aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: megszállott mozizók Takács Máté
2009. április 26. 19:07:39

Kategória: 3 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. április 24 - 26.
A csúcson
"A Sony filmje okozhatja a legnagyobb meglepetést április hónapban." - így fejeztem be az OBSESSED című filmhez írt pár sort az áprilisi kitekintőben, s lőn. Április egy újabb erős hétvégével ért véget, valószínűleg összesített adatai sok év legjobbját mutatják majd (minden hétvége első 12 helyezettje összesítve meghaladta a 100 milliót), amihez a Sony a Screen Gems részlegén át forgalmazott erotikus thrillere igen nagy mértékben járul hozzá 28 millió dolláros nyitányával. Ez a mérsékelt moziszámnak köszönhetően több mint 10 ezer dollárt jelent minden filmszínházból, s egyúttal a specifikus műfajon belüli elsőséget. Mindez köszönhető annak, hogy interraciális erotikáról van szó, vagyis a fekete és fehér közönséget is képes volt megszólítani, nem beszélve a korosztályok szélességéről, hiszen amellett, hogy a zsáner maga notórius felnőttcsalogató, sok fiatal kíváncsi kedvenc énekesnője, Beyoncé domborítására a vásznon, legyen szó bármiről is. Most egy abszolút nyertes filmről van szó - aminek kapcsán csak a szokás miatt említendő meg, hogy a kritikusokat nem ejtette rabul -, mivel a sorozatokon edződött Steve Shill játékfilmes debütje akár 75 millió dollárt is megkereshet úgy, hogy vélhetően aprópénzből készült.

További új bemutatók
Kevésbé ilyen kitörő, de még kielégítő eredménnyel futott be a dobogó legalsó fokára a Rogue Pictures által forgalmazott BUNYÓ (Fighting). Channing Tatum határozott ökölcsapásai és Terrence Howard meghatározhatatlan szándékai 11 millió dollárt értek a közönségnek, ami egyébként az OBSESSEDnek már egy nap alatt a számláján volt. A hasonló témájú, tavaly márciusi NEVER BACK DOWNt ezzel maga mögé utasította a film, de a szombati, nagymértékű csökkenés a továbbiakra is komoly elpártolást vetít előre, így az említett előd 25 milliós végösszegénél sokkal többre ezúttal sem számíthat a forgalmazó, mint ahogy a jóhírre sem: a FIGHTINGot csak a kritikusok egyharmada értékelte közepesnél jobbra.

Nem lehet azt mondani, hogy rosszat tett A SZÓLISTA (The Soloist) című filmdrámának a halasztás tavaly novemberről, de az biztos, hogy javára sem vált. Joe Wright, a VÁGY ÉS VEZEKLÉS direktorának harmadik filmje egészen a bemutatóig ígéretes produkciónak tűnt, amit tavaly komolyan számba vettek a díjesélyesek között, mígnem a Paramount elkaszálta ezen esélyeket. Most azonban úgy néz ki, nem is jutott volna semmi a Robert Downey Jr. és Jamie Foxx főszereplésével készült opusnak, hiszen erőtlen értékeléseket kapott az újságíróktól, ami a Rotten Tomatoes összesítése szerint éppenhogy megért egy friss paradicsomot. Sajnálatos tényállás ez, mint ahogy az is, hogy nem bírt 10 millió fölé törni a hétvégén az alig több mint 2000 moziban vetített film. A nézőket mindig könnyebb lenyűgözni, mint a kritikusokat, így egy kis jótékony szájhagyománnyal még megkereshet 30 milliót a nálunk ősztől látható A SZÓLISTA.

A Föld napjában rengeteg üzlet rejlik, s ugyan mely másik stúdió használná ki legjobban a lehetőségeket, mint a Disney. Tény, hogy az ő kezükben volt idevágó produkció, amin ugyanakkor már jó ideje ültek. A FÖLD (Earth) már április 22-én, szerdán mozikba került, s igen derék, 4 milliós összeggel meg is szerezte a napi vezetést, amit még csütörtökön is őrzött. Az öt és félmillió dollárhoz péntek és vasárnap között további 8,8 millió társult (ami a lista ötödik helyéhez volt elegendő). A világszerte másfél év alatt már 80 millió dollárt gyűjtő természetfilm nem válik olyan popkulturális jelenséggé Észak-Amerikában, mint a 2005-ös PINGVINEK VÁNDORLÁSA, de szép karriert futhat be, nem csak a dokumentumfilmek között. Komolyabb becslésekbe csak a második hétvége után lesz érdemes bocsátkozni, de egy 40 millió probléma nélkül összegyűlhet a nyár végéig, ha tartósan teret kap a nálunk már DVD-n is hozzáférhető A FÖLD.

Korábbi filmek
A MEGINT 17 múlt heti közönségének fele választott jobb programot ezúttal (nyilván a másik fele is, csak helyettük jöttek mások), így a film 12 millió alá csökkent, de a második helyet még elcsípte, s most 40 millióval várja a továbbiakat. Hatodik a SZÖRNYEK AZ ŰRLÉNYEK ELLEN, decens számokkal az ötödik héten, s már 175 millióval a zsebben, míg a további helyezettek a top 10-ben határozott fogyást tapasztaltak a nézőtereken. A DOLGOK ÁLLÁSA a másodikról a hetedik helyre zuhant, szintén felezéssel, s hasonló arányokat mutat a HANNAH MONTANA: A FILM és a HALÁLOS IRAM is. Utóbbi 145 milliójával bevétel tekintetében a széria vezető darabja lett, igaz, nézőszám terén még van mit ledolgoznia. A CRANK 2 a gyenge kezdést követően erősen visszaesett; jegyváltóinak majd' kétharmada vált köddé az elmúlt héthez képest, így tíz nap után is még az első rész négynapos nyitóhétvégéje mögött kullog.

Ami jön
Május elsejével kezdetét veszi a 2009-es nyári moziszezon. Az első nagy durranás az online híradásokban már sokat szerepelt X-MEN KEZDETEK: FARKAS lesz, ami a félkész munkákra gerjedő torrentfelhasználókra való immúnisságot bizonyíthatja. Jön még több mint háromezer moziba az EXCSAJOK SZELLEME című romantikus film Matthew McConaughey-vel és Jennifer Garnerrel, továbbá a BATTLE FOR TERRA című független, 3D animációs science fiction.

A Top 10
1. Obsessed ($28.6m/$28.6m)
2. 17 Again ($11.5m/$39.8m)
3. Fighting ($11.0m/$11.0M)
4. The Soloist ($9.7m/$9.7m)
5. Earth ($8.8m/$14.5m)
6. Monsters Vs. Aliens ($8.5m/$174.8m)
7. State of Play ($6.8m/$25.1m)
8. Hannah Montana: The Movie ($6.4m/$65.7m)
9. Fast & Furious ($6.2m/$145.4m)
10. Crank: High Voltage ($2.6m/$11.7m)

updated: 2009. április 27. 23:44

Címkék

thriller box office beyonce drama jamie foxx action joe wright robert downey jr terrence howard

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr634536569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.04.26. 19:18:16

20 millát kóstált az OBSESSED, s az a típusú film, aminek ha láttad az előzetesét, akkor a filmet magát már meg sem kell nézned.

Ismeretlen_82723 2009.04.26. 19:36:42

- ahogy azt szintén írtam a belinkelt áprilisi előzetesben. :) De lehet, hogy pont ez a biztosra menés a siker kulcsa.

Ismeretlen_1068 2009.04.26. 19:41:36

sorry, maga az előzetes egészen friss élmény. leszedtem gyönyörű 1080p-ben a psn-ről, megnéztem, s nem értettem, hogy kaphat egy shannon tweed kasztos film mozibemutatót - erre tessék. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása