aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: w. (2008) Zalaba_Ferenc
2009. február 08. 00:08:59

Kategória: 6 komment

Oliver Stone pályája kezdete óta ambivalens figura a filmtörténet terebélyes térképén. A 80-as éveket az imperialista Nixon-éra és követőinek határozott földbe döngölésével ütötte el, a 90-es évek során pedig kollektíven mutatott be a hippiktől kezdve a média szorgos ferdítőin és a sport iparág pénzre szomjazó moguljaiig mindenkinek. Az új évezredben Stone elkezdett rossz filmeket csinálni (Alexander & WTC) Amerika pedig kapcsolt és megragadta az alkalmat, hogy keresztre feszítse az aktuális politikai rezsimmel minden lehetséges módon szembemenő Stone-t. Épp ezért nagyon is valósak voltak a Stone antikrisztusaként ismert presidente, avagy George W. Bush életéről szóló biopicet övező aggályok.

A kétkedő sznobok száját épp úgy nem sikerült betömni, mint a háborgó republikánusokét, de ez azon a tényen mit sem változtat, hogy az alapanyag felkínálta nulla felé tendáló píszít a W.-ban Stone bombabiztos védőburokká duzzasztotta a vitatható értékekkel rendelkező elnök úr rezüméje körül. Persze maximális politikai korrektségről nem beszélhetünk, és a W. nem is idomul a manapság oly divatos, nagyívű életrajzi filmek által megteremtett trendekhez, de ennek ellenére - vagy talán épp ezért - pokoli szórakoztató.

Stone filmjében Bush nem gonosz, sőt, akár rokonszenvesnek is nevezhető, csak éppen a világ legalkalmatlanabb embere az elnöki pozícióra. Mindvégig hisz abban amit tesz, de egy percig sem kompetensebb, mint a Simpsons Movie President Schwarzeneggere. Meg akar felelni az apja, illetve neje által támasztott elvárásoknak, tiszteletet akar kivívni, csak éppen nem rendelkezik kellő szürkeállománnyal a betöltött posztokkal jövő felelősségek felfogásához. A filmbeli (?) Bush-nak a politikai karrier ötlete egy össznépi lerészegedés alkalmával üt szöget a fejében, ám annyi céltudatossággal azért rendelkezik, hogy a kezdeti bukások hatására sem tántorodik el a nagy ábránd megvalósításától.

Balek ő, akárcsak a film noir-ok füstbe burkolózó kimért árnyalakjai, keresi a fény felé vezető utat, ám az ezrek életét követelő baklövéseket nem olyan könnyű hátrahagyni, mint a kocogásra kijelölt három mérföldet, vagy az alkoholizmust. Bush karakterén kívül kizárólag komikus típusfigurákkal találkozunk, ami végképp a szatíra műfaját segíti a politikai propaganda csúfos zsánere ellenében. A hatalommániás alelnöktől kezdve, a jófej tábornokon át a szikár, de valójában meglehetősen érzékeny papi alakjáig mindenki része ennek a végletekig kiforgatott, de ügyesen a realitás talaján maradó mikrokozmosznak.

A figura életre hívására (és a valós megfelelőjének sírbatételére) egyetlen ember elképzelhető csupán, és Stone pedig megtalálta azt a pofát akinek tekintete bármikor ingázásra képes a zavarbaejtően szúrós illetve a bárgyú, tudatlanságot sugalló közt húzódó széles skálán, azt aki minden megerőltetés nélkül tud Joey Tribbiani és Tommy Lee Jones lenni egyszerre, avagy - mert ugye ez itt a reklám helye - Josh Brolint. A darab formai értékét csak tovább növeli az elegáns rendezés, és a steril, burjánzó színekben fürdőző, mégis természetes képekkel kecsegtető operatőri munka. A néző pedig újra rájön arra, amire már sokszor rácsodálkozott: a világ egyik legbefolyásosabb országát tényleg egy olyan ember vezette nyolc évig, aki valójában nem akart mást, csak baseball-ozni. Fájdalmas eszmélés pedig ennyire még sosem volt élvezetes.

Címkék

kritika oliver stone george w bush josh brolin 8csillagos samlowry

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr894536295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seraphin 2009.02.08. 09:12:13

Rég vártam már ennek a filmnek egy valamirevaló magyar véleményezőjére. Mindig aggályosnak tűnik egy Stone film, de ha még szórakoztató is, ezek alapján tényleg meg kell néznem

Ismeretlen_1068 2009.02.08. 10:52:39

...és az esetleges magyarországi forgalmazásról még mindig nincs hír.

Ismeretlen_100236 2009.02.08. 10:56:32

Ez nagy kár, mert baromi erős film.

Ismeretlen_1068 2009.02.08. 11:16:24

bizony, nagy kár. (a másik részt ne feszegessük.)

Acco 2009.02.18. 15:01:56

Én már láttam és sztem is nagyon szórakoztató. Érdemes megnézni.

neander 2009.11.08. 16:48:34

A film nekem is kifejezetten tetszett. Stone meglepően objektív volt, legalábbis ahhoz képest, hogy úgy általában milyen véleménnyel van Bushról. A fikció, szatíra nagyszerűen keveredik a "politikacsinálás" bemutatásával. Viszont nekem a filmből egyáltalán nem az jött le, hogy Bush alkalmatlan elnök lenne. Improvizáció terén kétség kívül vannak hiányosságia, de amilyen csapatot maga mellé állított, illetve ahogy képes az emberek feltűnésmentes manipulására mind azt bizonyítja, hogy politikus alkat. (az idősebb Bush is a bűnözős reklámfilmnek köszönhette győzelmét) Ez persze egyben kritika is az egész politikai életre nézve.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása