aeon flux

ready for the action now, danger boy?

blu-ray teszt: the wrestler (2008) Zalaba_Ferenc
2009. június 09. 04:35:24

Kategória: Szólj hozzá!

Szó se róla, már bőven lenne mit tesztelni a hazai Blu-ray kínálatból is (természetesen fogunk is) de azért igyekszünk figyelemmel kísérni más régiók megjelenéseit is, ezúttal pedig a The Wrestler angol BD változata került nagyító alá. Aki netán még nem ismeri a filmet az olvassa el ae kritikáját itt, utána garantáltan rohanni fog a moziba.

 


KÉPMINŐSÉG

Bár Darren Aronofsky ezúttal visszafogta magát, azért nem kell aggódni, a The Wrestler sem lóg ki a vizualitás mesterének filmográfiájából sajátos képi világának köszönhetően. A dokumentarista stílus és a super 16mm-es technika használata tökéletes választás volt Randy „The Ram” Robinson életének filmre viteléhez. A 2:35:1-es képarányú, 1080p/AVC MPEG4-es kódolású transzfer mindvégig szemcsés, de ez egyrészt a 16mm-es film velejárója, másrészt pedig Aronofsky korábbi filmjei sem voltak filmszemcséktől mentesek és ahogy eddig sem, most sincs ezzel semmi probléma.


 



A ringen kívül főként a hideg, fakó színárnyalatok dominálnak - remekül rávilágítva arra, hogy Randy a szorítóban él igazán, a rideg valóság pedig a szürkeség homályába vész. A ringben azonban kigyúlnak fények, előkerülnek a színesebbnél színesebb ruhák, kellékek, frizurák és igazi színkavalkád tárul elénk. A részletgazdagság a közeli és a távoli felvételek során egyaránt rendben van, Mickey Rourke sokat megélt, barázdált arca meghökkentő látvány HD felbontásban. A sötétben játszódó jelenetekről pedig csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni, egy ilyen low-budget filmtől nem vár az ember ilyen mély, koromsötét feketéket. Fantasztikus.



Kétségtelen, hogy nem ez az a lemez amellyel bátran demonstrálhatjuk a DVD és a BD nyújtotta képminőség közötti különbséget, de aki szereti a filmet az bizonyára értékelni fogja azt a pluszt amit a The Wrestler ad HD felbontásban.

HANGMINŐSÉG
Ha új filmről van szó és a lemezen DTS-HD Master Audio hangsáv (5.1) figyel akkor az esetek nagy részében nincs ok az aggodalomra, szerencsére most sincs ez másképp. Aronofsky filmjeinek mindig szerves részét képezi Clint Mansell filmzenéje, ezúttal azonban ő kissé háttérbe szorult és főként a 80-as évek heavy metal bandáinak muzsikáit hallhatjuk, a Cinderellától kezdve a Quiet Rioton keresztül a Guns N’ Rosesig - megjegyzem, csodásan szól mindegyik.


A pankrációs jelenetek során aktív mindegyik csatorna, a közönség tombolása a nézőt is seperc alatt beszippantja a durva esések és ütközések pedig hatalmasat szólnak. A film csúcspontja - spoiler nélkül: Ram Jam, Ram Jam, Ram Jam! - pedig külön kiemelendő, arra a pár percre tényleg mindenki ott fogja érezni magát a meccsen és együtt fogja skandálni a tömeggel a bűvös két szót. 



Amikor nem a ringben vagyunk akkor a DTS-HD track elcsendesül, a sub és a surroundok is pihennek, a frontok illteve a center pedig szépen teszi a dolgát. A dialógusok nagyon tisztán szólnak, egyetlen hibájuk, hogy picit talán halkabbak a kelleténél. Magyar vonatkozás sajnos egyáltalán nincs, csak angol felirat került a lemezre. Hangminőség tekintetében sem beszélhetünk tehát világmegváltásról, de azért ezen a ponton is becsülettel helytáll a kiadvány.


EXTRÁK
Extrák tekintetében inkább a minőség dominál mint a mennyiség, szerencsére. Van itt egy közel háromnegyed órás dokumentumfilm „Within the Ring” címmel, melyben Aronofskytól kezdve Clint Mansellen át szinte mindenki megszólal aki részt vett a produkcióban (emellett még profi pankrátorok is), megtudhatunk mindent a film születéséről, a forgatás viszontagságairól, végigjárjuk a forgatási helyszíneket, szó esik a bunyós szcénák készítéséről és a filmzenéről is..egy szó mint száz, remek kis dokufilm, nem az a szokásos "csodálatos volt a stábbal dolgozni" stuff. Van még egy rövidke interjú Mickey Rourke-kal és a film mozielőzetese HD-ben. Az amerikai kiadáson ezeken felül van még egy rövidke doksi, Bruce Springsteen The Wrestler című videoklipje + digital copy. Mivel azonban ott a Fox adta ki, ezért a régiókód miatt felejtős a cucc.





A The Wrestler vitathatatlanul a tavalyi év egyik legjobb filmje, BD-n pedig tovább fokozódik az élmény. Hazai megjelenés belátható időn belül nem várható, úgyhogy erősen ajánlott a kiadvány beszerzése.

Screenshotok 1920x1080-as felbontásban 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

A korábbi Blu-ray tesztek képanyaga is frissítve 1920x1080-as felbontásúakra The Dark Knight, La Haine, Fight Club, Fear and Loating in Las Vegas

Címkék

bd blu ray mickey rourke darren aronofsky

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr164536750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása