aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: moon (2009) Zalaba_Ferenc
2009. november 28. 10:04:21

Kategória: film 32 komment

A legjobb sci-fik elsősorban nem a fizikai utazásról, nem a nagy kalandozásokról, az ismeretlen felfedéséről és hasonló egzakt dolgokról szólnak, sokkal inkább a belső űr felfedezéséről. Az egyén szembesül az új élménnyel, majd ezt összeveti eddigi világképével. Kubrick űrodüsszeiája, a Wachowski-testvérek mátrixa, Dick és Scott Deckardja, Spielberg harmadik típusú találkozásai, de még a Sam Lowry-val szemben álló szürreál-hierarchia is az emberi tudat átfestéséről szól, s ebbe a sorba Duncan Jones (trivia: David Bowie fia) első egész estés filmje, a MOON is kiválóan beleillik.

És ez, kérem szépen, óriási teljesítmény. Könnyű azt kijelenteni, hogy "manapság már nem készülnek jó sci-fik", de ez korábban sem volt másképp. Űrhajók és űrlények mindig is tiszteletüket tették a filmvásznon, ám ezek a jelenések inkább voltak sci-fi köntösbe bújtatott kaland- és akciófilmek vagy éppenséggel horrorok: az igazi science-fiction jóval közelebb áll az egzisztencialista drámához és a társadalomtudományokhoz, mint Darth Vader vagy teszem azt, Ellen Ripley.

A MOON első megközelítésben az egyén értékét méltatja - ki és főleg miért lenne képes önkéntes magányba vonulni egy égitest egyedüli lakójaként? -, továbbá azt, hogy a tudat kialakulása, puszta léte emlékektől és vágyaktól függ, ezek irányítják, ezek kölcsönöznek neki értelmet, és ha... de ez már spoiler lenne. :)

A film cselekményében talán nem hoz áttörést - a sztori nagyobb vonalait néhány perc alatt le lehet követni -, ugyanakkor gondolati síkon hihetetlen szabadságot kínál a befogadónak. Nincs olyan momentuma vagy üzenete, amit szájbarágósnak vagy erőltetettnek éreztem. Sam Bell (Sam Rockwell műanyag maníroktól mentes, elképesztően pontos alakításában), a Föld energiaszükségleteinek 70%-át ellátó egyik holdbázis egyszemélyes legénysége előbb-utóbb szembesül szerepével, ám a felismerés nem párosul sem gyötrelmes monológokkal, sem audiovizuális trükközéssel: Jones ügyesen kerüli a modern sztereotípiákat, azokat az idegesítő tényezőket, melyek manipulálják, összezavarják a nézőt - nem hagyják gondolkodni. Mert ez a létezésünk egyik kulcsa.

Ellenvélemény:
sam lowry

Címkék

kritika sony sci-fi independent sci fi kevin spacey drama clint mansell sam rockwell duncan jones szuez film eurocinema 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr354537332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.11.28. 11:08:19

hazai bemutató: mozi - 2009. december 31. (szuez film) dvd - 2010. tavasz (ads)

phreek · http://kraft.blog.hu 2009.11.28. 11:52:38

Én ezt a filmet kizárólag a hangulata miatt javasolnám bárkinek, a sztori kábé a felénél kiherélődik. Ha a készítők úgy aknázták volna ki az alapötletben rejlő potenciált, mint főszereplőnk a napenergiával töltött kőzeteket, jobban jártunk volna. Jó felütés, jó feszültségkeltés, aztán kapunk egy hamvába haló (és emberünk viselkedését, reakcióit nézve egy tökéletesen ittacionális) történetet. Kár érte.

Ismeretlen_63220 2009.11.28. 12:35:46

Hát ezzel most nagyon egyet tudok érteni. Mindig is ritka volt filmen a jó scifi, csak az írott verzióra érvényes a visszaesés. Nem kell maximalistának lenni, ha van annyira jó, mint mondjuk a Napfény, akkor már fülig érhet a szánk.

tmichel · http://filmdzsungel.blog.hu 2009.11.28. 13:20:57

szerintem is ennél a filmnél a "belső értékek" dolminálnak és azok pedig nagyon eltaláltak. a történet csak egy plusz lett volna, de még így is, hogy hamar kitalálható a végkifejlet, a film nagyon jó. @phreek: a történet nem minden... nagyon nem.

anita 2009.11.28. 13:43:24

Sam Rockwell tényleg egy igazán tehetséges színész, de ezt eddig is tudtuk.. és nem, nem mondom ki az ellenpélda nevét.. :-)

anita 2009.11.28. 13:47:23

Ja, és külön öröm számomra " A Mester" - Philip K. Dick - nevének említése. :-)

phreek · http://kraft.blog.hu 2009.11.28. 13:55:34

@tmichel nyilván nem, de azért valami minimális életszerűséget elvárnék tőle :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.11.28. 14:50:13

2: teljes mértékig egyetértek. lett volna ebben komoly potenciál, jól felépítették, aztán agyoncsapták a sztorit egy olyan csavarral, ami egyrészt kiszámítható, másrészt shyamalan-nak hívják azt, aki ilyen olcsó trükkökkel él. A zene és a képi világ viszont csillagos ötös. Rockwell alakítása szintúgy.

Ismeretlen_1068 2009.11.28. 15:56:26

2, 8: számomra a történet csupán háttér volt egy csomó olyan gondolathoz, ami azóta is körülöttem kering. SPOILER: - vajh az eredeti sam bell tud-e arról, hogy klónjai fent vannak a holdon vagy csak egy "illegális másolat" dolgozik odafenn? :) - vajh az a sam bell, aki lent él a földön, eredeti példány vagy ő is csak egy másolat? - vajh mennyire mindennapos a földön a klónok alkalmazása? (erre sam visekedése nem ad egyértelmű magyarűzatot, ugyanis első körben rácsodálkozik saját másolatára, de nem kattan be tőle teljesen, viszont ez irányú emlékeit simán megmásíthatják) - miért jobb az egy társaságnak, ha ilyen módszerben dolgoztat fenn a holdon, hisz a három év alatt szavatosságát vesztő klón rengeteg hibalehetőséget hordoz magában... főleg ott fenn, egyedül. - ennyire kapzsi lenne a jövő embere? a holdon nyert energiaforrás látja el a föld szükségletének nagyobbik hányadát, de spórolnak a kiképzésen és a többtagú legénységen? és ez csak a külsőségek. pszichológiai szinten érdemes elgondolkodni azon, mennyiben változik az értékítéleted a világgal és magaddal szemben, ha egy ilyen szituációba kerülsz; mennyire bízhatsz meg az emlékeidben és a vágyaidban. stb. nekem egyébként bejött az, hogy sam nem csapott elképesztő hisztit: szembesült a helyzettel és úgy gondolkodott, mint egy matematikus vagy egy mérnök. szóval mint egy asztronauta. :)

Daemiaen 2009.11.28. 17:40:30

1. Sajtóvetítés volt?

Ismeretlen_1068 2009.11.28. 18:18:44

10: megírom e-mailben.

Ismeretlen_122626 2009.11.28. 18:22:24

várós. off: 'juteszembe. Napfény BD-n várható? dvd-n imádtam.

Ismeretlen_1068 2009.11.28. 18:25:20

passzolom a kérdést. nem hinném, hogy a foxnál kiemelt helyen van ennek a filmnek a megjelentetése, de nem lehet tudni. amúgy szerintem a SUNSHINE labdába se rúghat ehhez a filmhez képest.

Ismeretlen_122626 2009.11.28. 18:41:36

köszi a gyors választ.

Kemény Husi · http://steak.freeblog.hu/ 2009.11.28. 19:55:36

Sunshine nem tetszett a Húsnak, ennek viszont a trailere is megvett kilóra. Lenne már idekint a tékákban. Kicsit félek tole, hogy ennyi pozitív felhang után egy olyan klisés "overhyped=overrated" véleményen leszek, szóval igyekszem majd eloítéletek nélkul szemlélni, de.

Action 2009.11.28. 21:51:20

Igazi sci-fi. Bár a történet csavara könnyen kitalálható, mégsem az a lényeg, hanem a főszereplő. Szuper színész, lenyűgöző látvány, jó hangulat. Úgy láccik, az idei év a jóféle sci-fik éve: Star Trek, District 9 és most a Moon.

Ismeretlen_1068 2009.11.29. 08:43:08

15: elvileg már megjelent: http://www.dvdactive.com/news/releases/moon.html

Balee 2009.11.29. 11:49:42

SPOILERES Aeon:szerintem, a film teremteni akart egy alapszituációt amihez kellett egy magyarázat. A szituáció és annak kezelése mesterien lett elbeszélve, de az előzmény, ami itt csak egy szükséges kolonc, teljesen le lett butítva (Jaj de nehezen tudom a gondolatom megfogalmazni, de remélem érted:)). Szerintem pontosan az alapötlet teszi teljesen elképzelhetetlenné az egészet: -Ekkora technikai fejlettséggel teljesen automata, fejlett robotokkal egyáltalán minek kell legénység a holdon lévő bázisra? -Ha már van legénység miért csak 1 fős? Az ember társas lény, 3 évet sztem nem bírna ki ilyen körülmények közt teljes őrület és leépülés nélkül. Ergo: nem lenne alkalmas ennyi ideig a munkára sem. -Simán fel tudtak küldeni pár napon belül 3 szerelőt a robot helyreállítására, ennyi erővel lehetne folyamatosan állomásoztatni a bázison 3-4 embert és cserélni őket mondjuk évente. Ezzel még a betegség is kiküszöbölhető lenne. Bár egy dologgal nagyon egyetértek és ez kicsit szájbarágós, de nem biztos, hogy mindenki foglalkozik a film kapcsán ezzel a kérdéssel. A mai világot is a tőkés profitorientált vállalatok uralják és ha nem is ilyen mértékben, de ugyanígy kihasználják az embereket(ha betegállományba szeretnél menni azonnal kirúgnak a legtöbb helyen, szinte minden ember egy "droid" a gyártósoron stb.) Úgy érzem a film egy görbe tükröt is akar mutatni a mai világ elé, hogy milyen irányba nem szabad haladni.

Balee 2009.11.29. 11:51:25

De hülye vagyok, pont saját magamat cáfolom meg:). Elnézést, csak kavarognak az én fejemben is a gondolatok a film kapcsán.

Ismeretlen_1068 2009.11.29. 17:54:46

18: igen, egyrészt megcáfolod saját magad, másrészt nem tudhatjuk, hogy a tudomány melyik területe fog előbb kifejlődni: bárányokat már most képesek klónozni, míg a mesterséges intelligencia még nem áll teljes fejlettségi szinten, szóval lehet, hogy ebben a világban a klónok gyártása sokkal olcsóbb, ugyanakkor van egy olyan sejtésem, hogy nem legális, ugyanis az a három karbantartó is azért ügetett a helyszínre olyan gyorsan, hogy korrigálja a hibát, mielőtt kitudódik. pedig elvileg a kétoldali kommunikáció sem működött.

Ismeretlen_62806 2009.11.29. 20:51:36

"Nincs olyan momentuma vagy üzenete, amit szájbarágósnak vagy erőltetettnek éreztem." nálam épp ellenkezőleg, a forgatókönyv és a rendezés is végig iszonyú didaktikus és hatásvadász volt. jones megnézte a 2001-et és a solarist, és annyit sikerült levonnia belőle, hogy a jó scifiben kevés ember hallucinálgat steril fehér szobákban. közhelyes-klisés antiscifi. "amúgy szerintem a SUNSHINE labdába se rúghat ehhez a filmhez képest." szintén 180 fokban ütközünk. moon 10/4,5 sunshine 10/8,5

Ismeretlen_62806 2009.11.29. 20:55:58

még annyit, hogy a zene nagyszerű, és jones rendezőként kifejeztten ígéretes, csak meg kell szabadulnia az elsőfilmeseknél gyakori hatásvadászkodástól.

Ismeretlen_1068 2009.11.29. 21:55:25

ejnye. a SUNSHINE egy sci-finek álcázott slasher. egy petákkal se több. :(

Ismeretlen_62806 2009.11.29. 23:21:27

szerintem inkább slasherbe forduló sci-fi. a törékeny műfaji vegyészkedés ellenére is tízszer annyi gondolat van benne, mint a moon-ban.

Ismeretlen_1068 2009.11.29. 23:34:12

ez nagyon szép, de hallhatnék néhányat?

Ismeretlen_62806 2009.11.30. 00:28:20

istenkeresés, az emberiség és az egyén helye a világegyetemben, a körülöttünk tátongó űr felfoghatatlan arányai - akár a tudomány, akár egyetlen ember számára - , és az ezzel való szembesülés hatása ránk, a hosszútávú izoláció pszichológiai hatásai. stb, valószínüleg van még, de rég láttam a filmet. ezzel szemben a moon nem mond semmit. az általad fent felsoroltak nagy része nem értékes kérdés, csupán elhalgatott részek a sztoriban. ha megkapnám a választ, nem lennék bölcsebb, csak egy kicsit többet tudnék a jones által megalkotott jövőképről. (SPOILER!! megkockáztatom, hogy michael bay semmivel sem mondott kevesebbet a témáról a the islandben.) rendezés szempontjából is ég és föld a két film, még akkor is, ha boyle két filmet rendezett egybe. a zene és a színészi játék mindkettőben elsőrangú.

Balee 2009.11.30. 00:43:22

daesu: abban egyetértek veled, hogy a Sunshine jobb film, bár nekem kb 3. nézésre tetszett meg Viszont van egy nagyon fontos mondanivalója a Moonnak, amit kevés filmben láttunk: miért nem szabad soha embert klónozni. Hihetetlen jól játssza el Rockwell a kettős szerepét: látjuk "nyers" klónként és olyanként, amivé válik 3 év után. Ugyan olyan ember, mint bármelyikünk. Nem egy tárgy, nem egy hűtőraktár akiből szerveket lehet kiszedegetni (The Island), nem egy gépezet. Vannak érzései, tudja, hogy van családja, szerettei. De azok az emberek nem a sajátjai, hanem azé az emberé, akiből őt létrehozták. Szerintem igenis fontos témát boncolgat a film. De ezt már fentebb kifejtettem kicsit. Aeon: egyértelmű, hogy nem legális amit tesznek, mert a végén a Földre lejutó Rockwell kitálal és óriási botrány lesz belőle.

Ismeretlen_1068 2009.11.30. 09:06:04

daesu, tök jó, hogy amit te belelátsz a SUNSHINE-ba, arról azt hiszed, hogy én belelátom a MOON-ba. :) "istenkeresés" - ha nagyon erőlködik, akkor talán. de az lett volna az igazi, ha találnak is valamit és nem csak egy trashfilmbe illő, cápaugrató szupergonosz sorozatgyilkost "az emberiség és az egyén helye a világegyetemben", "a körülöttünk tátongó űr felfoghatatlan arányai" - szépen hangzó, de teljesen üres ideák. néhány szép kép és zene miatt egy filmnek nem lesz hirtelen ilyen mélyen szántó tartalma "a hosszútávú izoláció pszichológiai hatásai" - hát ebben a THE SHINING óta nincs semmi új

Ismeretlen_1068 2009.11.30. 09:10:26

26: egy film akkor igazán jó, ha akkor is folytatódik, netalántán akkor kezdődik el igazán, amikor már vége. a SUNSHINE pl. akkor működött volna, ha találnak vaamit, amit nem csak szar vágással és idióta kameratrükkökkel próbálnak misztifikálni, miközben csak egy "tudja a franc, hogy jutott át a hajónkra" figura nagy, köldöknézős szövegekkel és annak ellenére kiváló erőnléttel, hogy szénné égette a prémium napozás meg a nem is tudom hány évig tartó magányos fogyókúra. :) a MOON ezzel szemben elmesél egy történetet, melynek előzményét és utóéletét a szereplő(k) reagálásából, tetteiből nagyon szépen le lehet vezetni. csak nem kell fennakadni azon, hogy sápítozás helyett inkább megoldja a problémát.

ringsider · http://geekz.blog.hu 2009.11.30. 11:17:46

***SPOILER lehet*** számomra az egyénről szólt a film, és mint a legjobb sci-fiknek semmi köze a megjelenő technolódiai színvonalhoz! a magány, a barátság, a születés és a halál, ezek voltak számomra a vezérmotívumok... és csak én éreztem úgy, hogy az "eltemetett, megöregedett klón" egy apa-fiú szimbólumként si működik?

Ismeretlen_1068 2009.11.30. 13:15:50

30: kiváló gondolat! valószínűleg ha belépne az életedbe az idősebb vagy fiatalabb önmagad (minimum generációs eltéréssel), akkor köztetek is hasonló viszony alakulna ki. ha pedig ölnétek egymást, akkor az azt jelenti, hogy szociopata vagy. :)

Ismeretlen_62806 2009.11.30. 14:40:33

"szépen hangzó, de teljesen üres ideák" na de kérem! zaphod beeblebroxon kívül senki sem élte túl az ezzel való szembesülést! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása