aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: melbedobás Takács Máté
2010. január 31. 18:15:39

Kategória: 3 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. január 29 - 31.

Továbbra sem lel méltó ellenfélre James Cameron filmje; az AVATAR hetedik hete vezeti az amerikai toplistát. Szüntelen sikere azonban egyre jobban ránő a többi stúdió fejére: a januári filmek e monstrum mellett legjobb esetben is csak kielégítő eredményt hoztak, majd gyors tempóban váltak is köddé. Könnyen lehet, hogy Mel Gibsonra is efféle sors vár, hiszen az EDGE OF DARKNESS több mint tízmilliós távolságra nyitott a 600 milliót ostromló sci-fitől.

> Amerikai mozibevételek, 2010. január 29 - 31.

Továbbra sem lel méltó ellenfélre James Cameron filmje; az AVATAR hetedik hete vezeti az amerikai toplistát. Szüntelen sikere azonban egyre jobban ránő a többi stúdió fejére: a januári filmek e monstrum mellett legjobb esetben is csak kielégítő eredményt hoztak, majd gyors tempóban váltak is köddé. Könnyen lehet, hogy Mel Gibsonra is efféle sors vár, hiszen az EDGE OF DARKNESS több mint tízmilliós távolságra nyitott a 600 milliót ostromló sci-fitől.

> #1
Új megvilágításba már nem helyez semmit, újabb következtetések levonására már nem sarkall, uram bocsá', már szinte unalmasnak hat, de: az AVATAR szerepel az észak-amerikai toplista élén, teszi ezt már hetedik alkalommal; ebben osztozik pár filmmel, de a TITANIC-ot leszámítva többszöri szereplést a dobogó legfelső fokán legutóbb az 1990-es RESZKESSETEK, BETÖRŐK! tudott magáénak. Az újabb 31 millió dolláros hétvégi bevétel alig több mint 10%-os hátralépést jelent, és az ilyen viszonylagos mutatóknál félre lehet tenni minden, az eltérő jegyárakra vonatkozó kifogást és feltételt: ez lehengerlő teljesítmény, amire már hosszú-hosszú idők óta nem volt példa. A Fox forradalmat szító produkciója február első napjaiban átveszi az első helyet az észak-amerikai öröklistán is a TITANIC-tól (ahogy tette azt a 7. hétvégi rekord esetében), s hogy ez megilleti-e, arról már csak az vitázzon, aki még mindig kételkedik a film sikeres mivoltában. Nagyvonalúan becsült, átlagos jegyárból következtetett nézőszám szempontjából jelenleg a 20. pozíciót ostromolja a film, majd a hajrában olyan hírhedt kasszasikerek megelőzésére nyílik esélye, mint a BALJÓS ÁRNYAK és a JURASSIC PARK, és ez már nem semmi. A vége akár 90 millió eladott jeggyel is alakulhat, ami a feljegyzett filmek között a 15. helyre pozicionálja az AVATAR-t. De hogy a jelennél maradjunk, a világviszonylatban számított 2 milliárd dollár ma már tényszerű adat a film tengernyi bevételi rekordjának sorában.

> új filmek
Mel Gibson visszatért. És tulajdonképpen nézői is, csak éppen újakat nem sikerült oly mennyiségben becsalogatni a mozitermekbe, hogy az EDGE OF DARKNESS-re (hazai bemutató: március 25.) rá lehessen sütni, hogy sikerrel lépett a körforgásba. A 17 millió dollár mondjuk nem kevés, de alig több mint fele az ÉLI KÖNYVE nyitányának, s nem sokkal haladja meg a DAYBREAKERS idevágó adatát is. A 2002-es JELEK óta első ízben látható, rendezői státusában ellenben azóta határozottan megerősödött filmsztár a lehető legkedvezőbb szerepkörben látható, hiszen a közelmúlt kendőzetlen, vagy a PG-13-as korhatár minimális kritériumait teljesítően, visszafogott erőszakkal operáló produkciók sikert sikerre halmoztak. A legkézenfekvőbb összehasonlítást az éppen egy esztendeje bemutatott ELRABOLVA kínálja. Luc Besson produkciójának főszereplője, Liam Neeson közös halmazban helyezkedik el Gibsonnal közönségük szempontjából, legalábbis a tavalyi év egyik nagy slágerének mutatói arról tanúskodnak, hogy a középkorú, box office nyelven szólva felnőtt közönségből került ki jelentős részük. Az EDGE OF DARKNESS-ről ugyanez elmondható, ám nagy hátrányból indít, hiszen 2009 januárjának utolsó hétvégéje egyúttal a Szuperkupa-döntőjé is volt, s ennek ellenére ért el a francia akciófilm 24 millió dollár feletti eredményt. Most sem alakul a februári repertoár túl sűrűre, azonban nem valószínű, hogy Martin Campbell rendezése hasonló pályára áll. A péntekről szombatra bekövetkezett, másfélmillió dollárt jelentő, +27%-os változás ellenben - amely indikálja a már említett, nem sietős dolgú, Gibsont régi ismerősként üdvözlő felnőtt nézők jelentős számát -, ugyanakkor jó ómen, és bár a kritikusok inkább csak a főszereplőt illették dicsérő sorokkal, az 56%-os Rotten Tomatoes-értékelés az ELRABOLVÁ-nak sem jelentett akadályt semmiben (merthogy még ezen számban is csupán 1%-os eltérést találunk a két film között). Annak ellenére, hogy egy hét múlva a Super Bowl döntő mérkőzése alaposan redukálja a vasárnapi bevételeket, s egyúttal a hétvégit is, ha valamely 2010-es film működhet hosszú távon az eddigiek közül, akkor az az EDGE OF DARKNESS lesz, legalább 60 milliós bevétellel, jóllehet, ez híján van a 80 millióra taksált költségvetésnek.

Volt már idén romantikus vígjáték, Bálint nap közeledtével meg lesz is még. Most itt a WHEN IN ROME, aminek a bemutatóját jó ideje tologatta a Buena Vista, de jelen esetben ebből nem származott hátrányunk, talán épp ellenkezőleg. A Kristen Bell (VERONICA MARS) és Josh Duhamel (LAS VEGAS) főszereplésével készült vígjáték 12 millió dollárral dobogós helyezést ért el; mindez bőven jobb a közönség részéről gyorsan lerendezett SZÖKŐHÉV teljesítményénél, ugyanakkor az újságírók semmivel sincsenek jobb véleménnyel a római vakációról, mint Amy Adams britanniai kiruccanásáról: ami azt illeti, mindkét mű 19%-ban érdemelt ki pozitív hangot a Rotten Tomatoes-on. Jövő héten DEAR JOHN, aztán VALENTIN NAP, így további szerencsés szélre nem számíthat a DAREDEVIL - A FENEGYEREK és A SZELLEMLOVAS rendezőjének filmje, de 30 millió fölé jut, és ez már tekinthető teljesített küldetésnek is.

> további filmek
Egyszer használatosnak bizonyult a múlt héten relatíve jól indító LÉGIÓ. Az 59%-os vérveszteség egy fantasy horrortól nem érhet senkit villámcsapásként, de ettől függetlenül lehangoló fejlemény egy ekkora negatív változás. A másodikról a hatodik helyre bukdácsoló Sony-termék így tíz nap után sem teljesítette a 30 milliót, mindazonáltal produkciós költségeit már visszatermelte. Úgy látszik, ennyivel kell beérni manapság. Szintén cudar mód szaltózott a gyors temetésére már múlt héten is okot adott EXTRAORDINARY MEASURES. Harrison Ford pár éve a TŰZFAL-lal bizonyította a Mel Gibsonra is érvényes tételt, hiszen akkor gyenge közepes rajt után a családját mindenáron védő hős archetípusát senkinél jobban nem hozó színész visszafogott csökkenésekkel lavírozott el közel 50 millió dollárig, ami ennek ellenére nem volt egy sikersztori. Úgy látszik, a filmdrámákkal még kevésbé van már szerencséje az idén 68 éves aktornak, így hát: bring it on, Indiana Jones 5!

A második hetébe lépők közül egyedül a THE TOOTH FAIRY mentette a menthetőt 28%-os mínuszával egy csalódást keltő start után, de ez még mindig csak 26 milliós összeget jelent az eddig elérteket tekintve. Újabb jelentős veszteséggel, ötödik a héten az ÉLI KÖNYVE; Denzel Washington kalandozásai a pusztult amerikai kietlenségben 74 milliót hajtottak fel három hétvégét követően, amivel vélhetően nyerte a hónapot a Warner filmje, hacsak Mel meg nem táltosodik még az elkövetkezendőkben.

Az EGYSZERŰEN BONYOLULT és A HERCEGNŐ ÉS A BÉKA százmillió felett folytatja tovább, miközben a THE BLIND SIDE több mint két hónappal a bemutató után is még milliós nagyságrenddel szerepel az első tizenkettőben. Meryl Streep és Sandra Bullock kétséget kizáróan 2009 legnagyobb női sztárjai voltak, így mindkettőjük elkövetkezendő munkái kiemelt figyelmet érdemelnek box office szempontból is.

> végszó
Az idén bemutatott filmek továbbra is csak kiegészítik az AVATAR bevételét, hogy pengeélen táncoljanak a 2010-es hétvégi összbevételek a 2009-esekkel való összevetésben. Most az első tizenkét helyezett 109 millió dollárt fialt összesen, ami kevéssel meghaladja a tavalyi, ugyanakkor minimális vasárnapi bevételekkel megszületett adatokat.

> ami jön
Szuperkupa-döntő tehát, ami az utóbbi években a pénteki-szombati mozibamenetelen egyáltalán nem látszott meg, ám a vasárnap 65-75%-os mélyrepüléseket hoz rendszerint. Az AVATAR nyolcadik elsőségére ugyanakkor a ELRABOLVA direktorának új filmje, a FROM PARIS WITH LOVE a kopasz és aknavetős Travoltával, illetve a legfrissebb Nicholas Sparks-adaptáció, azaz a DEAR JOHN kellene, hogy veszélyt jelentsen. Minden bizonnyal újabb hasztalan próbálkozások kerekednek a dologból.

> a top 10
1. Avatar ($31.3m/$595,8m)
2. Edge of Darkness ($17.2m/$17.2m)
3. When in Rome ($12.4m/$12.4m)
4. The Tooth Fairy ($10.0m/$26.1m)
5. The Book of Eli ($8.9m/$74.5m)
6. Legion ($7.2m/$29.0m)
7. The Lovely Bones ($4.7m/$38.0m)
8. Sherlock Holmes ($4.5m/$197.6m)
9. Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel ($4.0m/$209.3m)
10. It's Complicated ($3.8m/$104.1m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje

box office: 2008 azonos hétvégéje

Címkék

avatar mel gibson box office comedy drama action romance

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr154537596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lackó 2010.02.01. 00:36:26

általában mikor senki se várná, akkor történnek meglepetések. csak nem következő hétvégén kerül sor a trónfosztásra? a dear johnt megrohamozzák a tinilánykák? vagy a from paris with love überelni fogja a taken nyitányát? én egyikben sem bízom, de sosem lehet tudni...

Lackó 2010.02.01. 00:41:51

a mojón arról folyik a vita, h az Elfújta a szél inflációs elsősége kamu, mert beleszámolták a kölcsönzési bevételeket is, meg akkoriban különben sem tartották rendesen számon a mozibevételeket. akkor most a Muzsika hangja az első vajon? vagy a Tízparancsolat? sosem fogjuk megtudni...

Lackó 2010.02.03. 19:21:57

1. Avatar 601,2 2. Titanic 600,8 3. The Dark Knight 533,3 ...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása