aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: mirrors (2008) Zalaba_Ferenc
2008. október 09. 14:21:28

Kategória: 6 komment

Kiefer Sutherlandet nem csupán gyilkos tükrök, de a 24 szelleme is üldözi Alexandra Aja második hollywoodi rendezésében, és ez meglehetősen komikusnak hat, lévén a MIRRORS egészen más zsánert jár körbe, mint a ketyegő akciósorozat. Kiefer tükrökre lövöldöz, három percenként recsegi azt, hogy "Damn it!" és még egy apácára is fegyvert fog - természetesen a nagyobb jó érdekében. És ez még csak a kisebbik rossz: Alexandra Aja és szokásos írótársa, Grégory Levasseur annyira elslamposkodta a horror humán részét, hogy a kínosan esetlen "jellemárnyalás" (a Sutherland által alakított Ben Carson alkoholproblémája, valamint az ennek köszönhetően elveszített családja és munkája) az AngryAlien mókás nyuszifilmjeit idézi: egy kétperces jelenetben Carsonnak sikerül lezavarnia a feleségével 1 db "megváltoztam", 1 db "Jack Torrance öccse vagyok" és 1 db "szeretlek, hiányzol, adj még egy esélyt" figurát.

A rendező fiatalos sietsége bizonyos szinten érthető (bár elszomorító, hogy pont a jó horrorfilmek egyik alapszabályát hagyja figyelmen kívül, azaz az áldozat fontosabb, mint a mumus): alig várja, hogy a tükrökkel teli kísértetáruházba cipelje a nézőt, ahol válogatott rémségekkel borogossa meg a kukoricás zacskókat. Innen ered a film másik nagy problémája: a MIRRORS eredetileg egy 2003-as koreai horror (INTO THE MIRROR) alapján készült, azaz követi az ázsiában oly divatos "mindennapos dolgok terrorja" nyomvonalat, de meglehetősen lazán. Aja ugyanis legalább annyira szeretne trendinek, mint a 70-es éveket megidézve okkultistának látszani, a paranoia vonalról nem is beszélve. Ennyi alkotóelemből pedig nem igazán akar kisülni az élvezetes horrortorta.

A gore a tőle megszokotthoz képest visszafogottabb, de szinte biztos vagyok abban, hogy DVD-n jön majd egy unrated változat, amelyben többek között Amy Smart is tovább tépi a száját.

Címkék

kritika horror 4csillagos kiefer sutherland alexandre aja asian cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr644535926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stavanger 2008.10.09. 22:23:29

Sajnos a filmbe 10 perc után belefáradtam, aztán rájöttem, hogy nem is a filmbe, hanem a műfajba, már egy ideje - azért a Let The Right One In-t még lehet h bepróbálom majd, mindenhol ódákat zengedeznek róla.

Ismeretlen_1068 2008.10.09. 22:32:43

azért szerintem hiba lenne leírni a horror műfaját, hisz mindig lesz igény félelemre és mindig jönnek olyan filmesek, akik képesek új oldaláról megközelíteni a félelemkeltést.

stavanger 2008.10.09. 23:04:48

Right. Én nem is írom le, csak nálam (személyszerint) már épphogy nem működik a recept. Bánom is, hidd el, nézhetek más adrenalinforrás után;)

Ismeretlen_1068 2008.10.10. 06:54:43

hidd el, mostanság engem sem lehet könnyen megijeszteni: a tegnapi vetítésen ugyan ugrottam kétszer, de mindkettő vmi hangos zajnak volt köszönhető, s ezek közül csak az egyiket szánták ijesztgetésnek. :)

zsé 2008.10.11. 21:58:51

én minden horrortól rettegek. mindegy, h A, B vagy C kategóriás. tőlem aztán nyugodtan felhagyhatnak a forgatásokkal...

Ismeretlen_1068 2008.10.11. 22:08:08

milyen jó is lesz neked október 31-én. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása