aeon flux

ready for the action now, danger boy?

up yours, dvd! Zalaba_Ferenc
2009. augusztus 11. 07:55:42

Kategória: 23 komment

Semmi kétség afelől, hogy a Pixar mennyire komolyan veszi a Blu-ray formátum adta lehetőségeket. Lassan a többi kiadó is kezd rájönni arra, hogy ha komolyabb piaci részesedést akarnak az új formátumnak, akkor erősen rá kell feküdni arra az 50 gigára, amit egy ilyen korong nyújt. Ott van pl. a WATCHMEN és a zseniális Maximum Movie Mode, mely olyan érzés, mintha kettesben néznéd Zack Snyderrel a filmet, aki nem csak hangját, de konkrét jelenlétét is prezentálja a képernyőn - PiP-vázlatokról, timeline-ról, werkfilmecskékről nem is beszélve. A Warner számítása be is jött: Amerikában minden harmadik eladott WATCHMEN Blu-rayen pihen. Mifelénk a THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY csak BD-n hozzáférhető - extrákkal rendesen felvértezve -, a THE DARK KNIGHT IMAX-kamerával felvett jeleneteit (majdnem) eredeti képarányban csodálhatjuk meg, a HELBOY-ból csak BD-n jelent meg a rendezői változat, s még sorolhatnám.

Na de visszatérve a Pixarra: a CARS továbbra sem létezik extra változatban BD-n, s a novemberben megjelenő UP is jóval többet kínál majd a kék korongon, mint DVD-n, pedig ez utóbbi is kiérdemelte a "Deluxe" titulust.

A kép és hangdifferenciák már magától értetődőek (SD vs HD, DD5.1 vs dts-HD MA 5.1), a BD-változat - amely odaát ezúttal négylemezes lesz (2 BD + DVD + Digital Copy) extrák tekintetében is hasonló minőségi pluszt ígér. Előbb a DVD extrái:

  • Commentary by director Pete Docter and co-director Bob Peterson.
  • Dug’s Special Mission – An all new original short film that follows the  misadventures of Dug as he attempts to complete his “special mission.” The short is directed by Up Story Supervisor, Ronnie Del Carmen.
  • The Many Endings of Muntz – Many ideas were hatched about how to dispose of the film’s arch villain, Muntz, and now viewers can see the many alternate endings proposed during story development.
  • Partly Cloudy –The hilarious short film that preceded screenings of Up. Everyone knows that the stork delivers babies, but where do the storks get the  babies? The answer lies up in the stratosphere where the cloud Gus is a master at creating “dangerous” babies, which prove to be more than a handful for his loval delivery stork Peck. Directed by Pixar story artist, animator and voice actor Peter Sohn.
  • Adventure is Out There – This action-packed documentary tells the story of the filmmakers’ own trek to the tepuis mountains of South America to research the design and story of the film.
  • Digital Copy

Ezek mind rajta lesznek a Blu-rayen is, plusz:

  • Cine-Explore – A visual montage of concept art, clips and documentary coverage that illustrates the directors’ commentary.
  • Geriatric Hero – A character study of Carl, from research to realization including art and design, rigging, animation and story. It focuses on the issues of aging, “simplexity”, shape-language and compelling character arcs.
  • Canine Companions – For anyone who ever wondered where CG puppies
    come from, an introduction to the design, behavior and language of dogs.  
  • Russell: Wilderness Explorer – A character study of Russell from inspiration and design to finding the character arc and authentic voice for this wilderness ranger.  
  • Our Giant Flightless Friend, Kevin – Find out how avian research and development at Pixar helped bring a mythical, 13-foot tall iridescent bird to life.
  • Homemakers of Pixar – Carl and Ellie’s house is an important “character” in the film. Fans follow the development of the house from story to art to its ultimate realization in the computer.
  • Balloons and Flight – Carl’s house and Muntz's dirigible presented the filmmakers with two different problems—how could they make a physical impossibility possible? And, in the case of the dirigible, how would they unearth a fallen giant and let it soar?
  • Composing for Characters – Composer Michael Giacchino returns to score his third Disney Pixar feature film. See how the Up filmmakers collaborated with Giacchino to create the memorable score and compelling musical themes.
  • Married Life – The original story concept that became the powerful “Married Life” scene, showing Carl and Ellie’s love story.
  • Global Guardian Badge Game – Players try to locate countries, states and capitals around the globe in a multi-layered BD-Exclusive geography game enhanced by BD-Live.
  • Digital Copy & Standard Definition DVD

Természetesen valamennyi extra HD-ben kerül fel a kiadványra - aki pedig rendelkezik HD-tévéadással, az nagyon jól tudja, hogy a dokumentumfilmek - csak úgy, mint az élő közvetítések - talán még a játékfilmeknél is nagyobb élményt adnak HD-ben.

Magyar vonatkozású infó: a tervek szerint az UP nálunk 2010. februárjában jelenik meg DVD-n és BD-n. Ha Digital Copy-t nem is kínál majd, de ez utóbbi specifikációk terén biztosan, extrák terén pedig remélhetőleg hozza majd a fenti kínálatot.

Címkék

up disney animation pixar disney bd disney dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1004536997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_112472 2009.08.11. 08:48:31

Lehet kérdeztem már egyszer régebben, de teljesen elfelejtette a választ, de akkor most feltenném megint a kérdést: mit is takar egészen pontosan a "Digital Copy"? És mindez odakint mikorra érkezik?

Action 2009.08.11. 09:49:15

Mire nálunk moziba ér, addigra kint kijön lemezen. Nem tudom, miért jó ez a Disney-nek. Ilyenkor ne csodálkozzanak, hogy mindenki letölti majd.

Ismeretlen_1068 2009.08.11. 10:19:25

TheHun már néhányszor kifejtette: a disney tapasztalata szerint a rajzfilmek európában több pénzt hoznak, mint nyáron - többet mint, amennyit az esetleges letöltőkön elbukhat, az animációs filmek célcsoportja pedig amúgy sem az a letöltögetős fajta.

Ismeretlen_1068 2009.08.11. 10:53:55

atom: a DC segítségével legális másolatot készíthetsz a filmről laptopodra, hordozható videólejátszódra (iPhone-ra, PSP-re, iPodra, stb.) további infó: http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Copy

porter 2009.08.11. 12:03:04

sztem a rajzfilmeknél egy átlag családban köbö így nézhet ki: gyerkőc kikönyörgi a mozit vagy sem, de utána a mozis "cinedubos" szinkronos felvételt rongyá nézi, mert "ezeknek? ez is jó" mondjuk ez mit sem változna ha egyidőben jelenne meg. (annyiban talán h mire megjelenik az r5 vagy rip + mozihang akkor már "dvd minőségről" beszél az apuka)

Ismeretlen_1068 2009.08.11. 12:05:41

porter: egy átlagcsaládnak nincs megfelelő technológiai háttere és tudása (mi több: ideje), hogy ezzel vacakoljon*, másrészt a gyerek úgy is kikönyörgi, ha meglátja a filmet a tecsóban. *legalábbis most még, de ez 5-10 éven beül gyökeresen megváltozik.

porter 2009.08.11. 12:47:13

szted elképzelhető h idén már karácsony körül sláger legyen a lejátszó?

Ismeretlen_1068 2009.08.11. 14:06:32

ha arra gondolsz, hogy több BD-t adjanak el, mint DVD-t, azt nem tartom valószínűnek, viszont a formátum iránti érdeklődés sokkal gyorsabb iramban nő, mint anno a DVD iránt. mondjuk, ott volt egy hatalmas ugrás, ami szerintem ezúttal el fog maradni - a köznépet egyszerűen nem lehet meggyőzni aról, hogy a BD jobb, mint a DVD -, s nem ártana, ha most már tényleg megjelenne egy-két igazán nagy cím (mondom ezt úgy, hogy a GLADIATOR, a FORREST GUMP, a THE WIZARD OF OZ vagy a GONE WITH THE WIND elég jelentős címek, de még nem az igaziak).

Ismeretlen_9654 2009.08.11. 16:38:53

én néha még a dvd-nél is azt érzem, hogy nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket. nem hozták ki belőle azt, amit lehetett volna. voltak igazán jó kiadások (gladiátor, majmok bolygója remake, gyűrűk ura) és olyanok is, mint a már említett cars. a mai kiadásokról meg aztán nem is beszélve, amikor egy új megjelenés gyakran rosszabb képminőséget produkál, mint egy 6-7 évvvel ezelőtt megjelent dvd. persze a pixar talán a carstól eltekintve mindig hibátlan dvd-ket adott ki, sőt, arról is csak az extrák hiányoztak, más tekintetben nem volt az rossz megjelenés.

pimp 2009.08.11. 22:09:29

ae: "a köznépet egyszerűen nem lehet meggyőzni aról, hogy a BD jobb, mint a DVD" nincs ember, aki ne tudná (vagy ne hallotta/olvasta volna), hogy a BD jobb, mint a DVD. ezt senki sem vitatja. a probléma az, hogy a "köznép" nem tudja megfizetni a BD-t. efelett szeretsz átsiklani, mert - feltételezem - neked nem probléma.

Ismeretlen_1068 2009.08.11. 23:45:35

pimp: értelmezd úgy a leírtakat, hogy a legtöbb embert nem lehet meggyőzni arról, hogy a bd jobb NEKI, mint a dvd. ha ez megtörténne, akkor a formátumból státuszszimbólum lehetne (mint a lapostévéből - a hd-re váltás legdrágább eleméből), s onnantól kezdve minden pénzt megér.

orion 2009.08.12. 01:10:45

Ne haragudj, de te ezt tényleg komolyan gondolod? Hogy a havi 200 bruttós átlag mellett csak a rossz kommunikáció miatt nem megy nálunk a BD? Nem akarok hosszabban írni, ezért csak annyit, hogy próbáld végigvenni, mire fel ez a rengeteg akció az Amazon&Co-nál. 2-t fizet, 3-at kap, Mínusz 50%, Vegyen lejátszót, kap 10 filmet ingyen stb. Pedig Amerikában aztán van kommunikáció, viszont nem 200 a bruttó, és HD-s tévécsatornákból sem 5 vagy 6 van.

Ismeretlen_1068 2009.08.12. 01:21:50

nem hinném, hogy magyarországon mindössze néhány tucat ember engedheti meg magának a BD-technológiát, mint ahogy azt sem hiszem, hogy DVD-re csak 1-2.000 embernek telik, miközben több mobiltelefon van, mint lakos, minden sarokra jut egy kaszinó, cigiből, alkoholból és járműből - meg a hozzávaló benzinből - világszínvonalú nagyfogyasztók vagyunk és így tovább. és tavaly karácsonykor a plazma volt a slágertermék, amihez ma már 40e-ért is vehetsz BD-játékost, de nem veszel, mert a bunkó magyarnak megteszi az, ami a kábelből folyik - a nagyobb képernyőnek hála még otrombább minőségben.

toomy 2009.08.12. 11:11:27

Én nagy nehezen tudtam csak vásárolni egy bluray lejátszót 2 hónapja, azóta a hozzá kapott 1 db filmmel büszkélkedem, mert a havi 120-ból nemjön ki, hogy havonta megvegyek csak 1 db 6-7 ezer ft-os filmet.

porter 2009.08.12. 11:32:56

kölcsönözni? :)

orion 2009.08.12. 12:16:14

Azt én sem hiszem, hogy BD-re csak "néhány tucat", DVD-re meg "1-2.000" embernek telik. A mobil, az autó totál rossz mérőszámok. Ezek nem szórakozásra valók, hanem használati eszközök. Kaszinó azért nincs minden sarkon, és alig hiszem, hogy az átlagember járna oda. Stb. Nem tudom, milyen BD-játszót árulnak 40 ezerért, én 70 alatt még nem nagyon láttam (asztalit). Akárhogy nézzük, tv+lejátszó kb. 200 ezer. Hang nélkül. De a lényeg, hogy mire használod: Az emberek többsége nyilván nem szívesen vásárol postán, így rászorul a hazai kínálatra. Márpedig 6,5-7 ezerért csak az vesz filmet, akinek ennyi pénz nem tétel. És azok között, akiknek ez nem tétel, tényleg lehet, hogy csak "néhány tucatnyian" vannak, akiket érdekel a BD többletteljesítménye.

Ismeretlen_1068 2009.08.12. 13:18:44

orion: az a különbség kettőnk között, hogy én a filmkiadásban dolgozom, te pedig valószínűleg nem, mert akkor nem csodálkoznál ezeken az adatokon. a telefon és a kocsi valóban használati tárgy, ugyanakkor az egy főre jutó mobiltelefonok számában csupán néhány ország előz meg minket világszinten, ami kissé elgondolkodtató, mint ahogy az is, hogy már nincs olyan célcsoport magyarországon, amely ne rendelkezne teefonnal, ezért aztán a szolgáltatók a már telefonnal rendelkezőket győzködik arról, hogy vegyenek még egyet.

orion 2009.08.12. 13:43:44

Valóban semmi közöm a filmkiadáshoz. Az első bekezdést egyébként úgy értettem, hogy szerintem is többen engedhetik meg maguknak a két formátumot, mint ahányan ténylegesen vásárolnak. De a mobilt valóban nem kéne a DVD-hez hasonlítani. Teljesen más a használati értékük. Ráadásul ha a mobillal példálózunk, akkor azt is hozzá kéne tenni, hogy az ottani eladói oldal hogyan csinálja az üzletet. Hát, nem úgy, mint a DVD-sek. De ha annak idején, 5-6 év szerény piaca után a Westel és a Pannon tulajdonosai is "megsértődnek" és szépen kivonulnak, átadva a bulit helyi kis nímand kft-knek, akkor lehet, hogy most a mobilpiac is ott tartana, ahol a DVD. Ja, hogy nem vonulhattak ki, mert már egy halom pénzt elköltöttek a hálózatukra? Hát igen, ez is egy kis különbség. A mobilosok ELŐSZÖR befektették a 100 millió dollárokat, és UTÁNA kezdtek el kaszálni. A WB meg a többi mit is fektetett be Magyarországon?

Action 2009.08.12. 13:53:35

Én szoktam DVD-ket venni, de a BD, attól függetlenül, hogy szép meg jó, nem izgat fel nagyon. Főleg, hogy a kedvenc filmjeimet nincs humorom újra megvenni, aztán majd mikor pár év múlva jön vmi új formátum, akkor megint. A BD-nél nem a lejátszó a kérdés, hanem a TV. És a jó, fullHD-s TV nem olcsó (még).

Ismeretlen_1068 2009.08.12. 13:57:21

a kiadók nevében elnézést kérek, amiért sem a warner, sem a universal nem fektetett be 100 millió dollárokat a magyar piacba, mi több azt a néhány milliót is inkább veszni hagyta, amit akkor hagyott a háta mögött, mikora dvd-piac már leszállóágba került hazánkban.

Ismeretlen_1068 2009.08.12. 13:58:43

action: hidd el, hogy a BD már egy HD-ready tévén is fantasztikusan fest. azokat pedig már pofátlanul olcsón hajigálják az ember után.

orion 2009.08.12. 14:49:05

"a kiadók nevében elnézést kérek, amiért sem a warner, sem a universal nem fektetett be 100 millió dollárokat a magyar piacba, " Nézd, jókora cégekről van szó mindkét esetben. Az egyik így üzletel, a másik úgy. Az egyik itt van és sok pénzt keres, a másik nincs itt és nyilván nem is keres olyan sokat. És ehhez hozzátartozik az általános piacpolitikájuk is. Pl. az, hogy ha én szeretnék szinkronos Máltai sólyom SE-t, de az FHE/WB nem, akkor nekem soha nem lesz szinkronos SE-m. De még fapadosom sem. És ha én eredeti szinkronnal szeretném a Jó, a Rossz...-t, az IC meg RTL-essel, akkor RTL-szinkronnal fog megjelenni, és punktum. A telefonoknál ez egy kicsit másként megy. Azok a "pofátlanul olcsón hajigált" tévék pedig szerintem úgy festenek, hogy a Tesco & Tsa árul egy-egy modellt 100 ezer alatt, de a választék jobbára 110-120-ról INDUL. (75-80 centis méretről beszélek, amire egy átlagcsaládnak ma reálisan igénye van.)

orion 2009.08.12. 15:14:30

Végül csak annyit, hogy ha annak idején a DVD-t is úgy indítják, mint a BD-t: marha drága ugyan, de valóban szinte mindent megkapsz, amit csak lehet. Többnyire. Van szinkron. Van extra. Sok. Van sok feliratos extra. Szóval, ha annak idején a DVD-nél is ez lett volna a kiindulási alap, ahonnan csak javulnak a peremfeltételek (vásárlói szempontból), akkor most lehet, hogy beljebb lennének a kiadók.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása