aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: újhold, új rekord Takács Máté
2009. november 23. 17:07:52

Kategória: 6 komment

A magyar mozik bevételei, 2009. november 19 - 22.


A világszerte elképesztő méreteket öltő ALKONYAT: ÚJHOLD lázból a magyarok sem maradtak ki, s hogy mekkora is az akkora, azt jól szemlélteti, hogy pár nap elég volt az első rész végeredményének nagy arányú felülmúlásához. De egy hétvége csak egy jelenséget bír el: az Észak-Amerikában zajos sikert arató PARANORMAL ACTIVITY nálunk folytatja a 2D-s horrorfilmek mélyrepülését, míg Csupó Gábor fantáziafilmjének, a HOLDHERCEGNŐ-nek a lehető legrosszabb időpontot választotta forgalmazója.

A magyar mozik bevételei, 2009. november 19 - 22.


A világszerte elképesztő méreteket öltő ALKONYAT: ÚJHOLD lázból a magyarok sem maradtak ki, s hogy mekkora is az akkora, azt jól szemlélteti, hogy pár nap elég volt az első rész végeredményének nagy arányú felülmúlásához. De egy hétvége csak egy jelenséget bír el: az Észak-Amerikában zajos sikert arató PARANORMAL ACTIVITY nálunk folytatja a 2D-s horrorfilmek mélyrepülését, míg Csupó Gábor fantáziafilmjének, a HOLDHERCEGNŐ-nek a lehető legrosszabb időpontot választotta forgalmazója.


A csúcson
A fiatal közönség köreiben univerzális erővel bír az, ami népszerű. Bár egészen amerikai ízzel rendelkezik, a HIGH SCHOOL MUSICAL-széria harmadik része a magyar porondon is vaskos számokat produkált tavaly ősszel, ahogy a Disney Channel másik aranybányája, Hannah Montana is százezer néző felett tudta le mozifilmjét néhány hónapja. A már első felbukkanásakor egymillió látogatót érdeklő Harry Pottert meg már kár is említeni. 2008 végén az ALKONYAT még csak ébredezett hazáján kívül, így nálunk is: az SPI akkor gyenge közepes kezdéssel szembesült, majd jó ideig konstans érdeklődés célpontjaként a fantasy románc 71 ezer eladott jegyig vitte, s még az elmúlt hetekben is ráakadhattunk a moziműsorban. A folytatás esetében minden hatványozott, s a legnagyobb mértékben a rajongótábor növekedett, velük pedig a bevétel: a Fórum Hungary bemutatója a rendhagyó, pénteket megelőző éjszakán több mint 8 ezer türelmetlent vonzott, ahogy arról az aeonflux olvasói frissiben értesülhettek, s ezt egészen szenzációs hétvége követte. Az ALKONYAT: ÚJHOLD ugyanis szemrebbenés nélkül happolt el 132 millió forintot a hazai nézőktől. És ez bizony az év harmadik legnagyobb rajtja, sőt: a 3D-s vetítések jegyárával erősített JÉGKORSZAK 3: A DINÓK HAJNALA-t nézőszámban lefőzte ez a magyar ugaron új keletű fenomén. Igaz ugyan, hogy az InterCom animált állatainak a plusz szerda magasabb vasárnapi zárást biztosított, ám a sápadt arcú szerelmeseknek éppen hogy egy nappal kevesebb idejük volt a bravúrra a megszokottnál. Egy szó mint száz: 119 472 nézővel a film az év legrengetőbb kezdeti sikere. És ami az országos lefedettséget jól jelzi, az a budapesti nézők mindössze 51,2%-os aránya, míg ugyanezen mutató a bevétel tekintetében 54,5%-os - ilyen vidéki jelenlétet A FÉLVÉR HERCEG és A DINÓK HAJNALA esetében sem mérhettünk. A fővárosban 52,1%-ig megteltek a nézőterek (előadásonként átlagosan csaknem 150-en ültek a vásznak előtt!), a legjobb adat szokás szerint a Palace Westendhez fűződik (65,1%), amit a Cinema City Aréna (58,9% - a legtöbb néző itt fordult meg) és a Sugár mozi (58%) követ. A leggyengébb láncszem a magához mérten még így is szép számokat produkáló Palace Óbuda (36,1%) volt, nyomában a Corvin Filmpalotával (39,5%). Ekkora kereslet mellett jobb is, hogy a Fórum nem próbálkozott a szinkronizálással, ahogy az InterCom is bölcsen elvetette - ha egyáltalán felmerült - a dolgot A SÖTÉT LOVAG esetében múlt nyáron.

Feszülten várjuk a jövő heti adatokat, hogy kiderüljön, lesz-e végül 300 ezer néző, netalán bronzérem az éves összesítésben.

További új filmek
Az Emmy-díjas Csupó Gábor munkásságára idehaza nem vagyunk vevők. Bár szeretik a A Simpson családhoz kötni nevét, a Fecsegő tipegőkben például jobban benne van a keze, s az első Rugrats mozi bizony csúfosan leszerepelt 1999 tavaszán, olyannyira, hogy a második rész már csak videón farolt be. Csupó első játékfilmje, a HÍD TERABITHIA FÖLDJÉRE, bármennyire is figyelemreméltó munka, Magyarországon csak 55 ezren láttak benne fantáziát, míg az egy éve játszott IMMIGRANTS című animációs mozi fele ekkora tömeget se tudott mozgósítani. A HOLDHERCEGNŐ hazai, angol és francia koprodukcióban készült, s bár már két éve forgott, csak most érte el a honi filmszínházakat, a Hungaricom jóvoltából. De sajnos rossz időpontot választott a bevonulásra, hiszen minden tizenéves leány a szomszédos teremben ült az ÚJHOLD-on, így jelen alkotásnak csak 5,4 millió forint és a hatodik hely jutott. Sokkal több valószínűleg más körülmények között sem lett volna a dologból, de egy esélyt megérdemelt volna a kedvező esetben 15 millióra számító HOLDHERCEGNŐ.

Az Intersonic hamar lecsapott az őszi amerikai moziévad, s egyben az év egyik legnagyobb sikerére (mondjuk nincs kevés belőlük 2009-ben, ami jó dolog). A PARANORMAL ACTIVITY - MI TÖRTÉNIK, MIKÖZBEN ALSZOL? a kampány szerint a tengerentúlihoz hasonló módon, térben és időben is terjeszkedve gyűrűzött volna be Pannon földre. Az esti előadások még meg is valósultak, azonban már a premier hétvégéjén műsorra tűzte több vidéki teátrum is. Az igyekezet ugyanakkor hiábavaló volt, mert itthon nincs piaca a horrorfilmnek, hacsak nem 3D-ben érkezik. A csupán 4,3 millió forint nagy csalódás 16 kópia mellett, de talán nem csak az internetező nézőknek kellett volna hirdetni a bemutatót. A 8. helyről nyílegyenes út vezet a kartontokba, a Tesco ládáiba.

A Cinema City mozihálózat digitális termeibe exkluzív módon pöfékelt be a legkisebb korosztály népszerű mesefigurája. A THOMAS, A GŐZMOZDONY: A NAGY FELFEDEZÉS marketinggépezete szintén nem füstölt, de mégis elég volt pár bus shelter plakát, hogy közönsége megtalálja az utat a hat vidéki és két budapesti moziba. A fővárosban egészen jó, 32,8%-os kihasználtság mellett 1294 érdeklődő váltott jegyet a matinéjáratra, ami 1,6 millió forintos bevételre volt elegendő.

Jim Jarmusch új filmje, AZ IRÁNYÍTÁS HATÁRAI nem szegődött a korábbiak nyomába: a Budapest Film bemutatójára Budapesten kevesebb mint ezren váltottak jegyet, míg a szegedi Belvárosi moziban mért adatok nem ismertek. Az amerikai filmes legnépszerűbb munkája továbbra is a HERVADÓ VIRÁGOK marad a maga 45 ezer nézőjével. A Cirko Film ezalatt Fassbinder AMIKOR 13 ÚJHOLD VAN EGY ÉVBEN című 1978-as művével jelentkezett. A budapesti Cirkogejzír moziban 211 fő fordult meg az idehaza elsőként 1992. január 17-én bemutatott film vetítésein.

Korábbi filmek
Kevesebb mint nyitánya felét veszítette csak el második víkendjén a 2012. Az InterCom katasztrófafilmje újabb 50 millióval zárta a csütörtök-vasárnapi időszakot, s összbevétele már 170 millió forint fölött jár. A bronzérmes PÁROS MELLÉKHATÁS számára néhány nap kérdése a bevételi százas határ, míg a FEL-nek vészesen fogy a héliuma a 200 ezer néző felé vezető úton, de még nincs veszve semmi.

Ami jön
Az InterCom egy duplázással zárja a 11. hónapot. Jön a ZOMBIELAND és AZ INFORMÁTOR!, ám egyik filmnek sem kecsegtetők a kilátásai, ahogy a Palace Pictures harmadik idei premierje, az ASTRO BOY is küzdelmes menet elé néz.

A Top 10 (csütörtök-vasárnap; forintban) [eddigi nézőszám]
1. Alkonyat: Újhold (132,6m/132,6m) [119 472]
2. 2012 (50,8m/173,0m) [147 653]
3. Páros mellékhatás (16,5m/95,6m) [81 354]
4. Karácsonyi ének 3D (13,8m/67,2m) [44 438]
5. Fel (7,2m/236,6m) [182 911]
6. Holdhercegnő (5,4m/5,4m [5240]
7. This Is It (4,3m/126,9m) [109 700]
8. Paranormal Activity - Mi történik, miközben alszol? (4,3m/4,3m) [3617]
9. Az időutazó felesége (3,1m/33,4m) [29 109]
10. A csúf igazság (3,1m/162,5m) [142 761]

a UIP Duna Film támogatásával

Címkék

horror fantasy box office forum hungary twilight magyarvalosag children movie box office hazai intersonic hungaricom

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr704537308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_140561 2009.11.23. 17:14:49

Úgy emlékszem a Jégkorszak 3 - A dínók hajnala szerdán kezdte pályafutását, az Újhold pedig pénteken, így két nap előnye volt a 3D animációs filmnek.

Ismeretlen_82723 2009.11.23. 17:18:53

Kicsit pontatlanul fogalmaztam a nagy sietségben, de ezt szándékoztam kiemelni a kérdéses mondatban. Korrigáltam. Amikor 13 ÚJHOLD van egy évben - vajon direkte az időzítés, vagy a Cirko nem folyamodik ilyesmihez? :)

batboy 2009.11.23. 18:42:51

"ÁÁÁ nagyon jó film :D Kicsit furcsa volt, hogy nem tudom kivülről a szövegét, de majd 30 valahány megnézés után ezt is kivülről fogom fújni." ez szép kis keresztmetszetet adott a magyar fanok közösségi hálójából: http://bellablogja.blogspot.com/ van itt chat, letöltés, szerepjáték, novellák, aloldalak tömkelegével, magazin, petíció a sztárok Magyarországra hozataláért, hét képe, hét idézete..és egy szép eredményt mutató counter. a szerző hölgy mindössze 14 éves, és mint a blogkövetőkből valamint a hozzászólókból látszik nagyon nincs egyedül. :D

Ismeretlen_140561 2009.11.24. 18:37:56

Amúgy jól sejtem, hogy még Magyarországon ennyi idő alatt nem ültek be egy FELIRATOS filme sem? Illetve beszélték, hogy pár héten belül szinkronizálva is fut majd a mozikban, tudunk erről valamit?

Ismeretlen_129422 2009.11.25. 00:24:05

A New Moon feliratosan ment? Először azt hittem, félreolvastam. :) Sosem gondoltam volna, hogy le merik adni szinkron nélkül.

Ismeretlen_129422 2009.11.25. 00:24:45

Jah igen, az lemaradt, hajmeresztő számok ezek! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása