aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: vérbeli hajsza Takács Máté
2009. szeptember 07. 16:14:51

Kategória: 8 komment

A magyar mozik bevételei, 2009. szeptember 3 - 6.

Itt van az ősz, itt van újra, de szép lesz-e vajon a hazai moziiparnak? A kezdés nem árul el sok mindent erről; a hét egyetlen multiplex-premierje, a HAJSZA A FÖLD ALATT épp csak annyi nézőt vonzott, hogy ne űzzék a föld alá szégyenkezve, s tény, az első helyhez nem lett volna szükség semmilyen bravúrra. A harmadik hete látható BECSTELEN BRIGANTYK és RÁGCSÁVÓK viszik továbbra is a stafétát, igaz, történt egy kis helycserés támadás a már százezer néző felett menetelő produkciók háza táján...



A magyar mozik bevételei, 2009. szeptember 3 - 6.

Itt van az ősz, itt van újra, de szép lesz-e vajon a hazai moziiparnak? A kezdés nem árul el sok mindent erről; a hét egyetlen multiplex-premierje, a HAJSZA A FÖLD ALATT épp csak annyi nézőt vonzott, hogy ne űzzék a föld alá szégyenkezve, s tény, az első helyhez nem lett volna szükség semmilyen bravúrra. A harmadik hete látható BECSTELEN BRIGANTYK és RÁGCSÁVÓK viszik továbbra is a stafétát, igaz, történt egy kis helycserés támadás a már százezer néző felett menetelő produkciók háza táján...


A csúcson

Többször kihangsúlyoztatott már, milyen váratlan és elismerésre méltó a BECSTELEN BRIGANTYK box office-performansza szerte a világon. A magyar ugaron sem kevésbé, mint máshol: a UIP már 18 nap után éves bronzérmesét üdvözölheti Quentin Tarantino filmjében, s végre az első helyet is magáénak tudhatja, köszönhetően egy 24 millió forintos harmadik hétvégének. Ez 28%-os mínuszt jelent, tehát az erős start után alig-alig fogyatkoznak az érdeklődők, ami igazán szívderítő jelenség, hiszen a minőség diadalának szítása mellett gondoskodik az összesített adatok mérsékelt csökkenéséről. A hazai piac 133 millió forinttal járult eddig hozzá a világviszonylatban mostanáig összegyűlt 175 millió dollárhoz, s a jövő is kecsegtető: bár egy hét múlva feltehetőleg már csak a második hely jut neki, a MoziÜnnep legnagyobb kedvencének ígérkezik a BECSTELEN BRIGANTYK, esélyt adva a nézőszám felzárkóztatásának a bevétel egy ezredéhez.

Új bemutatók
A bő egy hónapos hiátus után visszatérő InterCom igyekezett: a HAJSZA A FÖLD ALATT a BKV-val kötött nyereményjáték-megállapodás mellett* kapott némi reklámot is, s csak remélni tudjuk, hogy a tévészpotban hallható Jakab Csaba-Széles László páros lesz a végleges választás is, s nem a divatos Galambos Péter-Csankó Zoltán formáció, már ami a két főszereplő, Denzel Washington és John Travolta magyar hangját illeti. Sajnos az e két név párosításában rejlő potenciál pár hónapja a tengerentúlon is csak mérsékelten nyilvánult meg a pénztáraknál, ami egy 100 milliós költségvetés mellett már akár kudarcként is aposztrofálható. Nálunk a színészek históriája igen változatos: az egyik legkedveltebb fekete színész legérdekfeszítőbb munkája a SOK HŰHÓ SEMMIÉRT volt annak idején, míg az utóbbi időkben egyedül a DÉJÁ VU vette be a százezres határt. Travolta sem a rá jellemző műfajjal jegyezte legnagyobb sikerét - hiszen a NICSAK KI BESZÉL! szerzett több mint 1 millió eladott jegyet közel húsz esztendővel ezelőtt -, de azért akciós címeiből is akadtak jelentős tömegeket megmozgatók. Most azonban A BELSŐ EMBER ill. a CSAK LAZÁN! eredményéhez áll legközelebb a 20 millió forint mögött rejlő 16 ezer látogató, amik tavaszi bemutatók voltak, vagyis még inkább helyén való a hasonlítás. Ebből kiindulva 60-70 ezer látogató közé várható a vége, amit segíteni fog a MoziÜnnep.

* A nyertesek betekintést nyerhettek a budapesti metró kulisszái mögé (garázs meg egyebek). Érdekesebb lett volna, ha mondjuk a győztes elköthet egy szerelvényt, váltságdíjként az egyik felsővezető egy havi fizetését követelve.

A Budapest Film egy kis horror után egy újabb 2008-as romantikus filmmel igyekezett az ínyenc nézők kedvére tenni. A KÉT SZERETŐ a fővárosban az artmozik mellett kapott egy multiplexet is, ami nyilván nagyban járult hozzá a 2 millió forint feletti bevétel megszületéséhez. Ez ettől függetlenül csak közepes eredmény, még akkor is, ha Joaquin Phoenix és Gwyneth Paltrow nem akkora sztárok, mint Dustin Hoffman és Emma Thompson. A top tízen kívüli helyezettnek jelen pillanatban a 10 millióra csak nagyon halvány reménye lehet.

Korábbi filmek
Két hétvégét töltött a csúcson a G-FORCE - RÁGCSÁVÓK, s bizony a harmadik bajnoki cím is csak egy hajszálon múlott. A Fórum családi filmje közel 23 millió forinttal foglalja el a második helyet, összbevételben pedig 10 milliós előnyt élvez a brigantykkal szemben, noha össznézőben nem nagy a különbség köztük. A jövő héten a háromdés vásznakra bearcátlankodik A VÉGSŐ ÁLLOMÁS 3D, így csak a matinék maradnak a rágcsálóknak.

A FÉRJ ÉS FÉLESÉG 8,5 milliót hoz a második hétvégén, ami továbbra is meggyőző eredmény - remélhetőleg a Palace Pictures is így érzi, s sok olyan filmmel örvendezteti még meg a magyar nézőket, ami jó eséllyel elkerülné a mozikat máskülönben.

A JÉGKORSZAK 3: A DINÓK HAJNALA az ötödik helyet foglalja el két hónappal bemutatóját követően, 8 millió forinttal; még kétszer ennyi szükséges ahhoz, hogy az InterCom animációs filmje minden idők legnagyobb sikerévé váljék itthon bevételi szempontból. Az első résznél már többen látták az ideit, s köszönhetően a két hét múlva esedékes rendezvénynek, a második epizód is könnyen legyőzötté válik, mindezzel szintén idomulva a nemzetközi trendekhez (657 millió dollár - több, mint bármely Harry Potter film, meg amúgy minden másnál a TITANIC és A KIRÁLY VISSZATÉR kivételével).

Tavaly ilyenkor a TRÓPUSI VIHAR okozott károkat a magyar mozikban, s meg sem állt 205 ezer nézőig, míg az UTAZÁS A FÖLD KÖZÉPPONTJA FELÉ a 3D-s premier ellenére is csak maximum közepesen muzsikált - ennek oka, hogy családi mozi létére feliratos volt. Ezt a hibát az InterCom nem követi el újra, hiszen...

Ami jön
...a csütörtökön érkező A VÉGSŐ ÁLLOMÁS 3D is szinkronnal kínálja a véres élvezeteket, így nem kell vesződni az olvasással, miközben szállnak az autók meg a fejek. A VÉRES VALENTIN 3D tavasszal 100 millió forint felett fialt felirat mellett is, így joggal lehetnek nagyok az elvárások egy már jól ismert koncepció felé. A Fórum Hungary eközben újabb holtan érkezett filmmel, a KÍSÉRTETJÁRÁS CONNECTICUTBAN című alternatívával igyekszik a kétdimenziós szörnyülködések hívőit kiszolgálni.

A Top 10 (csütörtök-vasárnap; forintban) [eddigi nézőszám]
1. Becstelen brigantyk (23,9m/133,0m) [114 543]
2. G-Force - Rágcsávók (22,7m/142,5m) [111 777]
3. Hajsza a föld alatt (19,8m/19,8M) [16 353]
4. Férj és féleség (8,5m/27,4m) [23 197]
5. Jégkorszak 3: A dinók hajnala (8,0m/735,6m) [593 347]
6. Harry Potter és a félvér herceg (7,1m/504,0m) [459 833]
7. Másnaposok (5,9m/281,6m) [255 519]
8. Nász-ajánlat (4,6m/241,4m) [217 100]
9. Görögbe fogadva (2,8m/29,3m) [24 673]
10. G. I. Joe: A Kobra árnyéka (2,5m/85,7m) [77 290]

a UIP Duna Film támogatásával

Címkék

disney denzel washington box office tarantino john travolta forum hungary action intercom 3d cinema uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr384537068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_129422 2009.09.07. 19:18:28

A Jégkorszak 3 kapcsán furcsán érzem magam. Egyrészt örülök, hogy jól szerepel, s megy a mozi itthon is és világszinten is, de azt nem nagyon értem, hogy hogy lehet ennyire sikeres. Jó, persze vannak sejtéseim... Animáció, bejáratott franchise, 3D... De akkor is bosszant, hogy a világízlés nem az én preferenciáimat követi! Ettől a gondolattól meg hülyén érzem magam. ;)

Ismeretlen_82259 2009.09.07. 20:36:41

Ne aggódj, nem vagy egyedül. Engem se tud meghatni az Ice Age franchise, az első rész még úgy ahogy nézhető volt, de a második már borzalmas. A 3-nál meg gondolom a 3D-re is nagyot ugranak az emberek, éppen virágzik ez a fajta vetítéstechnika, ami remélhetőleg majd az Avatarnál fog csúcsosodni :)

Ismeretlen_129422 2009.09.07. 22:32:17

Ezaz! Az Avatarnál nem húzom majd a számat, ha kasszát robbant!! :)

Ismeretlen_82723 2009.09.07. 22:34:57

Azért jelen esetben a világízlést jelentős részt családok, azon belül is kisgyerekek alakították (akiknek még nincs is ízlésük). Mikor én néztem, kb. 50 évvel emeltem az átlagéletkort! ;) De tény, a leginkább a Jégkorszak adható el az idősebb (vagyis nem gyerekkorú) közönség számára, Shrek mellett.

Ismeretlen_129422 2009.09.07. 22:56:33

Igen, ez biztos így van. Ennek örülni kell, mert e hatás nélkül a legtöbb blockbuster el sem készülhetne. Ezzel nincs is baj, s a Jégkorszakkal sem lenne gond, ha nem romlana így a minősége. Vagy lehet csak én öregedtem az első rész óta. :) Bár vannak "sorozatok", amiket nem ronthatnak el úgy, hogy ne tetszen nekem. :P

Ismeretlen_112472 2009.09.08. 09:31:21

Halkan megjegyezném, hogy a G.I Joe szépen csendben a legutolsó lett a 10-es listán. Azt gondoltam pedig, hogy az élmezőnyben tanyázik még... Az idei moziünnep biztosan meg fogja még dobni a legtöbb most Top10-es filmek nézettségi adatait. Jó volna ez alkalomból valamiféle Box Office Különszámot készíteni, akár mozikra lebontva... bár nem tudom hogy ilyesmire mennyire van lehetőség, meg persze hogy TheHun mennyire érsz rá. :)

Ismeretlen_129422 2009.09.08. 12:46:47

Igen, támogatom az ötletet! :) Szeretnék én is arról olvasni, hogy melyik mozi hogy szerepelt. Bár gondolom nagy meló megcsinálni! XD Meg persze üzleti titok gondolom.

Zsolesz 2010.03.14. 09:02:01

Alice in wonderland 3d ben üti simán az Avatart :).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása