aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: kitartó démonok, kihalt múzeumok Takács Máté
2009. május 25. 19:26:07

Kategória: Szólj hozzá!

A magyar mozik bevételei, 2009. május 21 - 24.

A csúcson
A magyar közönség továbbra is enged a gonosz csábításának, s második hete tartja az ANGYALOK ÉS DÉMONOK című sikerfilmet a nézettségi lista élén. Az InterCom bemutatója 39,3 millió forinttal vezeti a mezőnyt, s bár ez 51%-os visszaesést jelent a debüthöz képest, a top 10 bevételének 43%-át költötték a nézők Tom Hanks nyomozására. Az összbevétel így meghaladja már a 150 milliót, amivel tizenegy napot követően máris az éves lista harmadik helyén üdvözölhetjük a világszerte eddig 280 millió dollárt összeharácsoló blockbustert. Hozzá kell tenni azért, hogy A DA VINCI-KÓD három éve ekkortájt a hétvége folyamán és összesítve is dupla ekkora számokat generált. Jó eséllyel néz az ANGYALOK ÉS DÉMONOK egy harmadik körre is a dobogó tetején.

Új bemutatók
Hiába ölelte keblére az amerikai közönség, nálunk leginkább otthon töltötte az éjszakát és az egész napot az ÉJSZAKA A MÚZEUMBAN 2 potenciális nézőinek jelentős része. Az InterCom fantasy vígjátéka 22,6 millió forintjával messzi második a listán, s ez bizony 43,5%-os visszalépést jelent a 2007 januárjában játszott első részhez viszonyítva. A januárnak itt egyébként nem elhanyagolható a szerepe, hiszen nagyobb akkortájt a moziba járási kedv, mint a szorgos és meleg tavaszvégi hónapban. Bár Ben Stiller nagy kedvence a magyaroknak, a társszereplőként felvonultatott Amelia Earhart, Custer tábornok vagy Al Capone igen idegen még a felnőtteknek is, nemhogy a kisebbeknek, akiknek ugyanakkor úgyis elég egy vigyorgó és pofozkodó majom a nevetéshez - ezen érzelmi reakcióból azonban így se jutott túl sok annak bátorkodó 21 ezer főnek, akik a 28 nézőtér valamelyikén helyet foglaltak. A szünidő viszont már a sarkon van, s nem lesz túl sűrű a mezőny a nyár folyamán, így még egy darabig bizton számíthat a film az érdeklődőkre, noha amúgy üdvözölendőbb lenne, ha valamelyik honi múzeumot támogatná pár száz forintjával az ifjúság. Az ÉJSZAKA A MÚZEUMBAN 2 a 100 millió forintra egyelőre még fenntarthatja igényét.


Az idei díjszezon felkapott filmjei idén kivételesen kedvező szelet kaptak a magyar porondon. A GETTÓ MILLIOMOS már rég 100 millió felett jár, míg A FELOLVASÓ már hetek óta csüng a budapesti top 10-ben, pedig csak három moziban vetítik a kezdetektől. A PANKRÁTORnak is megvolt az esélye a mérsékelten kedvező fogadtatásra, ám az ábrázolt szórakoztatási forma enyhén szólva is kultúridegen errefelé, hiába jelenti pusztán a körítést egy mély emberi drámához. A 3,5 millió forintos bevétel csak a fővárosi látogatottságot jelenti, s ez az országos lista 6. helyéhez volt elegendő a Fórum Hungary terjesztésének. A jó szájhagyomány a Winslet-opushoz hasonlóan felszínen tarthatja e páratlan filmalkotást, de sajnos itt jóval nagyobb az esély a gyors K.O.-ra.

Korábbi filmek
Harmadik hetében harmadik a STAR TREK, negyedik hetében negyedik az X-MEN KEZDETEK: FARKAS. A két film 45-45%-ot veszít az érdeklődőkből, s ez a többedik fordulóban már semmiképpen nem bocsánatos bűn. A UIP sci-fije 65-70 millió közötti végcélt tűzhet ki maga elé, míg az InterCom akciója kis szerencsével a jövő héten beveheti a százmilliót. Előbbi esetében franchise-csúcs, utóbbinál franchise-mélypont kerekedik, de ez egy percig sem volt másképp várható.

Ami jön
Május végén fiatalodás, politikai kavarás és háromdés dalolás lesz terítéken. Míg a tinilányok nem győzik majd kapkodni fejüket Zac Efron (MEGINT 17) és a Jónás fivérek (JONAS BROTHERS: A KONCERTÉLMÉNY) között, addig a tapasztaltabbak Russell Crowe oknyomozására fizethetnek be (A DOLGOK ÁLLÁSA).

A Top 10 (csütörtök-vasárnap; forintban)
1. Angyalok és démonok (39,3m/153,7m)
2. Éjszaka a múzeumban 2. (22,6m/22,6m)
3. Star Trek (6,5m/54,7m)
4. X-Men kezdetek: Farkas (5,5m/96,4m)
5. Hannah Montana: A film (3,8m/75,9m)
6. A pankrátor (3,5m/3,6m)*
7. Kettős játék (3,1m/43,4m)
8. Légy a Holdon 3D (2,2m/12,0m)
9. Spancserek (2,2m/40,7m)
10. Miért éppen Minnesota? (1,8m/27,5m)

*csak fővárosi adat

a UIP Duna Film támogatásával

Címkék

thriller box office comedy forum hungary ben stiller mickey rourke intercom children movie box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr284536693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása