aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: nyugaton a helyzet változatlan Takács Máté
2010. január 24. 18:17:57

Kategória: 25 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. január 22 - 24.

Szüntelenül özönlenek a nézők James Cameron filmjére; az AVATAR egy hosszú hétvége után is alig veszít erejéből, a hatodik győzelmét aratva egyhuzamban. A premierek még csak meg sem közelítették a Fox kasszarobbantóját: a LÉGIÓ mindazonáltal eredményes starton van túl, ellenben a THE TOOTH FAIRY és az EXTRAORDINARY MEASURES bemutatkozása nem sikerült zökkenőmentesre.

> Amerikai mozibevételek, 2010. január 22 - 24.

Szüntelenül özönlenek a nézők James Cameron filmjére; az AVATAR egy hosszú hétvége után is alig veszít erejéből, a hatodik győzelmét aratva egyhuzamban. A premierek még csak meg sem közelítették a Fox kasszarobbantóját: a LÉGIÓ mindazonáltal eredményes starton van túl, ellenben a THE TOOTH FAIRY és az EXTRAORDINARY MEASURES bemutatkozása nem sikerült zökkenőmentesre.

> #1
A minden létező szempontból felgyorsult XXI. században régi időket idéz fel az AVATAR diadalmenete. Már tíz évvel ezelőtt is igencsak ritkaságszámba mentek az olyan változási mutatók, amik a 20th Century Fox blockbusterét jellemzik: öt heti bevételcsökkenése átlagolva alig haladja meg a 14%-ot, ami nagyjából a '80-as években volt megszokott, amikor kevesebb film, huzamosabb ideig uralta a toplistákat; ettől az évtizedtől számítva a legtovább (igaz, pár megszakítással) az E.T., A FÖLDÖNKÍVÜLI bírta megtartani a dobogó legfelső fokát, de az élmezőnyben is hasonló évekből származó slágerfilmeket találunk, úgymint a BEVERLY HILLS-I ZSARU-t és az ARANYOSKÁM-ot. No és persze a TITANIC-ot. Cameron sajátja 1997 végén, illetve 1998 első hónapjaiban 15 hétvégén keresztül maradt a felszínen, ráadásul egyhuzamban. Ez most egy olyan szám, ami az AVATAR számára minden bizonnyal távoli álom marad, de a lista első tíz helyezettje közé még bejuthat, hiszen 6. hete őrzi a vezető pozíciót, most éppen 35 millió dollárral, ami 35%-ot meghaladóan múlja felül a TITANIC ide vonatkozó rekordját, no persze, eltérő jegyárak mellett került sor az ismételt trónfosztásra. Amikor az eltérő jegyárak kerülnek szóba, érdemes rápillantani az ehhez alkalmazkodó listára is, ahol az AVATAR már megközelítette az első 25-öt, és még könnyedén kerülhet be a top 20-ba is. Oda az elmúlt húsz évben a TITANIC-on kívül csupán a BALJÓS ÁRNYAK és a JURASSIC PARK nyert bebocsátást, tehát a film örök időkre, de legalábbis évtizedekre szóló sikerével kapcsolatban végtelenül szkeptikusoknak is érdemes kicsit engedékenyebben állni hozzá a dolgokhoz.

A SÖTÉT LOVAG 533 milliós, a film hangvételéhez mérten még másfél évvel később is valószínűtlenül magas bevétele immáron csupán a harmadik helyet éri az észak-amerikai öröklistán, ahol a TITANIC előnye már kevesebb mint 50 millió dollár egy olyan filmmel szemben, ami alig több mint egy hónapja van műsoron. A nemzetközi fronton a 11 Oscar-díjas produkció már átadta a stafétát, hiszen a hétvégén lefőzésre került 1242 millió dolláros bevétele. Ez két hétvégénél többe már nem kerül az amerikai vonalon sem.

> új filmek
A kínálat három produkcióval bővült, amik közül a Sony Screen Gems divíziója által gondozott LÉGIÓ (Legion; hazai bemutató: március 18.) került ki győztesen. Bár 17,5 milliós nyitánya valóban győzelemként értékelendő - hiszen a szakoldalak projekciói jó pár millióval alábbra szóltak -, mégis, ez csupán fele az AVATAR jelen víkendre vonatkozó bevételének. Az eredeti forgatókönyvből készült fantasy horrorban az Úr angyalok seregét küldi a földre az emberiség végét előmozdítandó, s így mi csak Mihály arkangyalra (Paul Bettany) számíthatunk. Egy vallási alapokon nyugvó szórakoztató terméktől azonban sokra nem, már ha egyetértünk a kritikusok mércéjével. Ezen a korábban vizuális effekt-szakemberként ténykedő, elsőfilmes Scott Stewart rendezése ugyanúgy bukott, mint Mihály maga. A januári viszonyok minőségi ismérvei mellett a 20% fölötti Rotten Tomatoes-értékelés akár még havi átlagot is javíthat, így kár ezen morfondírozni. A közönség nem is tett így, szombatra még némi emelkedés is tapasztalható volt a napi szintű bevételekben, s bár valószínűleg nem vár üdvözülés a LÉGIÓ-ra, a tavaly ilyenkori UNDERWORLD: A VÉRFARKASOK LÁZADÁSA mintájára 40 millió fölött végez, ami már jóval több mint az alacsonyan tartott költségvetés.

Dwayne Johnson annak idején jelképesen még le is váltotta Arnold Schwarzeneggert AZ AMAZONAS KINCSE egyik jelenetében, azonban az akcióhősi szerepkör helyett a családi vígjátékok megszokott arcává fejlődött az egykori pankrátor. A 2007-es őszi szezon slágerfilmje volt a GYEREKJÁTÉK a Disney-től, ami nyomós érv volt a hasonló profilú produkciók mellett, ám a tavalyi A BOSZORKÁNY-HEGY gyors lemorzsolódása már intő jelként szolgált arra, ami most a THE TOOTH FAIRY-val esett meg. A Fox több mint 3300 moziban tűzte műsorra a szokatlan, tündérszereppel megleckéztetett jéghokis történetét, azonban három nap alatt mindössze 14 millió dollár került a kasszákba, ami majd' tízmillióval marad el a két korábbi említettől. Talán jobban járt volna a Fox, ha a még mindig számottevő forgalmat bonyolító ALVIN ÉS A MÓKUSOK 2.-től távolabb, vagy akkor már egy héttel korábbra, az MLK-víkendre időzíti, ahol A PLÁZA ÁSZA egy évvel ezelőtt sikert talált. A THE TOOTH FAIRY főszereplője eddigi színészi pályafutásának legalacsonyabb átlagát jegyzi a Rotten Tomatoes-on (pedig volt itt DOOM is), és meglehet, bevétel tekintetében is épp csak sereghajtó nem lesz.

Igen szemléletes, hogy a legkedvezőbb megítélésű premier 26%-os pozitív vélemény-arányt tudhat magáénak a Rotten Tomatoes-on. Néha egy ilyen szerep nyújthat némi sovány vigaszt egy anyagilag leszereplő film számára, de ez most nem olyan eset. Márpedig az EXTRAORDINARY MEASURES-nek (hazai bemutató: március 25.) illett volna jó filmnek lennie, lévén drámáról van szó, de a gyakran előforduló megjegyzések szerint nem többről, mint egy Hallmark-drámáról. A MÍG A JACKPOT EL NEM VÁLASZT rendezőjének a gyermekükért aggódó Crowley-házaspárról és egy talán segíteni képes doktorról szóló filmjére 6 millió dollár értékben váltottak jegyet az amerikaiak, ami még Brendan Frasernek sem áll jól, TINTASZÍV ide vagy oda, nemhogy a top billinget (első helyet a stáblistán) A JEDI VISSZATÉR óta először nem birtokló Harrison Fordnak, aki producerként is jegyzi a CBS Films által terjesztett művet. Ez van, gyorsan el kell feledni, majd nyáron a MORNING GLORY-val a Paramount értő kezei alatt és impozáns színésztársakkal ismét a csúcsra törhet Indiana Jones megszemélyesítője.

> további filmek
Az egy hét alatt 45 milliót bankoló ÉLI KÖNYVE felé, nem meglepő módon, felére csökkent az érdeklődés, s így a százmillió dollárra szóló esélyeknek mostanra már búcsút mondhat a Warner, de egy darabig azért még a radaron marad Denzel Washington és kedvenc olvasmánya. Hasonlóan emberes fordulatot vett lefelé a listán a KOMFORTOS MENNYORSZÁG, ami a 100 millió dolláros büdzsé mellett minden, csak nem kényelmes fejlemény.

A fentiekkel kontrasztban a múlt év végi sikerekre csak lassan apad az érdeklődés. A SHERLOCK HOLMES már kevesebb mint tízmilliós távolságba került a 200 milliótól, amit az ALVIN ÉS A MÓKUSOK 2. éppen a hétvége folyamán tudott le. Az EGYSZERŰEN BONYOLULT a következő kört már kilenc számjeggyel fogja zárni, ahogy A HERCEGNŐ ÉS A BÉKA is.

> végszó
A jó évkezdetet némi megtorpanás követi, mivel immáron második hete termett az első 12 helyezett kevesebb pénzt, mint 2009-ben. Az AVATAR konstans sikere azonban eltereli a figyelmet az efféle összehasonlításokról.

> ami jön
A 2002 óta nem látott Mel Gibson is csatasorba áll, hogy véget vessen az AVATAR szárnyalásának. Az EDGE OF DARKNESS-nek ehhez mindenképpen 20 millió fölött kell nyitnia. A WHEN IN ROME című romantikus vígjátéknak pedig már az is eredmény, ha végre nyit egyáltalán a sok halasztást követően.

> a top 10
1. Avatar ($34.9m/$551.7m)
2. Legion ($17.5m/$17.5m)
3. The Book of Eli ($15.7m/$60.7m)
4. The Tooth Fairy ($14.0m/$14.0m)
5. The Lovely Bones ($8.4m/$31.2m)
6. Sherlock Holmes ($6.6m/$191.1m)
7. Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel ($6.4m/$204.1m)
8. Extraordinary Measures ($6.0m/$6.0m)
9. It's Complicated ($5.8m/$98.3m)
10. The Spy Next Door ($4.6m/$18.5m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje
box office: 2008 azonos hétvégéje

Címkék

harrison ford avatar fantasy box office comedy drama brendan fraser dwayne the rock johnson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr404537574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hahakocka 2010.01.24. 21:21:23

Érdekes a Komfortos mennyország most már csak 5 millióba került és nem 100 millióba mint írtátok. :) Eddig hozta a felét a 65-nek összesen. :D Pedig nem olyan rossz filmecske szerintem olyan 75% kb.

hahakocka 2010.01.24. 21:22:05

65 millió.

Ismeretlen_139112 2010.01.24. 21:25:58

Titanic kb. 1 nap és pwned. Nem semmi.

tristram 2010.01.25. 15:10:29

Döbbenetes az avatar! Nem tudom mire lesz képes a folytatás, bár lehet, hogy ez a csúcs és innen már csak csökkenhet az érdeklődés. Az Éli könyve, hát olyan 92 millióra szerintem vastagon képes lehet, onnan meg már csak egy lépés a 100, de warner vélhetően nem fogja erőltetni. A Jackson film egy pocsék, a legrosszabb a rendező életművében, a mennyei teremtmények után ezt nem gondoltam volna, a költségvetés viszont a látványból ítélve közelebb van a 100-hoz, mint a 65-höz. A hétvége nagy kérdése nálam, hogy Gibson megismétli-e Clint (és Neeson) tavalyi bravúrját vagy szolid eredményt hoz.

Ismeretlen_1068 2010.01.25. 15:34:25

és tudjátok, mi a legdurvább? a heti öt új bemutató összesen nem csinált annyi nézőt, mint az AVATAR ezen a hétvégén.

Ismeretlen_1068 2010.01.25. 15:34:46

mármint magyarországon.

frmn 2010.01.25. 15:40:33

Ez már tömegpszichózis. Az itt látott jelenség elég sokat elárul az emberiségről. (nekünk reszeltek :) ) Pedig mindannyian tudjuk, hogy ennyire nem jó ez a film, és nemsokára látványban is egészen biztosan lesz nála jobb, a nép mégis özönlik. Ez a film lenyomja a Titanicot? De komolyan...

Ismeretlen_1068 2010.01.25. 15:48:55

nézd, ahhoz, hogy valami minél több embernek tetsszen, ahhoz ennek a dolognak nagyon sok kompromisszumot kell kötnie, ennek köszönhetően ez a dolog az olyan érzékeny embereknek, mint te vagy én, nem biztos, hogy tetszeni fog. fogadjunk, hogy a tegnapi csajra is sokan azt mondanák, hogy csúnya - és nem találok róla használható képet :(.

Ismeretlen_112472 2010.01.25. 16:34:46

És február 10-ig nincs egy talpalatnyi hely sem az IMAX-ben. Pedig már nagyon meg szeretném nézni harmadszor is a filmet... Mikor is teszik közzé a következő heti előadásokat? Komolyan ilyen brutál a magyar bevételi eredmény? Eszméletlen. És ez még csak a jéghegy csúcsa...

frmn 2010.01.25. 16:44:41

8: Én sem találtam megfelelő képet az ISTENNŐRŐL. De mindegy is, élőben az igazi, nem? :D

porter 2010.01.25. 17:02:03

én csak egyszer szeretném megnézni imax-ben az Avatart. DE. Gratuálok cinemacity jegyrendszer, gratulálok magyar emberek. lefoglalja különböző emailcímekről azt nabumm. felelősség nélkül. már vaterán is árulják. persze.. én vagyok f*asz. mit gondoltam, csak úgy megnézhetem?

jimbo 2010.01.25. 17:11:28

szerintem az avatar folytatások nem lesznek ilyen sikeresek, gondoljunk a star wars-ra vagy a jurassic parkra. frmn: egyébként mért lenne hülye a nép ha az avatarra elmennek sokan? szerintem öröljünk, hogy végre valami értelmesebb film tetszik nekik.

jimbo 2010.01.25. 17:14:10

porter: ha pesti vagy, akkor semmi gond, mert feloldják a jegyfoglalásokat egy órával az előadás előtt. mivel én vidéki vagyok, nekem egy sima mezei 3d sem jutott, mégsem sírok.

Ismeretlen_57212 2010.01.25. 17:25:03

@jimbo én múltkor odamentem 1 órával a kezdés előtt és kereken 1 db jegy volt, amit nem vettek át:)

porter 2010.01.25. 18:11:58

tudom az 'egyórásat. de nincs jól megoldva nah. tudom profit a lényeg, nem az h széles körben élvezhető legyen. kemény az élet, és ezek ám a gondok :) ps: Ha Veszprém külterülete Pest, akkor fővárosi vagyok já :)

Zsinder 2010.01.25. 18:21:29

Eszem megáll, hogy van olyan büdös bunkó paraszt aki több mint kétszeres áron árulja a jegyeket vaterán.... Mondjuk amíg országunkban van olyan eszes aki ki is fizeti....

tristram 2010.01.25. 18:44:10

Ejha, micsoda megfejtések voltak itt, tömegpszichózis meg kompromisszumok:D Bocsánat, de az ilyen naiv felfedezéseket olyan 15-16 évesen letudja az ember. Mi volt eddig a legsikeresebb film? Ja igen, és mi volt az első tíz? Aha. Elég siralmas a kép, ez így volt mindig is. Nem nehéz megjósolni, hogy így is lesz. De miért pont Camerontól várt volna mást bárki? Ő aztán tényleg soha nem volt rétegfilmes, művész meg pláne nem.

Ismeretlen_139112 2010.01.25. 21:44:36

A 2009-es box office top 10 filmből kábé az Up az ami jobb az Avatarnál, a többi sokkal-sokkal gyengébb. Transformers 2, 2012??? Harry Potter 6, Twilight, Night at the museum 2? A seggünket vernénk a földhöz az örömtől, ha ezek csak annyira lettek volna gyengék, mint az Avatar...

jimbo 2010.01.25. 23:21:09

porter: sajna veszprémben sincs 3d mozi, azt hiszem hozzátok legközelebbi 3d mozi az székefehérváron van, tehát az is szép utazás, de még sincs olyan messze. de legalább nektek van a közeletekben egy balaton, nekünk még az sincs, csak egy halom puszta :) a magyar mozinézetségben ott van, hogy az imax kihasználtsága 85-95 %, tehát szerintem oda lesz mindig hely, csak lehet, hogy még hamarabb kéne oda menni. vargatom: én is ezt mondom, hogy az avatar jóval értelmesebbnek néz ki, mint a legtöbb blockbuster tristram: a művész film kategóriát hülyeség ide keverni, mert azok sosem fognak tetszei az átlagembereknek, mert azok megértéséhez a nézőnek is kell rendelkeznie egy beütéssel. Cameron tényleg nem művész, hanem inkább mérnök. Tarantino pedig igazi művész, de sok olyan dologhoz nem érthet, amihez Cameron.

Ismeretlen_139112 2010.01.26. 22:44:09

Ti-dam, ennyi volt, már csak a domestic #1 a Titanic utolsó kiváltsága, 45 millió dollár kell neki - ez 2 héten belül várható.

Lackó 2010.01.26. 23:15:38

tippek a végére? 700 + 1700 mondjuk? vagy túl merész? amúgy kb. 27 milliós hétvégét tippelek, szal az edge of darkness elverheti, ha a közönség már nagyon ki van éhezve Mel papára. csak az előzetes ne lett volna olyan tré...

Ismeretlen_139112 2010.01.26. 23:41:53

Addig nem nagyon lehet tippelgetni, amíg telt házzal megy az IMAX mozikban... majd ha megcsappan az érdeklődés, akkor talán látszik majd a vége :)

Lackó 2010.01.30. 02:16:24

vasárnapra meglesz a 2 milliárd. vazzeg... tippek hétvégére? én adok egy esélyt Melnek: edge of darkness 28m avatar 27,5m

Ismeretlen_1068 2010.01.30. 19:22:57

mel veszített. péntek: avatar: 7.5m darkness: 5.6m

Lackó 2010.01.30. 20:27:50

hiába bíztam :-P akkor jövő héten veri el a dear john vagy a from paris with love? hááát... nemtom

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása