aeon flux

ready for the action now, danger boy?

horrorisztikus hármas: the uninvited / pontypool / orphan Zalaba_Ferenc
2009. december 31. 10:44:19

Kategória: 13 komment

Az ünnepek idején mi mással kényeztethetné magát az ember akciós lánya, semmint élőhalottakkal, sátáni porontyokkal és lucskos hajú szellemlányokkal? Azt viszont nem gondoltam volna, hogy nem a bejgli fekszi majd meg a gyomromat...

Az ünnepek idején mi mással kényeztethetné magát az ember akciós lánya, semmint élőhalottakkal, sátáni porontyokkal és lucskos hajú szellemlányokkal? Azt viszont nem gondoltam volna, hogy nem a bejgli fekszi majd meg a gyomromat...

THE UNINVITED. Egy többszörösen megcsavart, szokványos zsánerelemekkel (falfehérre mázolt, nedvedző kísértetnők!) dolgozó, ám a műfajától végső soron sikeresen eltávolodó A TALE OF TWO SISTERS megkésett amerikai újrája, amely egyrészt zsibbasztóan leegyszerűsíti a koreai triplacsavart, másrészt egy odavetett, majd sarjában eltiport szerelmi szállal fenemód érdektelen elemekkel dúsítja fel azt. Az ijesztgetések nem működnek, ugyanis a szellemek bénák, túl sokat pofáznak és másodpercre pontosan akkor ugranak elő, mikor várnád tőlük; az eredeti film ismeretében a végső fordulat nem okoz meglepetést és más egyébként is reciklikált szagot áraszt, ám a film és a rendezőpáros legnagyobb hibája az, hogy hiába öltözteti lengén lánykáit, egyik sem néz ki túl jól. Ez pedig megbocsáthatatlan.

PONTYPOOL. Hogy a kanadai Bruce McDonald eddig leginkább a QUEER AS FOLK epizódrendezőjeként jeleskedett, már némi gyanakvásra adhatott volna okot, ám a nehezen megjegyezhető cím mögött rejlő ígéret (Orson Welles után szabadon egy rádióadó élőben közvetíti a világvégét) miatt bizalmat tápláltam iránta. Eleinte úgy tűnt, hogy végre jó anyagba fektettem: a honnan-ismerem-ezt-a-fazont szerepkörből valószínűleg soha ki nem törő Stephen McHattie csak annyira játssza túl a rádiós szerepét, amely egy magáról túl sokat képzelő figurától elvárható, s a felvezetés is feszült, ám idővel kiderül, hogy a rettenetesen félrevezető és buta magyar cím (A ZOMBIK VÁROSA) ellenére a világot ezúttal nem az élőholtak támadják meg, hanem egy nehezen komolyan vehető módon terjedő vírus, ugyanakkor a stáb tagjain is valami furcsa betegség vehetett erőt, ugyanis a film második fele rondán széthullik és a hézagokat a műfajtól egyáltalán nem elvárt köldöknézegetős elemek töltik ki. Így kell elbarmolni egy kiváló ötletet.

ORPHAN. Bár a kritikák nem voltak túlzottan lehúzóak és a közönség kifejezetten lelkesedett a filmért - mi több, egyfajta kultusz is elkezdett manifesztálódni a címszereplő Esther körül -, jobb lett volna, ha inkább az előjelekre figyelek, mi szerint ez a 267. ijesztő kölkös horror a sorban, a produkciót a Darck Castle finanszírozta és a HOUSE OF WAX rendezője jegyzi, érted, ugyanaz a faszi, aki szerepet adott Paris Hiltonnak. Az ORPHAN szereplőgárdája kétségkívül minőségbeli ugrást jelent (Vera Farmiga neve például könnyen felbukkanhat a legközelebbi Oscar-jelöltek között - természetesen egy másik film kapcsán), ugyanakkor a film cselekménye sokkal több bosszúságot okoz, mint egy átlagos horroré, ugyanis nagyon szeretne okosnak látszani, miközben a figurák egyik szituációt a másik után bénázzák át, és ezt olyan módszeresen művelik, hogy nagyon hamar eljuthatsz arra a pontra, hogy legszívesebben leüvöltenéd a fejüket. Az élvezhetőségen némiképp javítana a kétségkívül tehetséges Isabelle Fuhrman hátborzongató jelenése, csakhogy a forgatókönyv annyira bénán vezeti fel a nagy záró fordulatot (kb. 15 perc után kitalálható, még ha nem is szívesen hiszed el magadnak, akkor is), hogy idővel ő lesz a produkció legkomolytalanabb figurája. Talán azt már említenem sem kell, hogy a becsapódó ajtók, tükrös szekrények mögött mindig ott lapul valami rémes, ugye milyen rémes?

Címkék

kritika horror remake 2csillagos 5csillagos 3csillagos disaster movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr334537476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conjurer 2009.12.31. 10:57:07

Örülök, hogy láttam ezt az Orphan-t. A 2009-es év legjobb horrorja volt számomra a Triangle mellett.

Ismeretlen_1068 2009.12.31. 10:59:01

1: no, erről beszélek. te vagy a 74683., aki ezt mondja erről a filmről.

und 2009.12.31. 11:07:52

Az árva az utóbbi évek legjobb thrillerje SZERINTEM, a gyerekszereplő pedig magasan veri - az utóbbi idők ilyen jellegű filmjeiben szereplőket. Eddig az Engedj be! vámpírkislánya volt a kedvenc, de Esther a földbe döngöli kétszer megcsavarva a kis vizes hajú vérszívót, minimum egy Oscar-díjat hozzávágnék (az elmúlt években úgyis gagyik nyertek) mondom ezt úgy, hogy előtte meg ő volt az abszolút favorit gyerekszereplő. A másik két film közül a Hívatlan vendéget nem tudtam végignézni, az első 20 perc után a kiadvány a kukába landolt.

Ismeretlen_1068 2009.12.31. 11:13:36

ORPHAN SPOILER!!! úgy a 12. perc környékén van az a jelenet, hogy esther elmegy fürdeni és magára zárja az ajtót és mikor előjön a fürdőből, gondosan maga köré tekert törülközőben teszi azt. no, akkor mondtam, hogy "biztos egy felnőtt nő adja ki magát gyereknek", aztán arra gondoltam, hogy "csak nem, hisz nincs az a smink, amivel bárki képes lenne eltüntetni magáról 20 évet, főleg nem gyerekké változni"... és mégis. további problémám az, hogy a két gyereket nem lehet ilyen hosszan sakkban tartani, főleg, hogy úton-útfélen azon dolgoznak, hogy szabotálják esther ténykedését, akár fizikai módon is, miközben az lenne a legegyszerűbb, ha elmondanák a szülőknek, hogy a kiscsaj miben sántikál... és a férj hirtelen pálfordulása is szánalmasan hiteltelen. a többi pedig csak közhely.

partychoke 2009.12.31. 11:28:41

hát nemtom, emily browningban van valami. miatta már pont megnéztem volna, meg persze elizabeth banks miatt. na majd egyszer.

andrew1975 2009.12.31. 12:00:02

4: ORPHAN SPOILER! Azért te sem figyeltél annyira akkor, mivel a végén a doki elmondja, hogy bizony Esther teste nem fejlődött és ebbe gondolom még az arcvonások is beletartozhatnak. Ha láttál már liliputi embereket, akkor tudhatnád, hogy egy 50 éves arca kb egy harmincéves normál emberének néz ki! Na mindegy, nem vitatkozom, az tuti, hogy számodra ezek nem kedves filmek, de a két csillag durva egy kicsit! Ennél még akkor is jobb, ha a szuper-képességeiddel már a 12. percben rájöttél a csavarra. Még valami: honnan tudod, hogy reagálna egy kisgyerek, aki látta, hogy öl meg egy madarat majd később hogy veri szét egy másik ember fejét kalapáccsal, amikor azt mondja neki, megöllek, ha bármit is mondasz??? De annak örülök, hogy te csak jobb horrorokat láttál az idén, leírhatnál azért pár címet, mert úgy néz ki, nekem csak a szarok tetszettek...

Ismeretlen_1068 2009.12.31. 12:01:21

5: igen, rendkívül bájos teremtmény, csupán gumiból vannak a lábai szegénynek és ebben a filmben mindig kisnadrágban császkál. :(

Ismeretlen_1068 2009.12.31. 12:16:22

ORPHAN SPOILER: 6: te már láttál liliputi embereket? :) komolyra fordítva, a fejlődési rendellenségben szenvedők kb. 20 méterről néznek csak ki gyereknek, egyébként vonásaik, mozgáskultúrájuk, az egész megjelenésük elárulja őket. szóval a filmben maximum annyi tudományos alapja van eme kórnak, mint a gyakorta előszedett skizofréniának. de ha csak ha úgy nézzük, ahogy a film tette, nincs az SMINK, amely elfedné azokat a vonásokat és közben ne hagyjon nyomot. a gyerekek meg egyáltalán nem azt tették, amit esther mondott nekik, egy csomószor ellenszegültek neki, megtámadták(!), szervezkedtek ellene, ezer okot adtak neki arra, hogy megöljék. miért nem tették azt, ami kézenfekvő, hogy beszéljenek a szülőkkel?

und 2009.12.31. 13:05:48

8: "miért nem tették azt, ami kézenfekvő, hogy beszéljenek a szülőkkel?" Vegyünk egy példát: iskolán belüli erőszak. A kevésbé vagány tanulót az idősebb, vagy épp vele egyidős, de erősebb/gonoszabb diák terrorizálja. Előbb elveszi a kajáját, majd megverik, megalázzák stb. Ezt elég szépen bemutatták az Engedj be című filmben is. A terrorizált diákok nagy része nem szól a szüleinek, nem beszél róla, hanem őrlődik. Rengeteg ilyen esetről olvasni, hallani. Elég sokszor nem veszik észre ezt, csak azt, hogy a gyerek kedvetlen, nem eszik, stresszes, zavart stb. Ez vezethet aztán tragikus véghez. A mai világban meg pláne egyre gyakrabban tapasztalható ez meg a gyerekek körében. Itt szerintem ugyanaz lehet a háttérben. Meg azért ha jól emlékszem, a kis dög Esther azért elég szépen manipulálta a szülőket is. Tehát a kis ártatlan arc mögött egy igazi kis dög bújt meg. Az ilyen emberek a legveszélyesebbek amúgy is.

andrew1975 2009.12.31. 13:28:04

ORPHAN SPOILER: Hát szegény kislány elég nehezen tudott volna beszélni a szüleivel! :D:D Na de tényleg komolyra fordítva: nekem 2009 egyik kedvenc filmje volt az Orphan, neked nem tetszett. Nekem a The Uninvited sokkal befogadhatóbb volt, mint a Tale of Two Sisters (valószínű, ha ázsiai lennék, másképp vélekedem.) Száz szónak is egy a vége: neked nem tetszettek a filmek, nekem meg nagyon, de nincs ebben semmi baj, csak én nem tudok elfogultság nélkül beszélni róla, és kicsit "bepöccentem" a 2 csillagon. Akkor a TF2 meg a T4 nálam -5 csillagos! :D

Ismeretlen_1068 2009.12.31. 14:33:40

9: ez valóban így van, amennyiben a gyerek nem ápol túl jó kapcsolatot a szüleivel vagy egyszerűen magának való, de itt erről szó sem volt, sőt a film hollywoodiasan egy össznépi kosármeccs formájában jól be is mutatták, mennyire jól működött ez a család.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.12.31. 16:41:08

Deadline-t látta valaki? Az év legje minden olyan kategóriában, amiben benne van a "blőd" jelző.

DelMare · http://thereview.blog.hu 2010.01.23. 16:09:57

esetleg SPOILER :D úgy nézem az Orphan nagyon megfeküdte a gyomrodat, pedig szerintem sem ennyire vészes. az tény, h volt egy két kriminálisan hülye lépés, főleg a szülők részéről. a gyerekek hozzáállása meg azért érthető: a kis srác addig nyíltan támadta Esthert, amíg az nem landolt egy szikével a golyói között, a kislányt pedig érzelmileg kihasználta, ameddig a szeme láttára nem trancsírozta a nevelőházas mamát. csak ezek után figyelhető meg a gyerekek részéről a teljes kussolás a félelem miatt. azt se hagyd ki, h a kislány tudta, h Esther is tud a pisztolyról, és ki is mondta, h ő bizony el kapja anyucit. így hát igen, jó a kérdés, mit kellett volna lépniük, mikor már a saját anyjuknak sem hisz a férje. ez engem sokkal inkább zavart, mármint a palinak a maximálisan ostoba szűklátókörű viselkedése, ez tényleg zavaró volt. amúgy régen volt olyan pszicho-thriller aminél ennyire pipa lettem volna a "gonosz"-ra. ezért pirospont.;)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása