aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ne nézd meg az avatart! Zalaba_Ferenc
2009. december 28. 01:00:17

Kategória: 121 komment

Legalábbis a MOM Park eredeti nyelvű, 3D-s vetítésein semmiképp sem; feltéve, ha nem akarsz maszatolt képpel, digitális zajjal, pixelezett ákombákomokként leírható bőr- és felhőeffektusokkal (a kis felbontásban történő digitális vetítés legcsúfabb mementója), a film felétől egyre gyorsabb ütemben jelentkező pulzálással, végül teljes szétfókuszálódott látvánnyal és 3D totális szétkenődésével szembesülni. Magyarán ha élvezni akarod James Cameron tengernyi pénzből és kreativitásból megálmodott moziforradalmát, vagy egyszerűen csak félted a szemed világát és nem szívesen jössz ki a béketűrésedből, akkor nyomatékosan kérlek, válassz egy másik mozit.

Legalábbis a MOM Park eredeti nyelvű, 3D-s vetítésein semmiképp sem; feltéve, ha nem akarsz maszatolt képpel, digitális zajjal, pixelezett ákombákomokként leírható bőr- és felhőeffektusokkal (a kis felbontásban történő digitális vetítés legcsúfabb mementója), a film felétől egyre gyorsabb ütemben jelentkező pulzálással, végül teljes szétfókuszálódott látvánnyal és 3D totális szétkenődésével szembesülni. Magyarán ha élvezni akarod James Cameron tengernyi pénzből és kreativitásból megálmodott moziforradalmát, vagy egyszerűen csak félted a szemed világát és nem szívesen jössz ki a béketűrésedből, akkor nyomatékosan kérlek, válassz egy másik mozit.

Már az első másodpercekben feltűnik, hogy valami nem kóser: Pandora felbukkan a felhők közül, melyek bodros széleit csúf és vibráló digitális zaj rondítja össze, melyet valószínűleg a kőkorszaki projektor (tippem szerint úgy 1.5k-s lehet) közvetít, és mivel ez a zaj nem része a 3D-transzfernek, ezért messze kiemelkedik a környezetből, hogy még bántóbb legyen. Ez az idegesítő anomália végig jelen van a vetítésen: természetesen a lehető legnagyobb felbontást igénylő, finom átmenetekkel rendelkező (kvázi monokrómnak látszó) felületeken éktelenkedik leginkább: arc textúrákon, árnyékokban és fényekben, légköri képződményeken és betonszerkezeteken, szóval egy csomó olyan elemen, amely nélkül aligha létezhet egy film.

És ennél csak rosszabb lesz. A játékidő felétől egyre gyorsuló ütemű pulzálás észlelhető, amely először csak a zajokat kavarja meg, később pedig az élesebb kontrasztok határait is felborzolja; a film végére a pulzálás lassan epilepsziát okozó vibrálássá gyorsul, mi több, a fókusz állandóan szétesik, melynek köszönhetően a 3D is széthullik: figurák sokszorozódnak meg, egész jelenetek vesznek homályba. A végső megmérettetésre film teljesen élvezhetetlenné válik.

Ahogy nézek körbe-körbe, látom, hogy az emberek le-leveszik a szemüvegüket (megjegyzem, az egyém csutakos volt a zsírtól) és a szemüket masszírozzák. Vvalószínűleg arra gondolnak, hogy mekkora hülyeség ez a 3D és még véletlenül sem arra, hogy milyen csodálatos hely is ez a Pandora.

Végszó: a reklamációt követően a jegyek árát gyorsan visszaadják, arra pedig nem is nagyon kíváncsiak, hogy tulajdonképpen mi is a problémám. Valószínűleg nem először hallják. Négyen voltunk. A film ma egyikünknek sem tetszett.

Címkék

avatar james cameron sigourney weaver sam worthington zoe saldana aeonflux magyarvalosag 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr754537462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daemiaen 2009.12.28. 09:35:58

Kíváncsi lennék, mi a Palace válasza erre... Amúgy a WestEnd 3-as terme a legjobb RealD-s terem az országban, arra még költöttek, nem is keveset.

Reggie 2009.12.28. 09:54:25

Hm, ez nem hangzik túl jól. Kíváncsi lennék, hogy egyáltalán utánanéztek-e a jelenségnek, hogy a jövőben kiküszöböljék a hibát, vagy csak visszaadták a lóvét, aztán szartak a farmra. Én ma megyek rá harmadszor az Arénába, eredeti nyelvűre..remélem nem tapasztalok hasonlót. Az első 2 alkalom IMAX-ben korrekt volt. :)

tmichel · http://filmdzsungel.blog.hu 2009.12.28. 10:30:48

tegnapi mom-os vetítésen nekem csak a végén volt már zavaró hogy szétcsúszik a kép. igaz most láttam először az avatart és 3D-s filmeket sem nézek túl sűrűn, így nem volt sok összehasonlítási alapom :) ezek után még jobban kíváncsi vagyok az imax3d-re. ha végre lehet majd redes helyre jegyet foglalni, akkor megyek. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 10:33:28

24: szintén a 14.30-as előadáson voltál?

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 10:35:34

23: a pénztáros, akinek elkezdtem előadni a problémát, leállított, hogy ebben csak a menedzser dönthet, aki aztán kérdés nélkül felajánlotta, hogy visszatérítik a jegy árát. szóval ennyire érdekelte őket, hogy tulajdonképpen mi is volt a bajunk...

Ismeretlen_129422 2009.12.28. 10:53:45

14: HP6-ot láttam IMAX-ban, tényleg nem üvölt a hang, de legalább szép tisztán szól, a kép meg kárpótol. Szerintem spórolnak a hangerőn, s így a hangfalakon, gondolom nem olcsó mulatság az IMAX szabványos hangrendszer. :) De szerintem a MOM nem sokáig húzza, feliratos filmek ide vagy oda, Allee, Mammut biztosan alávág.

Süti 2009.12.28. 11:04:21

27: ez a nem sokáig húzza elég butácska kijelentés, hiszen olvashatod, hogy akik évek óta odajárunk, azoknak semmi baja a mozival. az, hogy néha elcsesznek egy-egy előadást, bármelyik mozival előfordulhat. voltam én már szar előadáson a duna plázától kezdve, mindegyikben.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 11:13:01

úgy tűnik, nem mi jártunk a legrosszabbul: "Én szombaton a Corvinban néztem meg az Avatart, sajnos nem mondhatom, hogy végig, mivel pont a végső csatajelenetnél behalt a 3D-s vetítő. Vagy öt percig még rádiójátékként zengett tovább a film kép nélkül, aztán húsz perc várakoztatás után közölték, hogy nem tudják megcsinálni és mivel chipkártyával fizettem nem adták vissza a jegy árát. Egy január végéig beváltható ingyenjeggyel kárpótoltak. Klasszikus. "

Ismeretlen_104405 2009.12.28. 11:41:50

20 "a lábnak viszont több hely jut az IMAX-ben" Nekem sok hely jutott, a mögöttem ülő langaléta viszont pont a fejem vonalában szteppelt. Szerintem az általános felhozatalhoz képest tűrhetőek voltak az IMAX-székek. Egyébként nem tudom, ki találta fel, hogy egy széknek homorúnak kell lennie, és erre rá kell segíteni egy kövér fejtámlával, hadd deformálódjon a benne ülő gerince (az összes mozi, busz és vonat ilyen, a színházak pont nem, de az ottani kínzóeszközök egy külön állatfajba tartoznak), de remélem, sokáig rohad majd a pokolban. :P Nincs olyan film, amit az utolsó harminc percben nem a hátam mögé gyűrt karral-kabáttal néznék. Nyaff vége. Érdekesség: a házunkban lakik egy kedves hatvanak házaspár. Soha ki nem nézném belőlük, hogy moziba járnak (inkább színházas típusúak), erre tegnap kiderült, hogy már kétszer látták a filmet. Anyu is úgy meglepődött ezen, hogy simán beleegyezett egy januári mozizásba. :-) Az IMAX lenne az igazi, oda viszont nem merem elvinni, mert abban a tömegben és melegben száz százalék, hogy megfulladna, vagy ha nem, akkor a térhatástól ájulna a szék alá. 29 Jujj, szegények. Amikor én néztem a Corvinban, minden rendben ment, ezzel szemben az IMAX-ban volt kábé negyven másodperc, amikor csak a hangosan szövegelő sötét képernyőt néztük. Ééés a legrosszabb Avatar-élmény díját kapja... http://filmuniverzum.avpuniverzum.hu/?p=5898

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.12.28. 11:48:17

off: James Horner mióta csinálja ezt a recycling dolgot? nem csak egyszerűen hasonló a dallam, a ritmika, a hangszerelés, amit valahol, valamikor már tutira hallottál, de a zene egyes részei egy az egyben át vannak kopipésztelve Horner előző munkáiból! az Apocalypto soundtrack-je megvan? Horner előkotorta a fiókjából, innen-onnan kimásolgatott egy-egy részletet, összegyúrta a stúdióban és kész az Avatar zenéje. mit ne mondjak: cheap.

Ismeretlen_87470 2009.12.28. 11:51:44

Nekem a viaszosan foltos arcok tetszettek leginkább. Eleve botrány, hogy az egész országban egyetlen moziban, naponta egyetlen időpontban adják eredeti nyelven, és az is szar minőségű. Sőt, 2D-ben, eredeti nyelven nincs is, pedig úgy akartam megnézni. Nem fogom másik moziban sem szinkronnal megnézni. Ha a nem kevés pénzért igénybe vett szolgáltatás nem azt nyújtja amire nekem igényem van, akkor felőlem becsődölhet az egész bagázs. Miért mindig oda lyukadunk ki, hogy letölteni jobb?

DCIJB 2009.12.28. 11:52:15

Hoppá! A mom parkban a hétfői angon nyelvű Avatar vetítés eltűnt a műsorkínálatból! Talán rossz volt a kópia és keddre kicserélik?

Gonzo 2009.12.28. 11:55:59

szakértőktől kérdem: látván, hogy mindenki máshol tapasztalta meg a csodát, érdekelne, hogy akkor hol a legoptimálisabb megnézni? pótkérdés: imaxban meddig szokott menni egy ilyen film? január késő ennek bejátszására? előre is kösz a válasz(oka)t.

DCIJB 2009.12.28. 11:59:55

Mivel a következő hét nap összes Avatar vetítésére már most elfogyott az összes jegy IMAX-ban, március végéig biztos, hogy játszani fogják a filmet. Január lassan olyan értelemben lesz késő, hogy nem lesz jegy, ha nem vagy elég gyors. ;)

Ismeretlen_104405 2009.12.28. 12:03:03

31 Nekem Titanic-utánérzésem volt néhány számnál, a youtube-on pedig a Tróját és az Ellenség a kapuknált emlegették fel sokan. Egyébként nem lenne rossz, van benne néhány remek, sokszor újrahallgatós pillanat (Jake enters his avatar world - 03.45-től, becoming one of the people eleje, estébé). De ez az újrafelhasználás sokat ront az élményen. A stúdiók nem akadnak fel ezen? Oké, hogy a saját cuccait használja, meg ugyanazokból a sablonokból építkeznek a filmzenés mesterek, de egy másik mű zenéjének a felhasználásához szerintem nem csak a szerző engedélyére lenne szükség.

johann 2009.12.28. 12:03:57

"Mivel a következő hét nap összes Avatar vetítésére már most elfogyott az összes jegy IMAX-ban," megkérdeztem. minden egyes IMAX-előadásra vannak még jegyek. nem fogytak el.

DCIJB 2009.12.28. 12:06:26

Van még jegy, de az összes le van foglalva, nézd meg a honlapjukon. ;) Ha január 4 előtt akarod megnézni a filmet IMAX-ban, azt csak úgy tudod megtenni, hogy kezdés előtt odamész egy órávan és imádkozol, hogy: 1. valaki ne vegye át a jegyét időben 2. a felszabaduló jegyet senki se happolja el előled

Ismeretlen_104405 2009.12.28. 12:09:37

Mondjuk az imdb-n el vannak ájulva a népek, hogy mennyire _zseniális_ ez a riszájkling-cucc, meg hogy harminc éve ezt csinálja, és John Williams is így meg úgy, továbbá a rendezők általában egy bizonyos dallamot szeretnének viszonthallani a műveikben... Biztos.

Gonzo 2009.12.28. 12:14:50

tehát IMAX. kösz az infót. várok két hetet, ha nem kapok rá, vagy nem lesz normális helyre jegy, kihagyom.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.12.28. 12:18:55

39: http://www.imdb.com/name/nm0000035/board/nest/146585328?p=2 Az utolsó poszt felhoz néhány konkrét példát, honnan lopott a mester a korábbi munkáihoz. Az Aliens nyitányát a 2001 Űrodüsszeia-ban hallottam, egy az egyben, ami ugye tudjuk, honnan van. Az Apocalypto zenéje annyira bejött, hogy CD-n is beszereztem, de fájt, amikor az Avatar-ban a zene bizonyos részeit egy az egyben visszahallottam. Arra sem vették a fáradtságot, hogy áthangszereljék és felvegyék újra, Horner kimásolta az Apocalypto Samples mappából, bemásolta az Avatar mappába, aztán hadd szóljon.

galahad 2009.12.28. 12:27:59

31: Horner gyakorlatilag a kezdetek kezdete óta saját magától nyúl + állandóan felbukkannak bizonyos kedvenc zenei motívumok (a négy hangos kromatikus "gonosz" dallam, az Aliens legelején hallható vonós főtéma, stbstbstb) bár az Avatar szerintem okosan megcsinált soundtrack lett a recycling ellenére is 34: az Imax (a lábzsibbadást leszámítva:) tökéletes, ez nem kérdés, az érdeklődést látva pedig még februárban is bejátszható minden további nélkül Amit a MOM-ról írt AE az ellenben elég elszomorító. Az Avatar napon pl. hányadék volt az egész, de ezt a Dolby3D-nek tudtam be, régebben láttam a Monsters vs Alienst RealD-ben, annak a képminősége teljesen jó volt (a Westendben voltam, lehet hogy az volt az a bizonyos 3-as terem)

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 12:32:42

30: valamelyik fórumon olvastam egy cifrábbat, igaz, hogy az illetőnek sikerült megnéznie a filmet, utána viszont szakadó hóban, éjszaka indult el gyalog(!) gödöllő irányába, ugyanis az összes tömegközlekedési eszköz szétrohadt útközben. valahol fél úton azért felszedték a rendőrök, hogy mi a frászt keres kinn a zimában hajnali 4 órakor. a film azért tetszett neki. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 12:33:53

31: ő a legnagyobb tolvaj. már a nyolcvanas években is ezt csinálta, mikor a 48HRS zenéjét hasznosította újra a COMMANDO-ban. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 12:35:19

32: elvileg az aréna is vetíti angolul (vagy már csak vetítette?). te mikor láttad a MOM-ban?

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 12:36:12

33: örülök. akkor talán mégis eljutott valakihez a panaszom.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 12:37:53

40: miért, miben lesz más az élet két hét múlva? :) ez a film még két hónap múlva is megy majd az IMAX-ban.

Brigike 2009.12.28. 12:59:37

Rögtön mi voltunk a másik kettő, akik visszakérték utánatok a pénzt, szerencsére előtte már láttuk IMAX3dben, így tudtuk, hogy valami nem stimmel, sima 3dben nézte rengeteg ismerősöm, és nem érkezett tőlük hasonló panasz. MOMpark tabu ezek után.. a visszakapott pénzből pedig ismét IMAX3d, az nagyon sajnálatos, hogy ott nem adják eredeti nyelven..

Ismeretlen_112847 2009.12.28. 12:59:46

43: Ezt itt írta valaki :) Egyébként meg én Dolby 3D-ben láttam, az Imax nem tudom hogy milyen, de ez teljesen jó volt. Az meg hogy ilyenek előfordulhatnak ami nálatok ae, az sajnálatos...

Jake 2009.12.28. 13:01:40

2009.12.24-27. - Budapest 1. Avatar - 28212 néző 2. Egyszerűen bonyolult - 14296 néző 3. A hercegnő és a béka - 11842 néző 4. Alvin és a mókusok 2. - 9222 néző 5. Poligamy - 4878 néző 6. Törvénytisztelő polgár 1944 néző 7. Alkonyat - Újhold - 1606 néző 8. Arthur: Maltazár bosszúja - 1467 néző 9. 2012 - 1390 néző 10. Páros mellékhatás - 899 néző forrás: vox Ennél a 28 ezres nézőszámnál többet vártam.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 13:04:32

50: barmok. nem tűnt fel nekik, hogy még nem teljes a lista? mindjárt az első adat a mozik leosztásánál így néz ki (az adott időintervallumban): Aréna IMAX 1 356 (az első szám az előadások száma, a második a látogatóké)

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 13:05:42

50: kérlek, rakd már helyre az illetőt. :)

Brigike 2009.12.28. 13:05:46

Teljesen egyértelmű, hogy azért fizették vissza szó nélkül a pénzt, nehogy odacsődítsünk még 15 embert problémázni, és azoknak is vissza kelljen adni az árat.. Így megúszták párezerrel.. Ami elég undorító, mert aki most látta először, az nagyot csalódhatott, pedig nem ez a 3d élmény, amit tegnap délután a MOMban látott..

argab 2009.12.28. 13:18:40

Úgy látom van egy kis zavar a 3D mozik körül. IMAX 3D: polárszűrős, Aréna. RealD: polárszűrős, speciális ezüstös vászon, ez csak a Westendben van 2 teremben. MasterImage 3D: szintén polárszűrős, több infót nem találtam róla. Westenden kívül az összes többi Palace moziban ez van. Dolby 3D: színszűrős, de nem a klasszikus erős színezésű lencsék. Az összes Cinema City, Corvin, Sugár moziban ezt építették ki, mert ezzel csak vetítőt kell cserélni, így ez a legolcsóbb.

jimbo 2009.12.28. 13:34:24

54. argab: és ezen 3d technikák között mi a különbség a néző számára? pl. hallottam olyanokat, hogy az egyiknél a gyors mozgásoknál szellemképes, vagy azt, hogy ha félrenézünk, akkor széthullik a 3d-s kép és idő kell a szemnek, hogy újra összeálljon, vagy az hogy a 3d mélységei kisebbek. mindenhol mindenfélét olvastam, csak még igy konkrétt választ még nem kaptam, gondolom, mert még senki sincs vele igazán tisztában.

Gonzo 2009.12.28. 13:34:25

"miért, miben lesz más az élet két hét múlva? :) ez a film még két hónap múlva is megy majd az IMAX-ban." nem fog érdekelni két hét múlva :o)))) már jó előre behűtöttem magamnak A Keresztapa 1-2-őt, meg néhány hetvenes jointot, szóval ha Avatar előtt nézem meg őket, biztos nem fog érdekelni. :o) amúgy minden oké. de akkor IMAX a nyerő. igazából ezt szerettem volna tudni.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 13:39:32

54: mikor a postot írtam, én is próbáltam kideríteni, hogy milyen formátum van a MOM-ban, de mindenhol csak ködös információkat találtam. erről a Master Image-ről tudna valaki valami normális felvilágosítást?

Ismeretlen_112472 2009.12.28. 13:41:46

54: Köszi szépen! Én bevallom nem tudtam hogy melyiknél mi a különbség. Eddig! Az tuti hogy akkor a Dolby 3D-t messziről elkerülöm. :) Marad az IMAX vagy a Westend.

argab 2009.12.28. 13:53:23

Itt van két részletes és jó írás, ismereteim nagy részét én is innen szedtem: http://logout.hu/cikk/imax_maximum_3d/bevezetes.html http://logout.hu/cikk/reald_3d_mi_folyik_a_vaszon_mogott/bevezetes.html MasterImage-ről infót szinte semmit sem találtam. Annyit írtak róla, hogy olcsóbb valamivel kiépíteni és üzemeltetni mint a RealD-t, de hogy technikailag milyen differencia van, azt nem tudom. Dolby 3D a legolcsóbb megoldás, mert nem kell hozzá ezüstös vászon, maradhat a régi (polárszűrősnél szétesne a polarizáció a sima vászonnal). De szerintem akármilyen jól van megcsinálva, mindenképpen a leggyengébb minőségű lesz a 4 közül. Beleszól a színekbe, és az agynak kell szétválasztani a két képet, mint a régi piros-kéknél, nem a szemüveg teszi meg előtted.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 13:59:49

59: köszi az infót. nem tudom, a MOM-ban cseréltek-e vásznat, ugyanis ez rémesen mocskos volt...

argab 2009.12.28. 14:11:41

60: vásznat ott is kellett cserélniük, mert a régivel nem megoldható a polárszűrés. 55: személyes tapasztalatom az volt, hogy a RealD teremben az oldalirányú mozgásoknál folyamatosabbnak tűnt, Imax-nél volt benne valami kis darabosság. Gondolom attól lehet, hogy RealD-ben többször villantják fel a képkockákat, tkp magasabb az fps, mint Imax-ben. Viszont ott a vászon mérete lehetővé tette, hogy teljesen a látóteredet lefedje, míg RealD-nél zavart hogy ott a széle, ahol véget értek a dolgok, és folyton kirángatott az élményből.

argab 2009.12.28. 14:46:23

Kis kiegészítés a Dolby 3D-hez: nem teljesen úgy van mint gondoltam, de találtam róla egy egész jó kis leírást. A fény hullámhossz alapján szűr a két lencse, tehát a polárszűrőshöz hasonlóan egyik szem csak az egyiket, másik csak a másikat látja. A piros, kék és zöld színtartományokat tkp elosztják a két szem között, ha jól értelmeztem az írást. Itt egy kép az érthetőség kedvéért: http://4.bp.blogspot.com/_nfvnk3YEgnE/SidUmOQK7WI/AAAAAAAAAE0/wGVvNp_koNc/s1600-h/interference-filter.gif eredeti, bal szem, jobb szem a három grafikon

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.12.28. 14:52:31

http://www.tmz.com/videos?autoplay=true&mediaKey=f05e29e9-9294-4472-8649-d84a40f5864c&isShareURL=true

DCIJB 2009.12.28. 15:41:14

Az a vágás a videó elején nagyon gyanús. Ez nem rajongó volt, azonnal feltette volna a dedikált posztert az e-bayre.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 15:43:46

cameron egy seggfej. van, aki ezt még nem tudja? :)

Master Tom 2009.12.28. 15:56:17

Tényleg jó tudni, hogy ennyiféle 3d technika létezik. Nos mivel én debreceni cinema cityben néztem, ezért ott nyilván dolby3D van, ami a leggyengébb cucc az összes közül. És tényleg tudom igazolni, hogy a gyors mozgásoknál kissé elhomályosult a kép, valamint a távoli képeknél egyáltalán nem érződött a mélység, ott mintha 2D lett volna a film. Kérdésem tehát: van akkora különbség az imax3d és a dolby3D között, hogy megérjen egy pesti utat? :)

subvoxel 2009.12.28. 16:20:45

Én az AVATAR-t (és sok más 3D-s filmet) Dolby 3D-ben néztem meg (a kolozsvári Cinema City-ben), és nagyon meg vagyok elégedve ezzel a technológiával: éles és elég világos kép, szép színek, erős 3D-s hatás, semmi szellemkép. A jó minőséghez viszont egy jó vetítő is kell, erős lámpával. Nekem egy 2K-s Christie CP2000-es vetítőhöz volt szerencsém. Májusban láttam két 3D-s filmet a pesti IMAX-ben, és mindkét alkalommal méretes "táncoló" fekete piszkok is ki lettek vetítve a vászonra... Ezzel most mi a helyzet? Ellentétben a Dolby-val, szellemképet többször is láttam kontrasztosabb részeknél. A RealD-t még nem tudtam kipróbálni, viszont a leírások alapján ennek a képszeparációja sem a legjobb, ezért egy "ghost busting" :) nevű képfeldolgozási eljárást alkalmaznak, ami csökkenti a szellemképek erősségét. Dolby 3D-nél ilyesmire nincs szükség.

Ismeretlen_112472 2009.12.28. 16:22:49

66: Én mondjuk csak IMAX 3D-ben láttam, de nem vesz rá a lélek sehogy sem hogy beüljek egy "sima" 3D-re. Főleg nem egy Dolby-sra. Ha el is mennék akkor is max a Westendbe és csakis kíváncsiságból, és úgy hogy utána még egyszer megnézném IMAX-ban is. :) Kicsit elvetemült vagyok? Arra én is kíváncsi lennék, hogy látta-e valaki IMAX3D-ben és natúr 3D-ben a filmet. Szerintem Master Tom mindenképpen megér egy pesti utat a film. Remélem jobban jársz majd mint a fentebb belinkelt Filmuniverzumos kolléga. Amúgy múlt hét kedden a Debrecenből felutazó apósomat és sógoromat vittem el karácsonyi meglepiként az IMAX-be AVATAR-ozni. Gondolhatod hogy mennyire odáig voltak. Szóval ha van fölös pénzed akkor ruházz be, mert frenetikus élmény így nézni a filmet. (Aztán számolnod kell majd a mellékhatással: újra és újra meg akarod majd nézni, és persze hasonló minőségben...)

Master Tom 2009.12.28. 16:32:00

Köszi szépen _aTom! :) Most már egyre inkább hajlok rá. :D Csak hát az is közre játszik itt, hogy már megnéztem 2x dolby 3D ben, annak ellenére, hogy magával a filmmel bizony nem vagyok elégedett, illetve csak nem tudott felnőni a túl magas elvárásimhoz. Aljas dolog ez a hype.. De mivel te is, és mindenki nagyon dícséri az imaxot, csak érdekelne már. Az Avatarnál jobb filmet technikailag nem tudok elképzelni az imax szüzességem elvesztésére. :D

Master Tom 2009.12.28. 16:37:33

Subvoxe, köszi neked is az infokat, ezek szerint Kolozsváron jobb a vetítő, mint nálunk. :D

galahad 2009.12.28. 16:40:52

55: Ami az oldalirányú fejmozgást illeti, az elvileg a lineáris polarizációnál probléma, mert ott azonnal szétesik a kép ha oldalra döntöd a fejed, de az IMAX-ben meg a RealD-nél körkörös polarizációt alkalmaznak, nekem mindenesetre nem volt még ilyen problémám, a Dolbynál se (mondjuk eléggé meredten bámultam a vásznat az avatar day-en meg az IMAX-ben is:) 61: lehet, hogy többször villantják fel, de a filmet gondolom ugyanúgy 24 fps-el fényképezték, a darabosság azon múlik, nem? Nekem inkább az az érzésem, hogy 3d-ben eleve több képkockával kéne fényképezni, mivel egy fokkal reálisabb a látvány, feltűnőbb az a jellegzetes mozikamerás, 24 képkockás "ugrálás"

galahad 2009.12.28. 16:42:13

vicces, most olvastam, hogy Cameronnak is ugyanez volt a véleménye: "In January 2007, Fox announced that the studio's Avatar would be filmed in 3D at 24 frames per second despite Cameron's strong opinion that a 3D film requires higher frame rate to make strobing less noticeable"

argab 2009.12.28. 16:50:56

71: igen, a film 24 fps, de a folyamatosságérzésben sokat javít, ha minél többször villantják fel ugyanazt a képkockát. Cameronnak szerintem is igaza volt, 3D élményen biztos rengeteget javíthatna ha dupláznák a képkockaszámot. IMAX-ben úgy tudom nem körkörös polarizációt használnak, hanem fixet, mivel 2 vetítővel vetítenek. Egyébként most hogy jobban utánajártam, meg többen pozitívan nyilatkoztak, 30-ára le is foglaltam az Allee-ba egy jegyet Dolby 3D-re. Úgy is meg akartam nézni eredeti nyelven is. :)

galahad 2009.12.28. 16:53:04

67: érdekes, én pont a dolbynál tapasztaltam szellemképet (Aréna - Avatar-nap), az IMAX-ben eddig sosem, a realD-re már nem nagyon emlékszem, de mintha ott is előfordult volna. Lehet, hogy a Dolbynál ez függ a szemünktől is, nem? színtévesztők, ilyesmi:)

Ismeretlen_112472 2009.12.28. 16:57:11

67: Én szellemképet egyik alkalommal sem láttam, de most hogy említetted, másodjára két alkalommal láttam a képernyő bal féltekén középtájt egy aprócska fekete piszkot. Mire észrevettem már el is tűnt. Gondolom a vetítő elé mászhatott valami. Az első alkalommal semmi nem volt (vagy csak nem vettem észre, annyira az összképpel foglalkoztam).

argab 2009.12.28. 17:09:10

75: én is a bal féltekén láttam piszkot, de viszonylag lent, a vászon alja felé. 3* is feltűnt egy pillanatra a film vége felé, aztán el is tűnt, de mindháromszor pontosan ugyanott volt.

galahad 2009.12.28. 17:12:58

73: úgy olvastam, hogy IMAX-ben többfélét is használnak, van körkörös, lineáris polarizáció, meg aktív szemüveges változat is. A körköröshöz is két vetítő kell, épp az a lényeg, hogy az egyik képnél a hullámok rezgési síkjának normálvektora balra forog, a másiké meg jobbra (ha jól értem) és ezt a forgást valahogy két hullám szuperpozíciójával érik el... de még belemélyedek ebbe:)

galahad 2009.12.28. 17:24:23

a realD-nél meg valami speciális előtétszűrővel váltogatják a kettőt és úgy oldják meg egy projektorral

subvoxel 2009.12.28. 17:50:17

74: Két esetben lehet látni szellemképet: ha nem szeparál elég jól a szemüveg, vagy ha túl erős 3D-s hatás miatt nem tudnak a szemeid konvergálni, azaz nem áll össze a 3D-s kép. Nekem az AVATAR-nál csak egyetlen jelenet nem állt teljesen össze: a hibernációs kapszulák az űrhajóban, a film elején. 75,76: Köszi az infókat. :) Ezek szerint most már nem annyira rossz. Amikor én voltam, szinte végig volt elég sok piszok, sajnos nem csak a széleknél.

actionboy 2009.12.28. 18:14:14

Meg is érdemli, aki egy filmért képes több órát vonatozni (hóesésben meg pláne!), vagy a film után gyalog hazaindulni Gödöllő irányába. Nagy az Isten állatkertje... Ha januárban nézte volna meg, biztos jaj de lemaradt volna. Ez egy meglehetősen túlértékelt film szerintem (bár mindenhol magasztalják), kár is érte minden szó. Ha nekem film közben cseszik el a vetítést, kimegyek (és nem ülöm végig, mert amúgy sem tudnék figyelni a dühtől), és nem kis jelenetet rendeznék. Amúgy ez a fajta tendencia vidéken is divat. Vidéki mozik hányszor tették tönkre a filmélményt...

kekec 2009.12.28. 18:34:47

Mivel hozzám legközelebb Cinema City-féle Dolby 3D van, ezért leginkább oda járok. Ezidáig semmi panaszom nincs, a kép mindig tökéletes volt. Voltam már az IMAX-ben is és láttam a Westend 3D-s termében is vetítést, de részemről egyáltalán nem tapasztalható különbség a 3 féle technika között.

Action 2009.12.28. 18:56:44

Én is Dolby 3D-ben néztem meg és semmi gondom nem volt vele, bár nekem ez első élmény volt, nincs összehasonlítási alapom. A mozi vidéki volt, soxor láttam már ott filmet, és mindig kifogástalan minőségben. Az, hogy az Avatar túlértékelt, vagy nem, az idő eldönti. Nekem bejött, de nyilván sokakat nem izgat a hype. De van olyan jó, hogy simán működik 2D-ben is.

Komplikato 2009.12.28. 19:27:54

Én IMAX-ban néztem, a film is bejött, a 3D és az IMAX vászon is :) De. Mások ugyan azon helyen máskor nézték, és ki a homályos képre, ki a gagyi hangra panaszkodott, ezekből én semmit sem tapasztaltam szerencsére. Ellenben kis fekete pöttyök voltak a jobb szememnek szóló képen, gondolom kopik a szemüveg rendesen ...

Ismeretlen_62806 2009.12.28. 19:41:01

ae #15: nem, csak kétszer. 17-én és 18-án. úgy látom, ennél a filmnél ez a minimum. :) egy angol imax vetítésre még befizetnék, de az ebben az országban nem fog megtörténni. :)

Ismeretlen_112472 2009.12.28. 20:21:40

A legközelebbi IMAX egyébként hol van? Bécsben? Korábban volt egy kis diskurzus a zenéről. Nekem nagyon tetszik. Mostanában szinte csak ezt hallgatom. (A zenére egyébként első nézéskor fel sem figyeltem. Ami a szakik szerint jót jelent. Mert akkor jó egy filmzene, ha a zenei aláfestést észre sem veszed...) Én az Apocalypto zenéjét nem sűrűn hallgattam. Hornernek a 200 éves ember és a Titanic zenéje ismertebb a számomra. Nekem ez a mostani teljesen újszerűnek tűnik. Vagyis inkább a Narnia Krónikáinak 1. részének zenéjével fedeztem fel egy két hasonlóságot, de lehet az csak véletlen.

galahad 2009.12.28. 20:54:04

A zenével valahogy úgy vagyok, mint magával a filmmel - minden egyes momentumra rá lehet mutatni, honnan szedte elő Horner, most az egyszer fura mód mégis összeáll a dolog, és az összhatás bizonyos szempontból még eredetinek is tűnik.

galahad 2009.12.28. 21:11:08

szerintem a bécsi IMAX-ben német szinkronnal adják :D már a trailer is halálos németül (eszembe jutottak a régi szép idők, amikor a "Krieg der Sterne" ment a Pro7-en... még a SW logót is átírták a barbárok:)

Ismeretlen_62806 2009.12.28. 21:13:30

én mindkét nézésnél felfigyeltem a zenére. illetve arra, hogy mennyire idegesít. soha nem voltam horner rajongója, de ez a soundtrack szerintem csak ront a filmen.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 21:14:40

88: a fanfárra bevonuló kalapácsfejű rinocéroszok a film mélypontjai. sok szempontból, de leginkább a fanfárok miatt.

Ismeretlen_62806 2009.12.28. 21:17:32

nem akartam kiemelni, de bennem is ez a momentum maradt meg leginkább. másodszorra is azt hittem, hogy rosszul hallok.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 21:21:33

84: valamiért az tudatosult bennem, hogy az a két megtekintés IMAX-ben történt. talán csak a helyszín miatt.

Ismeretlen_62806 2009.12.28. 21:25:12

áhh, én szerintem utoljára kb 5 éve láttam szinkronosan filmet. de ezt már csak egy hétig mondhatom el, mert a békát szerintem bevállalom.

Ismeretlen_62806 2009.12.28. 21:30:07

hoppá, most látom, hogy az Arénában megy eredetiül. akkor továbbra is sznobulhatok. :)

DelMare · http://delmaresreview.blog.com 2009.12.28. 22:05:25

nos, így h túlvagyok a Dolby3d-s verzión is, (már csak a CAM-es maradt otthonra:), azt be kell látnom, h az IMAX3D-s technika azért lényegesen jobb, mind a kettőnél. 1. lehet, h a Dolby3D-nél, én is szar szitut fogtam ki, de messze ez volt a leggyengébb, mind a 3d-s megjelenítés, mind élesség, ezáltal összélmény szempontjából. ez volt az első filmem ilyen típusú vetítésen (Corvin). 2. a Real3d, az Arénában alapvetően jó volt. néha érzékelhetőek voltak élességbeli problémák és elég gyakran tűnt úgy, h 2d-ben maradt a film, de azért messze nem volt olyan gáz mint a Corvinban. mind két esetben azonban két dolog nagyon zavaró volt. az egyik, h (bár azt hittem így lesz a tuti) közép-középen ülve (8sor), eszméletlen "ablak" hatás érvényesült. magyarul tényleg olyan volt mintha egy sötét dobozból kukucskáltunk volna ki. a másik, h pont a középső lépcső mellett ülve, a kib@szott lépcsőlámpák nagyon zavaróak voltak. néha a saját szememet láttam visszatükröződni a 3ds szemüvegben. jó nagyokat kacsintottam magamra, nagy feeling volt..:) ez azért is érdekes, mert nem először voltam R3D-s vetítésen és nem volt még ilyen problémám (Westend: Beowulf, U2 koncertfilm, Up, Utazás a Föld középpontja felé(asszem), Véres Valentin) 3. az IMAX3D meg konkrétan a beszarás kategória volt nálam, pedig itt sem ez volt első alkalom. Láttam a dinós rövidfilmet (nemtom a címét) és ugye a Potter első 20perce volt még itt. az Avatar azonban nálam abszolute top kategória lett. nem is akarok itt hozsannázni, de ha vmit, ezt látni kell akkora élmény. leginkább amiatt, hogy nem érzed a doboz-ablak hatást, és a kép végig tűéles volt, így tényleg bent van az ember segge a dolgok közepében. azt azonban mind a három vetítési fajtánál igaz, hogy nem igazán kényelmesek elsőre, kell legalább (nálam) 15-20perc mire a szem megszokja a fókuszálást és az idegen terhelést. viszont nálam soha nem okozott fejfájást. nos igazából ennyi a lényeg, remélem tudtam mondani használható dolgokat.

Ismeretlen_112472 2009.12.28. 22:39:42

94: Számomra tudtál! :) Szóval akkor az IMAX 3D a legjobb! Azt hiszem harmadszor is ugyanitt ugyanúgy. Csakis az élmény kedvéért. És semmi r3d vagy d3d. :) Én is csak ajánlani tudom mindenkinek. (Habár ezt már elmondtam korábban is egy párszor.)

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 22:56:50

1-2 hónap múlva szerintem én is újrázok egyet az IMAX-ban. aztán legközelebb majd BD-n. :)

stepboy 2009.12.28. 23:31:29

94: előtted írták vhol, h az Arénában is Dolby 3D van, akkor ha jól számolom a RealD még nem volt meg :-P Egyébként én is az IMAX-ot ajánlom, mert a nagyobb vászon miatt a teljes látómezőt átfogja a kép (mondjuk én a harmadik sorban ültem). A sima mozivászon egyszerűen túl kicsi, pedig ott is próbáltam viszonylag közel helyet foglalni. Technikailag minimális probléma volt csak (az IMAX-ban koszos volt néha a kópia, a Dolbysnál meg mosott volt gyors mozgásnál a kép), de ettől függetlenül megérte megnézni a filmet.

DelMare · http://delmaresreview.blog.com 2009.12.29. 00:27:16

95: örülök! 97: jaja, köszi! a reald tényleg a westendben volt. a többi ok.

Balee 2009.12.29. 01:26:26

Én momban néztem meg asszonykámmal múlt kedden, de semmi baj nem volt vele. Egyébként nem értem ezt a zsíros szemüveg témát. Nekünk lepucolt tiszta becsomagolt szemüvegeket adtak. Tökéletes volt a kép és a hang is és szinkronosan néztük mi is. Senkinek egy szava nem volt a teremben. Egyébként szemüveges vagyok és -3 és -3,75-ösek a lencséim. Ennek ellenére szinte semmi problémám nem volt a film közben, talán a közepénél egy kis könnyezés. És higgyétek el: egy szemüvegest sokkal jobban lefáraszt egy ilyen film kép világa. Ha már összehasonlítás. Tesóm megnézte momban és mamutban is 3d-ben. Mamutban annyi baja volt, hogy kicsi a vászon. Momban semmi problémája nem volt neki sem. (Ő volt az akit hajnalban rendőrök hoztak haza hóviharban Avatar után:)) Ja egyébként a mamut 1 termei a legszarabbak. Anno még nyitáskor is ugyanez a technika volt bennük. Elavult fos, ezt sajnos már többször tapasztaltam.

Ismeretlen_112472 2009.12.29. 08:17:20

Az IMAX-ben sajnos nem becsomagolt szemüvegeket adnak, és bizony sokszor zsíros, de mivel én is szemüveges vagyok szerencsére van nálam mindig egy mikroszálas "csoda szemüvegtörlő", és azzal átszaladom a 3D-s pápaszemeket is. ;) Amúgy egyáltalán nem volt zavaró a szemüvegen lévő szemüveg használata. Sem kényelmi, sem technikai szempontból.

Ismeretlen_1068 2009.12.29. 08:22:35

IMAX-ban a HP6-ot jellemző, teljesen középre "pozicionált" koszfolt problémájával nem találkoztam, minden szempontból tökéletes élményt nyújtott, viszont egy dologra azért kíváncsi lennék: ott 1.78:1 képaránnyal ment a film, minenhol máshol (2D-ben és 3D-ben egyaránt) 2.35:1-ben, viszont egyiknél sem éreztem információvesztést. na most, melyik lehet a csonkolt? az IMAX képéről nyisszantottak le vertikális csíkokat vagy a másikéról horizontálisat?

Ismeretlen_112472 2009.12.29. 09:12:50

Hmmm... érdekes kérdés. Mindkét verzió lehetséges, de én mégiscsak az utóbbira tippelnék. Ha az 35mm-es verziót csonkolták volna hogy IMAX legyen belőle, akkor azért az a felbontásban csak feltűnt volna. Úgy értem szemcsésebb lett volna a kép olyan nagy vásznon nem? Márpedig az tűéles volt. Igaz én 2D-s moziban anno ezt a részt nem néztem meg csak IMAX-ban. DVD-n vagy BR-en nem jelent meg IMAX anyag? Akkor talán össze lehetne vetni a képeket.

stepboy 2009.12.29. 09:18:11

101: szerintem mindkettő kép a csonkolt. Úgy rémlik, h a T2 extra lemezén volt egy kis prezi arról, h Cameron hogyan vette fel az egyik jelenetet. Na ott az volt, h az adott eredeti képből mindig csak az aktuális képaránynak megfelelő részt hagyták meg - gondolom Cameron még mindig így dolgozik.

Ismeretlen_1068 2009.12.29. 09:21:46

kíváncsi leszek, milyen képaránnyal jelenik meg BD-n a film. ha lesz belőle "big screen edition", akkor azt fogom begyűjteni. ha azt a módszert alkalmazták, mint a TDK esetében, akkor a 2.35:1 a csonkolt(abb): TDK DVD: http://i166.photobucket.com/albums/u98/adzez/TDK/57d603d4.png TDK BD (IMAX): http://i166.photobucket.com/albums/u98/adzez/TDK/826d65d4.png

Ismeretlen_1068 2009.12.29. 09:24:28

103: arra gondolsz, hogy eredetileg 4:3-ban vette fel a filmet, aztán abból nyisszantotta ki mindkét kópiát? ez is egy lehetőség. majd áttanulmányozom a werkeket, hátha valahol kiszúrom.

Ismeretlen_1068 2009.12.29. 09:31:27

63: http://www.joblo.com/index.php?id=30157&mediaKey=5ad89a11-14db-470d-a466-743668648ee5&isShareURL=true hasonlóan frappáns no-nonsense reakció. :)

Ismeretlen_112472 2009.12.29. 09:39:32

104: Igen, szerintem ez történt. Az IMAX-ból levágtak hogy hagyományos méretű legyen a kép. Amúgy milyen brutál felbontása van annak az általad belinkelt képnek a DVD-shez képest.... hihetetlen. Azt láttátok hogy az Aréna megnyitotta a jegyfoglalás lehetőségét egészen Január 13-ig? Mondjuk a középső részeken szinte minden jegy elkelt már minden időpontban, de azért el lehet még csípni jó helyeket.

Ismeretlen_1068 2009.12.29. 09:46:26

107: én januárban meg sem próbálok helyet foglalni. március elejéig nem lesz olyan film, ami leválthatná az AVATAR-t az IMAX-ben, szóval egyelőre nem hajt a tatár. a BD és a DVD között ekkora a különbség. :)

Ismeretlen_112472 2009.12.29. 10:50:14

Most hogy elolvastam a 3D-s vetítés technikai rejtelmeit, azért elmerengtem hogy milyen felbontású filmek várhatóak még a jövőben. Ezek szerint a BR felbontás a 2K (felfelé kerekítve), aztán jön majd a 4K, 6K és isten tudja még hogy milyen további dolgok... Persze ezek már nem BluRay-en hanem valami más adathordozón. ;) Jobb nem belegondolni. ;)

Reggie 2009.12.29. 11:08:35

Tegnap megnéztem eredeti nyelven is az Arénában, tökéletes volt a képminőség. Még élesebbnek is tűnt, mint IMAX-ben. Persze a képarány miatt van némi vizuális információveszteség, de a hang mindenért kárpótol. :-)

Ismeretlen_112847 2009.12.29. 13:25:39

101: A Fusion tudtommal 16:9-ben vesz fel, szóval az Imax verzió a nem csonkolt. Volt is egy összehasonlító kép erről, azon a képkockán lett szemléltetve amikor Neytiri festett arccal néz, ott elég jól látszott ez. Na majd megpróbálom előkeresni.

tmichel · http://filmdzsungel.blog.hu 2009.12.29. 13:30:04

25: szintén. ezen is látszik, hogy tapasztalat kell, a tudatlanok (aka én) mindent megesznek, ha nem tudják mi az.

kbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.12.31. 00:41:14

Én annyit tudok hozzátenni az eddigiekhez, hogy akármilyen film, CSAK az Aréna CC-be szabad menni. Akkor is, ha nem IMAX. Többször panaszkodtak ismerőseim, hogy milyen szar volt valahol a 3D, amit sose értettem, hogy miért, hiszen én kurva jót láttam - és mindig kiderült, hogy én az Arénában, ők meg Corvinban/Westendben/akárhol látták.

argab 2009.12.31. 01:28:11

Nos minden negatív amit eddig írtam, gondoltam a Dolby 3D-ről (Allee) visszavonva. Igazából előhúzva az emlékekből a régi RealD élményeket és a mostani Avatart összevetve nem igazán tudok különbséget tenni a kétféle technológia között. Persze a tényszerű összehasonlításhoz RealD-ben is látni kellene az Avatart. Talán még az is meglesz valamikor. :) Dolby 3D vs Imax 3D: nos legnagyobb meglepetésemre az előbbit tudnám kihozni győztesnek. A kép élessége, részletgazdagsága érezhetően jobbnak tűnt számomra, és a 3D élményt is jobbnak éreztem a Dolby 3D alatt. De azért hozzáteszem, Imax-ben eléggé elöl, a vászonhoz közel ültem, Dolby 3D-ben pedig szinte a terem közepén. Itt leginkább az zavart, hogy a szemüvegbe bevilágított a lépcsők világítása, különösen sötét jelenetek alatt zavart. És ami méginkább meglepett: este 10-es vetítés, ráadásul full original, felirat nélkül, és szinte teltházas volt most az Allee-ban. És nem csak külföldiek, hanem elég sok magyar is volt beszéd alapján.

Ismeretlen_1068 2009.12.31. 06:54:45

114: nem kevesen vagyunk, akik eredeti nyelven szeretik nézni a filmeket. :) amúgy a szereplők motivációi, főleg a karakterszereplőké sokkal jobban átjött eredeti nyelven: sigourney nem tűnt erőltetetten vagánynak, ribisi igazi tenyérbemászó majom lett, déli akcentusának hála lang pedig még inkább badass. hozzáteszem, hogy nem rossz a szinkron, a két főszereplő magyar hangja egészen fenomenális.

stepboy 2010.01.01. 19:28:52

Itt egy elég jó összefoglaló az aktuális 3D technológiákról: http://pro.jvc.com/pro/microsite/3d/technology/cinema.html A Dolby-nál annyi az eltérés, h a tárcsa nem a vetítő és a vászon között van, hanem a lámpa és a kép között, tehát a projektorban. A Masterimage egy dél-koreai cég, gyakorlatilag ugyanazt a technológiát viszi tovább, mint a RealD - könnyű összekeverni a Silver Screen miatt. Gondolom olcsóbbak a licencdíjak, ezért terjed annyira. Nálunk az IMAX 3D-ben két vetítőt használnak, egymásra vetítik a két képet, de a szemüveg miatt a szemekre már csak a megfelelő kép jut. Ezért nem esik szét a kép mozgás közben - viszont a képfrissítés azt hiszem lassabb is (72 helyett csak 48 képkocka oldalanként), tehát akinek "gyorsabb az agya" az még mindig érzékelheti az eltérést.

Ismeretlen_1068 2010.01.01. 23:46:59

116: az imaxban csak testpozíció-változtatás során éreztem némi képszétesést: ezek szerint a testem gyorsabb, mint az agyam. akkor viszont nem értem, hogy lehetek még életben? :)

stepboy 2010.01.02. 10:39:11

117: ja, az abból ered, h nem olyan polarizációt használnak mint a RealD-s, Masterimage-s mozikban. Szóval az IMAX 3D nálunk ebből is hátrány, h "be kell lőni" a fejtartást. Ha legközelebb mész, majd próbáld ki: a fejedet döntsd meg egy kicsit oldalra - szét fog menni a kép. Amiről én írtam, az az alacsonyabb képfrissítésből eredő szaggatás mozgás közben. Ezt van aki érzékeli - ilyenkor elég zavaró lehet, h a kép a teljes perifériát körbeveszi. Szerencsére én nem vettem észre, így nekem folyamatos volt a kép az intenzív kameramozgásoknál is. Viszont olyan esetekben, amikor egyszerre csak egy képet vetítenek a vászonra (tehát csak az egyik szemnek megfelelőt), akkor a jelenettől függően (pl. gyors képváltozás), az agy már nem lesz képes a teljes képet összerakni - ezért van az, h ezeknél az egyvetítős megoldásoknál mindig darabosnak látjuk a mozgást.

nolan 2010.01.10. 15:29:38

sok értelme nincs a magyarorszàgi imax3dt és a real3d-t osszehasonlitani avatar tekintetében. imaxban csak szinkronosan adjàk tehàt ahhoz màr a magyarok hozzànyultak, igy kvàzi nem az eredeti filmet nézed. az egyetlen hely ahol érdemes megnézni az az aréna real3dje. tokéletes kép és eredeti nyelven, semmi gàny felirat vagy méggànyabb szinkronprobàlkozàs. tovàbbà a magyar imax3d esetében jol teszed ha nyakmerevitot veszel vagy karot nyelsz mert ha mozgatod a fejed akkor pàpà vizuàl.

Krissz 2010.01.12. 21:29:06

Írták a csak IMAX-et: -CSAK IMAX! Ne hallgassatok senkire, komolyan, most lesz az 5. IMAX vetítésem csak AVATAR-ból(egyx láttam eredeti nyelven is r3d-ben), CSAK IMAX! Abban 4. megnézésre is ott volt egy bizonyos varázs, aki látta többx IMAX-ben az tudja miről beszélek: -vetítésről vetítésre a kb20.perctől(mikor Jake elkószál, először vetik be magukat a dzsungelbe)úgy beszippant, hogy a végén eszmélsz fel széles mosollyal az arcodon, hogy a picsába már megint vége... De egyebek az objektív megítésés miatt is: - IMAXben megvan a kép teteje és alja is amit Cameron oda álmodott(apró rész, mikor Torukkal elkap egy skorpiót, megpörgeti, és nekivágja a nagy szállítónak noss az a jelenet aIMAX-ben végig látszik, a toruk orrától a skorpió farkáig, míg simában nem -hang sokkal durvább(első olyan filmem aminél egyértelműen sokkal jobban átjön a film mint eredeti nyelven) térhatás is profibb -a kép pengeéles, a 3d egyszerűen megfogahtó! A képminőség között olyan difi van a simához képest mint az xvid-720HD között, és ez nem vicc(feliratokon látszik legjobban) -400m2 vászon PONT. (megsúgom a Corvin Korda vászna 170m2!) -és még egyx VARÁZSLAT, a film beleprésel a székbe IMAX-ben sokadjára is, r2d-ben ebből semmit nem éreztem A fejet nyugodtan lehet mozgatni :) Forgatni ne forgassad a szemeid vonalát vízszintesből(ugyanis más technológiával megy ki a kép) De nem kell karót nyelve ülni, amúgy is úgy fogsz, mert ledöbbensz a látványtól. R3d nagyon elmarad ettől. Eredeti nyelven is látni akarom, ezért jvhét irány London, OdeonIMAX!

András · http://www.zomfoto.hu 2010.05.11. 15:04:35

Üdv mindenkinek! Viszonylag kései Avatar nézők voltunk a barátnőmmel. (2010.04.21) Ezt csak azért írtam le elöljáróban, mert a kommentekből arra következtettem, hogy ha az ember nem a premier környékén nézi a filmet, akkor már nem az eredeti minőséget kapja, hanem valami Tesco-sat. Nem tudom, remélem nincs így bár itthon mindent elképzelhetőnek tartok. Néhány adat a pontosság kedvéért: Avatar (szinkronizált), IMAX Aréna Pláza, 2010.04.21, 22:15. Vizuális élmény: Az első pár percben kiderült, hogy valami nem stimmel (azt hiszem ezt már más is írta előttem, kb. ugyanezekkel a szavakkal). Szellemkép és vibrálás, hogy egészen tömör legyek. Először azt gondoltuk, szemünk még nem szokta meg az új élményt. Aztán gondoltam a fene rossz látásomra (az egyik mínusz feles), meg arra, hogy nem jól áll a fejem (forgattam bőszen) és a kapott szemüvegen lévő muslicák is eszembe jutottak. (Ez persze túlzás de azért volt rajta ez-az.) De hiába, a helyzet már nem változott a film végéig, hogy a rosseb egye ki a szemünket. Viszont a büszkeség érzése töltött el mikor rájöttem hogy az ékes Na’vik-i nyelv angol feliratozását majdnem tökéletesen értem. Látod – mondtam magamnak – az a másfél évtizednyi angol tanulás? Na és mi van a többiekkel!? English esetleg Na’vik? Vagy észre sem vették, hogy olvasni kell mivel épp a megfelelő szöget keresték fejükkel illetve a vibráció/szellemkép okozta enyhe tengeri betegséget próbálták elhessegetni egy kis szemmasszírozással? Viccet félretéve az alig észrevehető, lehelet finom magyar fordítást csak egészen sokára sikerült felfedeznem a vászon alján. A gyors kamera mozgásoknál jelentkező vibrálás tipikusan videós probléma ám kétlem, hogy Cameronnak és csapatának ne lenne némi fogalma a bitrateről meg a framerateről. Aztán a kettős képet sem az alkoholfogyasztásunk okozta, hacsak a kólának nincs valami ehhez hasonló mellékhatása. Összegzésül a látványélményt eléggé lehúzta a vetítés silány minősége, ami nem is lett volna gond ha mondjuk a Keresztapát adták volna. És akkor itt had váltsak át erősen pozitívba. Ez a James… egy csoda világot teremtett itt nekünk a semmiből. Egy bámulatosan szép világot, ami valószínűleg másokat is megihlet és arra ösztönöz majd, hogy azt mondják: tényleg, mért kéne a szikláknak mindig a földgolyóbisra nehezedni? De ébredjünk csak fel a rózsaszínű álmokból és térjünk vissza a mondanivalóra. Lerágott csont? Kicsit közhelyes, de legfőbbképpen enyhe kifejezés ez erre a filmre. Nekem inkább felháborító volt, ugyanis ezt a csontot az amerikai filmipar már évtizedek óta hajigálja nekünk. Annyi új azért akadt ezen a bizonyos csonton, hogy a végén amerika legyőzi saját magát. Érthetetlen, láttátok?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása