aeon flux

ready for the action now, danger boy?

blu-ray teszt: la haine (1995) Zalaba_Ferenc
2009. január 14. 18:13:50

Kategória: 7 komment


Bár a hazai Blu-ray kínálat fokozatosan bővül friss mozisikerekkel és katalóguscímekkel egyaránt, mi ezúttal is egy igazi ínyencséget, Mathieu Kassovitz kultikus, ma is aktuális témákat feszegető filmjének Francia BD változatát vettük górcső alá.  

 


KÉPMINŐSÉG
Sokakban felmerül a kérdés, hogy a régi, kiváltképp a fekete-fehér filmeknek van-e létjogosultsága Hi-Def fronton. Nos, a La Haine tökéletes példa arra, hogy egy fekete fehér film is óriásit üthet Blu-rayen. Mi több, egyenesen bűn a rendező által teremtett innovatív képi világot a standard felbontás keretei közé szorítani.

 

 

Annak ellenére, hogy a film idén ünnepli 14. születésnapját, egészen ámulatba ejtő, hogy a filmkópia milyen remek állapotban van. Az 1080p/VC-1 kódolású transzferen szinte lehetetlen fogást találni, némi túlzással azt is mondhatjuk, hogy olyan, mintha csak tegnap készült volna a film. Szerencsére DNR-nek (digitális zajcsökkentés) illetve edge enhancement-nek (élkiemelés) nyoma sincs, így a lágy filmszemcsékkel együtt a finom részletek sem vesztek el. Ahogy az remélhetőleg a screenshotokon is látszik valamelyest, a közeliek során mai filmeket is megszégyenítő részletgazdagsággal bír a transzfer.

 

A feketék mélyebbek már nem is lehetnének, az átmeneti tónusok széles skáláját prezentáló kontraszt pedig szintúgy hibátlan. A sötét, kivilágítatlan helyszíneken zajló jelenetek során is remekül helytáll a transzfer (Hubert edzőterme, Vinz pisztolyának rejtekhelye), s bár néhol azért vannak hullámvölgyek, összességében nézve egyszerűen félelmetes, hogy mit művelt a Studio Canal. Le a kalappal, de tényleg.


HANGMINŐSÉG
Mivel erősen párbeszéd központú filmről van szó, az 5.1-es francia DTS-HD Master Audio hangsáv (angol és német felirattal) nem fogja feszegetni házimozi-rendszerünk képességeinek legfelső határait, de azért akad pár olyan jelenet, melyeket még a legnagyobb audiofilek is elégedett mosollyal fognak nyugtázni.

 

 

Mélyeket relatíve ritkán, viszont annál precízebben szállít a DTS track. Gondolok itt a brutális dinamikával eldörrenő pisztolyokra, illetve a zseniális soundtrack-re - legyen szó akár a film első perceiről (Bob Marley), Isaac Hayes melankólikus dallamairól vagy a fantasztikus paneldzsungeles jelenetről DJ Cut Killerrel -, félelmetesen jó basszussal szól minden muzsika. A dialógusok végig kristálytiszták, nyoma sincs annak, hogy egy több, mint 10 éves film pörög a lejátszóban. A surround csatornák leginkább az atmoszféra tökéletesítésében játszanak szerepet, szépen hozva a grund, illetve az éppen elsuhanó helikopterek vagy éppen motorok zaját. Egy szó, mint száz, a La Haine a kép és a hangzás tekintetében is sokkal jobb formában van, mint valaha.


EXTRÁK
Sajnos egy szem extra sincs a korongon (a "Bonus" menüpont csupán az Audio/Video konfigurációt rejti). Ez azért fájó különösen, mert az amerikai Criterion változat és a Francia DVD kiadás is tömve van extrákkal. Többek között egy másfél órás dokumentumfilmmel, kivágott jelenetekkel és egy, a rendezővel nemrégiben felvett audiokommentárral. Mivel azonban a film kifogástalan minőségben került a lemezre, szemet hunyunk az extrák hiánya felett. :)

 

 

A hazai BD megjelenésnek még a nagyon távoli jövőben is gyakorlatilag 0% az esélye, ezért a film kedvelői bátran szerezzék be ezt a kiadást. Az extrák hiányától eltekintve ugyanis újfent egy remek kiadvánnyal van dolgunk, mely magasan túlszárnyalja a korábbi DVD változatokat mind a kép, mind pedig a hangminőség tekintetében.

Screenshotok 1920x1080-as felbontásban 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Címkék

bd blu ray vincent cassel mathieu kassovitz la haine kazama

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr304536208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_87620 2009.01.14. 18:25:52

Nem a kiadványról, inkább a filmről lenne egy kérdésem: az egyik jelenetben egyszer csak megjelenő tehén mit jelképezett (pontosabb hely-, és időmeghatározást nem tudok adni, nagyon rég láttam a filmet, ráadásul eddig az volt az első és egyben utolsó alkalom is)? Nekem van egy ötletem, hogy azt, hogy fekete és fehér milyen jól megvan egymás mellett egy helyen, de biztos vagyok benne, hogy ennél azért valamivel többről van szó :)

Ismeretlen_64430 2009.01.14. 18:40:23

az ilyen filmek miatt gondolkodok nagyon egy ps3 beszerzésén

Ismeretlen_9654 2009.01.14. 18:42:34

grat. a teszthez. isteni ez a film, a cut killeres jelenet pedig sokadszorra is büntet.

Ismeretlen_9654 2009.01.14. 18:43:48

"az ilyen filmek miatt gondolkodok nagyon egy ps3 beszerzésén" én is örök dilemmában vagyok. :)

Ismeretlen_1068 2009.01.14. 18:47:46

remek review! meg is hoztad a kedvemet a filmhez. emblematikus figurák, fájóan aktuális toposzok és stílus széltében-hhoszában. kedvenc jelenet? mikor a fazon kipakolja a hangfalakat az ablakba és az egész telepnek játszik. szerintetek a szomszédok hívták a rendőrséget? :)

Ismeretlen_1068 2009.01.14. 18:47:57

*hosszában

Ismeretlen_93066 2009.01.14. 19:01:28

kedvenc jelenet? mindegyik:) de különösen jó pl hubert lazulása a szobájában, a panel hip-hop, a várakozás a vonatállomáson és persze az utolsó képsorok.... "Motherf*cker, we are locked in outside"

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása