aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office magazin: blockbusterek magyarországon II. Takács Máté
2008. augusztus 16. 16:17:13

Kategória: 18 komment

1997 második felében újabb 15 film csatlakozott a már korábban tárgyalt tizennégyhez a 200 ezer néző felett teljesítők táborába. Az akció műfaja elsöprő győzelmet aratott, akárcsak a 29-es listán magát 20 címmel képviselő InterCom. A #1 azonban nem tőlük került ki.

1997, 2/2

Jean-Claude Van Damme kevesebb, mint fél évet váratta rajongóit. A benga belga egy nem kevésbé határozott megjelenésű, sportkedvelő szerecsennel szövetkezett július 17-én Mickey Rourke és az értelem ellen: a NYERŐ PÁROS nem hazudtolta meg címét, s tökéletesen megismételte az akciósztár másfél évvel korábbi bevetését: a HIRTELEN HALÁL ugyanis szintén negyedmillió magyart érdekelt. Van Damme-ra nem egészen egy év leforgása alatt 571 ezer jegy kelt el (ez három filmet jelent), ami vetekedett Steven Seagal népszerűségével. Ez a felállás ma már enyhén szólva sem mondható aktuálisnak, sőt: Van Damme ezt követő, süllyesztő előtti három filmje (RAJTAÜTÉS, A LÉGIÓS, TÖKÉLETES KATONA: A VISSZATÉRÉS) együttesen sem lesz már képes megközelíteni a NYERŐ PÁROS számait. Pusztán két hét pihenőt hagyott az InterCom a műfaj szerelmeseinek, s szabad utat biztosított a CON AIRnek. A július 31-én startolt fegyencjáratra a nyári forróságban nem kevesebb, mint 354 ezer utas fizetett be, s így az odaát nyögvenyelős kasszasiker nálunk az év tizedik helyezettje lett. Nicolas Cage bruckheimeri akcióhármasából magasan a John Malkovich-csal és egyéb rosszarcokkal nehezített versenyző vált a legeredményesebbé a Kárpát-medencében. Egy évvel korábban A SZIKLA kilencedik lett a végelszámolásnál, de csak 261 ezer eladott jeggyel, s ugyanezen pozícióba farol be a TOLVAJTEMPÓ is három évvel ezt követően, de erről majd egy későbbi alkalommal. A naptári nyár középső havában még a SUSI ÉS TEKERGŐ című Disney-mesére tekergett be több mint százezer látogató.


Augusztusban aztán támadott minden, ami élt és mozgott. Azonban hiába jött a még ma sem muzeális színvonalú trükkökkel életre hívott A BESTIA, 111 ezer nézőnél kifulladt, majd BATMAN ÉS ROBIN tették hamar fagyossá az magyart, s a tekergőző ANAKONDÁnak sem sikerült 177 ezernél több embert gúzsba kötnie. A hónap utolsó hetében, vagyis 28-án aztán a sokkalta emberszabásúbb Tim Robbins és Martin Lawrence sietett a nagyérdemű segítségére a NEKEM 8-cal, hogy a rengeteg borzalom után mosolyt fakasszanak 228 ezer mozilátogató arcára. A humoreregetésben megint csak az InterCom működött közre, de oldalszárnyon azért Geena Davis és Sam Jackson elhappolt néhány érdeklődőt az UTÁNUNK A TŰZÖZÖNnel, aminek következtében végül Batman arcára is (újfent) ráfagyott a mosoly, hiszen az akció-vígjáték leszorította a havi dobogóról, s egyúttal a Flamex házi versenyében 1997 ezüstérmesét avatta.

Az ősz beköszöntével érkeztek a nehézágyúk. Három blockbuster, vagy annak szánt méregdrága produkció termett összesen közel másfél millió eladott jegyet. A buli rögtön csillagköziként indult, hiszen 4-én szolgálatra jelentkeztek a SÖTÉT ZSARUK. Mostanra Észak-Amerikában már az év bajnokává vált Tommy Lee Jones és Will Smith rovarirtása, s a Sony tán nem is sejtette, hogy pont valami süllyedő emelkedik majd felébük. A szinkronizált InterCom-bemutató itthon sem maradt el a trendektől, s alig maradt el a félmillió látogatótól, mire lekerült a műsorról. Az öt évvel későbbi folytatás, nem csak minősége végett meglepő módon, képes lesz megközelíteni elődjét. Az InterCom tovább fokozta a hangulatot az egy héttel későbbi FÉKTELENÜL 2 - TELJES GŐZZEL című akció-katasztrófával. Sandra ezúttal Keanu helyett Jasonnel száguldott, tovább az emészthetőség határán is gőzerővel, de mire zátonyra futott 1997 egyik legnagyobb amerikai bukása, már 235 ezer néző járta meg a fedélzetet. A forgalmazó szeptemberben már csak egy cseh filmmel, a legjobb külföldi film Oscarját birtokló KOLJÁval rukkolt elő, mert volt esze. Szeptember 25-én ugyanis, négy hónapos várakozás után Magyarországon is megkezdődött AZ ELVESZETT VILÁG: JURASSIC PARK monstre dinoszauruszainak ámokfutása. A UIP még csak negyedik bemutatóját köszönti Spielberg mester egyik kevésbé mesteri, de alkalmanként a végletekig izgalmas munkájával a listán, ám egyúttal az év abszolút bajnokát is jegyzi (noha 1996 nyertesétől, A FÜGGETLENSÉG NAPJÁtól, ha kevéssel is, de elmaradt). A sikoltozások, futások és Ian Malcolm epés megjegyzései 758 ezer kalandvágyót érintettek a mozikban, ami tulajdonképpen csak 20%-os visszalépés a négy évvel korábbi, 1993-as első részhez képest, szemben az amerikai kudarccal, ahol több mint 35%-kal kevesebb dollárnál csilingeltek a kasszák. A harmadik rész viszont már nálunk is jelentős elmaradást fog elkönyvelni. AZ ELVESZETT VILÁGra egymagában többen voltak kíváncsiak, mint az InterCom három e havi nevezésére együttesen.


Október újabb akciótriumvirátust tárt a mindenre vevő magyar elé. 9-én újfent Nicolas Cage-től (plusz Travoltától) voltak hangosak a multiplexek, meg persze az ÁL/ARC Oscar-jelölt hangeffektjeitől. John Woo akcióorgiájában csak úgy záporoztak a golyók, az arcok és a galambok, a nézők pedig nemkülönben: több mint 300 ezren kapkodták a fejüket a nem mindennapi koreográfián. A nagy sikerre való tekintettel a Hollywood Multiplex több mint egy évig le se vette műsoráról a filmet, ezzel is késleltetve a videópremiert, a péntek-szombati éjszakai mozis megtekintést hagyva egyetlen opcióként a késlekedő érdeklődők számára. Nic és John után Bruce repkedett taxijával erre-arra, mígnem váratlan utas hullott a nyakába. AZ ÖTÖDIK ELEM 1997 egyik legnagyobb nemzetközi sikere lett, noha az Egyesült Államokban csak módjával váltottak rá jegyet. Nálunk a Best Hollywoodnak jutott a forgalmazás hálás feladata, s már az amerikai premier tájékán, májusban meg is kezdte a reklámokat. Hosszú hónapok teltek el a „Hamarosan a mozikban!" felhívással, mire október 16-án megérkezett Luc Besson utolsó jó filmje. Természetesen Bruce Willis ekkoriban azok közé tartozik, akikre a magyar nem mondhat nemet, ráadásul pompázatos látvány társult hozzá, így nem csoda, hogy AZ ÖTÖDIK ELEM 389 ezer nézővel nyerte a hónapot (megnégyszerezve AZ UTOLSÓ EMBERIG öt hónappal korábbi szereplését), összesítve pedig a nyolcadik helyet foglalhatta el. A Best egyetlen másik filmje sem érte el a százezer nézőt 1997-ben. Az égbekiáltóan abszurd, épp ezért rém szórakoztató akciókba nem lehet beleunni: újabb két hét elteltével ugyanis felszállási engedélyt kapott AZ ELNÖK KÜLÖNGÉPE is, újfent az InterCom (légi)irányításával. Harrison Ford idealizált elnöki portréja hazájában temérdek szavazót nyert meg magának, s ami azt illeti, a színész nálunk is egyik legnagyobb sikerét aratta 213 ezer nézőjével, legközelebb azonban csak tíz és fél év elteltével, az INDIANA JONES ÉS A KRISTÁLYKOPONYA KIRÁLYSÁGA révén találkozunk majd vele ismét. Október havában, méghozzá a legelején még Jackie Chan mérte ELSŐ CSAPÁSát Árpád 103 ezer hős magzatjára.

A legnagyobb veszedelem azonban csak novemberben érte el az országot: 6-án kezdett kulturális rombolásba Mr. Bean a BEAN: AZ IGAZI KATASZTRÓFAFILMmel. A Mirax által forgalmazott komédia elsöpörte az év végi konkurenciát, s meg sem állt addig, míg 480 ezer hahotázni vágyóval meg nem osztotta a különc brit úr szerencsétlenkedéseit, s meg nem ismertette a szélesebb világgal James McNeill Whistler egy bizonyos családtagját ábrázoló festményét. Mindez idő alatt a hatodik helyen állapodott meg az éves listán a film, amely a box office történetében elsőként lépte át nemzetközileg a százmillió dollárt úgy, hogy az USA-ban még be sem mutatták. A családi szórakozás csőstül jött ezen a novemberen: a Disney módra ütődött AZ ŐSERDŐ HŐSE nem elhanyagolható 213 ezer gyerkőcöt ill. kényszerű szülői kísérőt hívott kalandra, s mialatt a dzsungel George-ának tisztelői liánról liánra lengedeztek, a szomszédos termekben világegyetemre szóló harmadik típusú találkozás ment végbe a fejlett értelmű idegenek és a hozzájuk hasonló IQ-val rendelkező egyetlen emberi lény, Jodie Foster között. A KAPCSOLAT azonban nálunk is csak nehezen verekedte át magát a százas határon. Egy héttel később szintén a felnőttekhez szólt a PEACEMAKER a UIP-től, a forgalmazó évi hatodik legnézettebbjeként. A hónap végén érkezett az aktuális éves Disney-rajzfilm, a HERKULES. A stúdió eddigi munkáitól jelentősen eltérő látványvilággal operáló mozija, Kulka János zseniális Hádész-szinkronjával 325 ezer nézőnek tartott mókás ókori történelemórát a tőlük megszokott hitelességgel. Ezzel hasonló hőstettet hajtott végre az egy évvel korábbi A NOTRE DAME-I TORONYŐRhöz, ám a következő esztendő MULANja nem lesz képes tartani az iramot. Nem úgy a TARZAN 1999-ben, ahogy azt majd látni fogjuk. HERKULES mellé még beköszönt Steven Seagal is, hogy tűzre tüzet hányjon: a TŰZ A MÉLYBEN azonban már távolról sem hozott lázba annyi akció-fanatikust, mint a januári TISZTÍTÓTŰZ, s éppen csak átbillent a százezres határon az év végére, majd a következő esztendőben 127 ezer piromán hajlamú magyarral végeztetett be. Az egy évvel későbbi A PATRIÓTA, majd az ezerarcú harcművész utolsó mozis bevetése, a FÉLHOLT együtt sem fogják bírni a félszáz ezret; a SEBHELYEK 2001 nyarán nálunk is csak egy tévedésből bekövetkezett fellángolás lesz majd.


December hava jóformán egyetlen filmről szólt. A téli szezon Julia Robers Golden Globe-jelölésekkel agyontűzdelt romkomjával, az ÁLLJON MEG A NÁSZMENET!-tel vette kezdetét, s futását 178 ezer látogatóval zárta, de nem, nem erről a produkcióról van szó. 11-én került a mozikba A MINISZTER FÉLRELÉP filmváltozata, s annak rendje és módja szerint át is írta a rendszerváltozás óta jegyzett magyar filmek ranglistáját: az 1998 júliusi újrabemutatót is számítva közel hatezer vetítésen nem kevesebb, mint 662 ezer honpolgárt vonzott az igazi színészektől a közkedvelt ripacsokig terjedő szereplőskálával forgatott vígjáték, melyet az InterCom nem csak forgalmazott, de a gyártásában is részt vett. A Kern-Koltai duó legnagyobb sikere (akár úgy is, ha megfelezzük nekik a nézőszámot) kenterbe verve a legtöbb amerikai blockbustert, lenyomva az elmúlt 7 év összes magyar bemutatóját, egészen az éves második helyig kúszott. Rekordját azóta is szilárdan őrzi, még százezres közelségbe sem került hozzá egyetlen hazai produkció sem. A következő héten hiába indult hollywoodi roham a hazai termék ellen, mind James Bond, mint a betörők reszkethettek a minisztertől. A 007-es első olyan kalandja, amely a hidegháború jegyeit nyomokban sem tartalmazza, vagyis A HOLNAP MARKÁBAN, 223 ezer nézőt szórakoztatott a mozikban, míg a kisebbeknek másfajta háborút kínáló RESZKESSETEK, BETÖRŐK! 3 1998 folyamán szép lassan felkúszott a 264 ezredik eladott jegyig. Bond még javítani fog a későbbiekben, ellenben a realitás talaját a brit titkos ügynöknél messzebb elhagyó, négy bűnözővel leszámoló kiskölök nem érhetett a 403 ezres első rész és a 424 ezres második epizód nyomába, de ezt nyilván senki nem is várta el tőle.

Az első féléves Top 10 a következőképpen módosult, azaz

1997 legnézettebb filmjei Magyarországon
helyezés, film (végső országos nézőszám) forgalmazó

1, Az elveszett világ: Jurassic Park (757 952) UIP
2, A miniszter félrelép (662 505) InterCom
3, 101 kiskutya (584 171) InterCom
4, Csinibaba (502 787) Budapest Film
5, Men in Black - Sötét zsaruk (485 293) InterCom
6, Bean - Az igazi katasztrófafilm (480 324) Mirax
7, Hanta boy (467 645) UIP
8, Az ötödik elem (389 917) Best Hollywood
9, Csillagok háborúja - Felújított változat (370 913) InterCom
10, Con Air - A fegyencjárat (354 415) InterCom

folytatása következik

Címkék

magyarvalosag box office magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr384535765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.08.17. 08:44:10

a men in black biztos, hogy őszi bemutató volt nálunk? nekem úgy rémlik, egy szép augusztusi napon két mersz barátommal bevettünk egy budapesti plázát, lenyomtunk egy MiB/con air/utánunk a tűzözön triót, aztán egészen hazáig csengett a fülünk. :)

Ismeretlen_1068 2008.08.17. 08:45:15

az ál/arc és az ötödik elem is double feature volt: az utóbbit azóta sem sikerült megszeretnem, az előbbit viszont sikerült megutálnom. :)

Daemiaen 2008.08.17. 08:57:26

Én is szeptemberre emlékszem a MiB esetében.

Ismeretlen_1068 2008.08.17. 09:10:24

akkor viszont valami más indíthatta az "akció napot". az tuti, hogy nem a nyerő páros. :) azt hiszem, az utolsó van damme, amit moziban láttam, a tökéletes katona volt.

Ismeretlen_82723 2008.08.17. 09:21:54

Lehet, hogy a Batman&Robin volt az, csak annak rendje és módja szerint kitörölted a memóriából. :)

Ismeretlen_1068 2008.08.17. 09:24:06

kizárt. :) ilyen hordalékfilmekkel a tatabányai mozit erősítettük.

Ismeretlen_82723 2008.08.17. 09:27:02

Amúgy a Men in Black nálam igazán nagy szereppel bír: '97-ben 11 éves voltam, s ezzel a filmmel törtem ki a Flórián és Kossuth mozi matinéelőadásaiból (vagyis átvettem a stafétát: nem a szüleim vittek egy filmre, hanem ezúttal én őket). Mondanom sem kell, a hatás nagy volt. A film azóta is 10/10-es. Persze ma már ilyen korban Resident Evileket meg hasonlókat lesnek a kölkök.

aTom 2008.08.17. 09:55:00

Ez a cikk is egy csillagos 5-ös! :) Én ekkortájt a Herkulest láttam csak moziban, no meg persze nem sokkal később a Titanic-ot. A Miniszter Félrelép-et én kalóz VHS-en szemléltem meg. Akkor a legjobban az maradt meg, hogy kicsit mókás volt az időnként felülről belógó mikrofon. Persze a film még most is tetszik, habár a DVD kiadása eléggé tré minőségű...

Ismeretlen_1068 2008.08.17. 10:00:33

TheHu: ne legyünk képmutatók. én 9 évesen néztem meg a THE THING-et. a MiB-et nem rég szemrevételeztem BD-ről: még trükkök tekintetében sem öregedett egy centet se, a poénok pedig továbbra is ütnek. mondjuk sonnenfeldtől még továbbra is a BIG TROUBLE a legnagyobb. :)

Daemiaen 2008.08.17. 10:33:33

MiB: 10/10 MiiB: 1/10 Hatalmas rajongója vagyok az első résznek (tulajdonképpen Sonnenfeldet is igencsak bírom).

Ismeretlen_1068 2008.08.17. 10:40:59

én csak módjával. minden találatra (MiB, BIG TROUBLE, GET SHORTY) jut egy értékelhetetlen szar (MiB II, WILD WILD WEST, RV).

Daemiaen 2008.08.17. 10:48:57

Én a WWW-et is szeretem. :) Akkor pontozzunk: Addams Family: 8/10 Addamy Family Values: 7/10 Get Shorty: 8/10 Men In Black: 10/10 Wild Wild West: 6/10 Big Trouble: 6/10 Men In Black II: 1/10 RV: 4/10

Ismeretlen_1068 2008.08.17. 10:51:06

hű, az addams family-kről el is feledkeztem, pedig azon ritka franchise egyike, ahol a folytatás jobb, mint az eredeti. Addams Family: 10/7 Addamy Family Values: 10/9 Get Shorty: 10/8 Men In Black: 10/8 Wild Wild West: 10/2 Big Trouble: 10/10 Men In Black II: 10/3 RV: 10/4

Ismeretlen_1068 2008.08.17. 10:51:41

a big trouble-t nézd újra khm... egy ismerősöm fanfeliratával. :)

Daemiaen 2008.08.17. 10:52:20

Totálisan OFF, de a DVDEXTRÁ-n feltettem egy kardinális kérdést. :)

Süti 2008.08.17. 10:55:40

"97-ben 11 éves voltam...." atyaég, amikor születtél, akkor néztem én a Bolygó neve: Halált moziban :)

Ismeretlen_1068 2008.08.17. 10:59:23

az ALIENS nálam is kardinális moziélmény volt. nálam sokkal idősebb fiúk társaságában néztem a filmet, s míg ők számos alkalommal nem mertek odanézni, én mindent kibírtam. hazafelé menet pedig mindenki a kis akciós csaj ajkain csüngött, ahogy elmesélte a zaftosabb részleteket. :)

Ismeretlen_82723 2008.08.17. 12:06:47

1997-ből nekem jutott Space Jam és 101 kiskutya, majd később Herkules és Reszkessetek, betörők 3. Szóval én tényleg csak gyerekfilmeket néztem gyerekként moziban. A horrort amúgy ma sem szeretem, akkor még abszolút nem is érdekelt, bár amiket említetek, az Aliens és A dolog nagy kedvenc nálam is. Utóbbit amúgy idén láttam először. A MiBet egy osztálytársam éltette, ezért lettem rá kíváncsi, rendesen ki is lóg a fenti mozilátogatások sorából. A Wild Wild Westet a rendező-színész reunion miatt vártam nagyon. Akkor tetszett is, s most sem tartom menthetetlennek (10/6). MiB II siralmas, hatalmas csalódás volt, bár erre tulajdonképpen csak a második, kölcsönzött DVD-s megtekintéskor jöttem rá.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása