aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: x-men origins - farkas [x-men origins - wolverine] (2009) Zalaba_Ferenc
2009. április 30. 23:44:52

Kategória: film 15 komment

A STAR TREK-et és a WOLVERINE-t látva könnyelműség lenne azt állítani, hogy Hollywoodban idén tetőzik az eredettörténet-mánia, ugyanis az eljövendő nyarak és telek valószínűleg egy rakat "begins" filmet szállítanak majd, amiből Magneto és Superman visszatekintője már szinte biztosra vehető, sőt a THE THING újrája is az eredeti előtt fog játszódni egy táborral.

Ikonok, típusfigurák ilyetén leleplezése előtt azért fel kellene tenni a kérdést: tényleg érdekel ez minket? James Bond állományba vétele? Jöhet. Bruce Wayne első tánca a belső bőregérrel? Naná. Logan találkozása az adamantiummal? Nem erről szólt véletlenül az előző X-MEN-ekből legalább kettő? Természetesen aligha akad szebb látvány a trikóra vetkőzött, brutáltortává fazonírozott Hugh Jackman dühöngésénél, de az ember többet várna a pénzéért egy egészestésre bővített "az előző részek tartalmából" összeállításnál. Ennél többet a WOLVERINE ugyanis aligha nyújt.

Lelkes voltam, nem vitás, hisz az előzetesek jó pár új és nem kevés régi mutánst ígértek - az előbbiektől új dimenziókat, az utóbbiaktól vastagabb árnyékot vártam, de minden tekintetben csalódnom kellett: az újoncok elnagyoltak, szellemképesek; tesznek-vesznek, mutatványokat és/vagy beszólásokat gyártanak, de nincs mögöttük sem jellem, sem szellem. A régiek pedig semmit sem tesznek hozzá korábbi jelenésükhöz, s ebbe sajnos a címszereplő is beleértendő. Hová tűnt az elidegenedés soha ki nem merülő témaköre? A kisebbségi érzés? A humánum?

Wolverine tragikus gyerekkorát letudhatod egy levegővétellel, aztán jön a gyorscsévélés, s máris azokat a képsorokat élheted át, melyeket az X-MEN 1-2-ben látott flashbackekből ismerhetsz. Sőt, az új karmaival felszerelt Wolverine az első ügyetlenkedést követően az egész X-MEN filmuniverzum legprofibb mutatványát hajtja végre, amely kétségkívül látványos, de hol marad a tanulás, a felismerés izgalmas és emberi folyamata?

A papírvékonnyá soványodott figurát a történések sem segítik: az akciójelenetek többsége abból áll, hogy elhidegült (fél)testvérével, Victor Creeddel zavar le hangos csörtéket, melyek már csak azért sem túl izgalmasak, mert mindkét karakter visszaköszön a későbbi (illetve korábbi) epizódokban. Apropó testvériség: azt még értem, hogy az X-MEN-ben Logannak nem ugrik be, ki az a szőrös gazfickó, aki Sabretooth névre hallgat, de hogy az utóbbi miért nem kokettál a bratyóval, az előttem sötét.

Mint ahogy az sem világos, hogy lehet megtűrni olyan cinkes jeleneteket, melyekben Wolverine megszerzi a bőrkabátját egy Ben és May Parker szerű duótól.

Ettől függetlenül a film határozottan élvezhető. Az Oscar-díjas TSOTSI-t dirigáló Gavin Hood remek játékosnak bizonyul a nagyköltségvetésű mozik porondján is, s még véletlenül sem próbál köldökfigyelős patronokat puffogtatni. Tisztességes, ugyanakkor felszínes szórakozást gyárt, amelyben jól ismert (és szeretett) hőse teszi azt, amit hétköznaponta szokott. Egy hangyányival sem többet.

Címkék

kritika fox fantasy marvel 5csillagos action hugh jackman gavin hood intercom wolverine ryan reynolds x men superhero prequel liev schreiber deadpool dominic monaghan danny huston taylor kitsch x-men

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr154536584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyusi 2009.05.01. 00:05:20

nekem még ennyire se tetszett. a történet nagyon lapos és néhol valóban akad benne egy kis logikai bukfenc is. az effektek nagyon gyatrák. ez a film minden volt csak látványos nem. nagyon mű, erőltetett. a Magneto film már biztos??? én úgy tudom, hogy a Wolverine sikeréhez köti a stúdió a Magneto filmet.

Ismeretlen_1068 2009.05.01. 00:07:35

"már szinte biztosra vehető" szóval még nem biztos. :) a WOLVERINE-nek 90 millás nyitóhétvégét jósolnak az USA-ban.

Ismeretlen_1068 2009.05.01. 00:09:06

sajna elég közel ültünk a vászonhoz és a vetítés minősége is hagyott kívánnivalót maga után, de a trükkök szerintem korrektek voltak - kivéve azt, amiben a címszereplő benny hillesen felgyorsítva aprította kiskockára a tűzlétrát. azon majdnem felröhögtem.

Daemiaen 2009.05.01. 07:14:49

Összetákolt sztori és cgi, Gavin Hood pedig nem több a nagy átlag aljánál.

Ismeretlen_1068 2009.05.01. 07:53:34

igazából a TSOTSI körülötti felhajtást sem értettem: kb. KOLYA johannesburgban.

Red 2009.05.01. 09:45:38

Szerintem is erőtlen volt a történet. Én nagyon vártam, hogy együtt tudok majd érezni a főhőssel, de sehol nem volt ilyen jelenet. Pedig mennyire vártam "a műtétet". Tényleg mindent lezavartak elég hamar, szerencsére én a momban néztem így nem zavart a farkasozás, sőt a jegyet is "a Rozsomákra" kértem, és megkaptam.:)

SoZi 2009.05.01. 13:21:03

A leghalványabb kötözködés nélkül kérdezem, mik azok a "köldökfigyelős patronok" ?

Gainmaster 2009.05.01. 15:26:25

Az effektek szerintem is elég gyengére sikerültek a mai színvonalhoz képest. Sajnos a képregényhez is csak elvétve van köze (pl. Wolverine és Sabretooth soha nem voltak testvérek...) De ezektől eltekintve tényleg jó volt. Megérte az 1120 Ft-ot :D písz

Ismeretlen_1068 2009.05.01. 15:40:09

sozi: művészieskedő húzások. sajna ez mostanában sok kommerszen megfigyelhető.

Ismeretlen_90239 2009.05.01. 15:47:50

a film pont azt adta, amit vártam tőle: sok félmeztelen hugh jackmant... :-) agyatlan, felszínes, mégis, valamilyen szinten szórakoztató. ennyi és semmivel sem több. sajnálom, ha többet vártatok tőle.

Ismeretlen_62806 2009.05.01. 15:57:48

zsé: na és ryan reynolds?! vannak itt még apró értékek. :)

Ismeretlen_1068 2009.05.02. 08:00:23

SPOILER: ryan reynoldsot konkrétan elnémítják a filmben, ráadásul úgy másfél órára el is tüntetik...

Ismeretlen_32458 2009.05.02. 17:27:20

Hát, lassan blogolom is, de egy bejegyzésnyi karakter még nem jött össze. A film óriási csalódás volt... a lány, akivel voltam, unottan ülte végig, pedig Batmant is jól bírta :) Ryan Reynoldsnál hangosan felröhögtem, s akkor komolytalanná vált a film sajnos. Bocs, de ő az, aki nem illik ide. Ahogy Vinnie Jonest sem rakod romantikus komédiába. Ha akciófilmként nézem, vagy a képregények folyamatos hentelését veszem alapul, akkor ez bizony nagyon gyenge. Ha az utóbbi évek képregényfilmjeivel hasonlítom, a nyomukba sem ér. Hiányzik belőle a mondanivaló, az azonosulás a karakterekkel. Tele van remek ötletekkel, de ezeket sikerült kiaknázatlanul hagyni. Lehet, hogy két filmben jobb lett volna. Egyébként a stáblistán a néma gyerek már nem Ryan Reynoldsként van kinn... És csak egy utalást tesznek, hogy ő lenne.

Ismeretlen_1068 2009.05.03. 00:54:08

sztem RR egész jól elvolt ebben a világban, a BLADE 3 is miatta nézhető. (na jó, JB miatt is :), ugyanakkor vicces, de a film alapjául szolgáló játék sokkal-sokkal jobb (a demó alapján).

Ismeretlen_1068 2009.05.15. 08:59:07

ha megvolt a film, ezt mindenképp olvassátok el! http://www.the-editing-room.com/wolverine.html

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása