aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: waz (2007) Zalaba_Ferenc
2008. október 14. 20:05:03

Kategória: 9 komment

Könnyű behatárolni és ezzel együtt degradálni Tom Shankland játékfilmes bemutatkozását, hisz ha azt mondom, a WAZ valahol a SAW és a SE7EN határmezsgyéjén mozog, akkor a fintorod teljesen érthető: a horrorpornóval manapság Dunát lehet rekeszteni. Ez a brit thriller azonban sokkal mélyebb öncélú társainál, s ennek köszönhetően sokkal fájdalmasabb is.

A WAZ (pontosabb W DELTA Z) ugyanis olyan rémálomba illő morális dillemát jár körül, melynek szereplőit a néző akaratlanul is behelyettesíti ia környezetében élő emberekkel. Azokkal, akiket szeret.

Itt most nem az okoz szúró vagy gyomorforgató érzést, hogy milyen fájdalmas és idegtépő lehet válogatott tortúrát átélni, a tét sokkal nagyobb, a kínzód ugyanis legközelebbi családtagodat is foglyul ejtette, de őt nem bántja: szeretted élete a te a kezedben van, méghozzá a szó legszorosabb értelmében. Ott ül veled szemben egy fabrikált villamosszékben, a kapcsoló a kezedben. A fogvatartód azon nyomban befejezi tested gyötrését, amint megnyomod a gombot. Vajon együtt tudsz-e élni tetteddel?

Aligha, hisz a WAZ messzire kerüli a politikai korrektséget: az áldozatok nem jófésült fiatalok, nem is sötétlelkű emberek, akik megérdemlik, hanem terhes nők és óvodás korú gyermekek, hétköznapi lények, akiknek ki nem mondott, képmutató filmes törvények szerint soha nem eshet bántódásuk.

Trendi dolog a DV, de sokat segít a film naturalisztikus feltornászásában, nem beszélve Stellan Skarsgard és társai mindenféle salangtól mentes játékáról. Kemény film kemény estékre.

Címkék

kritika horror drama 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr494535945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_99781 2008.10.14. 21:59:24

Sok eredetiséget nem tud felmutatni viszont meglepően "szórakoztató" lett, és Skarsgard miatt is érdemes megnézni.

Süti 2008.10.14. 23:40:07

lesz itthon moziban?

Ismeretlen_1068 2008.10.14. 23:53:42

erősen kétlem. mostanában a cenzúra bizottság rendesen rászállt a "torture porn" témájú filmekre: a HOSTEL 2 nem volt moziban, a SAW IV. X-es besorolást kapott, ami a tényleges pornófilmekkel megegyező adóosztályba sodorta a filmet. kész ráfizetés.

Ismeretlen_23120 2008.10.15. 10:31:09

örülök, hogy írtál a filmről, és habár az előképei tagadhatatlanul rányomták a filmre a bélyeget, még mindig egy egészen ütős és kegyetlen alkotás. sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, a pontozással pedig teljes mértékben egyet értek. SPOILER! a film végi homoerotikus pieta-jelenet pedig már-már zavarbaejtően torokszorító.

Ismeretlen_1068 2008.10.15. 12:00:57

óvatosan a spoilerekkel. :)

ringsider · geekz.blog.hu 2008.10.15. 18:35:32

a DV kétségtelenül ad egy sajátos ízt a mozinak, de nekem hardfloor által említett vonása miatt volt emlékezetes!

stavanger 2008.10.16. 01:02:43

Now, that was tough. Az írás miatt adtam neki egy esélyt és nem bántam meg. Végig a fojtogató, nyomott légkör, normális színészek, izgalmas vágások (az a szirénás a végén!), nagyon ott volt na.. Úgy látszik az ilyen low budget horrorokban még van némi potenciál;)(hozzáteszem fogalmam sincs mennyiből készült) Utoljára amit ilyesmit láttam, az Brad "El Maquinista" Andersontól a Session 9 volt, bár az kicsit visszafogottabb, viszont nagyon rendben van a hangulat. Ajánlott megtekintésre, ha még valaki nem stbstb.

Ismeretlen_1068 2008.10.16. 08:16:45

SESSION 9: nem rossz példa, habár az jóval nihilistább, mint a WAZ - talán ha 3 vagy 4 ijesztés van az egész filmben, habár ezekből 3 vagy 4 odaszab rendesen. :) az atmoszféra azonban közös.

stavanger 2008.10.17. 00:20:41

teljesen szabad asszocicáió, szóval egyértelmű OFF, csak a session 9-ről ugrott be, hogy amikor néztem mennyire emlékeztetett valamiért a Vihar szigetre (Dennis Lehane), és hogy amikor azt olvastam, mennyire tudtam, hogy vászonért kiált a történet, és hogy tulajdonképpen örülnöm kéne, meg vágni a centit, mert ahogy nézem a szereplőgárdát legalábbis nagyon eltalálták (leszámítva, hogy nálam Teddy inkább Mark Ruffalo, mint Dicaprio;), csak attól tartok, hogy Scorsese nagyon rányomja a keze nyomát, pedig Lehane jobb író annál, mint hogy sima alapanyagként dolgozzák fel a könyveit... (na, srry tényleg az offolásért, kicsit szét vagyok csúszva..)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása