aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: terminator salvation (2009) #2 Angyalosi Ádám
2009. június 04. 22:17:17

Kategória: 30 komment

John Connor. Kyle Reese. Eltaposott koponyák. „Visszatérek.” „Nincs végzet, csak ha bevégzed.” Rengeteg szállóigévé vált mondat, kultikus imádatot övező karakterek és gépek: ez alkotja a Terminator Salvation vázát. De csakúgy, mint a filmben szereplő kezdetleges halálosztók esetében, itt sincs semmi élő, mely összekösse az elemeket – az egész rideg és szintetikus.

McG biztosra akart menni, nem rendezett hát új filmet. A negyedik terminátor epizód hivatalosan nem kapott sorszámot, ez így van rendben: nem viszi tovább a franchise szellemét, inkább egyfajta best-of lemezként összefoglalja az eddigi eseményeket, kínosan erőltetett módon sűrítve egymás után a különböző kikacsintásokat és utalásokat, melyek hiába szolgálnak pillanatnyi félmosolyokkal, mégis kizárólag Cameron mesterművei iránt ébresztenek nosztalgiát, ebben a világban nem marasztalnak.

A karakterek sem túl vendégszeretőek: marcona katonák ők, látszólag ugyanannyi érzelemmel és mélységgel, mint ellenfeleik, kapcsolataik parancsok osztogatásában - és leginkább megtagadásában - merülnek ki. John Connor sem olyan vezető, mint amilyennek a legendák alapján gondoltad: saját messiás szerepével való obszessziója és annak be nem váltásától való félelme belülről emészti fel, és elszigeteli a világtól a férfit. Christian Bale és Sam Worthington profizmusa (utóbbiból jövőre sztár lesz, Cameron nevét pedig örökre imába foglalja az ausztrál színész) mégis elérik, hogy aggódj ezekért az izomkolosszusokért, akik két órán keresztül fáradhatatlanul lőnek és ordítanak, Anton Yelchin pedig a Star Trek után ismét ellopja a showt.

Spoilerezni nehéz lenne, hiszen magát a cselekményt leginkább a totális káosszal lehetne jellemezni. Nem az ítélet napját követő posztapokaliptikus társadalomra gondolok itt, hanem az emberi és gépi oldalról minden logikát nélkülöző döntésekre és tettekre. Felejtsd el Arnold kíméletlenül számító, ragadozó tekintetét, a rideg racionalitást, mely a terminátorok vörös retináiból (és fegyvereik csövéből) árad: McG világában a gépek mesteri terve ezernyi véletlenen és saját maguk legyőzésén alapul, de az egészben nem is az operáció iszonyatos banalitása a legidegesítőbb, hanem hogy úgy-kell-a-saját-gépeik-szájába-rágni-az-egészet. A műtőszobás jelenet az egész franchise legmélyebb pontja.

Persze a SkyNetnek így sincs oka aggodalomra, mert az ellenállás szemmel láthatóan mást sem csinál, mint újabb és újabb embereket küld a halálba. Helikopterek, vadászrepülők, kommandós csapatok hullanak a nagy semmiért, és a vezetés nem hogy újragondolná a taktikát, a szervezettség látszólag az útszéli fosztogatók szintjét súrolja (egy párbeszéd a filmből: „Connor, maga megtagadta a parancsot és veszélybe sodorta az egész ellenállást.” „Én szívesen elvállalom az új küldetést.” „Köszönjük Connor, jó munkát végzett.”).

Ezek az öngyilkos akciók a néző számára viszont szórakoztatók, hiszen ha valami pozitívat kellene mondanom McG-ről, az az akciójelenetek látványos levezénylése lenne. Itt sem mutat semmi újat, az FX mesterekre bízza a munkát, de kétségkívül a film legélvezetesebb pillanatai közé tartoznak a számtalan új terminátort felvonultató tűzharcok és üldözések. Hát még ha gondolkodtak volna a küzdő felek...

A Terminator Salvation bizonyos megközelítésből a cameroni technoparanoiás horror továbbfejlesztésének tekinthető: a negyedik részre nem csak fizikailag mosódtak el a határok ember és gép között, a gondolkodásmódok is keveredtek, a rideg, áldozatokkal nem törődő katonaság és a logikátlan, egyénekre fókuszáló SkyNet élet-halál harca gyilkos iróniával szolgálhatna, de az undorítóan gyáva és hatásvadász forgatókönyv, valamint a teljesen jellegtelen rendezés (McG legmarkánsabb ismertetőjele továbbra is a neve marad) nem engednek teret sem a világ, sem a karakterek érdekesnek induló problémái – a messiás öntudatából adódó őrülete és az identitáskrízisben szenvedő bűnöző vezeklésvágya – felépítésének. Szörnyű, de igaz: nem kizárt, hogy Michael Bay rendezi a nyár jobbik óriásrobotos filmjét. 

Az első részből áradt a gyilkos fém szaga.
Ez már csak műanyag.

Second opinion: aeon flux kritikája.

Címkék

kritika sci fi terminator 4csillagos christian bale action mcg sam worthington daesu

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr604536732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.06.04. 22:37:37

"McG világában a gépek mesteri terve ezernyi véletlenen és saját maguk legyőzésén alapul, de az egészben nem is az operáció iszonyatos banalitása a legidegesítőbb, hanem hogy úgy-kell-a-saját-gépeik-szájába-rágni-az-egészet. A műtőszobás jelenet az egész franchise legmélyebb pontja." maximális egyetértés. addig a pontig határozottan élveztem a "mad maxinatort", de eme jelenettel ALIEN 4 végi mélységeket ért el a sorozat. egyébként a napokban meg fogom nézni újra, aztán lesz egy spoileres elemezgetés. ettől függetlenül itt is nyugodtan boncolgathatjuk.

Ismeretlen_62806 2009.06.04. 22:41:44

SPOILER Mindig is idegesített, hogy nem lehet akciófilmet csinálni anélkül, hogy a főhős csodával határos módon megmeneküljön az ellenfél gépágyúi (ill. a helikopterek) elől, amiket a tapasztalt katonák mindig a rohanó célpont után húznak és soha nem helyeznék be elé. Itt ez különösen röhejes volt, hiszen elvileg a gépek tervének részeként élte túl Marcus az ellenállás haragját. :)

Ismeretlen_83946 2009.06.04. 22:43:42

A kritikák alapján nem sok jóra számította, de ez egész jó volt. Oké, volt benne logikátlanság, hibák, a terminatorok mindig csak dobálták az embereket:) Mégis, nálam működött (nem úgy mint az ST).

Ismeretlen_83946 2009.06.04. 22:46:30

daesu: Marcust jó párszor eltalálták, szóval ez most nem jött be:P

Ismeretlen_1068 2009.06.04. 22:46:40

ez fura. épp az imént néztem bele a STAR TREK VI-ba, s ugyan minden szempontból overdated, de ott van az a szellem, amit bő egy hónapja láttam a friss és üde újrában/beginsben/folytatásban/vagy miben.

Ismeretlen_62806 2009.06.04. 22:49:30

bubbles: ha megnézed, milyen tűzerőt vonultattak fel, kb darabokra kellett volna szaggatniuk. Az is tetszett, mikor a teljes sereg elől sikerült fedezékbe vonulniuk egy 2 méter széles kőfal mögött.

Robi 2009.06.04. 22:52:59

Ez a film nagyon jó scifi-akció. De ennyi. Kicsit többet vártam volna egy Terminátor filmtől. Végülis élveztem, látványos volt, pörgött, szóval ütött. A vége tényleg lehetett volna kicsit jobb, vagy hogy mondjam, más, mert ez így kicsit összecsapott volt sztem. Most ennyit erről, majd a spoileres elemezgetésnél jobban kifejtem. :)

Ismeretlen_1068 2009.06.04. 22:56:25

nem egy helyen találkoztam kétféle pontszámmal: az egyik "mint akciófilm", a másik "mint terminator film" értékelte a produkciót. természetesen minden esetben az utóbbi volt az alacsonyabb. valakinek csak az első pontszám számít, csak az a baj, hogy akciófilmmel dunát lehet ekeszteni, terminator-filmből pedig van mégy, vagy három, vagy kettő...

Ismeretlen_83946 2009.06.04. 23:06:31

ae: milyen szellem? daesu: ennyi erővel felhozhatnád, hogy a fellógatott termi is körbelövi őket, közben a menekülő csávót ugyan azzal az ágyúval simán eltalálja egy másik. vagy a kézkitevéses rész, közben meg az van amit mondasz. de milyen filmben nincs ilyen? amúgy igen, ez a jó szó, mintha a film második fele össze lenne csapva.

Ismeretlen_62806 2009.06.04. 23:18:05

épp ezt mondom, hogy mindig zavar, de most nem csak a megszokott akciófilmes csodáról volt szó, hanem orbitális plot hole-ról.

Ismeretlen_83946 2009.06.04. 23:27:39

ez engem is szokott zavarni, de... a terminatorok feledtetek mindent:)

d_l 2009.06.05. 00:12:27

"...Anton Yelchin pedig a Star Trek után ismét ellopja a showt." ugye ez csak valami tréfa?

Ismeretlen_1068 2009.06.05. 00:17:37

egyezzünk ki abban, hogy "kölcsönvette a show-t".

Ismeretlen_62806 2009.06.05. 01:13:56

d_l: tök jó színész a srác, és kyle volt az egyetlen olyan szereplő a filmben, akivel 100%-osan (na jó, legyen nyolcvan) azonosulni lehetett. ennyi.

d_l 2009.06.05. 08:49:07

szerintem még csak esélye sem volt a gyereknek, annyira semmilyen a karaktere. azt meg nem is tudom hova tenni, hogy bármilyen részt is vállalt volna a show-ból. :) meg különben is, hogy is tudnék azonosulni egy olyan tizenéves sráccal, akinek van egy fia, aki huszon x évvel idősebb. :D

Ismeretlen_1068 2009.06.05. 09:26:29

mint ahogy a legtöbb figurának, az ő karakterének sem volt túl sok dolga, s a legnagyobb logikai buktatók is hozzá köthetők, viszont mint serdülő kyle reese, maga a színész szerintem hihető volt. tényleg mocsok a szinkron?

hahakocka 2009.06.05. 10:43:33

A Transformers 1 részei ultra gatyi és ostoba film volt na ott aztán tényleg csak a látványra ment el 2-300 millió mindkét résznél. Ott színészek sincsenek csak kirakatbábuk, úgy jól is teljesítenek pl Fox néni. Történet igazi Bay remek, a zene tiszta Batman Begins lenyúlás volt az első résznél ezt sokan észrevették. A T4 előtt ment le az előzetese, hát sokan nevetettek rajta de nem örömükben. Szóval nem hiszem hogy jobb lesz egy Terminátor filmnél a Transformers2, még a 3. rész is súrolja felülről az első részt is. (amibe ahogy látom még kevesebb volt a látványos rész mint itt a 2. résznél abszolút arra mentek látszik is a költségvetésen) Persze ez nem feledteti hogy a T4-ből sokkal jobb filmet készíthetett volna MCG, egy jobb script kellett volna ide jobb rendezővel oszt jó napot. :)

hahakocka 2009.06.05. 10:45:03

Az csak része nem részei, paradoxonba nem megyünk. :)

hahakocka 2009.06.05. 10:46:15

Mákosok vagytok, hogy feliratosan láttátok. Hol néztétek a MOM parkban Aeon?

Ismeretlen_1068 2009.06.05. 10:55:13

azt nem tudom, daesu hol és hogy látta, de én múlt héten néztem meg a sajtón felirattal.

batboy 2009.06.05. 12:17:22

a 2 perc 8 másodperc hosszúságú decemberi előzetesben (asszem Trailer 1 néven fut) 4 jelenetet is találtam melyek nem szerepelnek a második előzetesben és természetesen a kész filmben sem. erős mennyiségű kivágott jelenetet sejtetnek. és egy kis ráadás: Helena Bonham Carter karaktere ahogy szintén nem láttuk: http://terminator.wikia.com/wiki/File:Serena_Kogen.jpg

Ismeretlen_114132 2009.06.05. 12:56:55

Hát aki nem szinkronnal nézte, az az elején egy "élménnyel" lett szegényebb, mert a főcím bekonferálásra előástak egy régi hangot!

Ismeretlen_114132 2009.06.05. 12:58:26

Amúgy meg nem értek egyet az ennyire negatív kritikával. Pár cikisebb jelenetet leszámítva abszolút vállalható film, a 3. részt körökkel veri!

hahakocka 2009.06.05. 15:39:26

Pizsama én is így vagyok vele.

Ismeretlen_114132 2009.06.05. 16:05:33

Szerintem a sok öreg rajongónak kicsit elhomályosítja a látását a nosztalgia, és emiatt sose fognak már olyan Terminátor folytatást készíteni, amivel a régi hívek maradéktalanul elégedettek lennének.

Ismeretlen_1068 2009.06.05. 16:30:33

vajh hol volt ez a nosztalgia, mikor alig néhány héttel ezelőtt piedesztálra emeltük a teljes fazonváltáson átesett STAR TREK-et? amúgy nem akarok túl sokat elárulni daesu-ról, de "öreg rajongónak" nem nevezném. :) a helyzet tökegyszerű: ez egy akciófilm jó felütéssel, de rossz lezárással. nyomokban TERMINATOR-fílinget tartalmazhat...

Ismeretlen_62806 2009.06.05. 17:26:35

Az a gond, hogy szerintem ez a mozi még akciófilmként is ezer sebből vérzik: a sztori brutális hülyeségekkel van tele, a zúzások pedig a mai blockbusterek közt max átlagosak - hirtelen egyetlen maradandó jelenetet sem tudnék felidézni az akciórészekből (két olyan momentum volt, mely nagyobbat üthetett volna - amikor a harvester először megjelenik, illetve a motominátor elkerülő manővere - de ezeket minden előzetesbe berakták, úgyhogy már régi ismerősként üdvözöltem őket). Úgy érzem, hogy McG-nél rosszabb választás nem is lehetett volna a rendezői székbe, nem csinált sem Bay-féle CGI-orgiát, sem normális karakter-orientált Terminátor mozit és így két szék között a földre esett. ae: kikérem magamnak. A T2-t anno brutálisan sokszor láttam még vhs-en, nekem ez volt a Das Ding. :)

Ismeretlen_1068 2009.06.05. 18:17:44

jelentem, én nagyon élveztem a harvester - motominator - hunter killer jelenetet. semmi in-yer-face cécó, ehelyett olyan gerillamódszer, mint pl. a WAR OF THE WORLDS-ben. hoci, a vászon sarkában egy harvester, amott meg egy kétkerekű terminator, stb. nem eredeti, de számomra hatásosabb. ami pedig a "das ding"-et illeti, én már 7 éves voltam, mikor bemutatták! :)

VVega 2009.06.05. 19:47:37

Pizsama: "...a 3. részt körökkel veri!" muhahahahah

gerbence 2009.06.08. 17:16:15

"Persze a SkyNetnek így sincs oka aggodalomra, mert az ellenállás szemmel láthatóan mást sem csinál, mint újabb és újabb embereket küld a halálba. Helikopterek, vadászrepülők, kommandós csapatok hullanak a nagy semmiért, és a vezetés nem hogy újragondolná a taktikát, a szervezettség látszólag az útszéli fosztogatók szintjét súrolja" idézet a fenti kritikából "éheztünk, bújkáltunk az fv-k elől. (...) de volt egy ember, aki megtanított bennünket küzdeni. Felrázott bennünket, visszarántott a szakadék széléről." idézet a T1-ből. A T1-et újranézve úgy tűnik, ez a leghűbb folytatás csak nem az ezerszer megénekelt 2-ből kell kiindulni, hnem az eredetiből. Kyle Reese az első részben ugyanis 2029-ről beszél, a T4 pedig 2018-ban játszódik. Vagyis amikor a háború még folyik, és elveszni látszik: a remény (és az ember) egyre kevesebb, semmi sem sikerül, minden bedől, és Connor még nem állt az élre, hogy fordítson az esélyeken. Tehát pont erről KELL szólnia a T4-nek, azaz arról, h egyelőre a később kiemelkedő vezér híján helikopterek, vadászrepülők, kommandós csapatok hullanak a nagy semmiért, a szervezettség pedig az útszéli fosztogatók szintjét súrolja. Őket fogja megszervezni az élre lépő Connor. És éppen ez kezd zajlani a T4-ben, azaz amikor az önhibájába belepusztuló emberi vezetés árnyékából előlép az alkalmas vezér. Aki kérdés, h alkalmas-e, miután tisztában van önnön szerepével (?). Szerintem érdekes a T4 sztorija, és pont hogy inkább hű az eredeti Terminátor-sztorihoz, minthogy logikátlan lenne. És tulképp csak most indul.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása