aeon flux

ready for the action now, danger boy?

nine inch nails @ syma 09-07-24 Angyalosi Ádám
2009. július 29. 07:53:30

Kategória: 37 komment

2009. július 24. 20:00 – a Syma csarnok színpadjára Brüno totyog ki. Később kiderül, hogy Alec Empire az, aki röviden (egy 30 perces set keretében) játszik nagyon hangos, nagyon zúzós, és helyenként még annál is inkább öncélú kortárs-pszichedelikus-elektro-punkot. De ez a körülöttem (az első sorban) állókat nem érdekli. Mi ma valami egészen különlegesért jöttünk. 

 

21:00 – a fények kihunynak. Filmszakadás.

23:00 – úgy érzem, mintha átment volna rajtam egy vonat. Még a kislábujjamból is csavarható az izzadság. A lábaim alig működnek. És bár az élet sok meglepetést tartogat, hatalmába kerít egy érzés, mely szerint innentől csak lefelé vezet az út.

2009. július 24. 20:00 – a Syma csarnok színpadjára Brüno totyog ki. Később kiderül, hogy Alec Empire az, aki röviden (egy 30 perces set keretében) játszik nagyon hangos, nagyon zúzós, és helyenként még annál is inkább öncélú kortárs-pszichedelikus-elektro-punkot. De ez a körülöttem (az első sorban) állókat nem érdekli. Mi ma valami egészen különlegesért jöttünk. 

 

21:00 – a fények kihunynak. Filmszakadás.

23:00 – úgy érzem, mintha átment volna rajtam egy vonat. Még a kislábujjamból is csavarható az izzadság. A lábaim alig működnek. És bár az élet sok meglepetést tartogat, hatalmába kerít egy érzés, mely szerint innentől csak lefelé vezet az út.  

Alapvetően hideg, racionális emberként mindig nehezemre esik a Nine Inch Nailsről írni – az elfogulatlansággal pedig próbálkoznom is felesleges lenne: Trent Reznor munkássága, gondolkodásmódja, zenéje kivételes hatással volt rám az évek folyamán, és ennek eredményeként csak egysejtűvé visszafejlődött ostoba rajongóként tudok nyilatkozni a NIN második budapesti koncertjéről is. Ezért előre is elnézést kérek.

A Wave Goodbye Tour – nomen est omen – a zenekar 21 éves pályafutásának végét jelölheti, Reznor meghatározatlan ideig kényszerpihenőre vonul, mely a zeneileg hihetetlenül termékeny, de brutális önpusztítással majd újjáépítéssel övezett karrierjén végigtekintve érthető: merész kijelentés, de ez talán még Clint Eastwoodnak is sok lett volna.

A pénteki színpadot szemlélve a helyzet már sokkal inkább kétoldalúnak tűnt. A bolygón töltött eddigi 44 év mindegyike ott hagyta a nyomát az egyébként eszméletlen fizikai formában lévő Reznor arcán, de az energia, mellyel a közönség központi idegrendszerét újra és újra szilánkokra zúzza, még mindig ott lüktet, és amikor két szám között azt mondja, hogy kurva jól érzi magát, akkor tudod, hogy az úgy is van: nem csak legendás őszintesége és közvetlensége miatt, hanem mert érződik, hogy akármennyire is belefáradhatott az egészbe, valahol még mindig élvezi ezt a rutint.

Az idei turné fiatalos, ezúttal háromtagú hangszeres szekciója sem maradt ki a buliból: Justin Meldal-Johnsen ugyan a basszusgitárosoktól megszokott rezignált introvertáltsággal pengette a húrokat, de Robin Finck tekintete amúgy is két emberre elegendő őrültséget hordoz, és az ujjai közt a Fragile dalainak gyönyörűen hömpölygő, kortárs komolyzenét idéző dallamai, a Downward Spiral brutális nyersességet igénylő negyedes riffjei és az újabb albumok klasszikusabb rocktémái is kiválóan szólalnak meg.

Az igazi aduász azonban Ilan Rubin, aki az eddigi dobosoknál sokkal technikásabb ritmusokkal dúsítja fel a dalokat (a Survivalism verzéjének off-beat témája érezhetően megakasztotta a közönség tombolását), de multi-instrumentalistaként még a legfontosabb billentyűtémákat is kíválóan szólaltatja meg.


így kezdődött - Pinion + Wish

Na nem mintha ezen ott helyben bárki is ráért volna töprengeni: elég volt felhangzani a nyitó Pinion után menetrendszerűen következő Wish első taktusainak, és a Syma csarnok közönsége minden emberi méltóságát zsebre vágta, hogy a 23 számos setlist végéig ösztönlényekként tomboljuk végig a felénk áradó zenei hurrikánt. Üvöltöttünk, zúztunk, ugráltunk – bármit, csak kitörhessünk ebből a világból. A NIN zenéje még mindig szétfeszíti a korlátokat.

A dalok között természetesen ott voltak az évek óta visszaköszönő slágerek: a March of the Pigs, a Burn, a Hand that Feeds (avagy, Reznor szavaival élve, „a dal, mely legyőzte George Busht”), a Head Like a Hole, és persze zárószámként a mindig szívszorító Hurt – egyedül a Closer és a Terrible Lie nem szerepel az idei turnén a megszokott koncertszámok közül.


echoplex

Az újabb dalok – a fantasztikus 1.000.000, a magával ragadó Discipline és a lazításra alkalmat nyújtó Echoplex – mellett ritkaságok töltötték ki a játékidőt – hallhattuk többek között a kiadatlan Non Entity-t, a Last-ot, a Gone, Still-t, de a Downward Spiral jelentős része is felcsendült (illetve zúdult), az „ezt nem hiszem el bazdmeg” kiáltásom azonban a Dead Souls elején tört ki belőlem.

Legnagyobb könnycseppjeimet azonban a Something I Can Never Have alatt hullattam: a Nine Inch Nails hajnalán, húsz évvel ezelőtt felvett ballada talán minden idők legfájdalmasabb szerelmi csalódását vágja az ember szívébe, minden egyes hallgatással egyre csak erőteljesebben. Nem csak a hallgatót, de az előadót is megbabonázza - a jelenleg boldog párkapcsolatban élő, az esküvőjére készülő Trent Reznor ugyanazzal a rémisztő szenvedéllyel és megszállotsággal énekelt, suttogott és ordított, mint akkor régen, a stúdióban. A régi és új hasonló összefonódása nyomta rá bélyegét a teljes koncertre: a zene, az előadásmód, de leginkább Reznor maga, mind ott rejtik az elmúlt évtizedeket, de valahogy érződik, végérvényesen felnőttek, beértek. 

Hiszen a mikrofonállványok is hiába repültek messzebbre, mint valaha - ezúttal már ott pihentek a tartalékok.

Pinion 
Wish 
Last 
Discipline 
March Of The Pigs 
Piggy 
Reptile 
Burn 
Gave Up 
La Mer 
Something I Can Never Have 
Non-Entity 
Gone, Still 
The Downward Spiral 
Mr. Self Destruct 
1,000,000 
Echoplex 
Survivalism 
The Good Soldier 
Dead Souls 
The Hand That Feeds 
Head Like A Hole 
Hurt

Címkék

koncert industrial beszamolo nine inch nails trent reznor daesu

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr624536955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.07.29. 07:49:32

hajnalban születnek a legjobb gondolatok, hm? :) jönni fog egy vér- és vitriolbő (mert nem tagadhatom meg önmagam) replika, csak a mai napom kicsit sűrűnek ígérkezik. egyébként faszántos ömlengés.

Ismeretlen_27676 2009.07.29. 08:16:27

en sajnos lemaradtam az elejerol, de nem vagyok maradektalanul elegedett, picit iparosmunkanak tunt a buli, de ami nagyon rossz volt, a hangositas, a zuzosabb daloknal gyakran csak mely kasas duborgest eszleltem (emlitetted pl a Dead Souls-t, ami nekem is nagy kedvencem, es messzirol felismerheto basszus es dobalapja is van, az osszemosodott zajbol megis csak amikor a gitar belepett ismertem fel a dalt). A csendes, nyugis reszek egyebkent nem csak azert tetszettek, mert hallhato volt, hanem meg jo is, pl az altalad szinten emlitett Something i can never have-nel megint elokerult a nagybogo, ezuttal vonoval! (csak a kozonseg ne tapsolt volna bele minden lassu szamba...) Javitsatok ki ha tevedek, de nem ugy van, hogy csak a turnezassal all le egy idore Reznor? Tehat nincs arrol szo,hogy nem lesz NIN sem, en ugy tudom (ki sem birna a faszi... ;)

Ismeretlen_1068 2009.07.29. 08:43:51

ki akarja próbálni magát különböző projectekben, melynek a turnézáshoz nem igazán van köze (pl. a YEAR ZERO c. tévésorozat). a hangosítással nekem speciel semmi gondom nem volt: úgy tíz méterre álltunk a színpadtól, s minden hang, minen rezdülés átjött. igaz, hangosnak hangos volt, ez a minimum, de nem mosódott össze. te merre álltál?

Gonzo 2009.07.29. 10:00:13

xpres-en írtad:" és hogy semmit se játszottak a THE FRAGILE-ról, hát az irgum-burgum." lehet, rosszul értettem, de feljebb azt írod, erről is voltak /hömpölyögtek/ dalok. most rendeltem be a fragile-t, így nem tudom, hányadán álljak a kérdéssel. hm?

megacrash · http://flickr.com/photos/megacrash 2009.07.29. 10:54:29

a hangositas szerintem is teljesen jo volt, kicsit feltem a syma csarnoktol de tokeletesen sikerult megoldani, egyedul leghatul volt kicsit kasas meg visszhangos. oriasi buli volt, a "dal ami legyozte busht" beszolasra nekem mondjuk pont annyi jutott eszembe hogy "kocsog hippi", de ennyi belefer :> remelem lesz reunion par ev mulva

Ismeretlen_13599 2009.07.29. 10:56:51

A Dead Soulsra én is ugyanígy reagáltam. A hátsóbb sorokban álltam, szándékosan, mert nem akartam nagyon zúzni, de hát attól a számtól kezdve már nem lehetett türtőztetni magam. És szeressük az ömlengéseket.

Ismeretlen_105814 2009.07.29. 11:01:39

Nagyon jó írás, az utolsó szóig egyet kell értenem. Eszméletlen előadás volt, eszméletlen hangulattal és tökéletes setlisttel, életem koncertje. Az elején megfogalmazott gondolat jutott nekem is eszembe sokszor; innentől már csak lefelé... Mi barátnővel délután 3 óta álltunk sorban, később csatlakozott egy jóbarátom és barátnője, négyen támadtuk meg a második sort középen, de úgy a March of the Pigs környékén ki kellett menniük, a barátságos tömeg ugyanis kifordította a srác térdét. Sajnos a Burn alatt mi is hátrébb menekültünk, egyszerűen nem embernek való, ami az első 4-5 sorban volt. De nem panaszkodom, még így is 11/10-es élmény volt.

neohunter · http://geekz.blog.hu 2009.07.29. 11:05:22

egy lassú ment a fragile-ról. olyan mondjuk nincs, h minden jót számot lenyomjanak. picit meglepetés volt a setlist, de kellemes fajtából, néhány szám új értelmet nyert így, élőben. A befejező 3 dal kiszámítható volt, de nem igazán befolyásolta az élményt :) (örültem volna én is egy tdtwwa-nekm, egy only-nak, s még sok másnak..whatever) ps.: by the way, daesu te voltál az iphone-os gyerek ott előttem aki richtig akkor fotózott, mikor én akartan?:)

neohunter · http://geekz.blog.hu 2009.07.29. 11:09:54

ja, és köszi a kíváló beszámolót. igen, életreszoló élmény volt.

Gonzo 2009.07.29. 11:10:21

dal ami legyozte busht - tekintve, hogy 2007-es az album, bush meg kitöltötte idejét, nem lehet legyőzésről, megbuktatásról beszélni. persze a sok oda- és megmondó sztár, aki felszólalt egy fasisztoid rendszer ellen, most bölcsen konstatálja, hogy részben miatta lett váltás. csakhogy ez nem így van. hamis. azért kellemes volt a hand that feeds - bár a szigetes jobb volt. 10/9

Ismeretlen_105814 2009.07.29. 11:17:16

2005-ös.

Ismeretlen_27676 2009.07.29. 12:52:33

AE: mivel keson erkeztem nem volt ingerenciam bemaszni a tomegbe (igy is folyt rolam a viz), ezert viszonylag hatul alltam. Arrafele nem volt jo a hang :( a bush-ozas meg aranyos volt ;D

Ismeretlen_1068 2009.07.29. 13:30:17

gonzo: ezt a beszámolót nem én írtam :), (amúgy volt a LA MER, oszt sluszpász).

Ismeretlen_1068 2009.07.29. 13:35:20

a bush-témához én nem ragaszkodtam volna, habár elnézem, mert trent egy isten (170 centi :), de némileg demagógnak tűnt ez a szerepvállalás a részéről, másrészt bush szépen letöltötte az idejét, nem zavarták úgy haza, mint itthon néhány miniszterelnököt.

Gonzo 2009.07.29. 14:06:48

igaz is, megkövetem magam. isten? egy ember, aki érzelmileg és szellemileg labilis, és csak a zenén keresztül tudja magát kifejezni még nem isten sztem. az ilyen művész. de hogy isten? hmm...na sluszpász-

gonzo 2009.07.29. 14:07:50

tud is vmit, mert azóta NIN-t hallgatok munkahelyen és otthon.

Ismeretlen_1068 2009.07.29. 14:40:07

*forgatja a szemeit* tudod, ez egy ilyen kifejezés, mellyel egy bizonyos individuum kiemelkedő értékeit szokás méltányolni. egyébként politeista vagyok. zenében ő isten.

Gonzo 2009.07.29. 15:34:25

elég nagy baj az, hogy ilyen kifejezésekkel méltatnak egy földi halandót, aki valszeg többet merít a sötét oldalból, mint a világosságéból. de, eme hitbéli kérdés mindenki maga dolga.

Ismeretlen_62806 2009.07.29. 15:58:40

Neuromancer: a zúzósabb dolgoknál helyenként nekem is kása lett a hangosításból (általában az fektette meg, amikor 2 gitáron akkordoztak), de a koncert 80%-ában egész jó volt. A jövőbeni tervekről sok, ellentmondó írást olvastam, és mindet Trent tollából - szerintem még ő sem tudja, mihez kezd majd. neohunter: az könnyen lehet, de erre hogy a fenébe jöttél rá a fentiekből? :) utólag is elnézést kérek (ha akarod, átküldhetem a képeimet, de az erős fényekkel rendesen meggyűlt a baja a telefonkamerának). btw, te voltál az az állat mögöttem, aki újra és újra felkent a korlátra? :D

Ismeretlen_62806 2009.07.29. 16:00:51

A Bush-témáról: Trent szándékos túlzásokkal, iróniával ("és az egész nekünk köszönhető!") vezette a fel a dolgot, nekem úgy tűnt, hogy mindent megtett, hogy látszódjon, nem veszi annyira komolyan az állításait.

Ismeretlen_1068 2009.07.29. 16:07:05

legalábbis szeretnéd azt hinni, hogy ez a lelkileg és testileg sérült ember évek óta viccel a politikával, hm? :)

Gonzo 2009.07.29. 16:19:09

testileg is sérült? nem látszik rajta. a politikával mindenki viccelhet, főleg amerikában. lásd michael moore és társai. azt a bevétlen és díjakon túl mire mennek vele? semmire. a roppent jól szervezett kapitalizmust nem hatja meg a kis fehér ember ordibálása. reznor jó, de hiába a sok rebellis arc film-zene-egyéb iparban, egy nemzet kétszer is BUSHra szavazott. obama talán ok, de ő is csak egy báb-bbb-bbb-bbb-bbb.

Ismeretlen_1068 2009.07.29. 16:27:04

egyesek szerint kisebbségi komplexusai vannak. :)

Gonzo 2009.07.29. 16:32:52

ja, a courtney love-os 3 incses beszólásra gonolsz? hm. érdekes. megapta lérte a magáét. persze az a kurva azóta sincs sehol.

Ismeretlen_1068 2009.07.29. 16:47:28

nem, a tényleges magasságára.

Gonzo 2009.07.29. 16:53:33

hups. nekem ez belefér. Isten előtt kell számot vetnie az életéről, szóval nincs miért megítélnem - bár az fáj, hogy annak a gyökér mansonnak pár albumát összehozta+polanski házában képes volt albumokat rögzíteni és aztán mentegetőzni, hogy hát ő nem is tudott róla. attól még nem tartom testi fogyatékosságnak, hogy szopni jobban szeret, mint nyalni. az ő léte - mint kisistennek, nemde ;o) a ghostot most vettem meg, nagyon jó anyag. nem egy 100%, de van hatása.

neohunter · http://geekz.blog.hu 2009.07.30. 09:39:00

daesu: h hogyan az legyen az én titkom :) de megköszönném a képeket, v ha valahova feltöltöd. Amúgy lehetséges :D bár én a háborús övezet mögött voltam (kb 7-8. sor).

Ismeretlen_1068 2009.07.30. 22:36:12

szombaton NIN a duna tévén: http://port.hu/marosvasarhelyi_felsziget_fesztival/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=10713199&i_where=1&i_where_tv=1

Ismeretlen_105814 2009.07.30. 23:15:26

Ezért nagyon nagy köszönet, a Duna TV jobbára elkerüli a figyelmemet! :)

kitz 2009.07.31. 01:17:00

Kedves kis beszámoló. Én is az első sorban álltam Trent és Robin között. Sajnos még az első videón is rajta vagyok... Király volt, és ami a legjobban meglepett, hogy nem nyomtak szét még a March Of The Pigs alatt sem.

Ismeretlen_105814 2009.08.01. 22:38:46

Hát végigszenvedtem ezt a szart a Duna TV-n, de NIN az mondjuk cseszettül nem volt benne... 5 órája ezt a fost nézem, a világ legszarabb zenéi lementek, de NIN az sehol... Ilyenkor mi van?

Ismeretlen_1068 2009.08.01. 23:24:36

kellene írni egy szép levelet a duna tévének (vagy a portnak?), hogy menjenek az anyjukba a nézők megtévesztésével. " Az aktuális rész ismertetője: Maratoni közvetítéssorozatunk második, szombati adásában újra átélhetik az amerikai Nine Inch Nails, a Kispál és a Borz, vagy a skót Primal Scream koncertjeit. Folyamatos hangulatjelentések és sztárinterjúk vasárnapig Marosvásárhelyről."

Ismeretlen_105814 2009.08.02. 00:00:16

Kispál volt még délután, ez a Primal Scream is volt, meg egy rahedli noname fos, csak Reznorék maradtak le. Annyi szerepük volt, hogy az egyik látogató közölte, hogy azért nem a Nine Inch Nails koncertre megy, mert a Primal Scream jobb. Kell-e mondanom, mennyire nincs igaza? Te is végigszenvedted amúgy?

Ismeretlen_1068 2009.08.02. 10:52:08

szerencsére volt jobb dolgom is - fürdőzés, sörözés, családi banzáj... :)

Ismeretlen_105814 2009.08.02. 13:57:56

Hát jobb dolgom nekem is lett volna... :D Viszont mivel ez a mai 37 fok nem nekem van kitalálva, talán rá-ránézek ma is a Dunára, hátha a mai csokorba került bele valahogy.

Ismeretlen_1068 2009.08.02. 17:17:37

feltétlen riassz minket, ha bekerül a NIN a repertoárba!

Ismeretlen_105814 2009.08.02. 21:14:03

Bár riaszthattam volna bárkit is. Nem néztem ugyan folyamatosan, de 20-30 percenként odakapcsoltam, nem volt NIN. :(

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása