aeon flux

ready for the action now, danger boy?

sziget 2009 - 2-3. nap Zalaba_Ferenc
2009. augusztus 15. 14:45:44

Kategória: zene 9 komment

Daesu cizellált, ám nem feltétlenül finomkodó hétfői szerdai jelentéséhez  én csak annyit tudok hozzátenni, hogy aki nem látta a SNOW PATROL-t, az tulajdonképpen nem maradt le semmiről: sekélyes és fantáziátlan Coldplay-utánzat, amiről pozitívumként annyi mondható, hogy maradandó emlékek mellett maradandó károkat sem okoz, és a frontember olyan lelkesen tett-vett a színpadon, hogy már-már megkedveltem.

A Sziget egyébként olyan, mint tavaly volt, csak kissé tömegesebb: nem gondoltam volna, hogy már a spanyol SKA-P megmozdulása alatt sem lehet, nos... megmozdulni. Rengeteg az angol - s nem csak a fellépők közül -, Viktornak biza igaza volt: lehetőleg egyetlen britet se harapjatok meg, amíg kint vagytok, jó? :) Sajna a Csónakházat piszkosul felkapták, így megszűnt törzshelynek lenni, pedig adnak csapolt Heinekkent és nem is rosszat. A szeparé kaják terén amúgy is verhetetlen, ráadásul khm, "chairdancelve" lehet átélni néhány nagyszínpados mókát, ami ebben a korban már inkább pozitívum.

A csütörtöki napot a VIP-től távol, a Burn Arénában kezdtem, ahol kisded korom egyik kultusz zenekara, a megalakulásának 20. évfordulóját kvázi visszatéréssel ünneplő 808 STATE lépett fel úgy 123 és fél ember előtt. Azért kvázi ez a visszatérés, ugyanis a zenekar 15 évesnél fiatalabb zenét nem is játszott, viszont azok a sokak számára ósdinak tűnő techno/rave nóták olyan vehemenciával tértek vissza, mintha ez a stílus soha nem halt volna ki. A Graham Massey által alapított, pocakossá nemesedett banda (átlagéletkor: kb. 55 év) ezt improvizatív - vagy annak tűnő - gitárriffekkel, picit pontatlan, de annál lekesebb élő dobbal és fasza bassgitárral érte el. A hangulat természetesen hamar kiverte a sátor tetejét, ennek ellenére nem sok embert vonzott be - az a kevés viszont baromi jól érezte magát, s ezen az emszíként tetszelgő Andrew Barker falusi kocsmába illő imázsa (köpködés, nyelvöltögetés, grimaszolás jobbra-balra, valamint a fél percenként bedobott fülsiketítő kétujjas fütty) sem rontott. Épp ellenkezőleg. Mindenesetre a buli után elmorzsoltam egy könnycseppet: soha nem gondoltam volna, hogy valaha még élőben hallhatom a Cubikot.

A tavalyi BS-en csúnyán leszerepelt FATBOY SLIM ezúttal jobban összeszedte magát, nem félhullán érkezett és nem űzött gúnyt a hallgatóságból, sőt még egy emberes látványshowt is prezentált a szettje mellé, amely legalább annyira beazonosítható, mint amennyire unalmas. A mix leginkább áthúzásból áll, maguk a zenék pedig úgy nézneki ki, hogy két veretes technodöngölés között kiállás gyanánt felhangzik egy mindenki által ismert dallamsor, ami lehet saját (Praise You) vagy idegen kéz által alkotott (Jum Around). A tömeg persze kajálta, váljék egészségükre.

Ugyanennek a közönségnek a trükkös kölyök muzsikája minden bizonnyal megfeküdte volna a gyomrát, ugyanis az örömködő ugribugri után az A38/WAN2-ban hallhatott füstös és keserű triphop felér egy érfelvágással. TRICKY meglehetősen ritkán kapja el a hangulatomat, pedig állítólag én nem is szeretem a vidám zenét, de amíg a Massive Attackból képes vagyok bármikor bármennyit elfogyasztani, addig a szintén bristoli illetőségű Trickytől gyorsan elriadok. Sajna így volt ez csütörtökön is - zsével meg is állapodtunk, hogy a Black Steelig biztosan maradunk: lévén, hogy az volt a harmadik nóta, ez nem tartott sokáig. Tudom, szégyellem is magam.

A péntek egyértelműen a PENDULUM/PRODIGY kettősé, az előbbi kacsingatott is az utóbbira, az utóbbi pedig annyira egyetemes, hogy nem lett volna méltó hozzájuk, ha teszem azt, a Voodoo People-nak a Pendulum remixét játszották volna. Rosszmájúak szerint akár azt is berakhatták volna a playlistbe, mert hogy az egész koncert amúgy is playback volt. Őket nem igazán értem: elektronikus zenét majdhogynem képtelenség élő hangszerek segítségével reprodukálni, s ha az nem baj, ha egyes előadóknál a "live act" annyit tesz, hogy az illető(k) áll(nak) egy laptop előtt és billentyűket nyomogatnak, akkor pofátlanság leplébekkezni azt a bandát, amely élő dobbal és gitárral, valamint rengeteg pofás átvezetéssel színesíti a fellépését. Ez volt életem hatodik Prodigy-gigje, s egy hangyányival sem kaptam kevesebbet, mint két és három éve, igaz, ami igaz: ez a banda népszerűségük csúcsán okozott valódi zenei orgazmust, de ezekben a számokban még ma is rengeteg energia lakozik, az Out of Space gyönyörű dobtémáját hallva pedig a mennyekben éreztem magam.

 

Valóban, a Prodigy olyan energikus, hogy majd elfeledkeztem arról, hogy az "előzenekar", azaz a Pendulum is erélyesen odatette magát: tulajdonképpen az ausztrál trió találta ki slágerbasszus műfaját, és emiatt elég sokan neheztelnek rájuk, de tény és való: ebben a formában, tehát live actként elképesztően jól működnek. Fesztiválbarát módon előadott zenéikkel már az első percben megvették a közönséget, s hol éktelen gitártémákkal, hol klasszikusok riffelgetésével nyertek maguknak újabb fanokat. Az, hogy még most is zselé állagúnak érzem magam, az csak részben tudható be az elfogyasztott temérdek mennyiségű sör/pálinka double feature-öknek... Na de most rohanok, találkozóm van a Szerkesztőkkel.

Címkék

koncert sziget break fesztival techno anniversary pendulum beszamolo prodigy drumandbass sziget 2009 fesztival 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr994537006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_62806 2009.08.15. 15:36:28

A Tricky az év egyik legjobb koncertje volt, majd írok róla, de most én is rohanok a szerkesztő kollégákhoz.

Gonzo 2009.08.15. 15:43:50

14 UK banda a nagyszínpadon. a britek meg amilyen hülyék, idejönnek pénzt költeni, ahelyett, hogy otthon hallgatnák. ő dolguk. amúgy nagyon gáz koncertek vannak: a primal screamnél az első számot se hallgattam végig, téptem az MR2höz fruttikat hallgatni - mert amilyen hülye vagyok, a szigeten hallgatom ezt a zöld pardon töltelékzenét. mindegy. szóval erőlten tinibanda az első sörtől egész nap okádó kislányoknak. prodigy szar-halk-feszültségmentes volt sztem. slim: hát legalább hangos volt, de fura, hogy mennyire nem eredeti, mert nekem van egy 2006-2007(?)es Sensation-öm, és ott ugyanezek a betétek (Jump around,....) mentek más dj-k neve alatt. ez elég gáz. elnézve mi lesz ma meg holnap, ez egy unalmas egynyaras slágerbandákat futtató sziget. a no more biztos hangos lesz, de ez is kicsit múmufikált cucc. túl is beszéltem.

Ismeretlen_1068 2009.08.16. 16:11:22

ezt a "halk volt a prodigy" véleményt már mástól is visszahallottam, habár ők kb. érdről hallgatták. ott a tömegben iszonyat dzsámbori volt. ha pedig valaki szereti a prodigy-it, akkor ő a tömegben volt. azt hiszem, a képlet ennél nem lesz egyszerűbb.

frmn 2009.08.17. 09:08:36

A Prodigy a helyszínen is halk volt, nos, legalább is a Pendulumhoz képest. Ami mellesleg ultra szar volt, ám az mindenképpen mellettük szól, hogy ennek ellenére remek hangulatot teremtettek. Ha már itt tartunk, a Party aréna is gyalázatos volt hangosítás szempontjából; szegény Statik Gábor szettje alatt a pulttól olyan 10 méterre könnyedén lehetett beszélgetni a 19. századi francia egzisztencialista regényekről. Azt hiszem, számomra az idei Szigetet csak a fél óra alatt elfogyasztott közel másfél üveg bor dobta fel, ami azt hiszem, mindkettőnk igen erős kritikája. Jövőre azért ha valaki tud szerezni egy VIP hetijegyet, nem fogom visszautasítani: én tudok új esélyt adni :)

Ismeretlen_1068 2009.08.17. 09:33:37

frmn: egy másik infóforrás szerint ti voltatok az érdi hallgatóság. :) a pendulum minimum azt hozta, ami a pendulumtól elvárható, de még meg is fejelte rendesen. nekem ez a két koncert a sziget legjobb buliját szálította. statikkal meg kibarmoltak a mérnökök, ugyanis a sziget leghangosabb koncertjét meg az arénában hallhattam...

frmn 2009.08.17. 10:24:14

Milyen változatos ez a Sziget! Ugyanazon a napon ennyire eltérő koncertélmények... Már csak ezért is megéri. :) De mondom, a Pendulum minden ismert baja ellenére nagyon jó koncertet nyomott. A Prodigy egy kevéssé már megfáradtnak tűnt, de azért még élvezhető volt. A FNM-t sajnálom igazán, de sajnos a pénz nagy úr... Pontosabban annak a hiánya.

Ismeretlen_1068 2009.08.17. 10:28:45

én örülök, hogy ezúttal úgy osztották be a napokat, hogy ha valakit ez és ez a műfaj érdekel, akkor menjen ezen és ezen a napon, ugyanis mint említetted, a pénz tényleg nagy úr. másrésztről viszont igazad van - neked is, meg gonzónak is: túl sok volt a tinglitangli brit poprock zenekar.

gleb 2009.08.18. 19:50:17

Egy gond van a szigettel: sok a köcsög. tsö

Gonzo 2009.08.18. 23:37:49

inkább tini, mint köcsög. a Sziget zaja elég halk volt, semmi nagy extra, valóban. fura, hogy 10 ezer forintos jegy + 2 liter bor kell vkinek, hogy jól érezze magát. nem értem. biztos öreg vagyok. ha egy koncert jó, józanul is jó. ha szar, részegen is az (Progigy). legközelebb gyere át hozzánk 5-ért, kapsz partit, és bort is. na. köcsögök nem lesznek. se tinik. max lédy dömper.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása