aeon flux

ready for the action now, danger boy?

az évtized legjobb filmjei: #20-11 Zalaba_Ferenc
2010. január 12. 19:26:08

Kategória: 42 komment

10 év, 50 film, 8 szerkesztő, 1 blog. Folytatódik az évtized legjobb filmjeinek rangsorolása. (Kapcsolódó anyag: #50-41, #40-31, #30-21.)

10 év, 50 film, 8 szerkesztő, 1 blog. Folytatódik az évtized legjobb filmjeinek rangsorolása. (Kapcsolódó anyag: #50-41, #40-31, #30-21.)

20. UNITED 93 (USA, 2006, Paul Greengrass)

Paul Greengrass sajátos, dokumentarista stílusának köszönhetően rendhagyó módon dolgozza fel a 2001. szeptember 11-i tragédiát. A United 93 maga a játékfilmes külsőbe öltöztetett valóság, Greengrass az utasokkal együtt a nézőt is a mélybe küldi. (BR)

Bár a kézikamerás akciózást a Bourne-filmek varázsolták a teljes műfaj által majmolt trenddé, Greengrass leghatásosabban ebben a végletekig feszült 9/11 filmben alkalmazta - a pofonegyszerű, minimalista eszközökkel dolgozó forgatókönyvet ezzel az adrenalinpörgető megoldással ötvözve hozta az egyén szintjére az évtized legnagyobb tömegtragédiáját. (DA)

Megszámlálhatatlanul sok szereplő és megszámlálhatatlanul sok vágás dokumentálja minden idők egyik legmeghökkentőbb terrorcselekményét. Nincs műfaj, nincs jellemfejlődés, nem szórakoztat, sőt, még csak nem is film, Greengrass munkáján mégis képtelenség fogást találni. (Z)

19. THE PROPOSITION (Ausztrália/Anglia, 2005, John Hillcoat)

Dögszagú western Ausztráliából, Nick Cave tollából. Ennek a faszinak a zenélés mellett egyre jobban megy az írás is. Ray Winstone reszelős hangja az első jelenetben beleég az emlékezetedbe. (DL)

Így utólag egészen érthetetlen, miért csak 2005-ben találta meg a western Ausztráliát - a szigetország történelme és földrajza kiváló alapanyag a műfajhoz, és ezt Nick Cave tökéletesen használta ki: a Proposition fájó elégia egy elátkozott földről, melyet szörnyetegek laknak, de ennek ellenére - jobban mondva: épp ezért - gyanúsan otthon érezzük benne magunkat. (DA) (Kritika)

18. YING XIONG (HERO, Hongkong/Kína, 2002, Zhang Yimou)

Zhang Yimou új értelmet adott a mozgóképi festészet fogalmának. Christopher Doyle lélegzetelállító képei, Tan Dun zenéje és a kínai színjátszás krémje (Jet Li, Tony Leung Chiu Wai, Maggie Cheung, Zhang Ziyi, Daoming Chen) a wuxiáktól idegenkedőket is megtéríti, igazi audiovizuális orgazmus. (BR)

Nem lehet elmenni a Hős grandiózussága mellett, pedig Zhang Yimou wuxiája valahol egy igen pofátlan propaganda film. De inkább örüljünk annak, hogy Jet Li ott feszít végre egy menő filmben. (DL)

Az évtized talán legszebb filmje. Minden egyes pillanata kényezteti az érzékeket, a pofonegyszerű történet mögött pedig kicsi, de fontos tanulság húzódik: akit hősnek gondolsz, sohasem az. Csak jó a marketingjük. (DA)

17. UNTITLED: ALMOST FAMOUS THE BOOTLEG CUT (USA, 2000, Cameron Crowe)

Crowe le sem tagadhatná a film önéletrajzi alapjait: félreismerhetetlenül őszinte szerelmi vallomás ez a rock aranykorának - emellett lenyűgöző dokumentáció arról, hogyan élték meg a zenészek, rajongóik és maga a zeneipar azt, ahogy a forradalom üzletté vált. (DA)

Az egyik legszebb siratóének, amit valaha hallottam. Persze, a vicc az, hogy a rock'n'roll még azóta sem múlt ki - részben az ilyen korszakalkotó korszakos filmeknek hála, mint ez. (AE) (Kritika)

16. BOKSUNEUN NAUI GEOT (SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, Dél-Korea, 2002, Park Chan-wook)

Az Oldboy audiovizuális pusztításával szemben a trilógia első része az eszköztelenség segítségével válik minden idők egyik legjobb bosszúfilmjévé. Szereplői nem csak egymás és a véletlen áldozatai, de az életé is, a záró képsorok után pedig mi sem tudjuk igazán, miért büntet minket ezzel a sors. (DA)

Mind a tragédiába torkolt emberrablás, mind a különös kegyetlenséggel elkövetett szervtolvajlás éktelen bosszúért kiált. Chan-wook Park sorjásra csiszolt remekműve talán a legkeményebb film, ami valaha készült. (Z) (Kritika)

15. DAS LEBEN DER ANDEREN (THE LIVES OF OTHERS, Németország, 2006, Florian Henckel von Donnersmack)

Mi a mai napig nem tudtunk leszámolni a múltunkkal, a németeknek viszont egy elsőfilmes rendező segítségével végre sikerült. Florian Henckel von Donnersmarck alkotásában az emberség a legváratlanabb helyen bukkan fel, ezzel zavart okozva az addig olajozottan működő gépezetben. Fájdalmasan szép film. (BR)

Ember embernek farkasa. Tulajdonképpen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy jelenleg a nép és a kormány viszonyára a fásultság jellemző: mi lenne, ha az állam félne tőlünk? (AE) (Kritika)

14. AMORES PERROS (Mexikó, 2000, Alejandro González Iñárritu)

Még mindig divat több szálon futó, több idősíkban játszódó filmeket készíteni. Alejandro González Iñárritu debütáló filmje abban különbözik a nagy átlagtól, hogy nem csak akkor válik érdekessé, amikor a szálak keresztezik egymást, hanem elejétől a végéig fajsúlyos drámát közvetít. (DL)

Iñárritu már háromszor forgatta le ugyanazt a történetet, de első nagyjátékfilmje hatását nem tudta megismételni. Az idősíkokkal kockázatos játékot űző forgatókönyv szerencsére a szálak összeérése előtt is fenntartja a figyelmet, melyben az elsőfilmestől szokatlan eszközöket használó rendezés és a fantasztikus színészgárda is közreműködik. A megtekintést kísérő érzés pedig talán minden idők legrosszabbja: az a bizonyos szeretettől szenvedés. (DA)

Három megrázó történet, ha egymásnak csattan, aprócska sorsok foszlanak semmivé az univerzum végtelen sötétjében. Innáritu tudja, hogy egy olyan rettenetes dolog, mint a véletlen, egyszerűen nem létezik, mert nem létezhet. Minden okkal történik. (Z)

13. BEFORE SUNSET (USA, 2004, Richard Linklater)

Talán még az első résznél is jobb. Párizs felér egy Bécscsel, a párbeszédek még aktuálisabbak és következetesebbek, a két főszereplőnek pedig nagyon jót tett a kilenc év: típusfigurákból igazi karakterekké értek. A befejezés lehet, hogy hiányérzetet okoz, de ha van igazság, akkor Linklater elkészíti a tökéletesen lezárt harmadik részt. (DL)

Nincs még egy ilyen emberi, őszinte, megható, magával ragadó, gyönyörűen megírt, megrendezett és eljátszott szerelmi történet. Celine és Jesse kilenc év távollét után már régi ismerősök, és szavaikat ismét csak inni fogod, és ha figyelsz, sokat tanulhatsz tőlük - nem csak a párkapcsolatokról. (DA) (Kritika)

12. GONGDONG GYEONGBI GUYEOK JSA (JOINT SECURITY AREA, Dél-Korea, 2000, Park Chan-wook)

Észak- és Dél-Korea nem jönnek jól ki egymással. Park Chan-wook mégis elmossa a határokat, két észak-koreai és két dél-koreai katona barátságán keresztül hadat üzen az ellenségeskedésnek. Figyeld a végén a fényképet! (BR)

Park első filmje is brutális dráma, de a bosszú-trilógiával szemben ez a megdöbbentően emberközeli darab az érzelmek skálájának minden fokát érinti: szereplőivel együtt nevetünk és sírunk, de a legerősebb érzés a JSA végére mégis az elviselhetetlen tehetetlenség lesz, mely a koreai helyzet láttán elfogja az embert. (DA)

11. SEN TO CHIHIRO NO KAMIKAKUSHI (SPIRITED AWAY, Japán, 2001, Miyazaki Hayao)

Miyazaki második legjobb filmje is tartalmazta a Mononoke Hime természetféltő tanításainak egy részét, de mindezt egy minden percében magával ragadó, az összes korosztálynak szóló mese köntösébe öltöztette - és ezzel az egész világnak bebizonyította, miért Miyazaki a világ legjobb animátora. Vita nélkül. (DA)

Íme egy grandiózus mese, ami egy különös, új világot tár fel, melynek részleteiben csakis elveszni érdemes. Miyakazi varázslata túlnő a játékidőn, és átszínezi a jelen lehangolt szürkeségét. Stilizált mondanivalójának címzettje maga az örökkévalóság. (Z)

(Kapcsolódó anyag: #50-41, #40-31, #30-21.)

Címkék

z brumi aeonflux top film daesu dick laurent kazama samlowry the hungarian top decade

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr674537521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2010.01.12. 19:44:01

Nagyon szimpatikus a lista! A BEFORE SUNSET egy ideje a kedvenc romantikus filmem!

Ismeretlen_14454 2010.01.12. 19:45:04

Láttam moziban a United 93-át, és meghökkentő hatást váltott ki belőlem. SPOILER A FILMBŐL (jó, mindenki tudja, mi a vége, de azért mégis) Amikor a legvégén mutatják a pilótafülkét, ahogy zuhan a föld felé, és a leges legutolsó pillanatban, a földetérés pillanatában elsötétül a képernyő... gyakorlatilag olyan érzés, mintha a néző is meghalna. Nagyon nyomasztó, de nagyon jó film.

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2010.01.12. 19:57:03

Igen, ami a záró képsorokban történik az igazi extázis, ilyet kevésszer lehet látni!

slick 2010.01.12. 19:59:04

nem rossz lista... de kezdem azt hinni, hogy sikerült kihagyni a The Departed-et... miért?

Ismeretlen_1068 2010.01.12. 19:59:49

greengrass az új évezred legjobb rendezője. ebbe kössetek bele! :)

Ismeretlen_1068 2010.01.12. 20:01:03

4: még van hátra tíz film, de én csak annyit mondanék, hogy: http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2006/11/21/1965867/

Ismeretlen_14454 2010.01.12. 20:06:47

Hm... nekem nagyon bejött a Departed, és azt hittem, szinte mindenki így vélekedik róla, de olvasva a kritikát meg az alatta lévő - a filmet szintén nem szerető - kommenteket nemtom mit gondoljak:-D

Ismeretlen_14454 2010.01.12. 20:07:23

5: belekötök: Greengrass az új évezred EGYIK legjobb rendezője:-D

Ismeretlen_1068 2010.01.12. 20:09:06

7: egyébként a link alatt található írást első felindulásomban követtem el, azóta jobban megbarátkoztam a filmmel, de a befejezés akkor is botrányos.

Ismeretlen_84013 2010.01.12. 20:17:32

4. Nem rossz film a The Departed, de az eredetihez (Infernal Affairs) és Scorsese régebbi gengszterfilmjeihez képest sehol sincs.

Ismeretlen_129422 2010.01.12. 20:21:54

Elnézést az OFF-ért, de új időpontok nyíltak Avatar IMAX-ra! Február 3-ig lehet foglalni!

Ismeretlen_87626 2010.01.12. 20:47:46

Hogy merül fel egy toplistánál, még akár csak OFF-ként is a' Zavatar?... Kezd elegem lenni belőle, hogy az emberek 95% bedőlt annak a filmnek... És feltétlenül imádja. A lista jó, a filmek nagy részét láttam, tetszettek is.

Süti 2010.01.12. 20:49:33

én a Miyazakival tudnék vitatkozni, de oda van írva, hogy "vita nélkül", úgyhogy nem teszem :)

Süti 2010.01.12. 20:50:17

"greengrass az új évezred legjobb rendezője. ebbe kössetek bele! :)" hol kezdjem? :)

Ismeretlen_129422 2010.01.12. 20:57:26

12: Sajnálom, hogy bánt a dolog. Én még nem láttam a filmet, mert eddig nem tudtam jó helyre foglalni jegyet. S ezzel nem vagyok egyedül, így gondoltam megkönnyítem a blog olvasóinak dolgát, hogy a legfrissebb poszthoz írom. Reméltem, hogy nem szentségtörés, látom tévedtem. ON: Nekem Hero nagyon betalált, ahogyan Miyazaki is. :) De azt hiszem néhány filmet felveszek a meg kell nézni listára.

Ismeretlen_87626 2010.01.12. 21:20:25

15: Semmi komoly, lemaradtak a smiley-k:)

Ismeretlen_9654 2010.01.12. 21:50:12

4: már remake-től sem voltam elájulva, ugyanazokat fordulatokat megnézni, csak éppen bostoni környezetben meg aztán tényleg uncsi volt.

Ismeretlen_129422 2010.01.12. 21:53:11

16: Meg vagyok nyugodva. :)

Ismeretlen_1068 2010.01.12. 22:25:08

ne veszekedjetek és ne kötekedjetek már. felmentem a CC oldalára, mikor olvastam solfilo ajánlását, de a legjobb helyek már akkor is le voltak foglalva. hihetetlen. egyébként 25-én nézzük... a negyedik sorból. :)

partychoke 2010.01.12. 22:32:07

ezt most muszáj: http://www.youtube.com/watch?v=q8vDQaAYaQg

Ismeretlen_1068 2010.01.12. 22:44:55

14: na jó, cuaronnal megosztva.

Ismeretlen_84013 2010.01.12. 23:18:02

21. Meg Nolan, Eastwood és Park Chan-wook.

Pallaglamma? · http://www.livescore.com 2010.01.12. 23:29:40

A The Propositiont tucatnyi ausztrál western előzte meg, noha valóban nem túl kurrens e szubzsáner, talán még Varró sem tudná felsorolni az összes jelmeztervezőjét. Ismétlem: TALÁN. (Ezt persze csak azért vetettem ide, hogy ne csak engem nyomasszon minduntalan ez a krapek.)

anita 2010.01.12. 23:49:32

Ó te jó ég! Jól látom?! Az ajánlat?! Bocsi! Utáltam ezt a filmet.. IMAX-os Avatarra még mi sem jutottunk be eddig, DE jan. 22. 22:15 4. sor, hurrá! :-) OFF: Ma olyan jót sétáltam..

Ismeretlen_62806 2010.01.12. 23:58:42

23: mea culpa, csak nem tudtam, milyen plusz jelző illene oda, hiszen a proposition egyrészről nem túl mainstream, másrészt mégis az egyetlen - bizonyos körökben - igazán ismert ausztrál western (kivéve Varró számára). te biztosan tudsz valami megfelelő kifejezést az idegen szavak szótárából, nemde? :))

Pallaglamma? · http://www.livescore.com 2010.01.13. 00:27:40

25: _bushranger_. Egyébként a "transzdiszciplináris"at ajánlanám. Ezúttal nem feltétlenül adekvát terminus (az ilyen apróságokon én sosem szokok fennakadni), viszont a hetedik jéger után nagyon elit nyelvtörő. .m.

Ismeretlen_62806 2010.01.13. 02:13:45

a francba, pénteken csak hatot ittunk.

Ismeretlen_62806 2010.01.13. 02:14:32

(diófa söröző, 360 a jéger, 220 a johnny. fantasztikus hely. :D)

Ismeretlen_1068 2010.01.13. 07:30:52

23: én especiel kettőt tudok megidézni: az egyikben tom selleck pirított tűzpiros/tengerkék szerelésben (ebben nem voltak legyek), a másikban yahoo serious kergült meg (legyek ebben sem voltak).

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu 2010.01.13. 08:43:45

Csak most döbbentem rá, hogy ez az első lista, amin rajta van a Ying Xiong - pedig nem is az évtized, de a filmtörténet egyik legjobb filmje. Riszpekt!!!

frmn 2010.01.13. 11:17:52

Úgy látom, egyes szerkesztőknél elég vastagon fogott a ceruza a távol-keleti filmeknél :) A Chihiro mondjuk elég jó helyen van.

Pizsama 2010.01.13. 12:36:02

Baby, you are gonna miss that plane. I know.

Ismeretlen_1068 2010.01.13. 15:32:17

31: és a többit láttad? mert ha nem, akkor itt lenne az ideje. :)

frmn 2010.01.13. 16:23:02

33: A Hero persze megvolt, nem is volt rossz, de ekkora nyomot azért nem hagyott. Lehet, hogy újrázni kellene, de a többire is teljesen nyitott vagyok.

nosferatue 2010.01.13. 16:55:23

Reméltem, hogy a Proposition-t viszont látom majd valamelyik listában. :)

Ismeretlen_62806 2010.01.13. 17:28:52

32: és ez akár a #20 egyik kimaradt jelenete is lehetne. :)

Gabika143 2010.01.13. 20:20:58

4: Hehe... Ez jó vicc volt. 22: Eastwood? Ficher lesz az! A JSA-t pótolnom kell sürgősen.

Gabika143 2010.01.13. 20:24:22

Áhhh, elírtam! Fincher lesz az! :)

henryjones 2010.01.14. 00:15:06

5: Greenass egy haszonleső tróger (nem anyagi értelemben). Ilyen témában filmet forgatni borzasztó emberi jellemre vall. Valós tragédiát feldolgozni, ráadásul 5 éven belül? Hősöket fényképezni olyan, mint a naplementét. Valami g betűs szót keresek. Ami a valóságban megindító, az a műveszetbe implantálva már…megvan!: giccs. Persze ő a milliomodik a sorban. Anyám, szomorú vagyok.

henryjones 2010.01.14. 00:23:37

Egy szavam se vedd komolyan, drága AE. Csak, tudod így udvarolnak az óvodások. Meg, hát feldobtad a labdát... :)

henryjones 2010.01.14. 00:29:18

GreenGRass jó csávó.

Ismeretlen_63220 2010.01.16. 06:18:58

Egy japán azt írná, hogy "Szen to Csihíró nó kamikakusi". Mint ahogy Kobayashi Kenichiro is úgy írt alá, hogy Kobajasi. Csak hogy kötözködjek egy kicsit :) Egyébként meg egyre jobb filmek kerülnek elő, szóval valahol hasonlít az ízlésünk.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása