URA
kritika: AGORA
kritika: A BOMBÁK FÖLDJÉN

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

follow me on twitter!

Címkék

magyarfilm box office budapest film george clooney intercom magyarvalosag uip duna film box office hazai hungaricom

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr904537685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batboy 2010.02.22. 18:29:19

mivel olyan nincs hogy abszolút siker, úgy vélem az AVATAR ezzel a csipetnyi szereposztásbeli módosítással vélhetően még nagyobbat kaszált volna: http://4.bp.blogspot.com/_0f7Muu8izqA/SwKXg84AatI/AAAAAAAAA44/MCCN-qXZ-tw/s1600/JakeSully.jpg nem tudom volt-e már itt, de ajánlom kövessétek le a képen látható URL-t...fapofával :D

Ismeretlen_9654 2010.02.22. 21:51:51

a legújabb kedvenc blogom. :)

Ismeretlen_112472 2010.02.23. 08:26:05

Megnéztem az IMAX 3D jegyfoglalásait, és egyik AVATAR előadásra sincsen szabad hely. Az Alice-ra viszont bőven lehet találni jó helyeket még a hétvégi időpontokban is. Igaz egy nap több előadás van mint az AVATAR esetében, amit gondolom a játékidő rövidebbsége határoz meg. Nem tudom mennyien fognak elmenni a Disney 3D-s filmjére, de ha a tendencia marad, akkor a Cinema Citynek gyorsan vissza kell állítania az AVATAR vetítéseket a biztos haszon reményében. (Különösen, ha áprilisban jön a BD, DVD változat a boltokba.)

Ismeretlen_1068 2010.02.23. 08:29:53

bb: ezen a képen fel nem ismertem volna kedvenc színészünket, de a blog jó. :)

jimbo 2010.02.23. 11:57:30

_aTom_: látom, már nem emlékszel, hogy foglalták a jegyeket az Avatarrra a premier előtt. Én úgy emlékszem, hogy több szabad hely volt ott másfél héttel a premier előtt, sőt mikor mán ment, akkor is voltak helyek, csak aztán kezdődőt ez full lefoglalásos bonyodalom. Szerintem az ALice-nál is ez lesz, mert az valahogy ütösebbnek néz ki 3d-ben, és akkor nem lesz itt visszahozva az avatar barátibb időpontra, ráadásul március végén jön a sárkányos mese, és az is lesz imax-ben.

Ismeretlen_112472 2010.02.23. 23:55:26

Hét arra tényleg nem emlékszem, mert az első nap amikor lehetett foglalni jegyet a filmre megtettem, és utána rá sem néztem a rendszerre egészen addig, amíg meg nem néztem a filmet. (Mert hát menni akartam megint...) Lehet aztán neked lesz igazad. Az Alice-ra én is kíváncsi vagyok, de még nem biztos hogy bevállalom.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása