aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: kicsorbult fűrész (+szülinapi számvetés) Takács Máté
2009. október 25. 18:22:36

Kategória: 8 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. október 23 - 25.

Minden véget ér egyszer. Az októberi sikerszéria három hétig húzta, ellenben az aeonflux box office-rovata, amely éppen két éve indult, még korántsem érte el a végállomást. 2007 októberében a FŰRÉSZ IV. kasszarobbantásáról szólt a fáma, ám az idei epizód, a FŰRÉSZ VI., már a legkevésbé sem olyan éles, mint az elmúlt években; ami azt illeti, a Lionsgate fejőstehene még az öt évvel ezelőtti első epizódot is jócskán alulmúlta. Nem tudta megragadni a közönség fantáziáját a RÉMSÉGEK CIRKUSZA és az ASTRO BOY sem; a két ifjúsági produkció 6-7 millió között végzett. Az első hely így a közel kétezer mozira szélesedő PARANORMAL ACTIVITY-jé lett. A 104. észak-amerikai box office-helyzetjelentésben nem csak a hétvégi moziforgalom kerül terítékre, hanem az elmúlt két év slágerfilmjei odaát és itthon, és az eddigi állás box office-bejegyzés fronton a legnépszerűbb postokkal.


Az amerikai mozik bevételei, 2009. október 23 - 25.


Minden véget ér egyszer. Az októberi sikerszéria három hétig húzta, ellenben az aeonflux box office-rovata, amely éppen két éve indult, még korántsem érte el a végállomást. 2007 októberében a FŰRÉSZ IV. kasszarobbantásáról szólt a fáma, ám az idei epizód, a FŰRÉSZ VI., már a legkevésbé sem olyan éles, mint az elmúlt években; ami azt illeti, a Lionsgate fejőstehene még az öt évvel ezelőtti első epizódot is jócskán alulmúlta. Nem tudta megragadni a közönség fantáziáját a RÉMSÉGEK CIRKUSZA és az ASTRO BOY sem; a két ifjúsági produkció 6-7 millió között végzett. Az első hely így a közel kétezer mozira szélesedő PARANORMAL ACTIVITY-jé lett. A 104. észak-amerikai box office-helyzetjelentésben nem csak a hétvégi moziforgalom kerül terítékre, hanem az elmúlt két év slágerfilmjei odaát és itthon, és az eddigi állás box office-bejegyzés fronton a legnépszerűbb postokkal.


A csúcson
A Paramount Pictures sokáig áldhatja a napot, mikor Spielberg keze ügyébe került a PARANORMAL ACTIVITY (hazai bemutató: november 19.) DVD-je, hiszen így nem került a tékák polcaira (ami manapság egyenlő a süllyesztővel), hanem inkább egy-két hét alatt 63 millió dollárt ijesztgetett össze, s most végre a box office-lista első helyéről. Az immáron 1945 filmszínházban látható, pusztán nyelvezete miatt korhatáros horrorfilm 21 millió dollárt hoz, ami még mindig tízezer felett tartja az átlagot. A stúdió ezek után már százmilliós végben gondolkodik, ám ezzel nem árt megvárni a következő hétvégét: lesz-e zuhanás, vagy a nagyobb szájhagyománnyal járó nagyobb közönség csak fokozza a lehetőségeket? Gyaníthatóan a csúcspontot most érte el a PARANORMAL ACTIVITY, ám a jövő héten szombatra eső Halloween-éjszaka szép forgalmat kerekíthet a következő víkenden is.

Új bemutatók
2004-ben az első FŰRÉSZ csak másodhegedűs lehetett az ázsiai horrorfilmek újrázásának hullámát meglovagoló ÁTOK - THE GRUDGE mögött, azonban a továbbiakban szerepük felcserélődött: az ÁTOK 2. 2006-ban gyorsan vált köddé a műsorból, ellenben az akkor már harmadik részét avató Lionsgate-kincsesbánya csúcsra járatta a franchise-t. Az október vége rendszerint Jigsaw jegyében telik, azonban a második rész óta a végösszeg folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Kétség kívül a mélypontot jelenti a FŰRÉSZ VI. (Saw VI) a korábbiak fényében igen gyenge 14 milliós nyitánya, ami az elmúlt három epizódnak egyetlen napot vett igénybe. Hogy szimpla kifulladásról van-e szó, az előző résszel kapcsolatos elégedetlenség okán maradt távol a közönség, avagy a PARANORMAL ACTIVITY szívta-e el a nézőket? Valószínűleg minden tényező egyenlően játszott közre; érdektelen immár a dolog, főleg, ha van ígéretesnek tűnő alternatíva. A kritikai visszhang mindig is gyatra volt a széria történetében, azonban az új nevezés az első óta a legjobb átlagot tartja a Rotten Tomatoes-on, jóllehet, még csak pár tucat újságíró nyilatkozott. A film végső bevétele 40 millió alatt lesz, így meglehet, nem kellett volna az egy év múlva esedékes hetedik részig várni a 3D-vel.

Nyolc éve már, hogy Harry Potter és Zsákos Frodó bemutatkozott a filmvásznon, s az ifjúsági fantasyk azóta is csak jönnek és jönnek, évente többen is. Tavaly az ALKONYAT az alaposan kitaposott ösvényen új leágazást vágott a vámpírhistóriákkal, ami nem csak a filmekre, de a (hazai) könyvkiadásokra is alaposan megtette hatását. A RÉMSÉGEK CIRKUSZA (Cirque du Freak: The Vampire's Assistant; hazai bemutató: már a mozikban) alapjául szolgáló regény elsőként 2000-ben jelent meg, majd a szerző Darren Shan Vámpírvér Trilógiájának alkotóeleme lett (a film eredeti, dupla címe e hármas első két része, azonban a produkció mindhárom történetet feldolgozza). A forgatás 2008 első felében zajlott, és a Universal kicsit elbénázta a dolgot: a bemutatóra vonatkozó "valamikor 2009-ben"-t először 2010 januárjára pontosította, majd visszahozta mostanra, egy hónappal az ALKONYAT: ÚJHOLD premierjét megelőző időpontra. A filmet azonban teljes érdektelenség övezi, hiszen csupán a 8. helyet bírta megszerezni, hétvégi eredménye pedig kevesebb mint 6 és fél millió dollár lett. Az újságírók hasonlóan közömbösek a Rotten Tomatoes 36%-os átlagát elnézve, így az amúgy különösebben nem költséges produkció minden téren zátonyra futott. Észak-amerikai bevétele a 18 milliót csak nehezen fogja meghaladni. Hiába tehát a PÁROS MELLÉKHATÁS relatív sikere, a stúdióra ismét rossz idők köszöntöttek.

Hasonlóan szerény számban sorakoztak csak fel a kíváncsiskodók a Summit Entertainment által bemutatott ASTRO BOY (hazai bemutató: november 26.) című CGI-filmre. Tezuka Oszamu manga/rajzfilmsorozatának első mozifilmes kísérletének beindítása a Sony-hoz fűződik, akik 1999-ben vették meg a jogokat, de a tervek nem valósultak meg. Néhány éve a gyártó Imagi Studios a Warnerral kötött szerződése részeként merült fel a produkció, ám az észak-amerikai forgalmazást végül a Summit vállalta el. Az ELVITTE A VÍZ rendezőjének vezérletével megszületett, hongkongi-amerikai-japán koprodukció azonban a számos erőfeszítés ellenére arra a sorsra jutott, mint a legtöbb (összes) animációs sci-fi: bukott. A TITAN - IDŐSZÁMÍTÁSUNK UTÁN, a FINAL FANTASY - A HARC SZELLEME és A KINCSES BOLYGÓ épp csak annyival hoztak többet az ASTRO BOY 7 milliójánál annak idején, amennyit egy mögöttük álló nagy stúdió jelent; csak a SZUPER HAVER-t sikerült felülmúlni, aminek a film a Los Angeles Times kritikusa szerint sokkal tartozik. És talán ez a legjobb szó, amit az ASTRO BOY-t érte a kritika részéről. Erről a pontról a 25 millió dollár már remek eredménynek számít a magyar tereppel kapcsolatban reményt hiába tápláló mese számára.

Amelia Earhart az amerikai történelem egyik legizgalmasabb és legkedveltebb alakja. A világ leghíresebb női pilótája régóta kiáltott már egy életrajzi filmért, s erre akkor került sor, amikor némi epizódszereplés is jutott a hölgynek Amy Adams jóvoltából az ÉJSZAKA A MÚZEUMBAN 2.-ben. Arra viszont nem gondolhatott senki, hogy ezen családi blődli messze jobb fogadtatásban részesül az újságírók előtt (is), mint egy megbecsült rendező által dirigált biopic. A Fox Searchlight márpedig nyilván támaszkodni kívánt az elméleti jó kritikákra a 818 mozis premiert követően, hiszen egy efféle produkciónak elengedhetetlen ez a box office-sikerhez. Semmi sem látszik megvalósulni az amúgy nem vészes, de vizet nem zavaró, top tízen kívüli, 4 milliós rajttal. Némi szépítést hozhat a díjszezon Hilary Swank révén: őt ugyanis biztos befutónak vélik az Oscar-jelöltek között, Hoffman CAPOTE- és Foxx RAY-alakításához hasonlítva a már így is két szoborral rendelkező színésznő teljesítményét. Egyelőre 10 millió dollár látszik reálisnak az AMELIA számára.

Korábbi filmek
Az AHOL A VADAK VÁRNAK nem bírja sokáig lekötni az amerikai közönséget, akiknek több mint fele pártolt el a Warner százmilliós vállalkozásától. Spike Jonze filmje jelenlegi 53 millióját már bizonyosan nem juttatja a büdzsé magasságába. Arányaiban jobban szerepel a TÖRVÉNYTISZTELŐ POLGÁR. Az Overture thrillere csupán 41%-kal veszített érdeklődőiből, így 40 millión áll mutatója 10 nap után. Az átlagnál mérsékeltebben csökkent a THE STEPFATHER bevétele is: a Sony horrorja 6 millió fölötti bevételt regisztrált péntek és vasárnap között, 20 millió fölé lökve a teljes összeget.

Az, hogy a hétvége első 12 helyezettjének összbevétele alulmaradt a tavalyival szemben, amikor is a HIGH SCHOOL MUSICAL 3: VÉGZŐSÖK és a FŰRÉSZ V. vezette a listát, az alulteljesítő premierek számlájára írható. Ettől függetlenül újabb bőven 100 millió feletti hétvégén van túl az amerikai filmipar.

Ami jön
Népszerűbb-e Michael Jackson most, mint életében? A THIS IS IT egyedüli friss filmként érkezik nagyon sok moziba, világszerte meg pláne, hogy megtáncoltassa a népet. Vajon lesz-e akkora nyitány, hogy a 2 hetes futás hirtelenjében meghosszabbodjon?

A Top 10
1. Paranormal Activity ($21.1m/$61.6m)
2. Saw VI. ($14.1m/$14.1m)
3. Where the Wild Things Are ($14.0m/$53.6m)
4. Law Abiding Citizen ($12.4m/$40.0m)
5. Couples Retreat ($10.6m/$77.7m)
6. Astro Boy ($6.7m/$6.7m)
7. Cirque du Freak: The Vampire's Assistant ($6.3m/$6.3m)
8. The Stepfather ($6.2m/$20.1m)
9. Cloudy with a Chance of Meatballs ($5.3m/$114.9m)
10. Zombieland ($4.2m/$67.2m)

updated: 2009. október 26. 22:54


Ami eddig volt - 2 éves a box office-rovat

Leltár
2007 októberében, a FŰRÉSZ IV. debütálásakor indult el az aeonflux.freeblog.hu-n az észak-amerikai box office-szal foglalkozó rovat a maga kezdetleges módján; az talán nem mindenki előtt ismeretes, hogy előtte az Xpress.hu online DVD-bolt fórumoldalain működött másfél évig. A reinkarnációt követően idővel nagyobbodott és bővült is a témakör, amiért köszönet illeti a kommentelő olvasókat, akik ezen tevékenységükkel biztatólag hatottak a szerzőre. Akadt egy-két életképtelen ötlet, úgymint a csak négy bejegyzést megért, de később más formában újjászületett budapesti box office, vagy a valósággal végül túl ritkán egyező havi előrejelzések. Az Egyesült Államok és Kanada egyesített piacát, azaz Észak-Amerikát górcső alá vevő postok száma a maival érte el a 104-et, míg a hazai box office-jelentések idáig (a budapestiekkel együtt) 28-at számlálnak. Ezenkívül 27 különkiadás született (ebből kettő a főszerkesztő, ae billentyűzetéből), havi, éves preview-kal, éves értékeléssel és a nagyobb horderejű filmek részletesebb áttekintésével. Eddig 12 darabot ért meg az exkluzív Blockbusterek Magyarországon-sorozat, ami a tervek szerint a héten folytatódik 2003-mal. Még egyszer tehát az eddigi állás:
* 104 észak-amerikai box office-bejegyzés
* 28 magyar box office-bejegyzés
* 27 special
* 12 olvasmány
* 1350 komment (átlagosan 7,89 db)


A legolvasottabb észak-amerikai box office-bejegyzések
tizedik kilencedik nyolcadik hetedik hatodik ötödik negyedik harmadik második első


2 év toplistás filmjei sikerfilmek 2007 októbere és 2009 októbere között

Észak-Amerika (helyezés, cím, észak-amerikai bevétel, RT-értékelés)
1. A sötét lovag ($533,3m 94%)
2. Transformers: A bukottak bosszúja ($402,1m 19%)
3. A Vasember ($318,4m 93%)
4. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága ($317,1m 77%)
5. Harry Potter és a félvér herceg ($301,2m 83%)
6. Fel ($292,8m 98%)
7. Másnaposok ($276,4m 78%)
8. Star Trek ($257,7m 95%)
9. Legenda vagyok ($256,4m 68%)
10. Hancock ($227,9m 40%)

Átlag: $318,3m 75%

Magyarország (bevétel forintban)
1. Jégkorszak 3: A dinók hajnala (756,3m 45%)
2. Mamma Mia! (750,0m 53%)
3. Harry Potter és a félvér herceg (518,7m 83%)
4. Valami Amerika 2. (469,8m)
5. Madagaszkár 2. (433,9m 64%)
6. Másnaposok (320,5m 78%)
7. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (307,0m 77%)
8. Angyalok és démonok (302,4m 36%)
9. Szex és New York (290,2m 49%)
10. Kung Fu Panda (290,0m 89%)

Átlag: 443,8m 64%


...és természetesen folyt. köv.!

Címkék

horror lista fantasy box office saw animation vampire drama children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr874537212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.10.25. 19:09:04

boldog születésnapot! kár, hogy ilyen vacak filmek kíséretében kell ünnepelned, habár (káröröm ide vagy oda) nem bánom, hogy a SAW-sorozat végre kezd kifáradni: hasonló jókat kívánok a remake-mániának is - igazán ránk férne már egy olyan horror, ami nem csak sikeres, de jó is... a CIRQUE DU FREAK is megérdemelten hasalt el: nem elég, hogy egy percre sem tudott magával ragadni a kaland és egyik szereplővel sem sikerült megbarátkoznom, de egyenesen undorodtam a filmtől, amely úgy festett, mint egy kétrészes BUFFY-epizód. és ez a részemről nem bók. :) az ASTRO BOY-t sem értem, mármint azt, hogy bevállalták. az anime lufi az egész világon (japánon kívül persze) kipukkadt, ami nem is csoa: az anime tévék, újságok színvonalának és azok rajongóinak hála az egész hóbelebanc visszasüllyedt az előítélettel vegyes mellőzés szintjére.

Daemiaen 2009.10.25. 19:13:40

Már két éve... Telik az idő rendesen. :) Isten éltesse sokáig a rovatot! Az azért nem semmi, hogy a Fűrész csak a 6.(!) részre kezd kifulladni igazán... Vérbeli sikerszéria, pláne egy horrorhoz képest.

Ismeretlen_82723 2009.10.25. 19:18:40

Nekem a fentiek írása alatt azon akadt fenn a szemem, hogy az elmúlt két év blockbustereinek átlagos RT-értékelése meghaladja a Certified Fresh-határt, azaz a 75%-ot! Ez azért egész jó arány, csak a Transformers 2 lóg ki nagyon a sorból. A harmadik rész talán abban a top 10-ben már csak a 7-8. helyre futna be.

Seraphin84 2009.10.25. 21:16:09

Nagyon fain minden, csak így tovább!

Ismeretlen_129422 2009.10.26. 01:53:35

Sok Boldog Szülinapot a rovatnak! :) Bár xpress időkből kimaradtam, köszönet a 171 bejegyzésért és olvasmányért!

Ismeretlen_112472 2009.10.26. 08:56:39

Elolvastam! Íme a megjegyzéseim szépen sorban: Szerintem a FŰRÉSZ-nek csakis a PARANORMAL ACTIVITY tett be. Ha jövőre tényleg 3D-síteni fognak, akkor tutira ismét vezető horror lesz, és biztos hosszabbítani is fognak. (Merthogy régebben azt hallottam hogy 7 részesre tervezik a szériát...) Véleményem szerint jövő héten átveheti a vezetést mert nem lesz más ijesztegető arc a vásznakon (hacsak nem mutatják Jackót premier plánban) és az meg ugyebár kell halloween-kor az amerikai jónépnek. Izgalmas mérkőzés lesz mindenesetre a PARANORMAL-lal jövő héten. Azért a Zombieland elég hamar süllyesztőbe került nem? Vagy csak nekem tűnik úgy? Boldog születésnapot! Milyen néven írtad anno a DVD EXTRA fórumában a nézettségi adatokat? Igaz ott én nem nagyon figyeltem fel a cikksorozatra. Gondolom kissé máshogy nézett ki mint most. :) A Rotten Tomatoes értékelésének megjelenítése az elmúlt két év Top10 címének felsorolásánál nagyon de nagyon jó ötlet volt! Talán a heti "riportok"-nál is be lehetne vezetni. Mekkora érdekesség például, hogy a Transformers 2 keresett 402 milliót, 19%-os ráta mellett... "Eddig 12 darabot ért meg az exkluzív Blockbusterek Magyarországon-sorozat, ami a tervek szerint a héten folytatódik 2003-mal." Ide vele de azonnal!!! Nagyon de nagyon várom ám!!! Minden tiszteletem a tiéd, hogy sok más elfoglaltságod mellett erre is szorítasz időt. Maradok hűséges olvasód: aTom

Ismeretlen_1068 2009.10.27. 07:59:15

a ZOMBIELAND 67 milkája nagyon szép teljesítmény - ráadásul azt regélik, még a film is jó, ilyen kezdés mellett a SAW-nak pedig esélye sincs felvenni a versenyt a PARANORMAL-lal, hisz ez utóbbi több mind kétszeresét hozta a fűrészelős móka mozikihasználtságának.

Ismeretlen_112472 2009.10.30. 16:19:49

A This Is It úgy néz ki tényleg szakítani fog...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása