aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: nem-igen Takács Máté
2008. december 22. 10:18:22

Kategória: 7 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2008. december 19 - 21.


A csúcson
Jim Carrey végre megint néhány szóban körülírható sztorijú vígjátékban bohóckodik, ami nagyon kifizetődő számára. Így elsőre persze AZ IGENEMBER (Yes Man) 18 milliója elég semmitmondó, de emlékezzünk vissza: 2005-ben a DICK ÉS JANE TRÜKKJEI még ennél is kisebb számokkal vágott neki a karácsonynak, s végül 110 millióig vitte. Jelen esetben már az alaptörténet is több viccet ígér, így bizton állítható, sokáig lesz még célpontja az amerikai közönségnek a Warner filmje. A kritikusok persze nem meglepő módon elégedetlenek a látottakkal, s a pozitív és negatív visszajelzések aránya nagyjából azonos szinten mozog a 2003-as A MINDEN6Ó ítéletével. Úgyhogy akinek az tetszett, valószínűleg azt Peyton Reed filmje is meggyőzi. AZ IGENEMBER mindenképpen százmillió dollár felett állapodik majd meg.

További új bemutatók
Will Smith sikerszériája megtört. A HÉT ÉLET (Seven Pounds) a 2001-es ALI óta a színész leggyengébb nyitányát produkálta. Még így a bemutató után sem világos teljesen, hogy mi is ez a film (a kritikusok szerint egy nagy katyvasz: a Rotten Tomatoes-on a hét legrosszabbul fogadott premierje), lévén az előzetes sem kívánt túl sok mindent tisztává tenni, így gyorsan le kell szögezni: Smith nélkül ez a 15 millió dollár bizony jó, ha fele ennyi lenne. A Sony tehát elégedett lehet egyelőre a második hellyel és a három országos premier legjobb átlagával, s bízhat a jövőben. Az 55 millióból forgatott drámának, amit a nézők viszont nagyon is szeretnek, megvan az esélye, hogy A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN szorzóit megismételje, vagyis végül éppen átslisszanjon a százmilliós határon. Ha nem így lesz, akkor tehát a Muhammad Ali-biopic óta az első nyolcszámjegyű bevételtű filmként fog szerepelni a sztárszínész filmográfiájában, de két olyan effekt-monstrum után, mint a LEGENDA VAGYOK (256M) és a HANCOCK (227M) - amelyek egyébként jobban állnak az RT-n - ez megbocsátható.

Harmadik helyen landolt, azonban szintén jelentősen a várakozások alatt a Universal animációs filmje, a CINCIN LOVAG (The Tale of Despereaux). A vészharangot ezúttal viszont már lehet kongatni, hiszen a vélhetően nem aprópénzbe került családi mozi mindössze 10 millió dollárt keresett a hétvégén. A sikertelenség egyrészt keresendő a korábbi, jól teljesítő CGI-filmekben, amelyek még most is többezer mozi műsorán szerepelnek (MADAGASZKÁR 2, VOLT), másrészt pedig ugyanaz mondható el kétségbeesett érvként (ignorálva az érdektelenséget mint olyant), hogy a karácsony előtti hétvégén jobb dolguk is van az amerikaiaknak, mint a multiplexek megrohanása (pl. a Wal-Martok megrohanása). A bátor kisegér történetére így hasonló sort vár, mint két évvel ezelőtti MALAC A PÁCBANra (83M).

Mozikba került Észak-Amerikában Darren Aronofsky filmje, A PANKRÁTOR (The Wrestler) a Fox Searchlight forgalmazásában. A három Golden Globe-ra jelölt produkció az év második legjobb átlagát villantotta 4 moziból, s remélhetőleg ezen arányok a továbbiakban csak mérsékelten változnak, miközben gyarapodik a mostani 288 ezer dollár.

Korábbi filmek
Az AMIKOR MEGÁLLT A FÖLD rémségesen emlékeztet a Fox egy korábbi idei versenyzőjére, méghozzá AZ ESEMÉNYre. Mindkét, a kritika - és a nézők - által a végletekig szapult sci-fi katasztrófafilm-dráma, amelyben az emberiség kipusztulásra ítéltetik, de aztán inkább mégse, 30,5 millióval vágott neki a mezőnynek, aztán kétharmadolással hálálta meg az alkotóknak a törődést. Keanu Reeves tehát az emberiségnek ad még egy esélyt, ők azonban neki nem, úgyhogy 67%-kal kevesebb jegy kelt el most a remake-re, mint egy hete. A százmilliónak, de valószínűleg még a 80 milliós költségvetésnek is búcsút mondhat a stúdió. S ez az, vagyis a költségvetés teljesítése, amiben AZ ESEMÉNY javára dől a mérleg.

A NÉGY KARÁCSONY vetítése negyedik hétvégéjén átbillent a százmilló dolláros vonalon. Na, azért nem kell persze mindent ebben mérni, de kétség kívül ez a legbiztosabb pont stúdióknak, forgalmazóknak, elemzőknek és az iparnak is. A New Line vígjátéka még minden bizonnyal bőven növeli ezt az összeget az év hátralévő napjaiban. Hatodik helyen áll most a még mindig elképesztő ALKONYAT (158M), ezt követi a VOLT, már csak egy karnyújtásnyira az ominózus határtól, és nyolcadik a héten a SLUMDOG MILLIONAIRE. A Fox Searchlight óvatos duhajként jár el Danny Boyle sikert sikerre halmozó filmjével, s most már közel országos szinten, egészen pontosan 589 filmszínházban látható. Ennek rendje és módja szerint a mozinkénti átlaga határozottan lecsökkent, de még 5000 dollár felett sikerült tartani. A 12 millióból lesz még legalább kétszer ennyi is, sőt, a forgalmazó korábbi díjnyertes és -esélyes bemutatóinak ismeretében (KERÜLŐUTAK, A CSALÁD KICSI KINCSE, JUNO) még bőven jobb is. Kilencedik az AUSZTRÁLIA, már ezer dollár alatti átlaggal. A vége 45 millió tájékán lesz, úgyhogy sok múlik majd a többi országon. A héten meg is mérettetik a legtöbb helyen Baz Luhrmann költséges műve. A top 10-et James Bond zárja; A QUANTUM CSENDJE nagyon arra törekszik, hogy éppen beérje a CASINO ROYALE számait, de még ez is izzadságos menet lesz. A 165 millió biztosabb.

Ami jön
Karácsony napján, vagyis csütörtökön lesz a mozimikulás zsákjában minden jó: különös életek, politikai összeesküvések, álarcos igazságosztók, rosszcsont kiskutyák és megelevenedő esti mesék közül kell majd valakinek elvéreznie. De ki lesz az?

A Top 10
1. Yes Man ($18.3M/$18.3M)
2. Seven Pounds ($14.9M/$14.9M)
3. The Tale of Despereaux ($10.1M/$10.1M)
4. The Day the Earth Stood Still ($9.9M/$48.4M)
5. Four Christmases ($7.7M/$100.1M)
6. Twilight ($5.2M/$158.4M)
7. Bolt ($4.1M/$94.9M)
8. Slumdog Millionaire ($3.1M/$12.0M)
9. Australia ($2.2M/$41.8M)
10. Quantum of Solace ($2.1M/$161.2M)

updated: 2008. december 22. 22:53

Címkék

box office comedy animation will smith drama jim carrey

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr784536134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aTom 2008.12.22. 13:34:36

Köszi TheHun ismét!!! :) (Remélem sikeres lett a múlt heti vizsgád.) Hétvégén megnéztem a Négy Karácsonyt végül, és hát... bár ne tettem volna. Egyedül Reese kisasszony volt valamennyire értékelhető a "vígjátékban". Vaughn-ról meg kb. annyi jött le az egész filmben, hogy mennyire meghízott, mióta utoljára láttam a vásznon (Szakíts ha Bírsz), igaz ez régen volt már, illetve hogy mennyire magas a partneréhez képest... Bánom hogy nem a Valami Amerika 2-re ültem be. Na de ami késik nem múlik. Arról csupa jó dolgokat hallottam. Láttam viszont az Igenember bemutatóját, és valamelyest felkeltette az érdeklődésemet. Vajon a Cincin Lovag nálunk is ennyire soványan fog szerepelni a jegypénztáraknál?

Ismeretlen_82723 2008.12.22. 13:44:13

A UIP-nak idén minden film bejött, csak nem az utolsót bukják el, bár tény, az Esti mesék és még a Madagaszkár 2 is erős konkurencia lesz a Cincin lovagnak.

Ismeretlen_83946 2008.12.22. 15:04:54

A Yes Man engem érdekel, irtó nagy baromság lehet:)A Seven Pounds meg már kint van warezen, ez azért gáz mert engem speciel érdekelt... de... nem fogom kibírni.

Daemiaen 2008.12.22. 15:59:08

Egyelőre a 24-i foglalások terén jobban áll a Cincin lovag az Esti meséknél.

Ismeretlen_82723 2008.12.22. 16:29:04

Gondolom neked már mindkettőre megvan a jegyed aznapra. :)

Daemiaen 2008.12.22. 18:31:09

Nem, nincs meg egyikre sem, noha igaz, hogy mindkettőt megnézzük még 24-én. :)

Ismeretlen_1068 2008.12.22. 20:35:15

egyes elemzők szerint a szerény adatoknak a szélsőséges időjárás is betett. például vegasban harminc éve nem láttak már ilyet: http://laist.com/attachments/la_zach/2-vegaswinter.jpg

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása