aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: watchmen - director's cut (2009) Zalaba_Ferenc
2009. július 30. 00:03:47

Kategória: 17 komment

Egyszer biztosan felvirrad az a nap, amikor ezt az egyenetlenül felépített, túlrendezett mozibehemótot kinevezik meg nem értett klasszikusnak. Az önjelölt exhumátorok valószínűleg a napokban megjelent rendezői változatot kapják majd vállukra, amely egy hangyányit ugyan jobb, mint a moziverzió, de azok a defektusok, melyek elbántak a nézők- és részben a kritikusok kegyeivel, ezúttal 186 pernyire felhízlalva jelentkeznek. Ismétlem, egy nap majd ezek a filmgyilkos aspektusok (túl sok szereplő, túl sok szöveg, mélyreásás helyett panoptikum, stílus-stílus-stílus a szubtancia kárára, s így tovább) lesznek azok, melyek kultuszt teremtenek.

De ez még odébb van. Aki korrekciót vár ettől a filmtől, az csak részlegesen elégül ki: a moziváltozatban jól elkapott figurák (The Comedian, Rorsasch) még erőteljesebb jelenlétettel bírnak, a film első felében tettenérhető, kellemetlenül vázlatos érzelmi ingadozások (pl. Nite Owl kirohanása a tömegoszlatás során) apróbb toldalékok révén egyenletesebbek lesznek, sőt még Silk Spectre II is kap egy nélkülözhetetlen plusz végtagot a minden lépését követő kormányügynökök személyében, s ez ügyesen rávilágít arra, milyen felelősség nehezedik a vállára és milyen börtön is az, amelyben él.

A rendezői változat toldalékai közül az eredeti Nite Owl, azaz Hollis Mason halálát szeretik kiemelni, amely ugyan van olyan stílusos, mint a híres-nevezetes főcím, de folyománya sokkal fontosabb, hisz rávilágít az új Nite Owl (impotencián kívüli) esendőségére, melynek a film befejezésénél lesz fontos szerepe. A DC véresebb (emitt egy szétlőtt kéz, amott egy szétbaltázott fej), ugyanakkor kényelmesen terpeszkedő darab, amely kevesebb koncentrációt igényel, viszont több részletet kínál, ezzel gyakrabban fordul át a jó öreg hollywoodi szájbarágásba. Snyder vághatott is volna - pl. egy keveset a kínos szexjelenetből -, de úgy tűnik, ezt a megközelítést meg kell hagynunk Ridley Scottnak.

Fájlalom, de a cselekmény mozgatórugója, Adrian Veidt ezúttal is csak egy árnyék, egy homályos McGuffin, akire ráfért volna némi bizonyítás, nem csak passzív észosztás, hogy végül kalapból előhúzott megoldásként tetszelegjen. És azért a mondatért, azért a szörnyű mondatért, amely a lángoló ház kapcsán lerendezett mentőakció során elhangzik egy fekete kislány szájából, azért a mondatért, amit nem vagyok hajlandó leírni, ugyanis leírhatatlanul szánalmas, azért a mondatért én kiosztanék egy Zack Snyderesen belassított/felgyorsított maflást Zack Snydernek.

Címkék

kritika watchmen zack snyder superhero disaster movie jackie earle haley alternative version 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr954536960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_93066 2009.07.30. 00:21:59

azt hittem jobb lesz a DC:( de a bd-t azért megérte beszerezni?

Ismeretlen_62806 2009.07.30. 00:24:16

valaki más leírhatná, mi az a bizonyos mondat, mert most nagyon fel lettem csigázva. :))

Ismeretlen_1068 2009.07.30. 00:25:12

nagyon is. egyrészt ínycsiklandozó már a kiszerelés, a tartalom pedig elsőosztályú (kép és hang csillagos ötös), aki pedig olyan WATCHMEN-buzi, mint én, annak pláne, hogy kötelező. ja, s a zack snyder vezényletével lezavart "maximum movie mode" elképesztő.

Ismeretlen_1068 2009.07.30. 00:26:34

daesu: azokat a kommenteket törlöm. :) a társaság ma este egyenesen felhördült, amikor felhangzott. egy olyan szituációt képzelj magad elé, mikor ron burgundy úgy köszön el, hogy "go, fuck yourself, san diego".

Ismeretlen_1068 2009.07.30. 00:27:19

off: kazama, a magyar változat beszerzése nincs tervbe véve nálad?

Ismeretlen_93066 2009.07.30. 01:11:00

egyelőre úgy fest, hogy én is a dc-t szerzem be, úgyhogy szerintem kihagyom a magyar verzát.

vargatom 2009.07.30. 03:30:58

Inkább Moore keze után kapkodj, ugyanis egy az egyben a képregényből jött az a mondat, VII. fejezet 24. oldal. Mondjuk nekem az jobban tetszett volna, ha a kávéztatás kerül bele (bár a poharak elpakolása meg már az eredeti változatban is szerepelt). Veidt meg a képregényben sincs jelen többet, sőt, a film az egész energiaforrás-szállal még meg is erősítette. Moore verziójában egyszercsak elkezd két fejezeten át monologizálni, miután kiderült hogy ő a hunyó. Amivel sztem jogosabb lenne Snydert csesztetni: - Manhattan marsi jelenetéből nem derül ki, hogy pontosan hogyan érzékeli az időt, pedig a filmes formátum erre még több lehetőséget kínál; se azt nem tudjuk meg hogy miért is van a Marson (az oda vezető események láncolatát - vidámpark, karóra - elemzi, valamiféle felsőbb hatalom keze nyomát keresve, de arra jut, hogy valószínűleg nincs ilyen) - nem derül ki, hogy mitől is Rorschach szegény Walter új személyisége (free to scrawl own design upon this moraly blank world) - beteges erőszak De igazából az a baj hogy a Watchmenben a cselekmény eleve alibi, a mozifilmben viszont erősebb kéne legyen; de a filozofikus oldalt is megpróbálták belerakni, aztán a kettő együtt már végképp nem ment.

Ismeretlen_32458 2009.07.30. 07:05:56

Aeon: neked gyorsan megjött. Én még várhatok rá aug 16-ig. Kávézós jelenet nincs benne? a képregény egyik legaranyosabb poénja, plusz kiemeli, hogy mennyire emberi NO II... Akkor minek elrakosgatni a poharakat. Sexjelenetet meg tényleg illett volna megvágni, akárcsak a 300-ban. Zack barátunknak biztos ez tetszik. :)

Ismeretlen_1068 2009.07.30. 08:12:12

vargatom: a mondat maga még hagyján - bár valóban szomorúan konstatáltam, hogy a képregényben is szerepel, igaz, csupán a sarokban odavetve, s nem is látjuk, hogy kinek a szájából jön, tehát lábjegyzetnek is vehető, ami felett el lehet suhanni, de még így is kellemetlen. viszont ahogy a filmben előadják, az maga a megtestesült borzalom: a tűzhalálból való menekülés közben minden lelassul, a tűz is elcsendesül és a kislány szépen megérdeklődi a megérdekődni valóját. szánalmasan hatásvadász (jack, jól jártál, hogy korábban leléptél, s nem vártad meg ezt :).

Ismeretlen_1068 2009.07.30. 08:21:08

rhynn: gyorsposta hozta. van, amikor megér annyit a kiadvány, hogy biztosan kifizessem érte az áfát és a plusz postaköltséget (ha többen rendeltek, akkor az már nem is olyan vészes), mint hogy izguljak hosszú heteket, hogy mikor ér már ide, nehogy elvámolják, ne kelljen érte elzarándokolni a postára vagy a vámhivatalba. stb.

frmn 2009.07.30. 09:11:56

Na igen, az a mondat... és ahogyan... hát igen. Ez a jelenet magában -1 pontot jelentett. Amúgy pedig egyetértek a kritikával, hogy több is lett, de kevesebb is, minden szempontból. A 186 percet már magában elég embert próbáló végigülni, itt-ott lehetett volna nyisszantani egy keveset. Amit igazán hiányoltam a filmből az a megfelelő "atomháborús atmoszféra". Persze nem muszáj egyetérteni, de nekem a WW III-tól való rettegés megmaradt állandósult nyavalygás szinten. Valahogy nem éreztem úgy, hogy ott van az a nyomás a filmben, aminek ott kellett volna lennie. Fájdalmas volt még az elnyújtott és teljesen felesleges szexjelenet, illetve az olyan apró hibák, amelyek ugyan minden filmben előfordulnak, ám egy ilyen darabban éppen ezért is illene elkerülni őket.

Ismeretlen_88360 2009.07.30. 09:35:35

még így is zack snyder legjobb filmje. egyébként, ha időtök engedi, nézzétek végig az extra lemezt is, a "real superheroes: real vigilantes" szösszenet kimondottan tetszett.

jegkrem 2009.07.30. 11:29:54

rhynn: en is meg varom postast, sima internation shipping :/

Ismeretlen_1068 2009.07.30. 14:47:35

lehet, hogy a film bukta volt moziban, de dvd-n egész jól hasít, sőt, bd-n még annál is jobban: "...a full 36 percent of disc sales of Warner's 'Watchmen' have been on Blu-ray. This is a record-breaking figure, even for action movies. For example, back in September 2008, 'Iron Man' got "only" 17% of its sales from Blu-ray. The previous BD percentage record was for 'Quantum of Solace', released March 24, 2009, which got 28%." ez azt jelenti, hogy minden harmadik eladott WATCHMEN BD-n csücsül.

Ismeretlen_88360 2009.07.30. 14:56:50

egy ilyen erősen vizuális film esetében érthető , ráadásul épp néhány hete olvastam, hogy az USA-ban már 100$-ért is van lejátszó.

dr.Fünke 2009.07.30. 23:42:46

Lehet hogy kontár a kérdés, de azért megkockáztatom: Ez azt jelenti hogy régiófüggetlen a kiadvány? Mert nem akarok szarul járni

Ismeretlen_1068 2009.07.31. 00:09:19

szerencsére a warner BD-k kivétel nélkül mind régiókódfüggetlenek, legalábbis azt hiszem. ez az volt. :) egyébként itt tájkozódhatsz: http://bluray.liesinc.net/

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása